Győri költségvetés: be lett húzva a nadrágszíj

Pintér Bence 2022-02-09 11:45:00
Majdnem az összes intézmény költségvetését megvágták, útfelújításra majdnem feleannyit tervez a város idén, mint tavaly, az óvodák félmilliárd forinttal kevesebbet kapnak.

Az Ugytudjuk.hu megszerezte a győri költségvetés első verzióját, amelynek még végig kell járnia ebben a hónapban a bizottságokat és a közgyűlést, mielőtt a képviselők szavaznak róla.

Annyi biztos, hogy mint azt több téma kapcsán is jelezte a polgármester: megszorító költségvetés az idei, az indoklás szerint a gázmizéria miatt,

melynek nyomán 3,5 milliárd forint plusz forrást kell előteremtenie az önkormányzatnak – amelynek egy részét, vagy akár a teljes összeget is kompenzálhatja majd elméletben az állam.

Ezért aztán fűnyíróelv alapján a legtöbb intézménynél 15 százalékos költséglefaragásra szólított fel a polgármester,

ennek eredményeképp – mint azt olvasóink tudhatják – például az óvodákban az óvónők ebédjén, ruhapénzén vagy a kézműves termékekre költhető kereten spórol az önkormányzat.

Nézzük a számokat!

A költségvetés kiadási főösszege 79,1 milliárd forint, a bevételi előirányzatának együttes főösszege szinténn 79,1 milliárd forint, ebből a költségvetési bevételek előirányzata 63,5 millió forint, a finanszírozási bevételek előirányzata 15,6 millió forint.

Ez azt jelenti, hogy a bevételi oldalt ki kell pótolni, mivel hiány van. Ez a következőképp fog megtörténni a jelenlegi tervek szernt:

A 2022. évi költségvetés belső finanszírozása érdekében az Önkormányzat költségvetésében a 2021. és az azt megelőző évek maradványa terhére maradvány igénybevételként 14.808.243.363 Ft, értékpapír hasznosításból származó bevételként 850.000.000 Ft, mindösszesen 15.658.243.363 Ft kerül számbavételre.

A város tehát eladja a maradék értékpapírjait, emellett egyébként egymilliárd forint értékben önkormányzati tulajdon eladásával is számolnak.

A 2021-es költségvetés eredeti számait a mostani tervezettel összevetve világos, hogy az intézményeknél spórolás van, bár nem mindenhol, és nem mindenhol jön ki a 15 százalék. (Ennek persze egyéb okai is lehetnek, hiszen az intézményhálózat sem feltétlenül változatlan tavaly óta.) A bölcsődei ellátásra például idén több jut, mint tavaly, és az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény is valamennyivel több forrást kap, mint tavaly év elején tervezett összeg.

Utak-hidak, köz- és díszvilágítás: üzemeltetési, fenntartási, felújítási, korszerűsítési, forgalomtechnikai kiadásokra a tavalyi 3,2 milliárd helyett idén 1,7 milliárdot tervez költeni a város, tehát majdem feleannyit.

Kevesebbet kap viszont a Generációk Háza, a Gazdasági Működtető Központ, általában véve kevesebb jut az összes óvodára (500 millió forinttal: a tavalyi 3,8 milliárd után idén 3,3 milliárd) és 100 millió forinttal kevesebb a Városrendészet költségvetése is. Kevesebből kell idén kijönni a filharmonikusoknál, a bábszínházban, a fesztiválközpontban és a balettnál is. A Rómer Múzeum közel 170 millióval kap kevesebbet.

Az intézményeken összesen 2,6 milliárd forintot tervez megspórolni az önkormányzat,

a tavaly tervezett 21,9 milliárd helyett idén 19,3 milliárd forintot akarnak elkölteni ezen a területen. A polgármesteri hivatal a tavalyi 3,1 milliárd után idén közel 3 milliárdból gazdálkodhat, itt 100 millió a spórolás. Nagyobb fejlesztésekkel idén nem, csak a strand építésének folytatásával számol csak az önkormányzat a költségvetés számai szerint. Városüzemeltetési szolgáltatásokra idén 1,4 milliárddal számol az önkormányzat.

Persze még minden lehet egy fokkal könnyebb a helyzet, ha a gázszámlába tényleg besegít az állam: kérdés, hogy Győr, az ország egyik legnagyobb települése mennyi kompenzációt kaphat az állami alapból.

Szólj hozzá!

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?

Nem ismerte el bűnösségét a kiskorú veszélyeztetésével vádolt szombathelyi sportegyesületi edző

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket is elszenvedett, és kórházi ellátásra szorult.

Így változik meg az üzleti környezet a NIS2 irányelv hatálybalépésével

Komoly időszakban vagyunk, ami az üzleti környezetet illeti, mert a NIS2 irányelv hatálybalépésével sok minden megváltozik a nagyvállalati szférában. Ennek nyomán egy nagyon komplex kibervédelmi környezet alakul ki, ami az Európai Unión belül kap teret.

Félpucérra vetkőzve akart egy férfi lopni Győrben

Barkácsgépeket takart el a levetett ruhájával.

CDP, CRM, DMP - mi a különbség?

Jellemzően több webáruház még mindig CRM szoftvert alkalmaz, ritkább esetekben Data Management Platformot (DMP). A cikkben bemutatjuk a CRM szoftverek hiányosságait, és azt is eláruljuk, hogy ezeket hogyan oldja meg a CDP. 

Ezért fontos, hogy megfelelő olaj- és levegőszűrőt válasszunk motorkerékpárunkhoz

A motorkerékpár megbízható működése és élettartama nagyban függ attól, hogy milyen alkatrészeket használunk. Az olaj- és levegőszűrők cseréje fontos a megfelelő működés érdekében, és nem elhanyagolható szempont a megfelelő alkatrész kiválasztása.