Igaz-e, hogy az energiaválságra nem lehetett felkészülni?

Pintér Bence 2022-09-24 09:07:00
Egy évig hallgattuk a fideszesek nevetgélését azokon az országokon, akik elkezdtek felkészülni az energiaválságra. A győri városvezetés legkésőbb tavaly december óta tudhatta, mire számíthat.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Nemrég a GyőrPlusz Rádió reggeli műsorának vendége volt a minap Pergel Elza, Győr alpolgármestere, ahol sok mindenről, többek között az energiaválságról is beszélt. Egy gondolata pedig jó ugródeszka ahhoz, hogy beszéljünk egy kicsit a Fidesz legújabb propagandakampányáról, miszerint az energiaárak elszállása csak és kizárólag „a brüsszeli szankciók” miatt van, amelyekkel kapcsolatban – hajaj! – nemzeti konzultációt is hirdetnek, hisz olyan súlyos a helyzet, hogy már Kocsis Máténak is el kellett adni a két akváriumából egyet.

Na szóval amit Pergel Elza győri KDNP-s alpolgármester mondott:

„Németországban is olyan plakátokat láthattunk, ahol mécsessel, virágcserepeket melegítve pótolják a közszolgálati fűtést idősek. Nem szegényebb, balkáni országokban, hanem Németországban. Ki tud erre felkészülni?” 

Nagyon megfogott ez a virágcserép-melegítés – annyira specifikus dolog, hogy rögtön arra gyanakodtam, hogy valamiféle álhírrel van dolgunk, amit alpolgármester asszony a fideszes propagandamédia valamelyik csodálatos kiadványában látott. Félig-meddig igazam volt, hiszen valóban a Habony Árpád-féle, a Fidesz hazugságait angol nyelven közvetítő Remix, illetve az immár vonalasan moszkovita magyar közmédia számolt be erről („Rezsipánik van Európában”), viszont nem álhír – csak éppen az ellenkezőjét bizonyítja annak, amit az alpolgármester mondott.

A szóban forgó videót ugyanis a német Szövetségi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Hivatal (BBK) tette közzé, de nem a mostani energiakrízis idején, hanem még tavaly novemberben, és nem is arról szól, hogy hogyan spóroljunk, vagy ilyesmi. Egészen konkrétan ez a videó egy reklám a tavalyi katasztrófavédelmi naphoz, ami arról szólt, hogy mi a teendő egy teljes áramkimaradás esetén.

Tehát miközben a kormánymédia ferdítése nyomán Pergel Elza az idézett részben a videó alapján a látszatot kelti, hogy még Németországban is olyan rossz a helyzet most, hogy virágcserepeket fűtenek teamécsessel a nyugdíjasok, és ez alapján megkérdezi, hogy mégis ki tud erre felkészülni,

a valóság az, hogy a videó pont azt jelzi, hogy Németországban már tavaly novemberben, jóval a háború előtt elkezdtek felkészülni hasonló helyzetekre. Ugyanezt tették Európa más országaiban is – a magyar kormány és a kormánymédia pedig nevetett rajtuk,

tavaly ősz óta egészen a nyár közepi rezsicsökkentés-korlátozásig ezeken rihig-röhögcséltek. Meg veretes mondatokban hirdették a választási kampányban és utána, hogy mivel Orbán Viktor megegyezett Vlagyimir Putyinnal, ezért Magyarországon nem hogy gázhiányra nem kell kicsit se készülni, vagy emiatt visszavenni a fogyasztásból, vagy ilyesmi, de még a rezsicsökkentés is úgy megmarad, hogy a Németh Szilárd adja a másikat.

Orbán Viktor miniszterelnök ugye közölte is, hogy „azt mondani, amit most hallok a baloldaltól, hogy a rezsit úgy kell csökkenteni, hogy kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, meg kevesebb gázt kell használni, ilyenkor van egy szó, amit az ember mond, csak az édesanyák iránti tiszteletből nem mondja hangosan.”

Aztán a rezsicsökkentés nem maradt meg, kiderült, hogy mégsem jön az az olcsó orosz gáz, és hirtelen a fideszes politikusok is elkezdtek takarékoskodásra bíztatni mindenkit, meg arra, hogy vegyenek fel pulóvert.

Majdnem egy évig hallgattuk tehát, hogy minden olyan ország, amelyik különféle intézkedésekkel felkészül az energiaínségre, az hülye és idióta, diktatórikusan bele akar avatkozni az emberek mindennapi életébe, majd most azt hallgathatjuk ugyanezektől az emberektől, hogy azok a fránya mai fiatalok, akik megszokták, hogy pólóban meg rövidgatyában néznek este tévét, meg azt is, ahogy ártatlan arckifejezéssel előadják, hogy: na de mégis, ki tudott volna felkészülni ilyesmire?

