Hivatalos: kétszer annyi pénzből harmadakkora strand épül Győrben, mint épült Debrecenben

Pintér Bence 2021-07-19 06:34:03
Előkerültek a pontos számok a 21,3 milliárd forinból épülő vízi élménypark medencéiről.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Tegnap tulajdonképpen a semmiről tartott sajtótájékoztatót a Győrben épülő vízi élménypark mellett Simon Róbert Balázs helyi fideszes képviselő és Dömötör Csaba államtitkár, hiszen a projektben annak 2023 tavaszi befejezéséig nem igazán fog történni semmi az építésen túl. Dömötör arról beszélt, hogy a – szerinte „büszkeségpontnak” (?) számító – fürdő felépülte után jobb lesz a győri családok életminősége és fellendül majd a turizmus. Simon arról beszélt, hogy szerinte Győr kiemelt szerepet kap „az állam finanszírozásában megvalósuló beruházások keretében”.

Arról viszont ugye hónapok óta nem akar nyilatkozni egy győri fideszes politikus sem, hogy mi a kutya füléért ilyen drága ez a vízi élménypark.

21,3 milliárd forint jut rá a Modern Városok Program állami pénzeiből, ami önmagában sem kevés pénz, de főleg akkor látszott, milyen sok, mikor nemrég összevetettük a tavaly átadott debreceni strand számaival. Azt írtuk: Debrecenben összesen 5700 négyzetméter vízfelülettel, 15 új medencével épült új strand 9,5 milliárd forintból. Ehhez képest Győrben már akkor látszott, hogy jóval kisebb vízfelület, kevesebb medence készül a jóval több pénzből.

Most előkerültek a pontos számok

A Győr összefog csoport egyik kommentelőjének sikerült az, ami nekünk akkor nem, és előásta azt a kormányhivatali dokumentumot, amiben takarosan le van írva, hogy mit is fed pontosan a vízi élménypark-projekt. Mutatjuk:

A lényeg ebből a következő: a teljes vízfelület 2941 nágyzetméter, ami önmagában fele a debreceni építésnek. Épül egy fedett uszoda úszómedencével, tanmedencével a sátras úszoda helyett (639 nm); illetve kiegészül a Rába Quelle által üzemeltetett termálfürdő egy gyerekrészleggel (86 nm), ezek beltéri medencék. Valódi „strand”, tehát szabadban lévő medence, vagy medenceszerűség ebből tíz darab lesz (2216 nm), de rögtön leszámolhatjuk belőle a Cziráky-medence helyén spray-parkot, ami nem medence (400 nm),

marad tehát kb. 1800 négyzetméternyi valódi strand a leendő győri vízi élményparkban, ami összesen kilenc medencéből jön össze, de nagyon egyenlőtlenül.

Számszerűleg a legtöbb ezek közül kisebb medence: hét kisebb medence és pancsoló összeadva 790 négyzetméter vízfelületet ad; ezen felül van a két nagyobb medence. Az egyik a lagúnamedence (635 nm), illetve a csúszdás medence-együttes (784 nm). Ezek persze bizonyára nagyon nagy élményt fognak nyújtani a vízi élménypark leendő látogatóinak. Ugyanakkor

kijelenthető tehát most már a pontos számok alapján is, hogy Debrecenhez képest több mint kétszer annyi pénzből harmadakkora strandot építünk az adóforintjainkból.

Persze ezen felül felújítjuk és kiegészítjük a Rába Quelle által üzemeletett termálfürdőt, épül parkolólemez, illetve épül egy új gát is keresztbe a strandon, ezek nyilván valamennyi pénzbe kerülnek. Csak még mindig nem volt egy csillogó szemű politikus, aki büszkeségpontok, illetve a győriek életminőségének instant javulása helyett töredelmesen végigvette volna, hogy miért pont erre a dologra kell 21,3 milliárd forintot elkölteni, mikor még annyi mindent lehetne építeni ebben a városban; és ha már erre kell, akkor tételesen mire és hogyan megy el az összeg.

Mert ez alapján főleg nem medencék építésére.

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.