Hivatalos: kétszer annyi pénzből harmadakkora strand épül Győrben, mint épült Debrecenben

Pintér Bence 2021-07-19 06:34:03
Előkerültek a pontos számok a 21,3 milliárd forinból épülő vízi élménypark medencéiről.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Tegnap tulajdonképpen a semmiről tartott sajtótájékoztatót a Győrben épülő vízi élménypark mellett Simon Róbert Balázs helyi fideszes képviselő és Dömötör Csaba államtitkár, hiszen a projektben annak 2023 tavaszi befejezéséig nem igazán fog történni semmi az építésen túl. Dömötör arról beszélt, hogy a – szerinte „büszkeségpontnak” (?) számító – fürdő felépülte után jobb lesz a győri családok életminősége és fellendül majd a turizmus. Simon arról beszélt, hogy szerinte Győr kiemelt szerepet kap „az állam finanszírozásában megvalósuló beruházások keretében”.

Arról viszont ugye hónapok óta nem akar nyilatkozni egy győri fideszes politikus sem, hogy mi a kutya füléért ilyen drága ez a vízi élménypark.

21,3 milliárd forint jut rá a Modern Városok Program állami pénzeiből, ami önmagában sem kevés pénz, de főleg akkor látszott, milyen sok, mikor nemrég összevetettük a tavaly átadott debreceni strand számaival. Azt írtuk: Debrecenben összesen 5700 négyzetméter vízfelülettel, 15 új medencével épült új strand 9,5 milliárd forintból. Ehhez képest Győrben már akkor látszott, hogy jóval kisebb vízfelület, kevesebb medence készül a jóval több pénzből.

Most előkerültek a pontos számok

A Győr összefog csoport egyik kommentelőjének sikerült az, ami nekünk akkor nem, és előásta azt a kormányhivatali dokumentumot, amiben takarosan le van írva, hogy mit is fed pontosan a vízi élménypark-projekt. Mutatjuk:

A lényeg ebből a következő: a teljes vízfelület 2941 nágyzetméter, ami önmagában fele a debreceni építésnek. Épül egy fedett uszoda úszómedencével, tanmedencével a sátras úszoda helyett (639 nm); illetve kiegészül a Rába Quelle által üzemeltetett termálfürdő egy gyerekrészleggel (86 nm), ezek beltéri medencék. Valódi „strand”, tehát szabadban lévő medence, vagy medenceszerűség ebből tíz darab lesz (2216 nm), de rögtön leszámolhatjuk belőle a Cziráky-medence helyén spray-parkot, ami nem medence (400 nm),

marad tehát kb. 1800 négyzetméternyi valódi strand a leendő győri vízi élményparkban, ami összesen kilenc medencéből jön össze, de nagyon egyenlőtlenül.

Számszerűleg a legtöbb ezek közül kisebb medence: hét kisebb medence és pancsoló összeadva 790 négyzetméter vízfelületet ad; ezen felül van a két nagyobb medence. Az egyik a lagúnamedence (635 nm), illetve a csúszdás medence-együttes (784 nm). Ezek persze bizonyára nagyon nagy élményt fognak nyújtani a vízi élménypark leendő látogatóinak. Ugyanakkor

kijelenthető tehát most már a pontos számok alapján is, hogy Debrecenhez képest több mint kétszer annyi pénzből harmadakkora strandot építünk az adóforintjainkból.

Persze ezen felül felújítjuk és kiegészítjük a Rába Quelle által üzemeletett termálfürdőt, épül parkolólemez, illetve épül egy új gát is keresztbe a strandon, ezek nyilván valamennyi pénzbe kerülnek. Csak még mindig nem volt egy csillogó szemű politikus, aki büszkeségpontok, illetve a győriek életminőségének instant javulása helyett töredelmesen végigvette volna, hogy miért pont erre a dologra kell 21,3 milliárd forintot elkölteni, mikor még annyi mindent lehetne építeni ebben a városban; és ha már erre kell, akkor tételesen mire és hogyan megy el az összeg.

Mert ez alapján főleg nem medencék építésére.

Szólj hozzá!

A 69-est is kihúzták az ötöslottón

Meg még négy kevésbé izgalmas számot.

Már nem nagyon lehet eladni a lityi-lötyi kávékat

Inkább kevesebb kávét iszunk, de a jobb minőségűt keressük.

Rózsaszínűre változott két tó színe Argentínában

A térségben működő halászati üzemek ürítik a tavakba a szennyvizüket, benne az elszíneződést okozó nátrium-szulfit tartósítószert.

Hamilton indulhat az élről a Hungaroringen

Bottas és Verstappen követi a hétszeres világbajnokot.

Brit kutatók koffeinnel megspékelt nektárt adtak néhány méhnek, amitől bepörögtek a rovarok

A méhek teljesen olyanok, mint az emberek, koffein hatására jobban dolgoznak.

Aláírták az LMP Zöld Garancia Programját

A párt által támogatott miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely fő célnak azt nevezte, hogy "igazi, a jövőt építő zöld kormányzás" kövesse a 2022-es kormányváltást.

2037-ig biztosan lesz a Hungaroringen Forma-1-es futam

Megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is.

Elhunyt Horváth Zoltán, az Egis Körmend egyik törzsszurkolója

Sokan ismerték és szerették szurkolói körökben.

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Az előrejelzés szerint a hétvégén az ország döntő részén nem várható csapadék.

Golomán György: Szakmai döntést hoztam

Több magyar csapat is kereste a Falco új igazolását.

Milák Kristóf Európa-csúccsal ezüstérmes 100 méter pillangón

Egy hajszállal maradt le a győztes Caeleb Dresseltől.

Döntetlennel nyitott a Gyirmót az MTK ellen az NB I-ben

Rakoncátlankodó reflektorok színesítették a mérkőzést.

A patkány, a parlagfű és a vadnyúl mind-mind drága mulatság Európának

A nem őshonos fajok sokba kerültek a gazdaságnak az elmúlt hatvan évben.

Győrben 13 új zöldautóbusz állhat forgalomba

A Volánbusz összesen száz darab új ilyen busz beszerzésére nyert el támogatást.

van még itt cikk a témában:

Döntetlennel nyitott a Gyirmót az MTK ellen az NB I-ben

Rakoncátlankodó reflektorok színesítették a mérkőzést.

Győrben 13 új zöldautóbusz állhat forgalomba

A Volánbusz összesen száz darab új ilyen busz beszerzésére nyert el támogatást.