Szinte hihetetlen számomra, hogy a magyar nép egy jelentős része megint simán képes megkajálni azt, hogy eddig mondott a Fidesz a dologban egy dolgot, aztán most 180 fokos fordulattal valami teljesen mást mond,

persze mindig úgy fordulva, hogy Brüsszel legyen a hibás, most éppen a Vlagyimir Putyin agresszív területszerző háborúja miatt Oroszországra kivetett szankciók miatt, amelyek annyira brüsszeliek egyébként, hogy egytől egyig megszavazta őket Orbán Viktor is.

Közben persze a Fidesz nagyon elítéli a háborút meg az agressziót, de véletlenül mindig pont azt hangoztatják, azt vétózzák meg, ami egybecseng az orosz propagandával és célokkal, és szerintük mégiscsak az lenne jó, ha az ukránok beletörődnének országuk területeinek elvesztésébe, és békét kötnének. A tömegesen lemészárolt ukrán civilek, vagy az elhurcolt ukrán gyerekek élete nem fontos a Fidesznek, csak az, hogy nehogy véletlenül belebukjanak egy valódi válságba, amit láthatóan nem tudnak értelmesen kezelni, na meg az, hogy lehessen ütni vele az EU-t, és Putyin gazda lábához majd visszatérhessenek, ha lecsillapodnak a kedélyek.

Pedig az inflációért és az energiaválságért nem a szankciós politika, hanem az azt kiváltó háborús agresszió, és annak atyja, Vlagyimir Putyin a felelős. Azért pedig, hogy mi ennyire függünk az orosz energiahordozóktól, azért a Gyurcsány- és Orbán-kormányok együttesen felelnek.

A baj az, hogy Európában a moszkvai érdekek kiszolgálásával most tényleg tökegyedül van Orbán Viktor és a Fidesz, a még nagyobb baj pedig az, hogy valóságértelmező potenciáljuk már csak nekik van a magyar politikában, ezért igen, a magyarok jó része is képes elvetni minden morális megfontolást az orosz agresszió kapcsán, és csak az inflációra gondolni, az 1849-ben, 1945-ben, 1956-ban nálunk is elkövetett orosz birodalmi bűnökre már nem – pedig az ennek megfelelő bűnök azok, amelyek most hajtják a balti államokat, a lengyel, cseh és szlovák kormányokat, hogy kiálljanak Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett.

A magyarok meg nem állnak ki, hanem elhiszik Orbán Viktor legújabb pofátlan hazugságát, amivel ugye azt leplezi, hogy ők nem hogy tavaly november óta nem készültek erre, de még most sem próbálnak valódi megoldásokat találni, csak további ellenségeket, akiket helyettük lehet utálni.

A végén visszatérve kicsit Pergel Elza alpolgármester asszonyra, és arra, hogy erre nem lehetett felkészülni: mint láttuk, ez nem igaz, hiszen a magyar kotmánypárti propaganda extenzíven közölte, hogy hogyan készültek fel a dologra tőlünk nyugatabbra. De a győri önkormányzatnak még volt egy ksi előnye mindenkihez képest itthon is, nem kell messzire lapozni, ugyanabban a cikkben lehangzik, hogy:

„Tavaly december 14-én felmondta a gázszolgáltató a várossal a szerződést, tíz nappal Szenteste előtt.”

Tehát ezek szerint annyira nem számíthattunk erre a helyzetre, hogy Győrben egészen konkrétan tavaly december, legkésőbb idén január óta tudja a városvezetés, hogy mennyibe fog minimum kerülni a gáz és az áram idén. Nem véletlenül indult az év 15 százalékos megszorítással minden intézményben, majd ment egy újabb kör júniusban arról, hogy hol tudnak még lefaragni az önkormányzati pénzből működtetett helyeken.

A győri városvezetés a mostani helyzetre 10 hónapos felkészülési időt kapott, és mégis, annyit sikerült összehozni, hogy már szeptember elején be kellett zárni a múzeumot, a könyvtárat, az uszodákat, a levéltárat, az OSP-t és a látogatóközpontot, pitiáner módon az intézményvezetőkre hárítva a felelősséget. Egyelőre nincs más nagyváros itthon, ahol ennyi intézménynél kellett volna teljes körű bezárásokat már most meglépni. Szomorú.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélreKövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.

Kiderült, mi lesz a győri úszóbérletekkel

Aki csak a teljes körű újranyitás után használná fel a bérletét, annak semmi teendője nincs.

Kocsis Gergő lett a Szombathelyi Fidelitas elnöke

Tisztújítást tartott a szervezet.

Tóth Miklós a Győri ETO új ügyvezetője

December 1-én, vagyis holnap áll munkába a korábban a Szombathelyi Haladás ügyvezetői feladatát ellátó szakember.

Januárban nem változik a menetrend, tárgyal a város és a Volán

Nincs megegyezés a Volánnal, idénre 1,5 milliárd forintot kérne pluszban a cég, a polgármester még az előző évit sem akarja kifizetni.