Ismerjük meg a vállalkozót, aki hatalmasat kaszált, miközben a győri kukás cég a csőd szélére került!

Pintér Bence 2021-05-19 11:48:00
1,2 milliárd forintos hiánnyal küzd a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., eközben a polgármester tudtával egy vállalkozó gyakorlatilag magáncégeként kezelte az önkormányzati tulajdonban lévő vállalkozást, és tavaly négy hónap alatt 318 millió forint értékű megbízást zsebelt be.

A GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. honlapján futó visszaszámláló szerint most már kevesebb, mint fél év van hátra, hogy Győr legyen a „legtisztább város”. A helyzet azonban úgy áll, hogy ha a város a határidőre a legtisztább is lesz, 

akkor sem mondhatjuk el, hogy a Győr, illetve a környékén fekvő 111 település hulladékszállításáért felelő cég körüli ügyekkel kapcsolatban bármi tiszta lenne. 

A GYHG (és korábbi anyacége, a Győr-Szol) gazdálkodása a publikum számára teljesen átláthatatlan. Az éves beszámolókat leszámítva semmilyen részletes adat nem ismerhető meg a honlapjukról, nem lehet kideríteni, hogy milyen alvállalkozók, és hogyan dolgoznak nekik, tavaly októberben pedig minden dolgozójukat titoktartásra kötelezték

Az Ugytudjuk.hu azonban nemrég hozzájutott jó pár adatsorhoz, amelyek részletesen beszámolnak a cég tavaly június és október közötti gazdálkodásáról,

ezen felül számos, magát megnevezni nem kívánó, egymástól független forrással volt szerencsénk háttérbeszélgetést folytatni, akik ráláttak tavaly a cég ügyeire. A kirajzolódó kép szerint a GYHG-t egy vállalkozó gyakorlatilag a magáncégeként üzemeltette. Történt mindez forrásaink szerint Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester áldásával és beleegyezésével, amit a polgármester egyébként kérdésünkre tagadott.

Vegyük át először röviden, hogy mi történt a GYHG-vel az elmúlt időszakban. Ez azért is fontos, mert közel másfél év alatt rengeteg változás történt, számos olyan változás, ami kívülről nézve kissé megmagyarázhatatlannak, vagy váratlannak tűnt – viszont amelyeknek ebben a cikkben hamarosan értelmet adunk. 

Csiki-csuki a győri kukákkal 

A cég Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármesterré választása előtt a város tulajdonában lévő városüzemeltetési vállalatok nagy részét összefogó mamutcég, a Győr-Szol része volt. Mivel – mint azt fent is említettük, és írtunk is róla párszor – a Győr-Szol maga a publikum számára teljesen átláthatatlanul gazdálkodik, igaz volt ez a GYHG-re is.

A politikusi állítás szerint ez zavarta Dézsi polgármestert is, aki májusban először kinevezett egy új igazgatót, Reizer Bálintot, aki pár hét múlva ismeretlen okokból felmondott. Majd június elején kivette a céget a Győr-Szolból, állítólag azért, hogy jobban átlássa a cég helyzetét, illetve közvetlenebb kontrollt gyakoroljon arra, hogy mi történik a cégnél. A GYHG tehát közvetlenül az önkormányzat tulajdonába került. 

Ezután a következett az őszi-téli komédia, amikor elsőként váratlanul éjszakai szállításra állt át a cég, hogy aztán pár hónapon belül visszatáncoljon ebből; majd következett a tőkeemelési mizéria. 320 millió forintnyi ingatlant adtak át a GYHG-nak, hogy megerősítsék a céget, ami épp hitelt készült felvenni az optikai válogató beszerzésére… 

...csak azért, hogy aztán december 15-én ezeket váratlanul mind visszavegye a polgármester, majd puccsszerűen leváltsa a GYHG éléről Koronika Tamást, illetve a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás éléről Borsi Róbertet, és előbbi helyre a Győr Projekt Kft. élére nemrég kinevezett Herceg Sándor Ottót, utóbbira pedig Németh Zoltán megyei közgyűlési elnököt tegye – utóbbi látványos rendrakásba kezdett, és egy sor Borsi által korábban aláírt szerződést felmondott.

