Abszurd, hogy nem lehet visszahallgatni a győri polgármester rádiós interjúit

Pintér Bence 2021-05-29 17:48:00
Mostantól lehetőségeink szerint rögzítjük, és közzé fogjuk tenni Dézsi Csaba András közpénzből készülő rádióinterjúit, amelyeket immár nem archivál a GyőrPlusz Rádió.

Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz) tavaly óta kéthetente szerepel rendszeresen az önkormányzati tulajdonú, tehát adóforintokból készülő GyőrPlusz rádió műsorán. A félórás műsorban a polgármestert aktualitásokról kérdezik a műsorvezetők – persze semmi nagyon belemenősre nem kell gondolni, bár akadt már olyan adás, ahol kapott valódi kérdéseket is a polgármester. A műsorvezetőkön kívül a lakosok is betelefonálhatnak és kérdezhetnek.

Magyarán szólva ez egy közpénzből készülő közszolgálati műsor, amiben a polgármester beszél, és gyakran nagyon fontos információk hangzanak el a város életével kapcsolatban. Március óta mégsem lehet ezeket az adásokat utólag visszahallgatni.

Ennek az az oka, hogy – ahogy az lenni szokott – Dézsi polgármesterrel kissé elszaladt a ló, és fideszes politikushoz képest őszintén és autentikusan nyilatkozott arról, hogy menniyre rossznak tartja az egészségügyi reformot. Ebből aztán cikkünk nyomán országos hír lett, az interjú hanganyaga pedig szőrén-szálán eltűnt a GyőrPlusz rádió SoundCloud-műsortárából, mint később kiderült, a polgármester kérésére. „Kizárólag azért kértem, hogy vegyék le a beszélgetést, mert nem akartam, hogy az ellenzék a saját hangommal kampánycélokra használja fel a szavaimat” – nyilatkozta később a 24.hunak a polgármester, aki szerint tehát nem arról volt szó, hogy leszóltak neki fentről, vagy hogy utólag szégyellte volna véleményét.

És ez még semmi: az azóta készült Dézsi-interjúk már egyenesen fel sem kerülnek a műsortárba, ami egyébként folyamatosan frissül a GyőrPlusz rádió érdekesebb anyagaival.

A február 18-i tehát az utolsó Polgármesteri vizit, ami fent van az oldalon, utána semmi.

Miért baj ez?

Mint azt fent írtuk: alapvetően közszolgálati tartalomról van szó (leszámítva a polgármester zenei ízlését bálványozó kötelező blokkot az elején), ahol gyakran hangzanak el olyan információk, amelyek másutt nem. Például a törölt adásban hangzott el, hogy a koronavírus-járvány nyomán hozott kormányzati intézkedések összességében 18 milliárd forintot vettek-vesznek ki a város kasszájából.

Ez egy nagy dolog, de ezen kívül is számos kérdés merül fel, amely érdekes lehet a győrieknek, akik nem mind és nem mindig vannak ébren csütörtök reggel hét és nyolc óra között, és amelyről aztán nem születik városházi kommüniké, és megválaszolásuk a Győr+ szellős összefoglaló cikkébe sem feltétlenül kerül bele. Egy-egy adást 500-1000 ember általában azért meghallgatott utólag.

Azzal tehát, hogy a kellemetlenné vált interjú törlése után a polgármester leállította az interjúk archiválását, győri polgárokat zár el adott esetben akár számukra fontos információktól is.

Másrészről az optikája is kellemetlen a dolognak: vajon ugyanúgy szégyellni kell valamit az ezekben az interjúkban elhangzott mondatokban, mint a GYHG vagy a Győr-Szol gazdálkodási adatai körül, amelyek hasonlóképpen elérhetetlenek az egyszerű választópolgárok számára? Nem valószínű. Akkor viszont miért nem kerülnek fel többé az adások az internetre utólag?

Ha végiggondoljuk, valójában semmi ésszerű indok nincs erre – ha a polgármester azért aggódik, hogy az ellenzék az ő saját mondatait használja fel egy kampányban, akkor talán első körben nem az embereket kellene elzárni az információtól, hanem a saját mondatait kéne legalábbis annyira megfontolni, hogy ne kelljen emiatt aggódnia.

Mindezt áttekintve a következőt vállaljuk: a közpénzből működő GyőrPlusz rádió kötelességét átvállalva ezentúl igyekszünk minden alkalommal rögzíteni a polgármesteri interjút mi magunk, majd ezt közzétesszük az interneten, hogy bármelyik győri polgár szabadon visszahallgathassa, miről beszélt Dézsi Csaba András az adott adásban. Szerintünk megérdemelnek annyit a közélet iránt érdeklődő győriek, hogy ha szeretnék, meghallgathassák Dézsi polgármester kétheti prédikációját.

Szólj hozzá!

Minden település maga döntsön, kér-e akkumulátorgyárat a szomszédságába

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Audi: A szakszervezet elfogadta a munkaadó bérajánlatát

17 százalékos alapbéremelésben, illetve egyéb juttatásokban állapodott meg a szakszervezet a céggel.

Tízezer fát ültetnek idén a Településfásítási program részeként

Ezzel tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet.

A Vas Népe volt főszerkesztője lett az Integritás Hatóság kommunikációs vezetője

Mehlhoffer Tamás korábban a Népszabadságnál is dolgozott.

Repült a szombathelyi Szent Márton szobor

Ismét használhatóvá akarják tenni a kutat.

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz ma este

Távcső nélkül is szép lesz, de ha akad egy messzelátó, akkor még egyedibb látványban lehet részünk!

45 millió forintos önkormányzati támogatással tervez idén a Sárvári Média Nonprofit Kft.

A helyi újságot, tévét, rádiót, Sárvár weboldalát és hivatalos Facebook-oldalát üzemeltető cég éves működésének több mint a felét közpénzből fedezik.

Egy eladó-pénztáros akár bruttó 495 ezer forintos havi fizetést is kaphat az EcoFamilynél

Infláció feletti, 20%-os béremelést hajtott végre a magyar tulajdonú kiskereskedelmi lánc.

Nem az eltűnt győri villanyszerelő koponyáját találták meg Ausztriában

A vizsgálat után kiderült: egy római kori katona csontjaira bukkantak.

Továbbra is havi nettó 700 ezer forintért igazgatja a Haladás Sportkomplexumot Gál Sándor

További 66 ezer 666 forint béren kívüli juttatás jár az ügyvezetőnek.

„Gyere ide, itt vagyunk 20 prostival” – Schadl György végrehajtóvezér így hívta orgiára a „Gazdáját”

És ez az ember még mindíg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Varga Judit igazságügyminiszter pedig néma az ügyben.

Kitüntetést kapott az életet mentő körmendi rendőrt

Ketten is neki köszönhetik életüket.

Nem fért bele a Győr+ keddi híradójába a hétfői akkumulátorgyár elleni tüntetés

Az óvodások haltelepítése és Gyigyimóka is fontosabb volt a szerkesztőknek, mint az aggódó győriek demonstrációja.

Holnapig lehet észrevételezni a kőszegi Zrínyi Miklós utca átnevezését

A terv szerint az utca visszakapná régi elnevezését, és újra Schey Fülöp nevét viselné.

Ha jön a péntek, Mosonmagyaróvárról minden kismamát elszállítanak Győrbe

Nem csak szülni nem lehet hétvégén Mosonmagyaróváron, az egész osztály bezár, mentőkkel szállítják Győrbe a kismamákat.

Békákat otthon is menthetünk és segíthetünk!

A vízóraaknák, pincék fogságába került békák csapdában vannak.