Megküzdöttünk érte: mostantól bárki elolvashatja a győri képviselők vagyonnyilatkozatát

Pintér Bence 2021-07-07 14:23:00
Dézsi Csaba András igazi álláshalmozó, a legtöbb ingatlant Balla Jenő nevén találtuk, a legrégebbi kocsija Diligens Tibornak van, de kiderült: nem csak raktárosként dolgozó tagja van a közgyűlésnek, hanem olyan is, aki a Pannon-Víz vezérigazgatójának ad tanácsokat havi 1,2 millió forintért. Végignéztük az eddig titkolt idei vagyonnyilatkozatokat!

Egy hónapja számoltunk be róla, hogy megpróbáltuk közérdekű adatigényléssel megszerezni a győri képviselők, polgármesterek és alpolgármesterek vagyonnyilatkozatait, ami egyébként nyilvános adat, és elérhetőnek kellene lennie az interneten, de a városháza lepattintott minket azzal, hogy azokat csak előzetes egyeztetéssel tekinthetjük meg személyesen.

Régebben ez nem volt így, a Kisalföld rendszeresen szemlézte a januárban leadott vagyonnyilatkozatokat, a Borkai-érában azonban az azóta leköszönt, de még mindig a városházának dolgozó Csörgits aljegyző vezetésével nagyon titkolózóvá vált a városvezetés, Borkai Zsolt polgármester vagyonnyilatkozata miatt be is perelték őket, éppen azért, hogy küldjék ki azt az igénylőnek elektronikusan is, és az igénylő nyert is.

A jogerős ítélet ellenére első körben most sem akarta átadni ezeket az adatokat az önkormányzat, de nem adtuk fel.

Válaszlevelünkben visszautaltunk az egyszer már elveszített perre, és jeleztük, hogy az is megfelel természetesen – sőt, jobb megoldásnak is tartjuk – ha a vagyonnyilatkozatokat minden győri polgár számára elérhetővé teszik a város honlapján. Ez július elején meg is történt, itt érhetőek el a vagyonnyilatkozatok. Ezekben a képviselőknek a saját nevükön lévő tulajdonról kell számot adniuk.

2014-ben a Kisalföld szerkesztősége azzal a felütéssel készített „vagyonleltárt” a képviselőket megkérdezve, hogy ezt majd öt év múlva megismétlik, ez a dolog azonban – amennyir az archívumban látjuk, elmaradt. Ezért akinél ez lehetséges, össze fogjuk vetni a 2014 decemberében közölt adatokat a mostani helyzettel.

Fontos észben tartani, hogy az itt közölt összegek a legtöbb esetben bruttó összegek, néha pedig nem tudni, hogy bruttó, vagy nettó összegek. Alapvetően inkább azt jelezzük, ha nettó összegről van szó. A másik fontos tudnivaló, hogy valamiért egyes képviselők feltüntetik, mások nem tüntetik fel a képviselői tiszteletdíjukat, nem tudjuk pontosan, hogy miért.

Nézzük hát át az egykor független Kisalföld szellemiségét felidézve, hogy milyen vagyonnal rendelkeznek választott képviselőink!

Dézsi polgármester, az álláshalmozó

Dr. Dézsi Csaba András polgármester nevén egy családi ház, egy 1176 négyzetméteres gazdasági terület, egy 2020-ban vásárolt lakás, egy garázs, illetve felerészben egy alsóörsi hétvégi ház van. Ezen felül egy 2004-ben vásárolt Jaguar S-Type és egy Harley-Davidson Softtail Heritage motorkerékpár tulajdonosa. Takarékbetétben 35 millió forinttal bír a polgármester, pénzintézeti számlakövetelés alapján 25 millió, egyéb számlakövetelés alapján 49 millió forinttal rendelkezik, tartozása nincs.

A polgármester emellett igazi álláshalmozó – mint az ismeretes. Jövedelme orvosként 1 millió forint a kórháztól, egyetemi tanárként 594 ezer forintot visz haza, az egyetem kuratóriumának tagjaként pedig 1,5 millió forintot. Ezen felül a tulajdonában álló gazdasági társaságokból kivett osztalékból származó eseti jövedelemként 88 millió forintot tüntetett fel. Ezek a cégek: Heart Care Kft., Dr. Dézsi és Társa Kft., Kisalföldi Gyógy-ír Bt. – ez utóbbiban csak 80 százalékos a polgármester tulajdoni hányada.