Történelmi áttekintésünket idén februárban zárjuk: az egyébként is teljesen szabálytalanul kinevezett Németh Zoltán megyefőnök ugyanis ekkor váratlanul lemondott posztjáról, helyére Szabó Jenő (Fidesz-KDNP) győri önkormányzati képviselő került. Németh ráadásul jól össze is veszett a polgármesterrel, és azóta sincsenek jóban. És az is kiderült, hogy a GYHG

1,2 milliárd forintos hiánnyal küzd, gyakorlatilag csődközelben van. 

De mi történt valójában a GYHG-nál? 

Amikor elkezdjük áttekinteni a GYHG gazdálkodására vonatkozó, tavaly június és október között rögzített adatokat, akad pár cég, amelyik kiemelkedően jó pénzeket vitt haza különféle munkákért. Jól látszik ez például az őrzés-védés példáján, amit az adatok szerint júniusban a Patent még 2,4 millió forintért el tudott végezni, a váltás után azonban új cég jelent meg, a Jobb-Véd Kft., ami feltehetően ugyanazt a munkát immár 8 millió forintért végezte el júliustól. 

A szóban forgó alvállalkozók közül az adott négy hónapban a legjobban kereső vállalatok között volt az Ads-Procon Kft., a Global Media Marketing Kft., illetve az Arrabona Ökotrans Kft. – három cég, amely egyértelműen, vagy kevésbé egyértelműen, de köthető egy felvidéki származású vállalkozóhoz, Alföldy Alexanderhez, akihez hamarosan visszatérünk. De lássuk előbb, milyen értékben bízta meg ezeket a cégeket különféle munkákkal a GYHG! 

A közvetlenül Alföldy tulajdonában lévő Ads-Procon „Zöld terület pótlása és rendezése” címszó alatt 11 millió forintot; „Gépi földmunka a válogató területén” jelzésű munkára közel 14 millió forintot; villamossági felülvizsgálati feladatok ellátásáért 13 millió forintot; a „más vállalkozó által végzett gép, egyéb fenntartás” feladatkörön belül négy különböző – itt sem részletezett – munkára összesen 7,7 millió forintot, emellett kisebb karbantartási, munkavédelmi feladatokra, duguláselhárításra (!), tűzvédelemre, fakivágásra 3,7 millió forintot kapott. 

A sokoldalúnak tűnő cég négy hónap alatt összesen 49,4 millió forint értékű megbízást kapott csak a GYHG-tól, de nem feledkezhetünk meg róla, hogy eközben a nagytérségi hulladékszövetkezetnél is nagyon jó dolguk volt: a legnagyobb megbízásuk az volt, hogy 274 millió forintért építettek húsz süllyesztett szelektív szigetet Győrben. (Ugyanennyi szigetet korábban Mészáros Lőrinc cége, az Euro Generál egyébként olcsóbban, 240 millió forintért csinált meg.) De 2020-ban 44 millió forintos szerződést kötöttek a szállítószalag-rendszerek kiépítésére is a nagytérségivel, és az optikai válogató – Dézsi által gyanúsként, ezáltal töréspontként megjelölt – tervezett beszerzése is Alföldy nevéhez kötődött.

(Kis kitérő: a szerződést a nagytérségi társulást akkor vezető Borsi Róbert fideszes győri önkormányzati képviselő, fideszes frakcióvezető, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő egykori parlamenti titkára írta alá, akinek a cége, a Kisalföld Marketing egyébként 2 millió forint értékben szintén nyert megbízást a GYHG-nél. Még érdekesebb, hogy a Borsi cége által működtetett digitális hirdetőtáblákat – mint azt itt megfigyelhetjük – eredetileg Alföldy cége, a Global Marketing hozta Győrbe. Kettejük között tehát már azóta üzleti kapcsolat van, hogy 2015-ben Borsi a nagytérségi társulás élére került.) 

Szintén közvetlenül Alföldy tulajdonában van a hasonlóan sokoldalú Global Media Marketing Kft., amely a szóban forgó négy hónap alatt edénymosásra 14 millió, különféle marketinges dolgokra (matricanyomtatás, „tájékoztatási és kommunikációs feladatok ellátása”, „grafikai és kivitelezési munkák”) 17,2 millió forintot számolt el, összesen tehát 31,2 millió forint közpénzt kapott a GYHG-tól. 

