Dézsi Csaba András megmutatta valódi arcát

Pintér Bence 2021-08-04 06:32:00
A nyitott városházát hirdető Dézsi Csaba András annyira nem bírja elviselni a független sajtó létezését Győr városában, hogy a család sem szent számára, ha egy újságírót akar lejáratni.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál vele? Küldd el az írásod nekünk!

Amikor 2020 elején Dézsi Csaba András fideszes politikust megválasztották Győr polgármesterének, azt írtam: a Fidesz nagyon szerencsés volt, hogy talált olyan veteránt, aki az egy évtizeddel korábbi Fidesz értékeit tudta felmutatni a választóknak Borkai Zsolt szégyenteljes bukása után. 2020 közepén azt írtam a polgármesterről, hogy olyan elánnal vetette bele magát a városi ügyek átszervezésébe, hogy még a klasszikusan az ellenzék által tematizálható témákat is maga tematizálja az előző évtized régi gárdájával szemben – akiket szépen sorban el is tüntetett a városháza és a városi vezetés környékéről.

2021 elején sajnos mást kell írnom, miután kedden egy végletekig személyeskedő posztban csúcsra járatta a lapunkkal és személyemmel szemben folytatott lejárató kampányát a polgármester.

Kezdésnek: a polgármester egy olyan cikken háborodott fel és rakta mellé az arcképem, amit nem én írtam, de még csak nem is az Ugytudjuk.hu-n jelent meg, és az ég világon semmi közünk nincsen hozzá – ezúttal tehát maga a polgármester volt a megtestesült Rosszultudjuk.hu, ennél rosszabban nem is tudhatta volna. Emellé pedig egy olyan posztot kanyarított, amire talán a legfinomabb jelző a „méltatlan” – méltatlan egy város vezetőjéhez, egy elismert kardiológusprofesszorhoz, de úgy általában: egy mezei kommentelőhöz is méltatlan lenne. 

Persze a fideszes propagandagyalázkodáshoz hozzá vagyunk szokva, a polgármester azonban továbbment, és rögtön az első bekezdésben a családomba állt bele, átlépve ezzel egy olyan határt, amit mi az Ugytudjuk.hu Győrről, vagy a polgármesterről szóló cikkeiben sosem léptünk át. Azon kívül, hogy megjegyzem: ez kifejezetten aljas és undorító volt, nem akarok részletesebben reagálni erre, számoljon el maga a lelkiismeretével.

A posztot alig fél órával megjelenése után törölték is, miután egyrészről több kommentelő jelezte, hogy valaki családját támadni talán mégiscsak túlzás, mi pedig több csatornán is jeleztük a polgármesternek, hogy a felháborodását valamiért kiváltó cikkhez semmi közünk, és legalább annyira mellélőtt, mint mikor azt állította, hogy a győri színház terveit anno Omszkból nyúlták le a tervezők.

De mi áll a polgármester méltatlan lejáratóhadjárata mögött?

Látjuk: mivel a poszt teljes hazugságon alapult, a polgármester hamar törölte azt. De az elmúlt hetekben fokozódik a lejáratókampány, amit a „nyílt városházát” hirdető, egyébként látszólag nagyon médiabarát polgármester személyem, az Ugytudjuk.hu és az általam létrehozott Győr összefog Facebook-csoport ellen folytat.

Ezekbe eddig kétszer álltam bele – legutóbb épp pár hete –, akkor, amikor a Győr összefog csoportot érte támadás: ez a fórum azért zavarja a polgármestert, mert közszolgálati/karitatív jellege mellett az egyetlen olyan szabad fórum Győrben, ahol – sok egyéb ügy mellett – a közügyeket is kötöttségek nélkül meg lehet vitatni. Ez nyilván zavarja a fideszes városatyát, hiszen az ő csoportjaikban erre nincs lehetőség, ezért nincs is aktivitás.

A keddi, elég súlyos mélységekbe jutó poszt után azonban érdemes szerintem elmondani: Dézsi Csaba András tart tőle, hogy Győrben működik a szabad sajtó. Hogy miért?

1. Feltárunk olyan ügyeket, amelyekről a városvezetés inkább hallgatna

Azt gondoljuk, hogy a győri polgároknak joguk van értesülni arról, hogy hogyan költi el a pénzüket a város. Ez a minimumszinten azt jelenti, hogy az üvegzseb-adatok alapján megírjuk, hogy mennyibe került mondjuk a Győr-kereszt felállítása, mennyibe került a felavatása köré szervezett fogadás, és más egyéb apró-cseprő dolgok. (A mai napig nem kaptunk választ arra, miért és kinek vett a városháza 800 ezer forintért karórákat és nyakláncokat. Biztos jó helyre ment.)

De vannak nagyobb ügyek is. Májusban kiderítettük, hogy hogyan folytak el százmilliók tavaly egy vállalkozó zsebébe a győri kukás cégnél, a GYHG-nál, amellyel szemben cikkünk megjelenése után nyomozás kezdődött, és amely önkormányzati cég év elején a csőd szélére sodródott. Elkezdtük felfejteni, hogy mi a fityfene kerül a győri strandon 21,3 milliárd forintba, mikor láthatjuk azt, hogy Debrecenben egy háromszor ekkora strandot kevesebb, mint feleennyi pénzből építettek meg. Erre az egyszerű kérdésre március óta nem tud megfelelni sem a városháza, sem a fideszes országgyűlési képviselők.

Utánajártunk annak is, hogy miért kerül a Radó-szigeti csónakház – amelynek felvásárlása egy nagyon jó lépés volt – felújításának tervezése hatszor annyiba, mint amennyiért egy ilyen munkát el szokás végezni úgy, hogy az épületet tervekkel együtt vette meg a város. Válasz a városházáról nincs erre a kérdésre sem.

