Hivatalos: kétszer annyi pénzből harmadakkora strand épül Győrben, mint épült Debrecenben

Pintér Bence 2021-07-19 06:34:03
Előkerültek a pontos számok a 21,3 milliárd forinból épülő vízi élménypark medencéiről.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Tegnap tulajdonképpen a semmiről tartott sajtótájékoztatót a Győrben épülő vízi élménypark mellett Simon Róbert Balázs helyi fideszes képviselő és Dömötör Csaba államtitkár, hiszen a projektben annak 2023 tavaszi befejezéséig nem igazán fog történni semmi az építésen túl. Dömötör arról beszélt, hogy a – szerinte „büszkeségpontnak” (?) számító – fürdő felépülte után jobb lesz a győri családok életminősége és fellendül majd a turizmus. Simon arról beszélt, hogy szerinte Győr kiemelt szerepet kap „az állam finanszírozásában megvalósuló beruházások keretében”.

Arról viszont ugye hónapok óta nem akar nyilatkozni egy győri fideszes politikus sem, hogy mi a kutya füléért ilyen drága ez a vízi élménypark.

21,3 milliárd forint jut rá a Modern Városok Program állami pénzeiből, ami önmagában sem kevés pénz, de főleg akkor látszott, milyen sok, mikor nemrég összevetettük a tavaly átadott debreceni strand számaival. Azt írtuk: Debrecenben összesen 5700 négyzetméter vízfelülettel, 15 új medencével épült új strand 9,5 milliárd forintból. Ehhez képest Győrben már akkor látszott, hogy jóval kisebb vízfelület, kevesebb medence készül a jóval több pénzből.

Most előkerültek a pontos számok

A Győr összefog csoport egyik kommentelőjének sikerült az, ami nekünk akkor nem, és előásta azt a kormányhivatali dokumentumot, amiben takarosan le van írva, hogy mit is fed pontosan a vízi élménypark-projekt. Mutatjuk:

A lényeg ebből a következő: a teljes vízfelület 2941 nágyzetméter, ami önmagában fele a debreceni építésnek. Épül egy fedett uszoda úszómedencével, tanmedencével a sátras úszoda helyett (639 nm); illetve kiegészül a Rába Quelle által üzemeltetett termálfürdő egy gyerekrészleggel (86 nm), ezek beltéri medencék. Valódi „strand”, tehát szabadban lévő medence, vagy medenceszerűség ebből tíz darab lesz (2216 nm), de rögtön leszámolhatjuk belőle a Cziráky-medence helyén spray-parkot, ami nem medence (400 nm),

marad tehát kb. 1800 négyzetméternyi valódi strand a leendő győri vízi élményparkban, ami összesen kilenc medencéből jön össze, de nagyon egyenlőtlenül.

Számszerűleg a legtöbb ezek közül kisebb medence: hét kisebb medence és pancsoló összeadva 790 négyzetméter vízfelületet ad; ezen felül van a két nagyobb medence. Az egyik a lagúnamedence (635 nm), illetve a csúszdás medence-együttes (784 nm). Ezek persze bizonyára nagyon nagy élményt fognak nyújtani a vízi élménypark leendő látogatóinak. Ugyanakkor

kijelenthető tehát most már a pontos számok alapján is, hogy Debrecenhez képest több mint kétszer annyi pénzből harmadakkora strandot építünk az adóforintjainkból.

Persze ezen felül felújítjuk és kiegészítjük a Rába Quelle által üzemeletett termálfürdőt, épül parkolólemez, illetve épül egy új gát is keresztbe a strandon, ezek nyilván valamennyi pénzbe kerülnek. Csak még mindig nem volt egy csillogó szemű politikus, aki büszkeségpontok, illetve a győriek életminőségének instant javulása helyett töredelmesen végigvette volna, hogy miért pont erre a dologra kell 21,3 milliárd forintot elkölteni, mikor még annyi mindent lehetne építeni ebben a városban; és ha már erre kell, akkor tételesen mire és hogyan megy el az összeg.

Mert ez alapján főleg nem medencék építésére.

Szólj hozzá!

Hajtó Péter fideszes képviselő is megosztotta Sik Sándor akkumulátorgyár-ellenes posztját

Már két fideszes képviselő is van Győrben, akik nem támogatják egy akkumulátorgyár építését lakott terület közelében.

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.