Mi kerül 67,5 millióba a győri Spartacus-csónakház felújításának újratervezésén?

Pintér Bence 2021-07-03 10:45:00
A város elvileg felújítási tervekkel együtt vette meg az épületet, aztán mégis 67,5 millió forintot fizetett egy irodának a tervezésért – ami rengeteg pénz egy ilyen munkáért.

Mint arról tavaly ősszel beszámoltunk, hosszú évtizedek kallódása után megvásárolta Győr városa a Radó-szigeten pusztuló Spartacus-csónakház műemlék épületét. Az 1896-ban épült csónakházért 135 millió forintot fizetett az önkormányzat, ezért az összegért azonban engedélyeztetett felújítási terveket is vásárolt az önkormányzat az épülettel együtt. Legalábbis így nézett ki a dolog novemberben.

Mikorra januárban az Ugytudjuk.hu interjút készített Dézsi Csaba András polgármesterrel, már kiderült: a tervek engedélye lejárt, új terveket kell készíteni és engedélyeztetni, ennek árát akkor 50 és 80 millió forint közöttire becsülte a polgármester, de hozzátette, hogy ebben nem csak a csónakház, de a Radó-sziget átalakítása is szerepel, például egy futópályát terveznek ide, de volt olyan szóbeszéd is, hogy a polgármester lebontaná a zenepavilont, hogy a helyére építsen valamit, ezt a tervet azonban tudomásunk szerint végül elvetették.

A megbízást végül az Artenim Kft. nyerte el 67,5 millió forintért – ami az általunk megkérdezett iparági szakértők szerint elég magas összeg.

A kulturális negyed újratervezését ugyanakkor elnyerő RAS Design Kft. a három nagyobb, teljesen új épületet is magában foglaló egész kulturális negyedre 31 millió forintot kapott, bár ez egy tanulmányterv, tehát más kategória. Jobb példaért maradjunk az Artenim Kft.-nél is, ami nem először kapott önkormányzati megbízást: a cég tervezete a csónakháznál nagyobb, szintén műemléknek számító Bezerédj-kastély felújítását, aminek tervezéséért 10 millió forintot fizetett nekik a város. Eközben a csónakház esetében rendelkezésre álltak elvileg már kész, de lejárt engedélyű tervek.

Nem világos ugyanakkor, hogy pontosan mire is szólt a tervező cég megbízatása, és mit jelent a Radó sziget „átalakítása”, amiről korábban a polgármester beszélt. Kérdéseinkkel kerestük a városházát, de a sajtóosztály cikkünk megjelenéséig nem reagált a levelünkre. Felhívtuk Gyimóthy Ákos főépítészt is, aki viszont éppen szabadságát tölti. Ezután megkerestük az Artenim Kft.-t, is de ők jelezték: nem adhatnak ki információt a projektről.

Egyelőre tehát rejtély marad, miért ilyen drágán tervezték újra a Spartacus-csónakház felújítását, de amint megtudunk valamit, jelentkezünk.

Szólj hozzá!

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.