Győri költségvetés: be lett húzva a nadrágszíj

Pintér Bence 2022-02-09 11:45:00
Majdnem az összes intézmény költségvetését megvágták, útfelújításra majdnem feleannyit tervez a város idén, mint tavaly, az óvodák félmilliárd forinttal kevesebbet kapnak.

Az Ugytudjuk.hu megszerezte a győri költségvetés első verzióját, amelynek még végig kell járnia ebben a hónapban a bizottságokat és a közgyűlést, mielőtt a képviselők szavaznak róla.

Annyi biztos, hogy mint azt több téma kapcsán is jelezte a polgármester: megszorító költségvetés az idei, az indoklás szerint a gázmizéria miatt,

melynek nyomán 3,5 milliárd forint plusz forrást kell előteremtenie az önkormányzatnak – amelynek egy részét, vagy akár a teljes összeget is kompenzálhatja majd elméletben az állam.

Ezért aztán fűnyíróelv alapján a legtöbb intézménynél 15 százalékos költséglefaragásra szólított fel a polgármester,

ennek eredményeképp – mint azt olvasóink tudhatják – például az óvodákban az óvónők ebédjén, ruhapénzén vagy a kézműves termékekre költhető kereten spórol az önkormányzat.

Nézzük a számokat!

A költségvetés kiadási főösszege 79,1 milliárd forint, a bevételi előirányzatának együttes főösszege szinténn 79,1 milliárd forint, ebből a költségvetési bevételek előirányzata 63,5 millió forint, a finanszírozási bevételek előirányzata 15,6 millió forint.

Ez azt jelenti, hogy a bevételi oldalt ki kell pótolni, mivel hiány van. Ez a következőképp fog megtörténni a jelenlegi tervek szernt:

A 2022. évi költségvetés belső finanszírozása érdekében az Önkormányzat költségvetésében a 2021. és az azt megelőző évek maradványa terhére maradvány igénybevételként 14.808.243.363 Ft, értékpapír hasznosításból származó bevételként 850.000.000 Ft, mindösszesen 15.658.243.363 Ft kerül számbavételre.

A város tehát eladja a maradék értékpapírjait, emellett egyébként egymilliárd forint értékben önkormányzati tulajdon eladásával is számolnak.

A 2021-es költségvetés eredeti számait a mostani tervezettel összevetve világos, hogy az intézményeknél spórolás van, bár nem mindenhol, és nem mindenhol jön ki a 15 százalék. (Ennek persze egyéb okai is lehetnek, hiszen az intézményhálózat sem feltétlenül változatlan tavaly óta.) A bölcsődei ellátásra például idén több jut, mint tavaly, és az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény is valamennyivel több forrást kap, mint tavaly év elején tervezett összeg.

Utak-hidak, köz- és díszvilágítás: üzemeltetési, fenntartási, felújítási, korszerűsítési, forgalomtechnikai kiadásokra a tavalyi 3,2 milliárd helyett idén 1,7 milliárdot tervez költeni a város, tehát majdem feleannyit.

Kevesebbet kap viszont a Generációk Háza, a Gazdasági Működtető Központ, általában véve kevesebb jut az összes óvodára (500 millió forinttal: a tavalyi 3,8 milliárd után idén 3,3 milliárd) és 100 millió forinttal kevesebb a Városrendészet költségvetése is. Kevesebből kell idén kijönni a filharmonikusoknál, a bábszínházban, a fesztiválközpontban és a balettnál is. A Rómer Múzeum közel 170 millióval kap kevesebbet.

Az intézményeken összesen 2,6 milliárd forintot tervez megspórolni az önkormányzat,

a tavaly tervezett 21,9 milliárd helyett idén 19,3 milliárd forintot akarnak elkölteni ezen a területen. A polgármesteri hivatal a tavalyi 3,1 milliárd után idén közel 3 milliárdból gazdálkodhat, itt 100 millió a spórolás. Nagyobb fejlesztésekkel idén nem, csak a strand építésének folytatásával számol csak az önkormányzat a költségvetés számai szerint. Városüzemeltetési szolgáltatásokra idén 1,4 milliárddal számol az önkormányzat.

Persze még minden lehet egy fokkal könnyebb a helyzet, ha a gázszámlába tényleg besegít az állam: kérdés, hogy Győr, az ország egyik legnagyobb települése mennyi kompenzációt kaphat az állami alapból.

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.