A csalódott győriek elérték: mégis lesz némi díszkivilágítás Győrben

Pintér Bence 2022-12-01 13:50:00
A keddi közgyűlésen még erősen a díszkivilágítás elen beszélt a városvezetés.

Az adventi vásár vasárnapi megnyitása óta másról sem szóltak a különböző győri csoportok posztjai, mint arról, hogy mekkora csalódást okozott mindenkinek az, hogy nem szerényebb, hanem konkrétan semmilyen díszkivilágítást nem kapott a város. Az energiaválság közepette ez talán nem lenne annyira meglepő, de közben az ország számos másik városa mégis ünnepi fényárba öltözött, mint arról beszámoltunk kedden.

A sok száz lájkot gyűjtő bejegyzések mellett akció is indult: a Győr összefog csoport egyik tagja, Lőrincz „Yeti” Tibor hétfőn hirdetett eseményt szombatra, amelynek az volt a lényege, hogy legalább a Baross utca egy részét elemes égősorokkal díszítsék fel maguk a polgárok, ha a városnak nincs kerete rá. Az esemény a rendőrségen és a városházán is engedélyt kapott.

Dézsi polgármester a vasárnaptól felerősödő kritikákra több választ is adott, először arról beszélt, hogy akik csak „a műanyag csillogást várják”, azok „már elvesztették ennek az ünnepnek is az érzelmi és lelki értékeit”, majd a közgyűlésen Balla Jenő független képviselő kérdésére arról, hogy nem akarnak erre pénzt költeni (kicsit több, mint százmillióba került tavaly), mivel szerinte van fontosabb, minthogy Győr „UFO-leszállópálya” legyen. Azt is mondta „Nem vagyok hajlandó kifizetni százmillió forintot, hogy azt mondhassák valakik, milyen jó volt kijönni Győrbe, ami olyan, mint Bécs. Fontosabb, hogy kifizessék az emberek a számláikat.” (A közgyűlés felvételén 3 óra 14 perctől.)

Radnóti Ákos alpolgármester pedig ezt mondta: „Felesleges hangulatkeltés zajlik. Nem kell mindent kivilágítani. Szerintem pedig sok volt a korábbi fény.” Balla egyébként azt kérte, hogy legalább a város egy részén legyen a korábbinál szerényebb díszkivilágítás: és úgy tűnik, nem hiába. 

Úgy tűnik ugyanis, hogy a tornyos házban hallgattak az emberek szavára, és a korábbi évekhez képest kisebb mértékben, de mégis kap díszkivilágítást a városháza, a Baross út egy része, a Széchenyi tér egy része és a Jedlik utca is

derült ki az Új Szó Nálunk cikkéből.

A díszkivilágítást szervező Vill-Kor ügyvezető igazgatója, Gasztonyi László elmondta a lapnak: ők előkészültek az idei díszkivilágításra, de nem kaptak megrendelést a városházától, egészen most szerdáig.

„Mi idén is készültünk arra, hogy a szokásoknak megfelelően negyven-ötven emberrel és tíz-tizenöt kosaras kocsival, nagyjából másfél hónappal ezelőtt nekiállunk a munkának. A megrendelés azonban elmaradt, egészen mostanáig úgy volt, hogy anyagi okok miatt nem lesz díszkivilágítás. (...) Szerdán azonban megérkezett írásban a megrendelés, így most őrült tempóban nekiállunk, s bár erősen csökkentett műszaki tartalommal, de elkezdtük a munkát.”

Az új fejleményeket hallva a Győr összefogban szervezett közösségi díszítést viszont lefújta a szervező, a támogatást megköszönő posztban azt írta:

„Kétes hangulat tölt most el belülről, egyrészt szomorú vagyok az esemény lemondása miatt, másrészt pedig örülök hogy azzal amit elindítottam/tunk elérte a célját és megtörte a jeget az önkormányzat felé.”

A belvároson kívül néhány városrész is kap díszkivilágítást, Gyárvárosba például került adományból egy karácsonyfa, amelynek feldíszítéséhez viszont a gyárvárosiak segítségét kérte Hajtó Péter, a városrész fideszes képviselője.

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.