Abszurd, hogy nem lehet visszahallgatni a győri polgármester rádiós interjúit

Pintér Bence 2021-05-29 17:48:00
Mostantól lehetőségeink szerint rögzítjük, és közzé fogjuk tenni Dézsi Csaba András közpénzből készülő rádióinterjúit, amelyeket immár nem archivál a GyőrPlusz Rádió.

Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz) tavaly óta kéthetente szerepel rendszeresen az önkormányzati tulajdonú, tehát adóforintokból készülő GyőrPlusz rádió műsorán. A félórás műsorban a polgármestert aktualitásokról kérdezik a műsorvezetők – persze semmi nagyon belemenősre nem kell gondolni, bár akadt már olyan adás, ahol kapott valódi kérdéseket is a polgármester. A műsorvezetőkön kívül a lakosok is betelefonálhatnak és kérdezhetnek.

Magyarán szólva ez egy közpénzből készülő közszolgálati műsor, amiben a polgármester beszél, és gyakran nagyon fontos információk hangzanak el a város életével kapcsolatban. Március óta mégsem lehet ezeket az adásokat utólag visszahallgatni.

Ennek az az oka, hogy – ahogy az lenni szokott – Dézsi polgármesterrel kissé elszaladt a ló, és fideszes politikushoz képest őszintén és autentikusan nyilatkozott arról, hogy menniyre rossznak tartja az egészségügyi reformot. Ebből aztán cikkünk nyomán országos hír lett, az interjú hanganyaga pedig szőrén-szálán eltűnt a GyőrPlusz rádió SoundCloud-műsortárából, mint később kiderült, a polgármester kérésére. „Kizárólag azért kértem, hogy vegyék le a beszélgetést, mert nem akartam, hogy az ellenzék a saját hangommal kampánycélokra használja fel a szavaimat” – nyilatkozta később a 24.hunak a polgármester, aki szerint tehát nem arról volt szó, hogy leszóltak neki fentről, vagy hogy utólag szégyellte volna véleményét.

És ez még semmi: az azóta készült Dézsi-interjúk már egyenesen fel sem kerülnek a műsortárba, ami egyébként folyamatosan frissül a GyőrPlusz rádió érdekesebb anyagaival.

A február 18-i tehát az utolsó Polgármesteri vizit, ami fent van az oldalon, utána semmi.

Miért baj ez?

Mint azt fent írtuk: alapvetően közszolgálati tartalomról van szó (leszámítva a polgármester zenei ízlését bálványozó kötelező blokkot az elején), ahol gyakran hangzanak el olyan információk, amelyek másutt nem. Például a törölt adásban hangzott el, hogy a koronavírus-járvány nyomán hozott kormányzati intézkedések összességében 18 milliárd forintot vettek-vesznek ki a város kasszájából.

Ez egy nagy dolog, de ezen kívül is számos kérdés merül fel, amely érdekes lehet a győrieknek, akik nem mind és nem mindig vannak ébren csütörtök reggel hét és nyolc óra között, és amelyről aztán nem születik városházi kommüniké, és megválaszolásuk a Győr+ szellős összefoglaló cikkébe sem feltétlenül kerül bele. Egy-egy adást 500-1000 ember általában azért meghallgatott utólag.

Azzal tehát, hogy a kellemetlenné vált interjú törlése után a polgármester leállította az interjúk archiválását, győri polgárokat zár el adott esetben akár számukra fontos információktól is.

Másrészről az optikája is kellemetlen a dolognak: vajon ugyanúgy szégyellni kell valamit az ezekben az interjúkban elhangzott mondatokban, mint a GYHG vagy a Győr-Szol gazdálkodási adatai körül, amelyek hasonlóképpen elérhetetlenek az egyszerű választópolgárok számára? Nem valószínű. Akkor viszont miért nem kerülnek fel többé az adások az internetre utólag?

Ha végiggondoljuk, valójában semmi ésszerű indok nincs erre – ha a polgármester azért aggódik, hogy az ellenzék az ő saját mondatait használja fel egy kampányban, akkor talán első körben nem az embereket kellene elzárni az információtól, hanem a saját mondatait kéne legalábbis annyira megfontolni, hogy ne kelljen emiatt aggódnia.

Mindezt áttekintve a következőt vállaljuk: a közpénzből működő GyőrPlusz rádió kötelességét átvállalva ezentúl igyekszünk minden alkalommal rögzíteni a polgármesteri interjút mi magunk, majd ezt közzétesszük az interneten, hogy bármelyik győri polgár szabadon visszahallgathassa, miről beszélt Dézsi Csaba András az adott adásban. Szerintünk megérdemelnek annyit a közélet iránt érdeklődő győriek, hogy ha szeretnék, meghallgathassák Dézsi polgármester kétheti prédikációját.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.