A jövedelmei között azonban nem szerepel a polgármesteri tiszteletdíj, ami egymillió forint körül van. Hogy csak elfelejtette ezt beírni, vagy nem veszi fel az összeget, azt nem tudjuk, de megkérdeztük a városháza sajtóosztályán!

Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz) nevén egy telek, egy családi ház és egy garázs van. Az alpolgármester megtakarításról és autóról nem számolt be, van viszont 25,7 millió forint tartozása. Alpolgármesterként 909 ezer forintot keres, költségtérítésként pedig havi 134 ezer forintot kap. 2014-ben még albérletben lakott és volt némi megtakarítása is. Dr. Pergel Elza helyi KDNP-elnök, alpolgármester nevén egy lakás, egy balatoni nyaraló, egy dunakeszi lakás és egy győri garázs van. Gépjárműje nincs, államkötvényben 25 millió forinttal rendelkezik, készpénzben 500 ezer forintot tart. Alpolgármesterként 897 ezer forintot keres, tartozása nincs.

Szeles Szabolcs alpolgármester felerészben tulajdonos egy társasház lakásban, emellett egyedüli tulajdonosa egy családi háznak. Többféle megtakarítás van a nevén összesen 11,7 millió forint értékben. Pénzintézeti számlakövetelésként további 826 ezer forintot tart számon, de van nagyjából 1,2 millió forint hitele. Alpolgármesterként 926 ezer forintot keres, és neki is jár a 134 ezer forint költségtérítés. 2014-ben kevesebb megtakarítása és több tartozása volt, illetve egy autója, ami most nem szerepel a bevallásban.

Balla Jenő vagy a legvagyonosabb - vagy csak a legőszintébb

Balla Jenő, az Összefogás Győrért civil képviselője rekorder a nevén lévő ingatlanvagyon tekintetében: két részben a nevén lévő családi ház, négy lakás, egy klubhelyiség, egy raktár, egy út és hét kisebb-nagyobb földterület van. A civil képviselőnek egy 2010-es, illetve egy 2020-as évjáratú Volkswagen Passat, illetve egy tavaly vásárolt Skoda Kodiaq van a nevén. Ezen felül a pénzintézetnél fennáló számlakövetelés alatt 15 millió forintnyi vagyont vallott be a képviselő, akinek tartozása nincs, jövedelemként pedig csak képviselői tiszteletdíját tüntette fel, ami 162 ezer forint. A civil 2014-ben nem volt képviselő, tehát nincs korábbi adat a Kisalföldben. 

Bevallása alapján a polgármestert leszámítva talán Balla tűnik a legvagyonosabb képviselőnek – de az is lehet persze, hogy ő csak a legőszintébb. Megkérdeztük erről: azt mondta, hogy szerinte inkább az utóbbi a helyzet. „Fontosnak tartom a transzparenciát: aki politikusnak áll, az vállalja, hogy a magánügyeinek egy részébe betekintést kell adnia. A vagyonnyilatkozat különösen fontos eleme ennek: ha komolyan vennék, az nagy lépés lenne a korrupció visszaszorításában. Sajnos mind országosan, mind a helyi politikában sok politikus nem veszi komolyan. Én komolyan veszem, és nem ágálok az ellen sem, hogy ezek az adatok nyilvánosan elérhetőek legyenek. Egyrészt mert nincs titkolnivalóm, másrészt mert büszke vagyok az eddigi teljesítményemre” – mondta Balla.

Bárány István ellenzéki támogatással megválasztott független bácsai képviselő felerészt birtokolt családi háza mellett három nagyobb örökléssel, illetve kárpótlással még évtizedekkel korábban szerzett földtulajdont tüntetett fel az ingatlanok között. A képviselő egy 2013-ban vásárolt, 2010-es évjáratú Dacia Sanderot vezet. A független képviselőnek részvényben 20 ezer forintja, takarékban 2,5 millió forintja van, pénzintézeti számlakövetelésként 1,8 millió forintot tüntetett fel. Bárány Istvánnak tartozása nincs, jövedelemként 183 ezer forintos nyugdíját, illetve két felügyelőbizottsági helyét tüntette fel: az Esély Kht. ezért 121 ezer, az Ipari Park Kft. 59 ezer forintot juttat neki. 2014-ben feltüntetett ingatlanvagyona csökkent: idén már nem volt nevén a balatoni nyaraló és egy budapesti lakás.