A legnagyobb hal az Arrabona Ökotrans, amelyet minden forrásunk egyértelműen Alföldy Alexanderhez kötődő cégként azonosított, de amely ugyanakkor a hivatalos adatok szerint nem Alföldy, hanem egy Zámolyi Tamás nevű férfi tulajdonában áll. A cégadatokat feltúrva azonban szembetűnik két kapcsolódási pont: az Arrabona Ökotransnak van egy közös fióktelepe az Alföldy-féle Ads-Proconnal Fehértón; illetve egy éven keresztül ugyanazon a Práter utcai címen (ajtó, lakásszámig bezárólag) volt bejegyezve, mint Alföldy másik szóba forgó cége, Global Media Marketing. 

Az Arrabona Ökotrans végzi az Alföldy és Mészáros cégei által kiépített süllyesztett szelektív szigetek ürítését egy erre kialakított, speciális autóval, illetve ők intézik alvállalkozóként a hulladékudvarokból történő szállítást is. Forrásaink elmondása szerint ráadásul itt gyakran olyan autókat bérel vissza a GYHG, amelyek eredetileg az önkormányzati vállalat tulajdonában voltak, csak eladták őket. Összességében az Arrabona Ökotrans négy hónap alatt 230 millió forintot kapott ennek a két feladatnak az ellátásáért, illetve egy alkalommal 8 millió forintot zugszemét elszállításáért. 

A forrásaink szerint Alföldy Alexanderhez köthető cégek tehát csak ez alatt a négy hónap alatt 318 millió forint értékű megbízást kaptak a GYHG-tól, miközben a vállalkozó a nagytérségi társulásnál is kaszált.

Ezekről a munkákról laikus szemmel, ránézésre nehéz megállapítani, hogy mennyire lehetnek túlárazottak, ha egyáltalán azok, de a GYHG működésére rálátó forrásaink egybehangzóan megerősítették, hogy irreális összegeket fizetett ki az önkormányzati vállalat ezeknek a cégeknek.

Így néz ki a hálózat egy ábrán. (És erre nem is vittük még fel azt, hogy a GYHG év elején 150 millió forintos kölcsönt kapott a várostól; tavaly pedig 350 millió forintot a nagytérségi társulástól, amiből csak 100 millió forintot fizetett vissza határidőre.)

De a történet nem áll meg itt. Alföldy Alexander ugyanis nem csak egy sima alvállalkozó, aki nagyon szerencsés csillagzat alatt ajánlotta fel szolgálatait a GYHG-nek. 


Az ember, aki valójában irányítja a GYHG-t 

Megbeszéltük az előzményeket, bemutattuk az adatokat: itt az ideje, hogy megismerjük a történetet is. Egyik forrásunk sem tudta biztosra mondani, hogy mikor és hogyan bukkant fel a GYHG életében a dunaszerdahelyi Alföldy Alexander, de az a különféle nyilvános szerződésekből látszik, hogy régi üzletfele, Borsi Róbert már 2017-ben aláírt egy szerződést a Sas-hegyi telep világításának fejlesztésére a nagytérségi vezetőjeként az Ads-Proconnal. 

Ha rákeresünk a nevére, akkor a legérdekesebb találat ez a 2007-es cseh cikk, amelyben az ország tíz legkeresetteb bűnözője között említenek egy bizonyos dunaszerdahelyi Alföldy Alexandert, aki a cikk szerint egy általa lépre csalt külföldi férfit zsarolt meg egy szexvideóval. Mint azt több forrásunk elmondta: maga Alföldy közölte több emberrel is, mikor ezzel szembesítették, hogy valóban ő szerepel ebben a cikkben. 

Eltérnek viszont a vélemények arról, hogy pontosan ki biztosít hátszelet a felvidéki vállalkozónak: egyesek úgy tudják, hogy Palkovics László miniszter emberének mondja magát, mások úgy hallották, hogy Mészáros Lőrincet szokta sokat emlegetni. Megint mások úgy gondolják, hogy valójában Alföldynek nincsenek ilyen magas kapcsolatai, viszont valakivel meg tudott egyezni a nemzeti kukaholdingnál, és előnyös dolgokat tudott kijárni a GYHG-nek. 

