A Győr-Szolnak dolgozott, mesés bevételnövekedést ért el Szabó Jenő rokonának cége 2021-ben

Pintér Bence 2022-10-13 06:20:00
Vezetőváltás ide, új igazgató oda, a gyirmóti képviselőnek még mindig irodája van a városüzemeltető cégnél, és a rokonsága is szép megbízásokat kap.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Bő egy év telt el azóta, hogy megírtuk: a városüzemeltetést végző, önkormányzati tulajdonú Győr-Szolra rátelepedett a korábban a felügyelőbizottságot vezető, a cégnél „menedzser koordinátor” pozíciót viselő Szabó Jenő gyirmóti fideszes képviselő, illetve az akkori stratégiai igazgató, Szabó Ákos érdekköre. Mint arról beszámoltunk: ahelyett, hogy a cég saját kapacitásaira alapozva látná el a városüzemeltetést, inkább drágán foglalkoztat alvállalkozókat – akik közül sokan a két Szabó rokonai voltak –, eközben pedig folyamatosan pénzügyi kiegészítést kér a városi költségvetésből.

2021 októberének elején aztán – említett cikkünk megjelenése után nem egész másfél héttel – arról számolhattunk be, hogy gyakorlatilag minden vezetőt kirúgtak a cégtől, és megérkezett vezérigazgatónak Prédl Antal, az Útkezelő vezetője. (Amikor a Dézsi Csaba András polgármestert erről akartuk kérdezni, szokása szerint elszaladt a kameránk elől.)

Igen ám, csakhogy mint azt lapunk az elmúlt hónapokban megtudta, valaki mégis túlélte a „leszámolást”: mégpedig Szabó Jenő képviselő, aki több forrásból is megerősített információink szerint továbbra is központi szerepet játszik a cég életében, és saját irodája is van az Orgona utcai központban.

Szépen gyarapodott Szabó Jenő nászurának cége tavaly

Mint arról tavalyi cikkünkben beszámoltunk, a Szabó-Szabó-tandem regnálásának egyik nagy nyertese volt a Kamép Építőipari Kft., amely cég tulajdonosa Szabó Jenő egyik fiának apósa (nászura), Vaderna János. Mindenféle munkákra (lakásfelújítás, kertészeti munkák, úttisztítás) kaptak milliós megbízásokat a tavalyi cikkünk megírásakor rendelkezésünkre álló adatok alapján, például olyanokra is, amelyek csak hónapokkal később kerültek a cég tevékenységi körébe.

A cég közben nevet változtatott, jelenleg J+L Bau Építőipari és Szolgáltató Kft. néven fut, és a tavalyi cégadatokból látszik, hogy 2021-ben nettó 520 millió forint volt az árbevétele úgy, hogy a korábbi években ez az adat rendre 40-70 millió forint körül alakult egyébként.

Mutatjuk az Opten adatsorán:

A Győr-Szolnak bedolgozva tehát az előző két évhez képest megtízszerezte árbevételét Szabó Jenő rokonának cége. Ezt például olyan szerződésekkel érték el, amelyek nem is szerepelnek a nyilvánosan közzétett szerződések között, mivel alapvetően nem érik el azt az értékhatárt, amit már közzé kell tenni. Van ugyanis egy trükk: mondjuk az adott cég nem egy konkrét feladatra szerződik fix összegért, hanem egy rendszeres feladatra szerződik mondjuk négyzetméter- vagy órabéralapon. Akkor a szerződés így néz ki:

Ez így nem mond sokat, de a birtokunkban vannak olyan számlák, amelyek azt jelzik, hogy havonta 10-20-30 millió forintos összeg is kijön egy-egy ilyen szerződésből

– olyan feladatokra, amit egyébként a cég régebben meg tudott oldani saját kapacitással – olcsóbban, alvállalkozók bevonása nélkül.

A cég egyébként, bár moratórium volt érvényben az önkormányzai tulajdonú helyiségek kiadására, mégis kapott a Győr-Szoltól nem is egy, hanem rögtön két ingatlant is bérbe nagyon jutányos áron. A Kálvária úton 32 négyzetméteres irodáról volt szó, amit 27 ezer forint plusz áfáért béreltek akkor, és be is jelentették ide a céget. Nádorvárosban egy hasonló méretű iroda bérleti díja nagyjából 100 ezer forint piaci alapon. Ebbe az irodába egyébként még egy hűtőt is a Győr-Szol költségén szállítottak, ez 85 ezer forintjába került az adófizetőknek. A cég közben már egy másik címre van bejelentve. 

Ezen felül a cég egy másik önkormányzati bérleményt is megkapott, ezt ráadásul korábban Szabó Jenő fiainak cége, a SZATE-BAU bérelte, tehát családban maradt: ez egy Kossuth Lajos utcai, 23 négyzetméteres tároló, amit még korábban lakássá alakítottak. Ezért 12 ezer forintot fizetett akkor havonta a cég.

A SZATE-BAU és a Szabó Ákoshoz köthető Szabó-Nagy-Bau Kft. 2021-es eredménye nem érhető el egyelőre nyilvánosan.

Azt ígérték, hogy átvilágítják a céget, és nyilvánosságra hozzák az eredményét

2020-ban az igazgatóság elnöke, egyben Dézsi Csaba András kabinetfőnöke, Endrődi Péter azt ígérte, hogy át fogják világítani a céget. 2021 januárjában megkérdeztük Dézsi Csaba András polgármestert, hogy nyilvános lesz-e ennek az eredménye. Akkor azt mondta:

„Minden eredmény nyilvános, ami a városházán történik, minden adatot ki lehet kérni, ennek a vizsgálatnak a majdani eredményét is.”

Ugyanezt ígérte a GYHG átvilágítása kapcsán többször is, de azóta sem hozta nyilvánosságra ezeknek a vizsgálatoknak az eredményét, a közérdekű adatigényléseket pedig mondvacsinált indokokkal utasítja vissza folyamatosan.

Mindeközben a Győr-Szol anyagi helyzete exponenciálisan romlott:

Magyarán szólva Dézsi Csaba András polgármesterségének első éve óta a Győr-Szol egy néha nyereséges, de legalábbis nagyjából nullszaldós vállalatból hatalmas pénzügyi fekete lyukká vált, amit folyamatosan a városi költségvetésből és hitelfelvételből kell betömködni, hogy olyan alapvető szolgáltatásokat el tudjon látni, mint a távfűtés és az utcaseprés.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Szólj hozzá!

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.