Borsi Róbert fideszes képviselő nevén ingatlan és ingóság nincs a vagyonbevallás szerint, nyugdíjpénztári számláján 1,8 millió, két lakástakarék-számláján összesen kb. 2,2 millió forint van, egy értékpapír-számla értéke nem derül ki, állampapírban pedig 100 ezer forintja áll. Van 1,5 millió forint hitele. Borsi Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselő kabinetfőnökeként 365 ezer forintot, a Győr Projekt Kft. felügyelőbizottságának elnökeként 64 ezer forintot keres, míg Kisalföld Marketing Kft. nevű cégén kereszül 143 ezer forint jövedelme van. 2014 óta itt nagy változás nem történt.

Diligens Tibor szabadhegyi-kismegyeri fideszes képviselő egy családi ház résztulajdonosa, ezen felül egy 2003-ban vásárolt, 2000-es évjáratú Fiat Punto van a nevén. Készpénzben kétmillió forintja van, nyugdíja 268 ezer forint, képviselőként 169 ezer forint a tiszteletdíja. Nagyjából így állt 2014-ben is: akkor egymillió forint megtakarítása volt, illetve még dolgozott az Audiban szereldei munkatársként.

Fekete Dávid tényleg jól fizető állást kapott a Pannon-Víznél

Dr. Fekete Dávid korábbi alpolgármesterrel, a kettes körzet (Újváros, Belváros, Révfalu) fideszes képviselőjével kapcsolatban tavaly februárban írtuk meg, hogy miután erről a posztjáról lemondott, állást kapott a Pannon-Víznél, azt azonban nem sikerült kiderítenünk, hogy pontosan mit. A vagyonnyilatkozatból azonban kiderül, hogy Rácz Attila elnök-vezérigazgató tanácsadójaként működik havi 1,3 millió forintért. A képviselő nevén egy családi ház van, illetve 25 millió forint a számláján, tartozása 10 millió forint. Elnök-vezérigazgatói tanácsadó pozíciója mellett képviselőként és tanácsnokként 250 ezer forintot, egyetemi adjunktusként 277 ezer forintot, illetve szintén az egyetemtől egy másik jogcímen havi 700 ezer forintot visz haza. 2014-ben a képviselőnek ingatlantulajdona és tartozása még nem volt, megtakarítása pedig 15,5 millió forint volt.

Glázer Tímea DK-s képviselő egy panellakás tulajdonosa, tavaly pedig a nevén lévő Suzuki Swift autóját eladta. Megtakarításokról, tartozásokról nem számolt be. Jövedelme 400 ezer forint az Országgyűlés Hivatalától (a DK frakciójának asszisztenseként), képviselői tiszteletdíja 137 ezer forint, az Ipari Park felügyelőbizottságának tagjaként 39 ezer forintot visz haza, albérletkiadásból 40 ezer forint jövedelme van. A Barbier Sped Kft. nevű cégben felerészben tulajdonos, osztalékként onnan 14 millió forintot vett ki.

Fodor Roland ellenzéki listáról bejutott (de az ellenzéki összefogásból már a választás előtt kilépő) független képviselő egy kunszigeti ház rész-, és egy győri lakás egyedüli tulajdonosa, emellett egy Volkswagen Polo autó van a nevén 2013 óta. Banki hitele 19,6 millió forint, magánszemélynek 4,6 millió forinttal tartozik. Egyéni vállalkozóként 500 ezer forintot keres, a Győr Projekt Kft. felügyelőbizottsági tagjaként 84 ezer forintot visz haza. 2014-ben Fodor albérletben lakott.

