134 millió forint többletbevételt vár Győr a parkolási díjak emelésétől

Pintér Bence 2022-06-22 17:30:11
520 forint lenne egy óra parkolás a belvárosban.

Szerdán délután három órakor tárgyalta a győri önkormányzat Pénzügyi Bizottsága a különféle díjemelésekről szóló rendeletet. Mint arról tegnap beszámoltunk, a temetői díjak és a parkolási díjak mellett a közterület-használat díjai, az anyakönyvvezetői szolgáltatások díja is emelkedik, ha úgy dönt majd a közgyűlés.

Ezen felül úgy néz ki, hogy az önkormányzati tulajdonú lakásokban élő bérlőknek hamarosan közös költséget kell fizetnie,

ami nem haladhatja meg a lakbér 50 százalékát.

A salátarendeletben tárgyalt díjnövekedésekhez Prédl Antal, a Győr-Szol vezérigazgatója szólt hozzá először. Elmondta: a temetési díjak, a parkolási díjak és a közös költség ügyében is igaz, hogy egy rég beállt díjtételt akarnak a realitásokhoz igazítani.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő kérdezett először. Azt kérdezte: jól foglalja-e össze, ha azt mondja, hogy a Győr-Szolnak plusz bevételekre van szüksége, és azért emeli most a díjakat – mivel a fenntartótól, az önkormányzattól már nem tud plusz forráshoz jutni. Azt kérdezte még, hogy hány olyan lakás van, ahol most áthárítják a közös költséget; és mi lehet az oka, hogy sokan azt hiszik, hogy ez benne volt eddig is az lakbérben.

A véleménye az ügyben az, hogy visszataszító az is, amikor magántulajdonosok a közös költséget egy az egyben a bérlőre hárítják, hiszen a közös költség egy részét adják csak a bérlőt érintő ügyek (közös villany, vagy lift pl.), a nagyobb részét a biztosítás, vagy a felújítási alap adja, amit nem a bérlő, hanem a tulajdonos érdeke fizetni. Szerinte ezt most a legszegényebbekre hárítják át, ami nem elegáns.

A parkolással kapcsolatban azt kérdezte: mennyi pluszbevételre számít ebből a Győr-Szol, és miért aránytalanul emeli a díjakat a különböző zónákban. (Emlékeztetőül: az I. körzetben 400 forintról 520 forintra, míg a III. körzetben 100-ról 320 forintra nő a díj.) 

Prédl Antal szerint nem csak a bevételekre, hanem a kiadásokra is kell figyelniük. Arra nem tud konkrétan válaszolni most, hogy hány lakást érint a közös költség áthárítása,

de azt meg tudja mondani, hogy ez a tétel 500 millió forint kiadást jelent a Győr-Szolnak.

Elmondta: nem közös költségről beszélünk, hanem társasházi díjról, és egységes alapelveket próbáltak kialakítani.

A parkolásról elmondta: nincs annyi parkolóhely, ahány autó, ezért van szükség fizetős parkolásra, és ezen belül is a különböző helyszínek differenciált díjtételeire. Olyan díjakat akartak megállapítani, amely még elfogadható, de biztosítja azt, hogy mindenki csak addig parkol, ameddig szüksége van rá; illetve azt akarják elérni, hogy a parkolóházakba, parkolólemezekbe menjenek az emberek a felszíni parkolók helyett.

Összesen 134 millió forint többletbevételt várnak a parkolási díjak emelésétől.

Pollreisz Balázs még akart kérdezni, de Takács Krisztián fideszes képviselő, a bizottság elnöke elkezdte a szokásos játékát azzal, hogy nem akarta hagyni, hogy idő lejárta után pontosító kérdéseket tegyen fel az egyetlen ellenzéki képviselő. Pollreisz azért feltette a kérdéseit, például megismételte azt, hogy miért van különbség a zónák díjemelésének arányai között. Prédl elmondta: nem az előző díjtételekből indultak ki, hanem teljesen új díjrendszert dolgoztak ki.

A szocialista képviselőnek még lettek volna kérdései, de Takács Krisztián már nem adta meg a szót, a bizottság fideszes, illetve Fidesz által delegált civil képviselői nem kérdeztek semmit.

A bizottság által elfogadott többi napirendi pontról nem nagyon tudunk tájékoztatást adni, mivel azok nem kerültek fel előre a városháza honlapjára, így csak azt szemrevételezhettük, ahogy sorban megszavazzák őket a bizottság tagjai. Talán egy snooker-klub támogatásáról volt még szó. Így összesen húsz perc alatt végetért a bizottsági ülés.

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.