A Győr-Szolnak dolgozott, mesés bevételnövekedést ért el Szabó Jenő rokonának cége 2021-ben

Pintér Bence 2022-10-13 06:20:00
Vezetőváltás ide, új igazgató oda, a gyirmóti képviselőnek még mindig irodája van a városüzemeltető cégnél, és a rokonsága is szép megbízásokat kap.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Bő egy év telt el azóta, hogy megírtuk: a városüzemeltetést végző, önkormányzati tulajdonú Győr-Szolra rátelepedett a korábban a felügyelőbizottságot vezető, a cégnél „menedzser koordinátor” pozíciót viselő Szabó Jenő gyirmóti fideszes képviselő, illetve az akkori stratégiai igazgató, Szabó Ákos érdekköre. Mint arról beszámoltunk: ahelyett, hogy a cég saját kapacitásaira alapozva látná el a városüzemeltetést, inkább drágán foglalkoztat alvállalkozókat – akik közül sokan a két Szabó rokonai voltak –, eközben pedig folyamatosan pénzügyi kiegészítést kér a városi költségvetésből.

2021 októberének elején aztán – említett cikkünk megjelenése után nem egész másfél héttel – arról számolhattunk be, hogy gyakorlatilag minden vezetőt kirúgtak a cégtől, és megérkezett vezérigazgatónak Prédl Antal, az Útkezelő vezetője. (Amikor a Dézsi Csaba András polgármestert erről akartuk kérdezni, szokása szerint elszaladt a kameránk elől.)

Igen ám, csakhogy mint azt lapunk az elmúlt hónapokban megtudta, valaki mégis túlélte a „leszámolást”: mégpedig Szabó Jenő képviselő, aki több forrásból is megerősített információink szerint továbbra is központi szerepet játszik a cég életében, és saját irodája is van az Orgona utcai központban.

Szépen gyarapodott Szabó Jenő nászurának cége tavaly

Mint arról tavalyi cikkünkben beszámoltunk, a Szabó-Szabó-tandem regnálásának egyik nagy nyertese volt a Kamép Építőipari Kft., amely cég tulajdonosa Szabó Jenő egyik fiának apósa (nászura), Vaderna János. Mindenféle munkákra (lakásfelújítás, kertészeti munkák, úttisztítás) kaptak milliós megbízásokat a tavalyi cikkünk megírásakor rendelkezésünkre álló adatok alapján, például olyanokra is, amelyek csak hónapokkal később kerültek a cég tevékenységi körébe.

A cég közben nevet változtatott, jelenleg J+L Bau Építőipari és Szolgáltató Kft. néven fut, és a tavalyi cégadatokból látszik, hogy 2021-ben nettó 520 millió forint volt az árbevétele úgy, hogy a korábbi években ez az adat rendre 40-70 millió forint körül alakult egyébként.

Mutatjuk az Opten adatsorán:

A Győr-Szolnak bedolgozva tehát az előző két évhez képest megtízszerezte árbevételét Szabó Jenő rokonának cége. Ezt például olyan szerződésekkel érték el, amelyek nem is szerepelnek a nyilvánosan közzétett szerződések között, mivel alapvetően nem érik el azt az értékhatárt, amit már közzé kell tenni. Van ugyanis egy trükk: mondjuk az adott cég nem egy konkrét feladatra szerződik fix összegért, hanem egy rendszeres feladatra szerződik mondjuk négyzetméter- vagy órabéralapon. Akkor a szerződés így néz ki:

Ez így nem mond sokat, de a birtokunkban vannak olyan számlák, amelyek azt jelzik, hogy havonta 10-20-30 millió forintos összeg is kijön egy-egy ilyen szerződésből

– olyan feladatokra, amit egyébként a cég régebben meg tudott oldani saját kapacitással – olcsóbban, alvállalkozók bevonása nélkül.

A cég egyébként, bár moratórium volt érvényben az önkormányzai tulajdonú helyiségek kiadására, mégis kapott a Győr-Szoltól nem is egy, hanem rögtön két ingatlant is bérbe nagyon jutányos áron. A Kálvária úton 32 négyzetméteres irodáról volt szó, amit 27 ezer forint plusz áfáért béreltek akkor, és be is jelentették ide a céget. Nádorvárosban egy hasonló méretű iroda bérleti díja nagyjából 100 ezer forint piaci alapon. Ebbe az irodába egyébként még egy hűtőt is a Győr-Szol költségén szállítottak, ez 85 ezer forintjába került az adófizetőknek. A cég közben már egy másik címre van bejelentve. 

Ezen felül a cég egy másik önkormányzati bérleményt is megkapott, ezt ráadásul korábban Szabó Jenő fiainak cége, a SZATE-BAU bérelte, tehát családban maradt: ez egy Kossuth Lajos utcai, 23 négyzetméteres tároló, amit még korábban lakássá alakítottak. Ezért 12 ezer forintot fizetett akkor havonta a cég.

A SZATE-BAU és a Szabó Ákoshoz köthető Szabó-Nagy-Bau Kft. 2021-es eredménye nem érhető el egyelőre nyilvánosan.

Azt ígérték, hogy átvilágítják a céget, és nyilvánosságra hozzák az eredményét

2020-ban az igazgatóság elnöke, egyben Dézsi Csaba András kabinetfőnöke, Endrődi Péter azt ígérte, hogy át fogják világítani a céget. 2021 januárjában megkérdeztük Dézsi Csaba András polgármestert, hogy nyilvános lesz-e ennek az eredménye. Akkor azt mondta:

„Minden eredmény nyilvános, ami a városházán történik, minden adatot ki lehet kérni, ennek a vizsgálatnak a majdani eredményét is.”

Ugyanezt ígérte a GYHG átvilágítása kapcsán többször is, de azóta sem hozta nyilvánosságra ezeknek a vizsgálatoknak az eredményét, a közérdekű adatigényléseket pedig mondvacsinált indokokkal utasítja vissza folyamatosan.

Mindeközben a Győr-Szol anyagi helyzete exponenciálisan romlott:

Magyarán szólva Dézsi Csaba András polgármesterségének első éve óta a Győr-Szol egy néha nyereséges, de legalábbis nagyjából nullszaldós vállalatból hatalmas pénzügyi fekete lyukká vált, amit folyamatosan a városi költségvetésből és hitelfelvételből kell betömködni, hogy olyan alapvető szolgáltatásokat el tudjon látni, mint a távfűtés és az utcaseprés.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Szólj hozzá!

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.