A győri óvónők ruhapénzét is megvonta az önkormányzat

Papp László Tamás 2022-02-02 14:34:00
Intézményösszevonáson is gondolkodnak, a 20 fő alatti létszámú csoportokat szerveznék át más intézményekbe. Eközben az óvodák udvarán körbe vannak szalagozva a játékok, mert nem sikerült őket időben megjavítani. A Rómer Ház működése is kérdésessé vált.

Mint arról tegnap beszámoltunk: a váratlan, hárommilliárd forintos gázszámla miatt komoly spórolásba kezdett a győri önkormányzat, ennek részeként például

megvonták azt a támogatást, amely alapján az óvodai dolgozóknak cafeteria helyett járt egy adag ebéd az intézményben a gyerekeknek adott ebédből,

ezentúl havi 17 ezer forintot kell fizetniük ezért az óvodai dolgozóknak, akiknek egyébként a munkájuk része is lenne, hogy együtt egyenek a gyerekekkel, és tanítsák őket a helyes étkezési magatartásra.

Sokan viszont ezután úgy döntöttek, hogy inkább visznek maguknak ennivalót. (Többen jelezték azonban, hogy valójában az óvónőknek nem nagyon van alkalmuk egyébként a saját ebédet megenni, illetve a tárolás-melegítés is problémát okozhat.)

Megszorítás Győrben: az óvónők ebédjén is spórol a polgármester

Az egyik győri óvodában dolgozó forrásunktól úgy értesültünk, míg tavaly még térítésmentesen étkezhettek a győri önkormányzati óvodák dolgozói, idén február 1-től már fizetniük kell ezért. Emberünk pontos összeget nem tudott még mondani, de szerinte 15-20 ezer forint körül lehet ez havonta.

De nem áll meg itt a történet: tegnapi cikkünk óta újabb részletekről értesültünk a megszorító intézkedések óvodákra és egyéb intézményekre vonatkozó részéből,

például kiderült, hogy az óvónőktől az évi ruhapénzt (24 ezer forint) is megvonta az önkormányzat; illetve a csoportonként negyedévente kézműves eszközökre elkölthető keretet is megszüntetik.

Mint tegnap is írtuk: az óvónők egyébként átlsagosan, nettóban 200 ezer forint alatt keresnek.

Ezen felül információt kaptunk arról is, hogy bár Dézsi polgármester azt nyilatkozta, hogy nem akarnak intézményeket bezárni, a valóságban az óvodák esetében erősen gondolkoznak a kisebb létszámű, húsz fő alatti csoportok megszüntetéséről, ami adott esetben egész intézmények bezárását is jelenti.

Innen a gyerekeket és a dolgozókat más óvodákba irányítanák át. Az óvodákban egyébként, bár komoly létszámhiánnyal küzdenek sok intézményben, továbbra is létszámstop van.

Felmerül a kérdés, hogy demotivált, egyébként is hiányos létszámú óvónőkkel, felszerelések nélkül, a szokásosnál nagyobb csoportokban mi lesz azzal az oktató-nevelő munkával, ami az óvodában fontos lenne.

Információink szerint az a hallgatólagos irányadás az az önkormányzat részéről, hogy első sorban a gyermekfelügyelet biztosítására van szükség.

A pénzhiány az oka annak is, hogy számos győri óvodában szinte az összes udvari játékot piros-fehér szalaggal tekerték körbe, így a gyerekek leginkább csak futkározni tudnak, ha a jó időben kiviszik őket. Ezeket a játékokat ugyanis folyamatosan felülvizsgálják, és a legutóbbi felülvizsgálatkor talált hibákat egyelőre nem sikerült kijavítani, január 31. lett volna a határidő, de nem akadt rá pénz.

A legtöbb városi intézménynél meghúzzák a nadrágszíjat

Eddig csak az óvodákról beszéltünk, de más intézményeknél is hasonló intézkedések várhatóak.

Hallottunk arról, hogy fiókkönyvtárakat szüntetne meg az önkormányzat és a levéltár költségvetését is megvágnák, illetve az is biztosnak tűnik, hogy a Városrendészet a tavalyi hatszázmillió után idén 100 millióval kevesebből gazdálkodhat, négy embert el kell majd küldeni.

Ismét kérdésessé vált a Rómer Ház sorsa is.

Bár tavaly a koncerthelyszínként, kocsmaként és moziteremként üzemelő Rómer Házat végül a Győr Projekt alá szervezéssel tartották egyben, idén itt is problémákról hallani: elment az intézménytől Csurák Erzsébet főtanácsadó, és jelenleg nem tudni, hogy honnan lesz forrás a Rómer működtetésére.

A költségvetés tervezete egyelőre nem nyilvános, pontos számokat majd akkor fogunk látni.

FRISSÍTÉS: Korábban azt írtuk, hogy Takács Krisztián fideszes képviselő is elmegy a Rómertól, de a képviselő közben jelezte, hogy ez nem pontos információ, de arról nem tudott nyilatkozni, hogy mi lesz a Rómer Ház jövője.

Szólj hozzá!

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.