Győri költségvetés: be lett húzva a nadrágszíj

Pintér Bence 2022-02-09 11:45:00
Majdnem az összes intézmény költségvetését megvágták, útfelújításra majdnem feleannyit tervez a város idén, mint tavaly, az óvodák félmilliárd forinttal kevesebbet kapnak.

Az Ugytudjuk.hu megszerezte a győri költségvetés első verzióját, amelynek még végig kell járnia ebben a hónapban a bizottságokat és a közgyűlést, mielőtt a képviselők szavaznak róla.

Annyi biztos, hogy mint azt több téma kapcsán is jelezte a polgármester: megszorító költségvetés az idei, az indoklás szerint a gázmizéria miatt,

melynek nyomán 3,5 milliárd forint plusz forrást kell előteremtenie az önkormányzatnak – amelynek egy részét, vagy akár a teljes összeget is kompenzálhatja majd elméletben az állam.

Ezért aztán fűnyíróelv alapján a legtöbb intézménynél 15 százalékos költséglefaragásra szólított fel a polgármester,

ennek eredményeképp – mint azt olvasóink tudhatják – például az óvodákban az óvónők ebédjén, ruhapénzén vagy a kézműves termékekre költhető kereten spórol az önkormányzat.

Nézzük a számokat!

A költségvetés kiadási főösszege 79,1 milliárd forint, a bevételi előirányzatának együttes főösszege szinténn 79,1 milliárd forint, ebből a költségvetési bevételek előirányzata 63,5 millió forint, a finanszírozási bevételek előirányzata 15,6 millió forint.

Ez azt jelenti, hogy a bevételi oldalt ki kell pótolni, mivel hiány van. Ez a következőképp fog megtörténni a jelenlegi tervek szernt:

A 2022. évi költségvetés belső finanszírozása érdekében az Önkormányzat költségvetésében a 2021. és az azt megelőző évek maradványa terhére maradvány igénybevételként 14.808.243.363 Ft, értékpapír hasznosításból származó bevételként 850.000.000 Ft, mindösszesen 15.658.243.363 Ft kerül számbavételre.

A város tehát eladja a maradék értékpapírjait, emellett egyébként egymilliárd forint értékben önkormányzati tulajdon eladásával is számolnak.

A 2021-es költségvetés eredeti számait a mostani tervezettel összevetve világos, hogy az intézményeknél spórolás van, bár nem mindenhol, és nem mindenhol jön ki a 15 százalék. (Ennek persze egyéb okai is lehetnek, hiszen az intézményhálózat sem feltétlenül változatlan tavaly óta.) A bölcsődei ellátásra például idén több jut, mint tavaly, és az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény is valamennyivel több forrást kap, mint tavaly év elején tervezett összeg.

Utak-hidak, köz- és díszvilágítás: üzemeltetési, fenntartási, felújítási, korszerűsítési, forgalomtechnikai kiadásokra a tavalyi 3,2 milliárd helyett idén 1,7 milliárdot tervez költeni a város, tehát majdem feleannyit.

Kevesebbet kap viszont a Generációk Háza, a Gazdasági Működtető Központ, általában véve kevesebb jut az összes óvodára (500 millió forinttal: a tavalyi 3,8 milliárd után idén 3,3 milliárd) és 100 millió forinttal kevesebb a Városrendészet költségvetése is. Kevesebből kell idén kijönni a filharmonikusoknál, a bábszínházban, a fesztiválközpontban és a balettnál is. A Rómer Múzeum közel 170 millióval kap kevesebbet.

Az intézményeken összesen 2,6 milliárd forintot tervez megspórolni az önkormányzat,

a tavaly tervezett 21,9 milliárd helyett idén 19,3 milliárd forintot akarnak elkölteni ezen a területen. A polgármesteri hivatal a tavalyi 3,1 milliárd után idén közel 3 milliárdból gazdálkodhat, itt 100 millió a spórolás. Nagyobb fejlesztésekkel idén nem, csak a strand építésének folytatásával számol csak az önkormányzat a költségvetés számai szerint. Városüzemeltetési szolgáltatásokra idén 1,4 milliárddal számol az önkormányzat.

Persze még minden lehet egy fokkal könnyebb a helyzet, ha a gázszámlába tényleg besegít az állam: kérdés, hogy Győr, az ország egyik legnagyobb települése mennyi kompenzációt kaphat az állami alapból.

Szólj hozzá!

Elektromos elosztószekrényt döntött egy autó Győrben

A Tihanyi Árpád út és az Attila utca kereszteződésénél félpályán halad a forgalom.

Minden település maga döntsön, kér-e akkumulátorgyárat a szomszédságába

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Audi: A szakszervezet elfogadta a munkaadó bérajánlatát

17 százalékos alapbéremelésben, illetve egyéb juttatásokban állapodott meg a szakszervezet a céggel.

Tízezer fát ültetnek idén a Településfásítási program részeként

Ezzel tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet.

A Vas Népe volt főszerkesztője lett az Integritás Hatóság kommunikációs vezetője

Mehlhoffer Tamás korábban a Népszabadságnál is dolgozott.

Repült a szombathelyi Szent Márton szobor

Ismét használhatóvá akarják tenni a kutat.

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz ma este

Távcső nélkül is szép lesz, de ha akad egy messzelátó, akkor még egyedibb látványban lehet részünk!

45 millió forintos önkormányzati támogatással tervez idén a Sárvári Média Nonprofit Kft.

A helyi újságot, tévét, rádiót, Sárvár weboldalát és hivatalos Facebook-oldalát üzemeltető cég éves működésének több mint a felét közpénzből fedezik.

Egy eladó-pénztáros akár bruttó 495 ezer forintos havi fizetést is kaphat az EcoFamilynél

Infláció feletti, 20%-os béremelést hajtott végre a magyar tulajdonú kiskereskedelmi lánc.

Nem az eltűnt győri villanyszerelő koponyáját találták meg Ausztriában

A vizsgálat után kiderült: egy római kori katona csontjaira bukkantak.

Továbbra is havi nettó 700 ezer forintért igazgatja a Haladás Sportkomplexumot Gál Sándor

További 66 ezer 666 forint béren kívüli juttatás jár az ügyvezetőnek.

„Gyere ide, itt vagyunk 20 prostival” – Schadl György végrehajtóvezér így hívta orgiára a „Gazdáját”

És ez az ember még mindíg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Varga Judit igazságügyminiszter pedig néma az ügyben.

Kitüntetést kapott az életet mentő körmendi rendőrt

Ketten is neki köszönhetik életüket.

Nem fért bele a Győr+ keddi híradójába a hétfői akkumulátorgyár elleni tüntetés

Az óvodások haltelepítése és Gyigyimóka is fontosabb volt a szerkesztőknek, mint az aggódó győriek demonstrációja.

Holnapig lehet észrevételezni a kőszegi Zrínyi Miklós utca átnevezését

A terv szerint az utca visszakapná régi elnevezését, és újra Schey Fülöp nevét viselné.