A győri óvónők ruhapénzét is megvonta az önkormányzat

Papp László Tamás 2022-02-02 14:34:00
Intézményösszevonáson is gondolkodnak, a 20 fő alatti létszámú csoportokat szerveznék át más intézményekbe. Eközben az óvodák udvarán körbe vannak szalagozva a játékok, mert nem sikerült őket időben megjavítani. A Rómer Ház működése is kérdésessé vált.

Mint arról tegnap beszámoltunk: a váratlan, hárommilliárd forintos gázszámla miatt komoly spórolásba kezdett a győri önkormányzat, ennek részeként például

megvonták azt a támogatást, amely alapján az óvodai dolgozóknak cafeteria helyett járt egy adag ebéd az intézményben a gyerekeknek adott ebédből,

ezentúl havi 17 ezer forintot kell fizetniük ezért az óvodai dolgozóknak, akiknek egyébként a munkájuk része is lenne, hogy együtt egyenek a gyerekekkel, és tanítsák őket a helyes étkezési magatartásra.

Sokan viszont ezután úgy döntöttek, hogy inkább visznek maguknak ennivalót. (Többen jelezték azonban, hogy valójában az óvónőknek nem nagyon van alkalmuk egyébként a saját ebédet megenni, illetve a tárolás-melegítés is problémát okozhat.)

Megszorítás Győrben: az óvónők ebédjén is spórol a polgármester

Az egyik győri óvodában dolgozó forrásunktól úgy értesültünk, míg tavaly még térítésmentesen étkezhettek a győri önkormányzati óvodák dolgozói, idén február 1-től már fizetniük kell ezért. Emberünk pontos összeget nem tudott még mondani, de szerinte 15-20 ezer forint körül lehet ez havonta.

De nem áll meg itt a történet: tegnapi cikkünk óta újabb részletekről értesültünk a megszorító intézkedések óvodákra és egyéb intézményekre vonatkozó részéből,

például kiderült, hogy az óvónőktől az évi ruhapénzt (24 ezer forint) is megvonta az önkormányzat; illetve a csoportonként negyedévente kézműves eszközökre elkölthető keretet is megszüntetik.

Mint tegnap is írtuk: az óvónők egyébként átlsagosan, nettóban 200 ezer forint alatt keresnek.

Ezen felül információt kaptunk arról is, hogy bár Dézsi polgármester azt nyilatkozta, hogy nem akarnak intézményeket bezárni, a valóságban az óvodák esetében erősen gondolkoznak a kisebb létszámű, húsz fő alatti csoportok megszüntetéséről, ami adott esetben egész intézmények bezárását is jelenti.

Innen a gyerekeket és a dolgozókat más óvodákba irányítanák át. Az óvodákban egyébként, bár komoly létszámhiánnyal küzdenek sok intézményben, továbbra is létszámstop van.

Felmerül a kérdés, hogy demotivált, egyébként is hiányos létszámú óvónőkkel, felszerelések nélkül, a szokásosnál nagyobb csoportokban mi lesz azzal az oktató-nevelő munkával, ami az óvodában fontos lenne.

Információink szerint az a hallgatólagos irányadás az az önkormányzat részéről, hogy első sorban a gyermekfelügyelet biztosítására van szükség.

A pénzhiány az oka annak is, hogy számos győri óvodában szinte az összes udvari játékot piros-fehér szalaggal tekerték körbe, így a gyerekek leginkább csak futkározni tudnak, ha a jó időben kiviszik őket. Ezeket a játékokat ugyanis folyamatosan felülvizsgálják, és a legutóbbi felülvizsgálatkor talált hibákat egyelőre nem sikerült kijavítani, január 31. lett volna a határidő, de nem akadt rá pénz.

A legtöbb városi intézménynél meghúzzák a nadrágszíjat

Eddig csak az óvodákról beszéltünk, de más intézményeknél is hasonló intézkedések várhatóak.

Hallottunk arról, hogy fiókkönyvtárakat szüntetne meg az önkormányzat és a levéltár költségvetését is megvágnák, illetve az is biztosnak tűnik, hogy a Városrendészet a tavalyi hatszázmillió után idén 100 millióval kevesebből gazdálkodhat, négy embert el kell majd küldeni.

Ismét kérdésessé vált a Rómer Ház sorsa is.

Bár tavaly a koncerthelyszínként, kocsmaként és moziteremként üzemelő Rómer Házat végül a Győr Projekt alá szervezéssel tartották egyben, idén itt is problémákról hallani: elment az intézménytől Csurák Erzsébet főtanácsadó, és jelenleg nem tudni, hogy honnan lesz forrás a Rómer működtetésére.

A költségvetés tervezete egyelőre nem nyilvános, pontos számokat majd akkor fogunk látni.

FRISSÍTÉS: Korábban azt írtuk, hogy Takács Krisztián fideszes képviselő is elmegy a Rómertól, de a képviselő közben jelezte, hogy ez nem pontos információ, de arról nem tudott nyilatkozni, hogy mi lesz a Rómer Ház jövője.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.