Hajtó Péter gyárvárosi-likócsi fideszes képviselő nyilatkozata elég szellős: ingatlanvagyon és autó nincs a nevén, megtakarítása 20 millió forint, készpénzben 5 millió forintot tart, de van 16 millió forint tartozása. Rendezvénszervező cégéből 370 ezer forint, a Győr Projekt egyik fontos vezetőjeként 700 ezer forint jövedelme van, képviselői tiszteletdíjának összegét nem részletezte. Hajszán Gyula szabadhegyi fideszes képviselő egy győri ház száz százalékos haszonélvezője, illetve egy újkéri erdő résztulajdonosa. Egy Mitsubishi ASX gépjármű is a nevén van, ez az újdonság 2014 óta. Tartozása, megtakarítása nincs. A Barátság Park létesítményvezetőjeként bruttó 275 ezer, képviselőként 176 ezer forintot visz haza.

Kovács László, a Civilek Győrért független képviselője ingatlanvagyonnal nem rendelkezik, autója egy Skoda Octavia. Megtakarítása, tartozása nincs. A győri levéltáros asszisztensként bruttó 306 ezer forintot keres. A Civilek Győrért másik képviselője, Harasztovics István ingatlannal, gépjárművel nem rendelkezik, tartozása 1,2 millió forint. Raktárosként dolgozik, jövedelme bruttó 346 ezer forint.

A csanaki fideszes képviselő, Laczkovits-Takács Tímea felerészben egy családi ház tulajdonosa, emellett egy Ford Fiestája van. Megtakarítása, tartozása nincs. A Győr Projekt Kft. felügyelőbizottsági tagjaként 84 ezer forintot keres, emellett 12 ezer forint családi pótlék és 143 ezer forint GYED jelenti a jövedelmét. 2014-ben még nem volt ingatlana és autója. Kovács Tamás marcalvárosi-adyvárosi fideszes képviselő egy panellakás egyedüli, illetve egy családi ház résztulajdonosa. 4 millió forint pénzintézeti számlakövetelése van, tartozása 484 ezer forint. A Kovács Margit iskolában tanít, bruttó 213 ezer forintot keres, önkormányzati képviselőként nettó 179 ezret, míg az Ipari Park felügyelőbizottsági tagjaként 51 ezret.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő egy lakást felerészben, egy másikat negyedrészben tulajdonol; autója egy Opel Meriva. Emellett Halásziban két telekben résztulajdona van, készpénzben pedi 460 ezer forintja. Pollreisz Balázs szintén az országgyűlési MSZP-frakción keresztül kapja a fizetését, 200 ezer forintot.

Szabó Jenő ménfői és gyirmóti fideszes képviselő, a nagytérségi hulladéktársulás elnöke felerészben tulajdonosa egy családi háznak, egy nagyobb teleknek és egy másik lakóháznak pedig egyedüli tulajdonosa. Nem pénzintézeti számlakövetelésként 37 millió forintot tüntetett fel, tartozása nincs. Nyugdíjas, de hogy mennyi a nyugdíja, azt nem adta meg. Egy „egyéb szerződés” megnevezésű munkakörben 600 ezer forintot keres, képviselői tiszteletdíjának összegét nem adta meg, a Győr-Szol felügyelőbizottságának elnökeként 97 ezer forintot keres. Emellett felerészt tulajdonos, illetve műszaki vezető a Rolépszer Kft.-ben.

Rózsavölgyi László, Marcalváros II. fideszes képviselője felerészben tulajdonosa egy lakóingatlannak, illetve kizárólagos tulajdonosa egy garázsnak, gépjárműként egy Toyota Versot tüntetett fel. Megtakarítása, tartozása nincs; jövedelme 401 ezer forint a Waberer’s logisztikusaként, míg a Pannon-víz felügyelőbizottságának elnökeként közel 200 ezer forint tiszteletdíjat kap. Takács Krisztiánnak, a belváros és Révfalu fideszes képviselőjének 2014 óta változatlanul nincs ingatlanvagyona, lecserélte viszont autóját, most egy Suzuki Kitarája van. Van 1,4 millió forint hitele is. A Rómer Múzeumban történész munkakörben dolgozik havi 450 ezer forintért, a GYTP Kft. felügyelőbizottsági tagjaként még 86 ezer forint tiszteletdíj jár neki.

A Győr-Szolnak és a GYHG-nak küldött adatigénylésekkel egyelőre nem jutottunk semmire.

Szólj hozzá!

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.