134 millió forint többletbevételt vár Győr a parkolási díjak emelésétől

Pintér Bence 2022-06-22 17:30:11
520 forint lenne egy óra parkolás a belvárosban.

Szerdán délután három órakor tárgyalta a győri önkormányzat Pénzügyi Bizottsága a különféle díjemelésekről szóló rendeletet. Mint arról tegnap beszámoltunk, a temetői díjak és a parkolási díjak mellett a közterület-használat díjai, az anyakönyvvezetői szolgáltatások díja is emelkedik, ha úgy dönt majd a közgyűlés.

Ezen felül úgy néz ki, hogy az önkormányzati tulajdonú lakásokban élő bérlőknek hamarosan közös költséget kell fizetnie,

ami nem haladhatja meg a lakbér 50 százalékát.

A salátarendeletben tárgyalt díjnövekedésekhez Prédl Antal, a Győr-Szol vezérigazgatója szólt hozzá először. Elmondta: a temetési díjak, a parkolási díjak és a közös költség ügyében is igaz, hogy egy rég beállt díjtételt akarnak a realitásokhoz igazítani.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő kérdezett először. Azt kérdezte: jól foglalja-e össze, ha azt mondja, hogy a Győr-Szolnak plusz bevételekre van szüksége, és azért emeli most a díjakat – mivel a fenntartótól, az önkormányzattól már nem tud plusz forráshoz jutni. Azt kérdezte még, hogy hány olyan lakás van, ahol most áthárítják a közös költséget; és mi lehet az oka, hogy sokan azt hiszik, hogy ez benne volt eddig is az lakbérben.

A véleménye az ügyben az, hogy visszataszító az is, amikor magántulajdonosok a közös költséget egy az egyben a bérlőre hárítják, hiszen a közös költség egy részét adják csak a bérlőt érintő ügyek (közös villany, vagy lift pl.), a nagyobb részét a biztosítás, vagy a felújítási alap adja, amit nem a bérlő, hanem a tulajdonos érdeke fizetni. Szerinte ezt most a legszegényebbekre hárítják át, ami nem elegáns.

A parkolással kapcsolatban azt kérdezte: mennyi pluszbevételre számít ebből a Győr-Szol, és miért aránytalanul emeli a díjakat a különböző zónákban. (Emlékeztetőül: az I. körzetben 400 forintról 520 forintra, míg a III. körzetben 100-ról 320 forintra nő a díj.) 

Prédl Antal szerint nem csak a bevételekre, hanem a kiadásokra is kell figyelniük. Arra nem tud konkrétan válaszolni most, hogy hány lakást érint a közös költség áthárítása,

de azt meg tudja mondani, hogy ez a tétel 500 millió forint kiadást jelent a Győr-Szolnak.

Elmondta: nem közös költségről beszélünk, hanem társasházi díjról, és egységes alapelveket próbáltak kialakítani.

A parkolásról elmondta: nincs annyi parkolóhely, ahány autó, ezért van szükség fizetős parkolásra, és ezen belül is a különböző helyszínek differenciált díjtételeire. Olyan díjakat akartak megállapítani, amely még elfogadható, de biztosítja azt, hogy mindenki csak addig parkol, ameddig szüksége van rá; illetve azt akarják elérni, hogy a parkolóházakba, parkolólemezekbe menjenek az emberek a felszíni parkolók helyett.

Összesen 134 millió forint többletbevételt várnak a parkolási díjak emelésétől.

Pollreisz Balázs még akart kérdezni, de Takács Krisztián fideszes képviselő, a bizottság elnöke elkezdte a szokásos játékát azzal, hogy nem akarta hagyni, hogy idő lejárta után pontosító kérdéseket tegyen fel az egyetlen ellenzéki képviselő. Pollreisz azért feltette a kérdéseit, például megismételte azt, hogy miért van különbség a zónák díjemelésének arányai között. Prédl elmondta: nem az előző díjtételekből indultak ki, hanem teljesen új díjrendszert dolgoztak ki.

A szocialista képviselőnek még lettek volna kérdései, de Takács Krisztián már nem adta meg a szót, a bizottság fideszes, illetve Fidesz által delegált civil képviselői nem kérdeztek semmit.

A bizottság által elfogadott többi napirendi pontról nem nagyon tudunk tájékoztatást adni, mivel azok nem kerültek fel előre a városháza honlapjára, így csak azt szemrevételezhettük, ahogy sorban megszavazzák őket a bizottság tagjai. Talán egy snooker-klub támogatásáról volt még szó. Így összesen húsz perc alatt végetért a bizottsági ülés.

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.