Az önkormányzati lakások lakbérének emelésére készül a győri önkormányzat

Pintér Bence 2022-11-25 09:37:00
Négyezer bérlőt érint a döntés: összesen évente 600 millióval többet szedne be összesen az önkormányzati lakásokban lakóktól a Győr-Szol, de közben valamennyivel a lakbértámogatás körét is kiszélesítik. Tudunk olyan bérleményről, ahol 75 százalékkal nőhet a lakbér.

Hozzányúlna az önkormányzati lakások lakbéréről szóló rendelethez a győri városvezetés, erről árulkodik legalábbis az a Dézsi Csaba András polgármester által benyújtott rendeletmódosítás, amelynek a lényegét így foglalja össze az „előzetes hatásvizsgálat” első mondata:

„A lakások lakbére emelkedik.”

A módosítóról a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság (Gatubi) ülésén is szó esett – mi itt értesültünk róla először –, de nem azért, mert megtárgyalták, hanem éppen azért, mert nem: Balla Jenő független képviselő arról beszélt, hogy ezt javaslatot be kellett volna hozni ide is, mivel a Győr-Szol gazdálkodására jelentős befolyással lesz az intézkedés, amelynek során a lakbéreket akár 70-80 százalékkal is emelni fogják.

Az emelkedést már a javaslat indokolása is jól mutatja, hiszen abból kiderül: jelenleg évente 808 millió forint folyik be lakbérekből a Győr-Szolhoz, a rendeletmódosítással viszont ez az összeg 1,425 milliárd forintra ugorhat, összességében tehát 80 százalékkal szeretné növelné a bevételeit a cég ezen a fronton. Ehhez a mértékhez nagyjából passzol, hogy Balla olyan konkrét sárási bérleményről beszélt a Gatubi ülésén, amelynek a bérleti díja 75 százalékkal fog emelkedni.

Hogy ez pontosan hogy oszlik el a bérlők között, és ki mennyivel fizet majd többet, azt egy bonyolult rendszer dönti el:

a lényegi pont az, hogy a lakbér kiszámolásához használt egyenlet egyik alapvető pontja, az ún. egységdíj nő meg 7,84 forintról 10 forintra.

Emellett beépítik a rendszerbe az inflációkövetést, ezentúl a közgyűlés minden évben felül fogja vizsgálni ezt az egységdíjat, de a rendelet szövege egészen konkrétan azt írja már, hogy minden évben minimum 3, maximum 8 százalékkal nőni kell ennek a díjnak azért, hogy ne egyszerre legyen nagyobb emelés – legutóbb 2016-ban emelték a lakbéreket. A javaslat szerint egyébként a „legtöbb településen” emelik a bérleti díjakat januártól.

Az indoklás szerint a bérlők többsége számára ez nem okoz gondot

Az indoklás kitér arra, hogy egy 165 bérlő jövedelmi viszonyait vizsgáló kutatás szerint a bérlők jövedelme az elmúlt években „jelentősen nőtt”, ezért nem okoz majd gondot a bérlők többségének az emelés.

A javaslat igyekszik leszögezni azt is, hogy mélyen a piaci ár alatt van ezeknek a lakásoknak a bérleti díja: a négyezer bérlő átlagosan 19 500 forint bérleti díjat fizet egy lakásért – ez ugye azt jelenti, hogy van, aki többet, és van, aki kevesebbet. Arról is ír a javaslat, hogy vannak, akik még erre a nyomott árra is lakbértámogatást kapnak.

Ezt a lakbértámogatást valamennyire kiszélesíti a rendeletmódosítás, mind a jogosultak körét, mind a támogatás mértékét. 

Hogy pontosan mennyire, az a rendeletmódosítás jogi szövegéből sajnos ugyanannyira nem derül ki pontosan, mint ahogy az sem, hogy mennyivel fognak nőni pontosan a lakbérek. Az sem könnyíti meg a számolgatást, hogy eddigi rendelet a nyugdíjminimuhoz képest számolt (ez most 28 500 forint), míg az új módosítás a bruttó minimábérhez képest számol (ami 200 ezer forint). Ha csak ezt a váltást, és az ehhez igazított százalékokat nézzük, akkor az derül ki, hogy egyedülálló személy esetén példáu leddig 118 ezer forint bevétel alatt járt a támogatás, ez a határ most 140 ezer forintra emelkedik, tehát az az önkormányzati bérlakásban lakó bbérlő is kaphat lakbértámogatást, akinek a havi jövedelme 130 ezer forint. Eddig ő nem kaphatott ilyet.

Érdekes kérdés még, hogy növekedik-e a lakbérrel együtt a közös költség is, amelyet egészen a közelmúltig a Győr-Szol nem hárított át a bérlőire. Nyár óta azonban igen, és a szabály az, hogy az áthárított közös költség összege nem lehet több a lakbér 50 százalékánál – ami viszont most ugye nőni fog.

A jövö keddi közgyűlésen el is fogadhatják a rendeletmódosítást a képviselők.

Szólj hozzá!

Elhunyt Csapó Gábor

Hetvenkét esztendős korában elhunyt Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

Fideszes képviselő: Át kell gondolni, hogy ifj. Knézy alkalmas-e a GyőrPlusz vezetésére

Letörölték a fideszes képviselő jótékonysági akciójának minden nyomát az önkormányzati médiából, Hajtó Péter kiakadt.

Dézsi a diáktudósítóknak: Egy jó újságírónak mit kell csinálni? Kérdezni!

Diákújságírókat oktatott a polgármester, aki másfél éve menekül el rendszeresen teljesen egyszerű újságírói kérdések elől.

Kanye West bejelentette, hogy indul a következő amerikai elnökválasztáson

West 2020-ban is indult az elnökválasztáson, de mindössze 70 ezer szavazatot gyűjtött.

Piros Porschét és győrsági ingatlanokat is foglaltak le Völner Pál fiától

83 millió forint kenőpénz átvételével vádolják a volt fideszes államtitkárt, most kiderült, mit foglaltak le a családjától.

Megérkezett a Sugarloaf és Lotfi Begi első közös dala

Szinte kötelező gyakorlat volt Kodály országában egy szó-la-ti-dó című dalt megalkotni.

Keresztes László Lóránt nem támogatta Lantos Csaba kinevezését

Az LMP-s képviselő szerint nem a miniszterjelölt lesz az, akin keresztül a kormány kivezetheti az országot az energiaválságból.

Ismét elromlott a kisbácsai iskola kazánja, folyamatban a javítás

16 fokban tanulnak az alsósok, azt kérték a szülőktől, hogy ne szóljanak újságíróknak.

Nincs fűtés a szombathelyi MMIK-ban

A Mesebolt Bábszínház termében elektromos panelekkel garantálják a meleget.

A Bizottság 3000 milliárd forintnyi EU-s forrás felfüggesztését fogja javasolni

Magyarország korrupcióellenes intézkedései nem elegendőek, nem elégedett a Bizottság

Schmuck Erzsébet: A klímacsúcs egy elvesztegetett esemény volt

Az elmúlt egy évben a magyar kormány sem tett semmit a klímaváltozás ellen - véli a politikus.