Dézsi polgármester sem tudja, miért kerül ennyibe a Spartacus-csónakház tervezése

Pintér Bence 2021-07-12 15:06:00
A polgármester szerint a kamara nem tudott jó szabályozási javaslattal előállni az egész városra kiterjedő változtatási tilalom alternatívájaként. Kara Ákost Győrújbarát csatornázásáról kérdeztük.

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn Dézsi Csaba András győri polgármester, illetve a térség országgyűlési képviselői, Kara Ákos és Simon Róbert Balázs a Tatai úti csomópont fejlesztéséről, amely a mai nappal kezdődik meg, és 2022 őszén ér majd véget. A polgármester arról beszélt, hogy itt eredetileg is nagyobb forgalmat átengedni képes csomópontot kellett volna építeni, és most ki kell javítani a hibát.

Kara: Folyamatosan dolgozunk a települések csatornázásán

Mint arról beszámoltunk, a vasárnapi özönvízszerű esőzés több Győr környéki településen is problémákat okozott, például Győrújbaráton. Ennek kapcsán érdeklődtünk Kara Ákos országgyűlési képviselőnél (Fidesz), hogy hogy állnak a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos fejlesztések.

A képviselő elmondta: Győrújbarát mellett Écsen, Tápon, Nyúlon és más településeken is problémát okozott az esőzés.

Elmondta: az önkormányzatok feladata a csapadékvíz-elvezetés, és a kormány ebben segíti is az önkormányzatokat, több településen is indulnak most is fejlesztések. Győrújbaráton is lesz lehetőség most ilyenre, Bőnyben újabb ütem indul és Nyúlon is, de Bakonypéterden is megoldják az egyik terület csapadékvíz-elvezetését. Kara Ákos kiemelte, hogy ő ezekben a fejlesztésekben igyekszik együttműködni a településekkel, ma délután is egy ilyen megbeszélésen fog részt venni Nyúlon.

Dézsi a változtatási tilalomról: A kamara nem tudott jó alternatívát letenni az asztalra

Dézsi Csaba András polgármester a kérdéshez csatlakozva elmondta: Győrben is okozott problémát az esőzés, de kisebbett, mint tavaly ilyenkor, mivel az elmúlt egy évben jobban odafigyeltek a csatornák, elfolyók és árkok tisztítására. Ugyanakkor szerinte továbbra is problémát jelentenek az elmúlt évek beépítései, mivel a parkolást közterületen oldották meg a fejlesztők, ennek nyomán pedig sok helyen betemették a vízelvezető árkokat. Megemlítette, hogy például ezért hozták az egész városra kiterjedő változtatási tilalmat.

Mivel ezzel kapcsolatban – a polgármester által most meg is erősített – információink szerint a kormányhivatal már lépett, és az intézkedésről a Kúria fog dönteni, ezért rákérdeztünk, mi lesz akkor, ha a bíróság elkaszálja a változtatási tilalmat. Dézsi polgármester szerint az sem gond, mivel a cél az volt, hogy a potenciálisan felelőtlen építkezéseknek megálljt parancsoljanak, közben pedig a kamarával dolgozik a városháza azon, hogy egy olyan szabályzatot készítsenek, amely megfelel a lakóknak és a beruházóknak is.

A polgármester szerint a kamara az elmúlt hetekben-hónapokban nem tudott olyan tervezetet letenni az asztalra, ami megoldotta volna ezt a problémát.

Értesüléseink szerint azonban ennél bonyolultabb a dolog, mivel a kamarához már alapvetően sem „fordult” a polgármester, hanem úgy hívták tárgyalni, miután meglepetésként érte őket a hatalmas építési iparágat gyakorlatilag lebénító rendelet. Ezután a kamara több megoldási ötletet is felvázolt, azonban nehézkesen kommunikálnak a városházával, ahonnan akár hetekig sem kaptak választ.

A polgármester sem tudja, miért ilyen drága a Radó-szigeti csónakház tervezése

Rákérdeztünk a polgármesternél arra is, hogy miért kerül 67,5 millió forintba a Radó-szigeti csónakház tervezése – amelyet ráadásul kész tervekkel vásárolt az önkormányzat. Ez az összeg azért is tűnik kirívóan magasnak, mert ugyanez a cég – az Artenim Kft. – korábban a szintén műemlék Bezerédj-kastély felújítását 10 millió forintét tervezte meg.

A polgármester elmondta: a tervezőket pályázaton választották ki, valószínűleg ez volt a legkedvezőbb ajánlat.

Nem csak a csónakház felújításáról van szó a polgármester szerint. Mivel az épület a vízpart szélén van, ezért meg kell erősíteni a partszakaszt, de más épületek építése talán nincs benne. Hozzátette: nincs tisztában azzal, hogy ez az ügy hogy áll, mivel a kormányhivatallal vitáznak azon, hogy az eredeti tornyot ráépítheti-e a város a csónakházra. Azt a polgármester is elismerte, hogy a Bezerédj-kastélyhoz képest drága a tervezés.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.