Mégis mi folyik itt Győrben?

Pintér Bence 2022-12-01 17:22:00
Van még olyan város az országban, ami a legtöbb szolgáltatását leépítette, és közben milliárdos értékben adót, lakbért, díjat emelt ?

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent!

Év eleje óta írunk arról az Ugytudjuk.hun, hogy az ország egyik gazdasági motorjának számító, az egyik leggazdagabb városának tartott Győr anyagi nehézségekkel küzd. Bár ezzel kapcsolatos kérdéseinkre nem reagált az önkormányzat, egy ideje már Dézsi Csaba András polgármester is arról beszél nyilvánosan, hogy nincs pénze a városnak.

A legemlékezetesebb, emblematikus pillanata ennek az volt, mikor a Győrkőcfesztiválon a város irányítását átvevő gyerekeknek azt mondta a polgármester, hogy:

„A gyerekektől azt szeretném kérni, hogy ebben a három napban a várost úgy vezessék, hogy egy kis pénzt szerezzetek a városnak légyszíves, mert annak fogytán vagyunk.”

(A másik ilyen pillanat az volt, amikor bemondta a rádióba, hogy már nem az van Győrben, hogy hátradőlünk, és pénzeszsákra esünk, majd ezután hátradőlt, és a bruttó ötmillió forintos jutalmával teli pénzeszsákra dőlt, miközben az országos sajtó azt próbálta kideríteni, hogy mit is csinálnak pontosan a győri egyetem alapítványának kurátorai – köztük Szijjártó és Dézsi – havi 1,5 millió forintért.)

Persze év végére térdig gázolunk az itthon más európai országokhoz viszonyítva példátlan módon elszabaduló inflációban és az egész kontinensen ható energiaválságban, de ha végigtekintünk az éven, láthatjuk, hogy Győr vezetése már a kezdettől fogva tényleg a fogához verte a garast:

És a Volán felől érkező hírek sem kifejezetten megnyugatóak: januárban marad a menetrend, de nincs kiegyezés a város és a cég között a vitatott pótbefizetésekről, és a polgármester maga mondta, hogy át kell alakítani a menetrendet.

Mi a fészkes fene történt Győrben?

Sok olyan város van, ahol bezárt az uszoda vagy más intézmény, akár több is; és olyan is van, ahol szerényebbek a karácsonyi fények; vagy ahol nem csak veszélybe került, hanem már le is felezték a buszközlekedést; vannak aztán olyanok is, ahol ilyen-olyan díjakat megemeltek év közben, vagy jövő évtől.

De nem tudok olyanról, pedig körbenéztem és körbekérdeztem a kollégákat más vidéki városokban, ahol mindez egyszerre megtörtént volna.

Megint a szokásos a helyzet: mindegyikre egyenként elmondhatják a bozótharcos fideszes, fidelitasos kommentelők, hogy ilyen máshol is van, meg energiaválság van, meg helyzet van, a rendeletek indokolásába is bele lehet ezt írni, de lassan érdemes körbenézni az országban: ilyen azért nem nagyon van máshol. Ne felejtsük el: nem mondjuk Salgótarjánról beszélünk ráadásul, hanem Győrről. És persze lehet jönni azzal, hogy itt már tavaly milyen gázszámlát kapott a város, de az is igaz egyszerre, hogy éppen ezért időben elkezdhettek volna felkészülni a helyzetre a tornyosban.

Legfrissebb információink szerint mint az égi áldást, úgy várják a városházán, hogy eldőljön az említett gázszerződés-felmondás kapcsán, hogy kap-e vissza pénzt a város – a hírek szerint lesz erről bejelentés a napokban. Ha lesz, és kap vissza pár milliárdot a Győr-Szol, akkor viszont felmerül egy kérdés.

Mennyi pénzt öntsünk még a Győr-Szolba?

Ugyanis elvileg az energiaválság miatt eddig folyamatosan kellett rakni a pénzt a Győr-Szolba:

Mindeközben pedig idén mindent megtettek, hogy jövőre az emberekkel fizettessék meg a dolgot:

  • megemelték a parkolódíjakat, amiből 200-300 millió forint pluszbevételt várnak;

  • megemelték a temetői díjakat, a közterülethasználat díját és az anyakönyvi szolgáltatások díját;

  • áthárították a közös költséget az önkormányzati bérlakások bérlőire nyáron (400-500 millió forint bevételt várnak; majd átlagosan 80 százalékkal megemelték a lakbért, amitől pedig 600 milliós pluszbevételt remélnek;

  • és ne feledjük, hogy bár ez a legutóbbi nem a Győr-Szolhoz folyik be, de jövőre emelkedik az építményadó is, amit Dézsi polgármester már 2021-től meg akart emelni, és ami első sorban a cégeknél jelenik majd meg.

Szóval összegezve: a város gyakorlatilag csak a legalapvetőbb szolgáltatásokat nyújtja, mindeközben pedig az embereket erősen sújtó inflációs válság közepén minden lehetséges díjat megemelt, amit meg tudott.

Eközben épül-szépül a Dézsi polgármester választói körzetébe tartozó Bem tér (új járda, kutyafuttató, új sportpálya, zebra), meg a Radnóti alpolgármester körzetébe tartozó adyvárosi tó környéke (felsorolni is nehéz, de a Sztárom a párom-pad talán jó példa); na és arról még nem beszéltünk, hogy a Győr-Szolnál egyes képviselők rokonainak cégei alvállalkozóként mesés bevételnövekedésre tesznek szert.

Pedig mi már nyáron tettünk pár javaslatot, hogy hol lehetne lefaragni a költségeket.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.