A GyőrPlusz kiderítette, hogy tévedtünk, közben azonban elefelejtettek újságot írni

Pintér Bence 2021-04-23 16:31:00
Egy egész oldalt tölt ki a friss GyőrPluszban az Ugytudjuk.hu egy hibás információjának kivesézése – ahelyett, hogy megkérdezték volna a Győr-Szol vezetőit valóban fontos dolgokról.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Nem egymás rokona a Győr-Szolt stratégiai igazgatóként vezető Szabó Ákos és a Győr-Szol igazgatósági tagjaként is működő önkormányzati képviselő, Szabó Jenő (Fidesz-KDNP) – derült ki a GyőrPlusz friss (04. 23-án megjelent) számából, amelyben egy egész oldalas interjút szántak arra, hogy ezt a kérdést taglalják.

Olvasóinktól természetesen elnézést kérünk, hiszen korábban – mint azt az interjú is erősen sejteti, bár meg nem nevez minket – mi írtunk arról több, egymástól független forrásunkra hagyatkozva, hogy a két Szabó rokona egymásnak – ezek szerint tévesen. És ezek szerint ez esetben forrásaink is tévedtek.

Nehéz azonban elmenni amellett, hogy a közpénzből kiadott, Győr-Szol alá tartozó önkormányzati lap nem csupán egy egész oldalt szán az öncélú gúnyolódásra, hanem egészen konkrétan meginterjúvolja az ügyben a Győr-Szol két fontos vezetőjét, és mindeközben nem jut eszükbe, hogy feltegyenek pár viszonylag fontos kérdést, amire eddig sem a Győr-Szol illetékesei, sem a városháza sajtóosztálya nem igazán válaszolt.

Miközben a Garamvölgyi Imre volt Kisalföld-főszerkesztő által jegyzett cikk elbüszkélkedik azzal, hogy ezt az egy darab kérdést ők bizony velünk ellentétben feltették Szabóéknak, nem kérdeznek rá a következő ügyekre:

Hogy áll a Győr-Szol átvilágítása, amit még Endrődi Péter kabinetfőnök, a Győr-Szol igazgatóságának elnöke jelentett be, és amiről hónapok óta semmit sem hallani?

Miért nem elérhető gyakorlatilag semmilyen közérdekű adat a Győr-Szol honlapján, amiből kiderülne, hogyan gazdálkodik a cég a közpénzzel és a közvagyonnal? Mikor kerülnek fel a költségvetések, a közbeszerzések eredményei? Az egyes leányvállalatok (például a GyőrPlusz média) gazdálkodásának részletes adatai? Mit tervez tenni a két vezető azért, hogy a több önkormányzati céget tömörítő Győr-Szol működése átláthatóbb legyen?

Miből gazdálkodja ki a cég azt a 436 millió forintos kártérítést, amit egy nemrég meghozott ítélet alapján kell fizetnie? Képeztek-e erre céltartalékot? Kérnek-e pénzt a várostól? Kifosztják-e ezért az Ipari Parkot üzemeltető cégből még talán összekaparható tartalékot?

Mi az oka annak, hogy a Győr-Szolon belül a legtöbb vezetőt lecserélték az utóbbi hónapokban, és a főkönyvelő is felmondott?

Mi az oka annak, hogy már két alkalommal is sikerült a Győr-Szol egyik úttisztító gépének úgy feltakarítania egy-egy utcát, hogy az veszélyesen csúszós lett?

A városüzemeltető cég legalapvetőbb finanszírozási összefüggéseire és átláthatóságára vonatkozó kérdések annyira nem fontosak a GyőrPlusz szerint, hogy velünk ellentétben egyébként még csak be sem számoltak róluk, tehát nem csak nem kérdezték meg róla sem korábban, sem most a Győr-Szolt és illetékeseit, vagy a polgármestert, de hírt sem adtak ezekről a győrieknek. Sem maguktól, sem úgy, hogy átvették volna az Ugytudjuk.hu hírét.

Rögzítsük tehát: a GyőrPlusz szerint hír az, hogy az Ugytudjuk.hu téved. Szerintünk is az, azért írunk róla most is. A GyőrPlusz szerint viszont nem hír, hogy a város legfontosabb önkormányzati cégénél mi a helyzet. Ebben viszont nem értünk egyet.

