Főleg kerti hordókban, környező falvakban kikelt szúnyogok csípik a győrieket

Pintér Bence 2021-08-02 08:43:00
Az összes győri hordó vízfelülete nagyobb, mint a Rába árterében lévő vizek nagysága. Pintér Szabolcs, a Győr-Szol szőnyoggyérítésért felelő munkatársa tartott online fogadóórát.

Kérdezz-feleleket tartott két részletben a szúnyoggyérítésről Pintér Szabolcs, a Győr-Szol szúnyoggyérítésért is felelős szakértője, akivel tavaly mi is beszélgettünk a témáról. Elmondta:

a Győr-Szol természetesen előre tudott az árhullámról, fel is készült rá: az árhullám állóvízzé alakulásával az árterekben meg is kezdték a biológiai gyérítést, és ahogy az időjárás engedte, azaz szerdától a kémiai gyérítést is.

Mivel nagyobb területről van szó, ezért van, ahol légi, van ahol földi biológiai gyérítésbe kezdtek – ez csak a vízben lévő lárvák ellen működik. Elvileg Győr közigazgatási területén belül nincs olyan pangó víz, ahol maradt szúnyoglárva – ha valaki mégis talál ilyet, értesítse a Győr-Szolt!

Viszont egy ilyen árhullám után több napig is eltarthat, amíg a gyérítés újra fel tudja venni a lépést a szúnyogártalommal: folyamatos ugyanis az utánpótlás, de a gyérítés is folyamatosan halad – ezt csak az időjárás akadályozhatja: esőben és szélben nem lehet kémiai gyérítést végezni.

A nedves fűből kikelő szúnyog ellen nincs biológiai eszköz, csak utólagosan, kémiai módszerrel lehet ezeket a szúnyogokat irtani. A földi a kémiai irtás eredményességét a Győr-Szol munkatársai az irtás után két-három órával, és másnap reggel is ellenőrzik. Ha nagyon megugrik a csípésszám, akkor légi kémiára is lehet lehetőség Győrben. Győrben azért nincs szükség erre, mert jól működik a biológiai gyérítés, és sikeres a földi kémiai gyérítés.

A földi és kémiai gyérítés között Pintér Szabolcs szerint hatékonyságban nincs különbség, hiszen ugyanazt a szert szórják ki. Viszont a földi kémiai gyérítés során kevesebb szert és célzottabban juttatnak ki, ez tehát környezetbarátabb.

Hogy sikerült 2020-ban a szúnyoggyérítés Győrben? - A Győr-Szol illetékeseivel beszélgettünk

Össze lehet vetni két évet szúnyogártalom szempontjából? Mik határozták meg a győri gyérítés feltételeit? Mi lehet az oka, hogy akkor is van szúnyog, ha jó hatásfokkal működik a biológiai, illetve a földi kémiai gyérítés? Lárvatérkép, szúnyogbölcső, deltametrin: minden, amit a gyérítésről tudni érdemes.

A probléma az, hogy miközben Győr megengedheti a biológiai és kémiai gyérítést is, a környező falvak többségében nincs biológiai irtás, a szél pedig befújhatja a városba az itt kifejlődő szúnyogokat.

Pintér Szabolcs elmondta: a szúnyogok fajtáit vizsgálva meg tudják állapítani, hogy hol keltek ki a szúnyogok Győrben. A Katasztrófavédelem egyébként ezekben a falvakban végzett légi biológiai gyérítést, és Vámosszabadin, Kisbajcson, Nagybajcson és Szőgyén idén már sikerült elindítani a földi biológiai gyéritést is, ezt ne ma Győr-Szol intézi, hanem az önkormányzatok rendelik meg saját forrásból. Ebből a régióból kisebb szúnyogártalom jelentkezik Győr területén, ebből is látszik, hogy érdemes ezt a többi környező településen is összehozni.

Győr összes hordója akkora vízfelület, mint a Rába ártere

A Győr-Szol munkatársa figyelmezetetett: figyeljünk arra saját portánkon is, hogy ne legyenek pangó vizek: figyeljünk oda a kerti tavakra (bár a rendezett, telepített tavak élővilága el szokta rendezni a lárvák kérdését), hordókra, visszahajtott fóliasátrakra. Pintér szerint a Rába árterében visszamaradt vizekhez mérhető az a vízfelület, ami a több ezer hordóban található Győrben magántelkeken – és míg a Rába árterében nincs szúnyoglárva az irtás miatt, addig ezekben a hordókban lehet.

Mit tehetünk, ha szúnyogot találunk egy hordóban? Pintér Szabolcs szerint első sorban érdemes ilyenkor kiönteni a vizet; de a gazdaboltban lehet kapni olyan szert is, ami megöli a lárvákat, ezeknél viszont fontos elolvasni a tájékoztatókat. Vannak olyan szerek, amelyek használata után az adott vizet nem lehet öntözésre haszálni. Ha heti kétszer rá tudunk nézni, és meg tudunk szabadulni a lárváktól, akkor nincs szükség szerre.

A szakértő a madarak visszaszaporításáról elmondta: nagyon jó lenne persze, ha sikerülne ez, de ez nem a Győr-Szol feladata, ráadásul nem egyszerű történet, és csak hosszú távon működik.

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.