Egymástól független forrásaink állítják: Alföldynek ugyan semmilyen hivatalos szerepköre nem volt a GYHG-nál, mégis irodával rendelkezett és céges autóval járt, illetve nem csak részt vett bizottsági üléseken, de egyenesen belépőkártyával rendelkezett tavaly a városházára. Ezeket az állításokat a polgármester kérdésünkre hamisnak nevezte.

Emelett ő vezényelte le a gyakorlatban a GYHG kiemelését a Győr-Szolból, minden ilyen tárgyaláson részt vett, gyakran Dézsi Csaba András polgármester oldalán. Ezt a polgármester kérdésünkre tagadta.

Úgy értesültünk: tavaly májusban az elsőként kinevezett vezető az után távozott a cégtől, hogy kiderült számára: ott valójában Alföldy Alexander diktál. A töréspontot a polgármesternél valóban az optikai válogató kérdése okozta, ezt ugyanis több, egymástól független forrásunk szerint Alföldy már meglehetősen „pofátlanul” találta ki: a város számára teljesen előnytelen szerződés vége az lett volna, hogy a kifejezetten drága válogató a lízingidőszak után Alföldy cégének tulajdonába kerül. 

Ezután próbált vele szakítani forrásaink szerint a polgármester: a nagytérségi élére kinevezett Németh Zoltán például első döntései között kaszált el egy sor szerződést, amiben Alföldy érintett volt. A csatát azonban a polgármester elvesztette: forrásaink szerint ennek az az egyik oka, hogy jelenleg nincs más cég, amely a szelektív kukák tartalmának elszállítását el tudná végezni, mivel egyik sem rendelkezik olyan géppel, amilyennel az Alföldyhez köthető cégek igen.

Magyarán szólva Alföldy Alexander gyakorlatilag monopolhelyzetben van jelenleg is.

Ennek megfelelően Németh távozása után, a sokak által „aláírógépként” jellemzett Szabó Jenő kormánypárti önkormányzati képviselő által jegyzett dokumentumokból látszik, hogy Alföldy visszatért a nagytérségi és a GYHG körüli dolgokba – ezt erősítették meg különféle forrásaink is.

Dézsi: Szerintem a GYHG-t Koronika és Herceg irányította

Az ügyben több kérdést is küldtünk Dézsi Csaba András polgármesternek. Arra a kérdésünkre, hogy hogyan értékeli azt az állítást, hogy a gyakorlatban Alföldy Alexander irányította a céget tavaly, a polgármester elmondta: „Szerintem a GYHG-t korábban Koronika Tamás, jelenleg Herceg Sándor irányítja igazgatóként.” 

Rákérdeztünk arra is, hogy mit szól hozzá, hogy egy vállalkozó cégei ilyen mértékben részesültek a közben egyre inkább legatyásodó GYHG forrásaiból. A polgármester azt írta, hogy erről nem tud. Szerettük volna megtudni, hogy miért rendelkezett Alföldy Alexander belépőkártyával a városházára. A polgármester szerint azonban Alföldy nem rendelkezett ilyennel, és ha mégis igaz lenne, akkor nem tudja, milyen alapon kapott volna ilyet. 

Azt is megérdeklődtük, hogy igaz-e, az, amit forrásaink egybehangzóan állítottak, miszerint Alföldy Alexander részt vett a GYHG átalakulását megalapozó tárgyalásokon, amelyek közül nem egyen Dézsi polgármester is részt vett. „Mivel nem voltam ott minden tárgyaláson így csak arról tudok beszámolni, amin ott voltam. Ott nem volt ott az említett ember” – írta Dézsi. 

Végül arra is rákérdeztünk,  hogy az általa év elején, tehát az Alföldy elleni „puccskísérlet idején” emlegetett várható zsarolási kísérletnek van-e köze a cseh cikk szerint zsarolásért korábban körözött Alföldynek. „Nem értem a kérdést. Milyen zsarolási kísérletre gondol?” – kérdezett vissza a polgármester, aki korábban maga nyilatkozta a HVG-nek, hogy várhatóan hálapénzes videóval fogják megzsarolni

Egy biztos: ezt a gordiuszi csomót valószínűleg Pihe kakas sem egykönnyen fogja átvágni.

Szólj hozzá!

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.