A Győr-Szolnak dolgozott, mesés bevételnövekedést ért el Szabó Jenő rokonának cége 2021-ben

Pintér Bence 2022-10-13 06:20:00
Vezetőváltás ide, új igazgató oda, a gyirmóti képviselőnek még mindig irodája van a városüzemeltető cégnél, és a rokonsága is szép megbízásokat kap.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Bő egy év telt el azóta, hogy megírtuk: a városüzemeltetést végző, önkormányzati tulajdonú Győr-Szolra rátelepedett a korábban a felügyelőbizottságot vezető, a cégnél „menedzser koordinátor” pozíciót viselő Szabó Jenő gyirmóti fideszes képviselő, illetve az akkori stratégiai igazgató, Szabó Ákos érdekköre. Mint arról beszámoltunk: ahelyett, hogy a cég saját kapacitásaira alapozva látná el a városüzemeltetést, inkább drágán foglalkoztat alvállalkozókat – akik közül sokan a két Szabó rokonai voltak –, eközben pedig folyamatosan pénzügyi kiegészítést kér a városi költségvetésből.

2021 októberének elején aztán – említett cikkünk megjelenése után nem egész másfél héttel – arról számolhattunk be, hogy gyakorlatilag minden vezetőt kirúgtak a cégtől, és megérkezett vezérigazgatónak Prédl Antal, az Útkezelő vezetője. (Amikor a Dézsi Csaba András polgármestert erről akartuk kérdezni, szokása szerint elszaladt a kameránk elől.)

Igen ám, csakhogy mint azt lapunk az elmúlt hónapokban megtudta, valaki mégis túlélte a „leszámolást”: mégpedig Szabó Jenő képviselő, aki több forrásból is megerősített információink szerint továbbra is központi szerepet játszik a cég életében, és saját irodája is van az Orgona utcai központban.

Szépen gyarapodott Szabó Jenő nászurának cége tavaly

Mint arról tavalyi cikkünkben beszámoltunk, a Szabó-Szabó-tandem regnálásának egyik nagy nyertese volt a Kamép Építőipari Kft., amely cég tulajdonosa Szabó Jenő egyik fiának apósa (nászura), Vaderna János. Mindenféle munkákra (lakásfelújítás, kertészeti munkák, úttisztítás) kaptak milliós megbízásokat a tavalyi cikkünk megírásakor rendelkezésünkre álló adatok alapján, például olyanokra is, amelyek csak hónapokkal később kerültek a cég tevékenységi körébe.

A cég közben nevet változtatott, jelenleg J+L Bau Építőipari és Szolgáltató Kft. néven fut, és a tavalyi cégadatokból látszik, hogy 2021-ben nettó 520 millió forint volt az árbevétele úgy, hogy a korábbi években ez az adat rendre 40-70 millió forint körül alakult egyébként.

Mutatjuk az Opten adatsorán:

A Győr-Szolnak bedolgozva tehát az előző két évhez képest megtízszerezte árbevételét Szabó Jenő rokonának cége. Ezt például olyan szerződésekkel érték el, amelyek nem is szerepelnek a nyilvánosan közzétett szerződések között, mivel alapvetően nem érik el azt az értékhatárt, amit már közzé kell tenni. Van ugyanis egy trükk: mondjuk az adott cég nem egy konkrét feladatra szerződik fix összegért, hanem egy rendszeres feladatra szerződik mondjuk négyzetméter- vagy órabéralapon. Akkor a szerződés így néz ki:

Ez így nem mond sokat, de a birtokunkban vannak olyan számlák, amelyek azt jelzik, hogy havonta 10-20-30 millió forintos összeg is kijön egy-egy ilyen szerződésből

– olyan feladatokra, amit egyébként a cég régebben meg tudott oldani saját kapacitással – olcsóbban, alvállalkozók bevonása nélkül.

A cég egyébként, bár moratórium volt érvényben az önkormányzai tulajdonú helyiségek kiadására, mégis kapott a Győr-Szoltól nem is egy, hanem rögtön két ingatlant is bérbe nagyon jutányos áron. A Kálvária úton 32 négyzetméteres irodáról volt szó, amit 27 ezer forint plusz áfáért béreltek akkor, és be is jelentették ide a céget. Nádorvárosban egy hasonló méretű iroda bérleti díja nagyjából 100 ezer forint piaci alapon. Ebbe az irodába egyébként még egy hűtőt is a Győr-Szol költségén szállítottak, ez 85 ezer forintjába került az adófizetőknek. A cég közben már egy másik címre van bejelentve. 

Ezen felül a cég egy másik önkormányzati bérleményt is megkapott, ezt ráadásul korábban Szabó Jenő fiainak cége, a SZATE-BAU bérelte, tehát családban maradt: ez egy Kossuth Lajos utcai, 23 négyzetméteres tároló, amit még korábban lakássá alakítottak. Ezért 12 ezer forintot fizetett akkor havonta a cég.

A SZATE-BAU és a Szabó Ákoshoz köthető Szabó-Nagy-Bau Kft. 2021-es eredménye nem érhető el egyelőre nyilvánosan.

Azt ígérték, hogy átvilágítják a céget, és nyilvánosságra hozzák az eredményét

2020-ban az igazgatóság elnöke, egyben Dézsi Csaba András kabinetfőnöke, Endrődi Péter azt ígérte, hogy át fogják világítani a céget. 2021 januárjában megkérdeztük Dézsi Csaba András polgármestert, hogy nyilvános lesz-e ennek az eredménye. Akkor azt mondta:

„Minden eredmény nyilvános, ami a városházán történik, minden adatot ki lehet kérni, ennek a vizsgálatnak a majdani eredményét is.”

Ugyanezt ígérte a GYHG átvilágítása kapcsán többször is, de azóta sem hozta nyilvánosságra ezeknek a vizsgálatoknak az eredményét, a közérdekű adatigényléseket pedig mondvacsinált indokokkal utasítja vissza folyamatosan.

Mindeközben a Győr-Szol anyagi helyzete exponenciálisan romlott:

Magyarán szólva Dézsi Csaba András polgármesterségének első éve óta a Győr-Szol egy néha nyereséges, de legalábbis nagyjából nullszaldós vállalatból hatalmas pénzügyi fekete lyukká vált, amit folyamatosan a városi költségvetésből és hitelfelvételből kell betömködni, hogy olyan alapvető szolgáltatásokat el tudjon látni, mint a távfűtés és az utcaseprés.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.