Pedig Garamvölgyi Imre látott még valódi szerkesztőséget működés közben – még ha főleg annak narancspárti szétverését is vezényelte le –, tehát tudnia kell, hogy egy valódi újságnál a fenti kérdések mind hírértékűnek számítanak, és ha sikerül elkapni egy illetékest, akkor az újságírónak kutya kötelessége lenne ezeket a fenti kérdéseket is feltenni. Mint ahogy azt a Kisalföld egyébként rendszeresen meg is tette, például amikor évről évre meginterjúvolták, és néha egészen kemény kérdésekkel találták meg a céget akkor vezető Sági Gézát – még mielőtt Garamvölgyi lett volna a főszerkesztő, és még egy ideig utána is. Persze sok függetlenséget vagy akaraterőt nem várunk a médiacégtől – és itt újra a GyőrPluszról beszélünk –, ahol a polgármester kérésére interjúkat törölnek az archívumból, sőt, a későbbi interjúkat aztán inkább fel sem rakják.

A győri polgároknak el kellene várniuk, hogy az ő adójukból fizetett újság (rádió és tévé) a győzelmi jelentések mellett beszámoljon a város valódi híreiről is, főleg miután az éppen Garamvölgyi Imre vezetése alatt propagandalappá silányított Kisalföld sem tölti már be ezt a funkciót. Maradunk tehát mi: forrásaink néha tévednek, néha pedig mi is tévedünk, de hogy megidézzük a Dézsi Csaba András polgármester által gyakran emlegetett közhelyet: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

Ez alapján a GyőrPlusz közélettel foglalkozó újságíróinak nem kell félniük attól, hogy hibáznak.

Szólj hozzá!

Várható ma egy kis zuhé

Fázni azért nem fogunk.

Nyolcvanezer fontért kelt el a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadásának egy példánya

A könyv az 500 példányban nyomott keményfedeles első kiadás egyik kötete.

Már lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra

Aki szeretne egy megerősítő oltást, az a háziorvosánál is kérheti.

Kanyarban van már a felfrissülés

Az ország egy részén zivatarok hoznak felfrissülést, de másutt hétvégén is marad a kánikula.

Bíborka az év legjobb nyalása!

Szeder, csoki, de még chili is van benne.

Elhalasztották a szombati Balaton-átúszást

A tervek szerint egy héttel később pótolják.

Az SZKKA ificsapata is gőzerővel készül az új idényre

Pődör Zoltán csapata az egyéni képességek fejlesztésére szeretné használni az NB I/B-s bajnokságot.

Győrbe költözik a Vasas és Győri ETO Hockey Club néven indul a jégkorong Erste Ligában

A budapestiek szinte valamennyi korábbi játékosa ezentúl zöld-fehér színekben lép pályára.

A sárvári KRESZ parkot is gatyába rázták a Csónakázó-tó mellett

Biztonságos körülmények között lehet majd megtanulni a szabályokat.

Fekete Dávid azóta nem látta a gyermekeit, hogy börtönbe került

Az énekes lassan három hónapja van előzetes letartóztatásban, saját maga döntött úgy, hogy nem találkozik az ikreivel.

65 az új koronavírusos fertőzött, nincs újabb halálos áldozat

Kórházban 79 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Thaiföldön kitört a majomháború, mert nincsenek turisták, akik etetnék őket

Az állatok a városok utcáin verekednek meg azért, hogy élelemhez jussanak.

20 ezer dollárt kapott egy ausztrál tini, mert talált egy furcsa kinézetű nachot

Érdemes átnézni a chipses zacskókat mielőtt falatozunk.

van még itt cikk a témában:

Győrbe költözik a Vasas és Győri ETO Hockey Club néven indul a jégkorong Erste Ligában

A budapestiek szinte valamennyi korábbi játékosa ezentúl zöld-fehér színekben lép pályára.

Nagy, közös fogyokúrára fogja Győrt az egészségért felelő új polgármesteri biztos

Dr. Kálmán Csilla kétszeres fitneszvilágbajnok igazolt a városházára.