Ezek nyilván néha kellemetlen témák lehetnek a városvezetésnek, hiszen arra mutatnak rá: talán megbukott a győri polip, de a pénzek ugyanúgy szivárognak egyes helyeken, mint korábban. Erről a győri polgároknak joguk van tudni.

2. Közszolgálati tájékoztatást végzünk a GyőrPlusz helyett

A szúnyoginvázió a győriek kedvelt témája az elmúlt hetekben, és szerencsére az ezért felelő szakember a Győr-Szoltól nagyon összeszedetten, egy óra hosszan válaszolt egy élő videóban a lakosság kérdéseire.

Hol olvashattak a győriek erről az informatív, de nagyon hosszú videóról szöveges összefoglalót? Hát nem a GyőrPluszon,

ahol Pintér Szabolcs beszámolójának összefoglalására nem futotta az évi közel százmilliós költségvetésből, hanem nálunk, ahol fontosnak tartjuk, hogy a győri polgárok teljes képet kaphassanak egy témáról. (Ugyanígy nálunk volt tavaly a szúnyoggyérítésről egy minden igényt kielégítő nagyriport.)

Emellett nálunk folyt valódi diskurzus a színház lebontásának tavalyi ötletéről, aminek szintén az ökormányzati médiumnak lenne kutya kötelessége, hogy helyet adjon; nálunk készült olyan interjú a polgármesterrel, amelyben valódi újságírói kérdések hangzanak el; és nálunk olvashattak a győriek a költségvetésről és a város gazdálkodásáról is közérthető, részletesebb cikkeket.

A GyőrPluszon eközben ahelyett, hogy mondjuk a Győr-Szol vezetőit rendesen meginterjúvolnák arról, hogy miért került olyan gyászos anyagi helyzetbe a cég, amilyenbe, azon heherésznek egy egyoldalas, gyermeteg interjúban a cég vezetőivel, hogy egyszer egy darab információnk pontatlan volt; vagy arról készítenek kétoldalas riportot, hogy hogyan növekedtek a polgármester házában a papagájok. Fontos témák, valóban.

3. Bemutatjuk, hogy mit is jelent a gyakorlatban a „nyílt városháza¨

Kedvelt szlogenje a polgármesternek a „nyílt városháza¨, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy Dézsi Csaba András influenszer-polgármester kiválasztja azokat a lakossági felvetéseket az üzenetei közül, amelyek mellett a legjobb szelfiket lehet elkészíteni, és ezeket gyorsan megcsináltatja az illetékes céggel.

Ezzel szemben szerintünk a „nyílt városháza¨ azt is jelenti, hogy minden győri szabadon utánajárhat annak, hogy mire költik a pénzüket.

Ezért aztán hónapok óta igyekszünk elérni, hogy a városi cégek átláthatóbban működjenek, illetve hosszas levelezés után azt is elértük, hogy kikerüljenek a város honlapjára a képviselők vagyonnyilatkozatai – a városháza ezt a Borkai-éra legszomorúbb hagyományait ápolva ismét igyekezett eltitkolni. (Tudunk is róla, hogy volt olyan városatya, aki az utolsó pillanatban gyorsan kicserélte a saját dokumentumát.)

Ezekből rögtön kiderült például, hogy Dr. Fekete Dávid volt alpolgármestert egy nagyon zsíros állással kompenzálták azért, mert már nem alpolgármester. A Pannon-Víz hetek óta nem hajlandó kiadni a tanácsadói állásban havonta 1,3 milliót kereső képviselő szerződésének részleteit. Emiatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fogunk fordulni, hiszen közpénzről van szó.

Eközben a „nyílt városháza¨ bajnoka, Dézsi polgármester vígan interjúkat töröltet az archívumból, majd parancsba adja, hogy a köz számára fontos információkat tartalmazó kétheti interjúi inkább már be se kerüljenek a rádió archívumába. Végül pedig az utóbbi hetekben megmutatta, hogy a sajtószabadság igazi híve: töröltette az Ugytudjuk.hu-t a városházi sajtóosztály levelezőlistájáról, hogy lehetőleg ne is értesüljünk a sajtótájékoztatókról, ahol olyan valódi kérdéseket kap lapunktól, amelyekre megfelelni egy városvezetőnek kötelessége lenne.

Hát ennyit röviden arról, hogy miért kezdett olyan lejáratókampányba lapunk ellen Dézsi Csaba András, amiben már a család sem szent neki. Lelke rajta. Legalább kiderült, hogy ezek szerint Győrben sincs két Fidesz, és a polgári máz már Dézsi Csaba András arcán is csak elkenődött bohócmaszk.

Mi a Fidesz által állítólag vallott polgári erényekhez és családközpontúsághoz kifejezetten méltatlan támadás ellenére folytatjuk, amit eddig csináltunk, és továbbra is megbízható információkat szállítunk majd a győri polgároknak arról, hogy hogyan működik a város.

***

(Rövid megjegyzés még a polgármester posztjához: bár a polgármester állítólag nem olvas minket – és ezt lépten-nyomon hangoztatja –, mégis talált egy cikket, ahol szerinte „jelenlegi” feleségeként hivatkoztunk a feleségére, ezen pedig láthatóan megsértődött. Az állítás hazugság, mivel ebben a cikkben nem „jelenlegi”, hanem „mostani” feleségeként hivatkoztunk Dézsiné asszonyra – magyarázó jelleggel, mivel az adott fényképen, amiről szó volt, még nem volt a felesége.)

Szólj hozzá!

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.