Az önkormányzati lakások lakbérének emelésére készül a győri önkormányzat

Pintér Bence 2022-11-25 09:37:00
Négyezer bérlőt érint a döntés: összesen évente 600 millióval többet szedne be összesen az önkormányzati lakásokban lakóktól a Győr-Szol, de közben valamennyivel a lakbértámogatás körét is kiszélesítik. Tudunk olyan bérleményről, ahol 75 százalékkal nőhet a lakbér.

Hozzányúlna az önkormányzati lakások lakbéréről szóló rendelethez a győri városvezetés, erről árulkodik legalábbis az a Dézsi Csaba András polgármester által benyújtott rendeletmódosítás, amelynek a lényegét így foglalja össze az „előzetes hatásvizsgálat” első mondata:

„A lakások lakbére emelkedik.”

A módosítóról a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság (Gatubi) ülésén is szó esett – mi itt értesültünk róla először –, de nem azért, mert megtárgyalták, hanem éppen azért, mert nem: Balla Jenő független képviselő arról beszélt, hogy ezt javaslatot be kellett volna hozni ide is, mivel a Győr-Szol gazdálkodására jelentős befolyással lesz az intézkedés, amelynek során a lakbéreket akár 70-80 százalékkal is emelni fogják.

Az emelkedést már a javaslat indokolása is jól mutatja, hiszen abból kiderül: jelenleg évente 808 millió forint folyik be lakbérekből a Győr-Szolhoz, a rendeletmódosítással viszont ez az összeg 1,425 milliárd forintra ugorhat, összességében tehát 80 százalékkal szeretné növelné a bevételeit a cég ezen a fronton. Ehhez a mértékhez nagyjából passzol, hogy Balla olyan konkrét sárási bérleményről beszélt a Gatubi ülésén, amelynek a bérleti díja 75 százalékkal fog emelkedni.

Hogy ez pontosan hogy oszlik el a bérlők között, és ki mennyivel fizet majd többet, azt egy bonyolult rendszer dönti el:

a lényegi pont az, hogy a lakbér kiszámolásához használt egyenlet egyik alapvető pontja, az ún. egységdíj nő meg 7,84 forintról 10 forintra.

Emellett beépítik a rendszerbe az inflációkövetést, ezentúl a közgyűlés minden évben felül fogja vizsgálni ezt az egységdíjat, de a rendelet szövege egészen konkrétan azt írja már, hogy minden évben minimum 3, maximum 8 százalékkal nőni kell ennek a díjnak azért, hogy ne egyszerre legyen nagyobb emelés – legutóbb 2016-ban emelték a lakbéreket. A javaslat szerint egyébként a „legtöbb településen” emelik a bérleti díjakat januártól.

Az indoklás szerint a bérlők többsége számára ez nem okoz gondot

Az indoklás kitér arra, hogy egy 165 bérlő jövedelmi viszonyait vizsgáló kutatás szerint a bérlők jövedelme az elmúlt években „jelentősen nőtt”, ezért nem okoz majd gondot a bérlők többségének az emelés.

A javaslat igyekszik leszögezni azt is, hogy mélyen a piaci ár alatt van ezeknek a lakásoknak a bérleti díja: a négyezer bérlő átlagosan 19 500 forint bérleti díjat fizet egy lakásért – ez ugye azt jelenti, hogy van, aki többet, és van, aki kevesebbet. Arról is ír a javaslat, hogy vannak, akik még erre a nyomott árra is lakbértámogatást kapnak.

Ezt a lakbértámogatást valamennyire kiszélesíti a rendeletmódosítás, mind a jogosultak körét, mind a támogatás mértékét. 

Hogy pontosan mennyire, az a rendeletmódosítás jogi szövegéből sajnos ugyanannyira nem derül ki pontosan, mint ahogy az sem, hogy mennyivel fognak nőni pontosan a lakbérek. Az sem könnyíti meg a számolgatást, hogy eddigi rendelet a nyugdíjminimuhoz képest számolt (ez most 28 500 forint), míg az új módosítás a bruttó minimábérhez képest számol (ami 200 ezer forint). Ha csak ezt a váltást, és az ehhez igazított százalékokat nézzük, akkor az derül ki, hogy egyedülálló személy esetén példáu leddig 118 ezer forint bevétel alatt járt a támogatás, ez a határ most 140 ezer forintra emelkedik, tehát az az önkormányzati bérlakásban lakó bbérlő is kaphat lakbértámogatást, akinek a havi jövedelme 130 ezer forint. Eddig ő nem kaphatott ilyet.

Érdekes kérdés még, hogy növekedik-e a lakbérrel együtt a közös költség is, amelyet egészen a közelmúltig a Győr-Szol nem hárított át a bérlőire. Nyár óta azonban igen, és a szabály az, hogy az áthárított közös költség összege nem lehet több a lakbér 50 százalékánál – ami viszont most ugye nőni fog.

A jövö keddi közgyűlésen el is fogadhatják a rendeletmódosítást a képviselők.

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.