Abszurd, hogy nem lehet visszahallgatni a győri polgármester rádiós interjúit

Pintér Bence 2021-05-29 17:48:00
Mostantól lehetőségeink szerint rögzítjük, és közzé fogjuk tenni Dézsi Csaba András közpénzből készülő rádióinterjúit, amelyeket immár nem archivál a GyőrPlusz Rádió.

Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz) tavaly óta kéthetente szerepel rendszeresen az önkormányzati tulajdonú, tehát adóforintokból készülő GyőrPlusz rádió műsorán. A félórás műsorban a polgármestert aktualitásokról kérdezik a műsorvezetők – persze semmi nagyon belemenősre nem kell gondolni, bár akadt már olyan adás, ahol kapott valódi kérdéseket is a polgármester. A műsorvezetőkön kívül a lakosok is betelefonálhatnak és kérdezhetnek.

Magyarán szólva ez egy közpénzből készülő közszolgálati műsor, amiben a polgármester beszél, és gyakran nagyon fontos információk hangzanak el a város életével kapcsolatban. Március óta mégsem lehet ezeket az adásokat utólag visszahallgatni.

Ennek az az oka, hogy – ahogy az lenni szokott – Dézsi polgármesterrel kissé elszaladt a ló, és fideszes politikushoz képest őszintén és autentikusan nyilatkozott arról, hogy menniyre rossznak tartja az egészségügyi reformot. Ebből aztán cikkünk nyomán országos hír lett, az interjú hanganyaga pedig szőrén-szálán eltűnt a GyőrPlusz rádió SoundCloud-műsortárából, mint később kiderült, a polgármester kérésére. „Kizárólag azért kértem, hogy vegyék le a beszélgetést, mert nem akartam, hogy az ellenzék a saját hangommal kampánycélokra használja fel a szavaimat” – nyilatkozta később a 24.hunak a polgármester, aki szerint tehát nem arról volt szó, hogy leszóltak neki fentről, vagy hogy utólag szégyellte volna véleményét.

És ez még semmi: az azóta készült Dézsi-interjúk már egyenesen fel sem kerülnek a műsortárba, ami egyébként folyamatosan frissül a GyőrPlusz rádió érdekesebb anyagaival.

A február 18-i tehát az utolsó Polgármesteri vizit, ami fent van az oldalon, utána semmi.

Miért baj ez?

Mint azt fent írtuk: alapvetően közszolgálati tartalomról van szó (leszámítva a polgármester zenei ízlését bálványozó kötelező blokkot az elején), ahol gyakran hangzanak el olyan információk, amelyek másutt nem. Például a törölt adásban hangzott el, hogy a koronavírus-járvány nyomán hozott kormányzati intézkedések összességében 18 milliárd forintot vettek-vesznek ki a város kasszájából.

Ez egy nagy dolog, de ezen kívül is számos kérdés merül fel, amely érdekes lehet a győrieknek, akik nem mind és nem mindig vannak ébren csütörtök reggel hét és nyolc óra között, és amelyről aztán nem születik városházi kommüniké, és megválaszolásuk a Győr+ szellős összefoglaló cikkébe sem feltétlenül kerül bele. Egy-egy adást 500-1000 ember általában azért meghallgatott utólag.

Azzal tehát, hogy a kellemetlenné vált interjú törlése után a polgármester leállította az interjúk archiválását, győri polgárokat zár el adott esetben akár számukra fontos információktól is.

Másrészről az optikája is kellemetlen a dolognak: vajon ugyanúgy szégyellni kell valamit az ezekben az interjúkban elhangzott mondatokban, mint a GYHG vagy a Győr-Szol gazdálkodási adatai körül, amelyek hasonlóképpen elérhetetlenek az egyszerű választópolgárok számára? Nem valószínű. Akkor viszont miért nem kerülnek fel többé az adások az internetre utólag?

Ha végiggondoljuk, valójában semmi ésszerű indok nincs erre – ha a polgármester azért aggódik, hogy az ellenzék az ő saját mondatait használja fel egy kampányban, akkor talán első körben nem az embereket kellene elzárni az információtól, hanem a saját mondatait kéne legalábbis annyira megfontolni, hogy ne kelljen emiatt aggódnia.

Mindezt áttekintve a következőt vállaljuk: a közpénzből működő GyőrPlusz rádió kötelességét átvállalva ezentúl igyekszünk minden alkalommal rögzíteni a polgármesteri interjút mi magunk, majd ezt közzétesszük az interneten, hogy bármelyik győri polgár szabadon visszahallgathassa, miről beszélt Dézsi Csaba András az adott adásban. Szerintünk megérdemelnek annyit a közélet iránt érdeklődő győriek, hogy ha szeretnék, meghallgathassák Dézsi polgármester kétheti prédikációját.

Szólj hozzá!

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

A filmben az interjúrészletek mellett 18 Tankcsapda-szám is elhangzik.

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, és a déli harangszó.

Ian McKellen balesetet szenvedett egy előadáson Londonban

A stáb azonnal a segítségére sietett, és kórházba szállították.

Balhé a győri belvárosban

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki fényes nappal Győr belvárosában esett neki társának.

47 sértettet vert át egy szombathelyi internetes csaló

Olyan termékeket árult, amik nem is léteztek.

Kara Ákos gratulált Pintér Bencének

A fideszes képviselő Győr érdekében felajánlotta együttműködését.

A következő napokban beköszönt a kánikula

A déli vármegyékre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Ne etessük a vízimadarakat!

Figyelmeztet a Magyar Madártani Társaság.

Hétfő este szúnyogot gyérítenek Győrben

Melegködös és ULV technológiával működő gyérítés is lesz.

Megölték a prostitúcióra kényszerített sértettet Győrben, a testét pedig elrejtették

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség emberölés és minősített emberkereskedelem miatt emelt vádat egy házaspárral szemben.

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.