134 millió forint többletbevételt vár Győr a parkolási díjak emelésétől

Pintér Bence 2022-06-22 17:30:11
520 forint lenne egy óra parkolás a belvárosban.

Szerdán délután három órakor tárgyalta a győri önkormányzat Pénzügyi Bizottsága a különféle díjemelésekről szóló rendeletet. Mint arról tegnap beszámoltunk, a temetői díjak és a parkolási díjak mellett a közterület-használat díjai, az anyakönyvvezetői szolgáltatások díja is emelkedik, ha úgy dönt majd a közgyűlés.

Ezen felül úgy néz ki, hogy az önkormányzati tulajdonú lakásokban élő bérlőknek hamarosan közös költséget kell fizetnie,

ami nem haladhatja meg a lakbér 50 százalékát.

A salátarendeletben tárgyalt díjnövekedésekhez Prédl Antal, a Győr-Szol vezérigazgatója szólt hozzá először. Elmondta: a temetési díjak, a parkolási díjak és a közös költség ügyében is igaz, hogy egy rég beállt díjtételt akarnak a realitásokhoz igazítani.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő kérdezett először. Azt kérdezte: jól foglalja-e össze, ha azt mondja, hogy a Győr-Szolnak plusz bevételekre van szüksége, és azért emeli most a díjakat – mivel a fenntartótól, az önkormányzattól már nem tud plusz forráshoz jutni. Azt kérdezte még, hogy hány olyan lakás van, ahol most áthárítják a közös költséget; és mi lehet az oka, hogy sokan azt hiszik, hogy ez benne volt eddig is az lakbérben.

A véleménye az ügyben az, hogy visszataszító az is, amikor magántulajdonosok a közös költséget egy az egyben a bérlőre hárítják, hiszen a közös költség egy részét adják csak a bérlőt érintő ügyek (közös villany, vagy lift pl.), a nagyobb részét a biztosítás, vagy a felújítási alap adja, amit nem a bérlő, hanem a tulajdonos érdeke fizetni. Szerinte ezt most a legszegényebbekre hárítják át, ami nem elegáns.

A parkolással kapcsolatban azt kérdezte: mennyi pluszbevételre számít ebből a Győr-Szol, és miért aránytalanul emeli a díjakat a különböző zónákban. (Emlékeztetőül: az I. körzetben 400 forintról 520 forintra, míg a III. körzetben 100-ról 320 forintra nő a díj.) 

Prédl Antal szerint nem csak a bevételekre, hanem a kiadásokra is kell figyelniük. Arra nem tud konkrétan válaszolni most, hogy hány lakást érint a közös költség áthárítása,

de azt meg tudja mondani, hogy ez a tétel 500 millió forint kiadást jelent a Győr-Szolnak.

Elmondta: nem közös költségről beszélünk, hanem társasházi díjról, és egységes alapelveket próbáltak kialakítani.

A parkolásról elmondta: nincs annyi parkolóhely, ahány autó, ezért van szükség fizetős parkolásra, és ezen belül is a különböző helyszínek differenciált díjtételeire. Olyan díjakat akartak megállapítani, amely még elfogadható, de biztosítja azt, hogy mindenki csak addig parkol, ameddig szüksége van rá; illetve azt akarják elérni, hogy a parkolóházakba, parkolólemezekbe menjenek az emberek a felszíni parkolók helyett.

Összesen 134 millió forint többletbevételt várnak a parkolási díjak emelésétől.

Pollreisz Balázs még akart kérdezni, de Takács Krisztián fideszes képviselő, a bizottság elnöke elkezdte a szokásos játékát azzal, hogy nem akarta hagyni, hogy idő lejárta után pontosító kérdéseket tegyen fel az egyetlen ellenzéki képviselő. Pollreisz azért feltette a kérdéseit, például megismételte azt, hogy miért van különbség a zónák díjemelésének arányai között. Prédl elmondta: nem az előző díjtételekből indultak ki, hanem teljesen új díjrendszert dolgoztak ki.

A szocialista képviselőnek még lettek volna kérdései, de Takács Krisztián már nem adta meg a szót, a bizottság fideszes, illetve Fidesz által delegált civil képviselői nem kérdeztek semmit.

A bizottság által elfogadott többi napirendi pontról nem nagyon tudunk tájékoztatást adni, mivel azok nem kerültek fel előre a városháza honlapjára, így csak azt szemrevételezhettük, ahogy sorban megszavazzák őket a bizottság tagjai. Talán egy snooker-klub támogatásáról volt még szó. Így összesen húsz perc alatt végetért a bizottsági ülés.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.