A győri óvónők ruhapénzét is megvonta az önkormányzat

Papp László Tamás 2022-02-02 14:34:00
Intézményösszevonáson is gondolkodnak, a 20 fő alatti létszámú csoportokat szerveznék át más intézményekbe. Eközben az óvodák udvarán körbe vannak szalagozva a játékok, mert nem sikerült őket időben megjavítani. A Rómer Ház működése is kérdésessé vált.

Mint arról tegnap beszámoltunk: a váratlan, hárommilliárd forintos gázszámla miatt komoly spórolásba kezdett a győri önkormányzat, ennek részeként például

megvonták azt a támogatást, amely alapján az óvodai dolgozóknak cafeteria helyett járt egy adag ebéd az intézményben a gyerekeknek adott ebédből,

ezentúl havi 17 ezer forintot kell fizetniük ezért az óvodai dolgozóknak, akiknek egyébként a munkájuk része is lenne, hogy együtt egyenek a gyerekekkel, és tanítsák őket a helyes étkezési magatartásra.

Sokan viszont ezután úgy döntöttek, hogy inkább visznek maguknak ennivalót. (Többen jelezték azonban, hogy valójában az óvónőknek nem nagyon van alkalmuk egyébként a saját ebédet megenni, illetve a tárolás-melegítés is problémát okozhat.)

Megszorítás Győrben: az óvónők ebédjén is spórol a polgármester

Az egyik győri óvodában dolgozó forrásunktól úgy értesültünk, míg tavaly még térítésmentesen étkezhettek a győri önkormányzati óvodák dolgozói, idén február 1-től már fizetniük kell ezért. Emberünk pontos összeget nem tudott még mondani, de szerinte 15-20 ezer forint körül lehet ez havonta.

De nem áll meg itt a történet: tegnapi cikkünk óta újabb részletekről értesültünk a megszorító intézkedések óvodákra és egyéb intézményekre vonatkozó részéből,

például kiderült, hogy az óvónőktől az évi ruhapénzt (24 ezer forint) is megvonta az önkormányzat; illetve a csoportonként negyedévente kézműves eszközökre elkölthető keretet is megszüntetik.

Mint tegnap is írtuk: az óvónők egyébként átlsagosan, nettóban 200 ezer forint alatt keresnek.

Ezen felül információt kaptunk arról is, hogy bár Dézsi polgármester azt nyilatkozta, hogy nem akarnak intézményeket bezárni, a valóságban az óvodák esetében erősen gondolkoznak a kisebb létszámű, húsz fő alatti csoportok megszüntetéséről, ami adott esetben egész intézmények bezárását is jelenti.

Innen a gyerekeket és a dolgozókat más óvodákba irányítanák át. Az óvodákban egyébként, bár komoly létszámhiánnyal küzdenek sok intézményben, továbbra is létszámstop van.

Felmerül a kérdés, hogy demotivált, egyébként is hiányos létszámú óvónőkkel, felszerelések nélkül, a szokásosnál nagyobb csoportokban mi lesz azzal az oktató-nevelő munkával, ami az óvodában fontos lenne.

Információink szerint az a hallgatólagos irányadás az az önkormányzat részéről, hogy első sorban a gyermekfelügyelet biztosítására van szükség.

A pénzhiány az oka annak is, hogy számos győri óvodában szinte az összes udvari játékot piros-fehér szalaggal tekerték körbe, így a gyerekek leginkább csak futkározni tudnak, ha a jó időben kiviszik őket. Ezeket a játékokat ugyanis folyamatosan felülvizsgálják, és a legutóbbi felülvizsgálatkor talált hibákat egyelőre nem sikerült kijavítani, január 31. lett volna a határidő, de nem akadt rá pénz.

A legtöbb városi intézménynél meghúzzák a nadrágszíjat

Eddig csak az óvodákról beszéltünk, de más intézményeknél is hasonló intézkedések várhatóak.

Hallottunk arról, hogy fiókkönyvtárakat szüntetne meg az önkormányzat és a levéltár költségvetését is megvágnák, illetve az is biztosnak tűnik, hogy a Városrendészet a tavalyi hatszázmillió után idén 100 millióval kevesebből gazdálkodhat, négy embert el kell majd küldeni.

Ismét kérdésessé vált a Rómer Ház sorsa is.

Bár tavaly a koncerthelyszínként, kocsmaként és moziteremként üzemelő Rómer Házat végül a Győr Projekt alá szervezéssel tartották egyben, idén itt is problémákról hallani: elment az intézménytől Csurák Erzsébet főtanácsadó, és jelenleg nem tudni, hogy honnan lesz forrás a Rómer működtetésére.

A költségvetés tervezete egyelőre nem nyilvános, pontos számokat majd akkor fogunk látni.

FRISSÍTÉS: Korábban azt írtuk, hogy Takács Krisztián fideszes képviselő is elmegy a Rómertól, de a képviselő közben jelezte, hogy ez nem pontos információ, de arról nem tudott nyilatkozni, hogy mi lesz a Rómer Ház jövője.

Szólj hozzá!

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot.