Abszurd, hogy nem lehet visszahallgatni a győri polgármester rádiós interjúit

Pintér Bence 2021-05-29 17:48:00
Mostantól lehetőségeink szerint rögzítjük, és közzé fogjuk tenni Dézsi Csaba András közpénzből készülő rádióinterjúit, amelyeket immár nem archivál a GyőrPlusz Rádió.

Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz) tavaly óta kéthetente szerepel rendszeresen az önkormányzati tulajdonú, tehát adóforintokból készülő GyőrPlusz rádió műsorán. A félórás műsorban a polgármestert aktualitásokról kérdezik a műsorvezetők – persze semmi nagyon belemenősre nem kell gondolni, bár akadt már olyan adás, ahol kapott valódi kérdéseket is a polgármester. A műsorvezetőkön kívül a lakosok is betelefonálhatnak és kérdezhetnek.

Magyarán szólva ez egy közpénzből készülő közszolgálati műsor, amiben a polgármester beszél, és gyakran nagyon fontos információk hangzanak el a város életével kapcsolatban. Március óta mégsem lehet ezeket az adásokat utólag visszahallgatni.

Ennek az az oka, hogy – ahogy az lenni szokott – Dézsi polgármesterrel kissé elszaladt a ló, és fideszes politikushoz képest őszintén és autentikusan nyilatkozott arról, hogy menniyre rossznak tartja az egészségügyi reformot. Ebből aztán cikkünk nyomán országos hír lett, az interjú hanganyaga pedig szőrén-szálán eltűnt a GyőrPlusz rádió SoundCloud-műsortárából, mint később kiderült, a polgármester kérésére. „Kizárólag azért kértem, hogy vegyék le a beszélgetést, mert nem akartam, hogy az ellenzék a saját hangommal kampánycélokra használja fel a szavaimat” – nyilatkozta később a 24.hunak a polgármester, aki szerint tehát nem arról volt szó, hogy leszóltak neki fentről, vagy hogy utólag szégyellte volna véleményét.

És ez még semmi: az azóta készült Dézsi-interjúk már egyenesen fel sem kerülnek a műsortárba, ami egyébként folyamatosan frissül a GyőrPlusz rádió érdekesebb anyagaival.

A február 18-i tehát az utolsó Polgármesteri vizit, ami fent van az oldalon, utána semmi.

Miért baj ez?

Mint azt fent írtuk: alapvetően közszolgálati tartalomról van szó (leszámítva a polgármester zenei ízlését bálványozó kötelező blokkot az elején), ahol gyakran hangzanak el olyan információk, amelyek másutt nem. Például a törölt adásban hangzott el, hogy a koronavírus-járvány nyomán hozott kormányzati intézkedések összességében 18 milliárd forintot vettek-vesznek ki a város kasszájából.

Ez egy nagy dolog, de ezen kívül is számos kérdés merül fel, amely érdekes lehet a győrieknek, akik nem mind és nem mindig vannak ébren csütörtök reggel hét és nyolc óra között, és amelyről aztán nem születik városházi kommüniké, és megválaszolásuk a Győr+ szellős összefoglaló cikkébe sem feltétlenül kerül bele. Egy-egy adást 500-1000 ember általában azért meghallgatott utólag.

Azzal tehát, hogy a kellemetlenné vált interjú törlése után a polgármester leállította az interjúk archiválását, győri polgárokat zár el adott esetben akár számukra fontos információktól is.

Másrészről az optikája is kellemetlen a dolognak: vajon ugyanúgy szégyellni kell valamit az ezekben az interjúkban elhangzott mondatokban, mint a GYHG vagy a Győr-Szol gazdálkodási adatai körül, amelyek hasonlóképpen elérhetetlenek az egyszerű választópolgárok számára? Nem valószínű. Akkor viszont miért nem kerülnek fel többé az adások az internetre utólag?

Ha végiggondoljuk, valójában semmi ésszerű indok nincs erre – ha a polgármester azért aggódik, hogy az ellenzék az ő saját mondatait használja fel egy kampányban, akkor talán első körben nem az embereket kellene elzárni az információtól, hanem a saját mondatait kéne legalábbis annyira megfontolni, hogy ne kelljen emiatt aggódnia.

Mindezt áttekintve a következőt vállaljuk: a közpénzből működő GyőrPlusz rádió kötelességét átvállalva ezentúl igyekszünk minden alkalommal rögzíteni a polgármesteri interjút mi magunk, majd ezt közzétesszük az interneten, hogy bármelyik győri polgár szabadon visszahallgathassa, miről beszélt Dézsi Csaba András az adott adásban. Szerintünk megérdemelnek annyit a közélet iránt érdeklődő győriek, hogy ha szeretnék, meghallgathassák Dézsi polgármester kétheti prédikációját.

Szólj hozzá!

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.