A győri polgármester bezárásra kényszerítette a városi intézményeket, majd mosta kezeit

Pintér Bence 2022-09-16 17:01:06
Itt a teljes lista: múzeum, könyvtár, uszoda, sportcsarnok, művház – csak az nem zár be Győrben, ahol van állami pénz a működésben. Az óvodák és bölcsődék működése kapcsán egyelőre nincs bejelentés.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

A hét elején még csak megszellőztetni tudtuk, hogy bezárási hullám következik Győrben az önkormányzati intézményeknél,

péntekre azonban a város kulturális és sportinfrastruktúrájának közel teljes bezárásról döntöttek – hogy pontosan ki, arra mindjárt visszatérünk.

Most először nézzük meg, hogy mi az, amit teljesen vagy részben bezártak, vagy hamarosan be fognak zárni, ráadásul a legtöbb esetben határozatlan időre:

  • a két uszodát teljesen;
  • a sportlétesítmények többségét, az OSP a hírek szerint rendkívül korlátozott nyitvatartással fog működni;
  • a kultúrházakat;
  • levéltárat
  • a könyvtár központi épületét és a fiókkönyvtárakat, csak a belvárosi épület lesz korlátozottan nyitva;
  • múzeum összes kiállítóterét;
  • ezen felül a belvárosi Látogatóközpontot is kiürítették, csak a Tourinform iroda van nyitva.

Kérdéses még a Generációk Háza nyitvatartása, akik éppen ezen az őszön költöznének vissza felújított épületükbe az Aradi vértanúk útján, de információink szerint kérdéses, hogy mikor fognak megnyitni, ha egyáltalán megnyitnak idén – a Facebookon egy foglalkozást hirdettek novemberre, de azt írták ott, hogy nem tudják, mikor tudnak majd kinyitni.

Kivételt képez egyelőre az óvodai és bölcsődei intézményhálózat – fontos információ azonban, hogy mindkét területen már az év elején, a rezsiválság előtt szó volt bezárásokról és csoportösszevonásokról.

Szintén kivételt képeznek azok az intézmények, amelyek fenntartásában állami pénz is van:

ilyen a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Vaskakas Bábszínház és a Győri Filharmonikus Zenekar – itt több verziót is hallottunk. Az egyik szerint ezeknek a helyeknek a működése egészen tavaszig biztosított, más hírek szerint viszont januárban, vagy már akár decemberben is be kell majd zárni ezeket az intézményeket, cserébe hosszabb lehet az évad. Ezen a fronton egyelőre teljesen biztos információ nincs, csak az, hogy nyitva tartanak, premierekre készülnek és jelenleg októberre is hirdetnek előadásokat ezek az intézmények.

Ugyanígy nincs hír egyelőre az Audi Aréna nyitvatartásának korlátozásáról. Ugyan ennek fenntartója is a Győr Projekt Kft., és az aréna elég nagy áramfogyasztó, a sportközpontban játszik és edz a női és a féri kézilabdacsapat is, a női csapatnak pedig ugye nemzetközi meccsei is vannak ide lekötve.

A polgármester az intézményvezetőkre hárította a felelősséget a bezárásokért

Központi, polgármesteri bejelentés egész héten nem érkezett a rendkívül széleskörű bezárásokról, valamint egyik intézményi közleményben sem hangzott el, hogy az energiaválság miatt zárnak be. A hét eleji bizottsági üléseken viszont több alkalommal is beszéltek arról cégvezetők, illetve fideszes politikusok, hogy a rezsiprobléma a legnagyobb faktor a bezárásokban: Nagy Gergely, a Győr Projekt vezetője és Borsi Róbert képviselő a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság ülése során beszéltek erről például.

A Facebookon nagyon aktív Dézsi polgármester nem posztolt egyszer sem a témáról,

ehelyett hajvágásáról, Ubul cicáról, díszmadarakról és ilyesmikről tájékoztatta a győri publikum azon felét, amelyet még nem tiltott le oldaláról. A témáról egyedül a GyőrPlusz Rádióban nyilatkozott, ahol azonban szintén nem vállalta magára a bezárások felelősségét, ehelyett azt az intézményvezetőkre hárította, akikkel egyébként a hét elején saját elmondása szerint azt közölte, hogy nem tudnak nekik pénzt adni, de ha lehet, ne menjenek csődbe – közben pedig ne rúgjanak ki senkit.

Az energiaválság országszerte érzékenyen érinti az önkormányzatokat, több helyen is intézménybezárással próbálnak spórolni, és ezt a legtöbb helyen a kulturális- és sportlétesítményekkel kezdik, bár ilyen extenzív bezárásokról egyelőre nem nagyon hallottunk sehol sem. Győr költségvetése viszont egyébként sem állt túl stabil lábakon, az ország egyik leggazdagabb városának tartott megyeszékhelyen már az év elején megszorításokat vezetett be Dézsi Csaba András polgármester, 15 százalékos költséglefaragást várt el az intézményeitől, ennek esett áldozatul például az óvónők ebédje és ruhapénze is.

A város anyagi helyzetének megroggyanását korábban itt és itt is összefoglaltuk.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.