A GyőrPlusz kiderítette, hogy tévedtünk, közben azonban elefelejtettek újságot írni

Pintér Bence 2021-04-23 16:31:00
Egy egész oldalt tölt ki a friss GyőrPluszban az Ugytudjuk.hu egy hibás információjának kivesézése – ahelyett, hogy megkérdezték volna a Győr-Szol vezetőit valóban fontos dolgokról.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Nem egymás rokona a Győr-Szolt stratégiai igazgatóként vezető Szabó Ákos és a Győr-Szol igazgatósági tagjaként is működő önkormányzati képviselő, Szabó Jenő (Fidesz-KDNP) – derült ki a GyőrPlusz friss (04. 23-án megjelent) számából, amelyben egy egész oldalas interjút szántak arra, hogy ezt a kérdést taglalják.

Olvasóinktól természetesen elnézést kérünk, hiszen korábban – mint azt az interjú is erősen sejteti, bár meg nem nevez minket – mi írtunk arról több, egymástól független forrásunkra hagyatkozva, hogy a két Szabó rokona egymásnak – ezek szerint tévesen. És ezek szerint ez esetben forrásaink is tévedtek.

Nehéz azonban elmenni amellett, hogy a közpénzből kiadott, Győr-Szol alá tartozó önkormányzati lap nem csupán egy egész oldalt szán az öncélú gúnyolódásra, hanem egészen konkrétan meginterjúvolja az ügyben a Győr-Szol két fontos vezetőjét, és mindeközben nem jut eszükbe, hogy feltegyenek pár viszonylag fontos kérdést, amire eddig sem a Győr-Szol illetékesei, sem a városháza sajtóosztálya nem igazán válaszolt.

Miközben a Garamvölgyi Imre volt Kisalföld-főszerkesztő által jegyzett cikk elbüszkélkedik azzal, hogy ezt az egy darab kérdést ők bizony velünk ellentétben feltették Szabóéknak, nem kérdeznek rá a következő ügyekre:

Hogy áll a Győr-Szol átvilágítása, amit még Endrődi Péter kabinetfőnök, a Győr-Szol igazgatóságának elnöke jelentett be, és amiről hónapok óta semmit sem hallani?

Miért nem elérhető gyakorlatilag semmilyen közérdekű adat a Győr-Szol honlapján, amiből kiderülne, hogyan gazdálkodik a cég a közpénzzel és a közvagyonnal? Mikor kerülnek fel a költségvetések, a közbeszerzések eredményei? Az egyes leányvállalatok (például a GyőrPlusz média) gazdálkodásának részletes adatai? Mit tervez tenni a két vezető azért, hogy a több önkormányzati céget tömörítő Győr-Szol működése átláthatóbb legyen?

Miből gazdálkodja ki a cég azt a 436 millió forintos kártérítést, amit egy nemrég meghozott ítélet alapján kell fizetnie? Képeztek-e erre céltartalékot? Kérnek-e pénzt a várostól? Kifosztják-e ezért az Ipari Parkot üzemeltető cégből még talán összekaparható tartalékot?

Mi az oka annak, hogy a Győr-Szolon belül a legtöbb vezetőt lecserélték az utóbbi hónapokban, és a főkönyvelő is felmondott?

Mi az oka annak, hogy már két alkalommal is sikerült a Győr-Szol egyik úttisztító gépének úgy feltakarítania egy-egy utcát, hogy az veszélyesen csúszós lett?

A városüzemeltető cég legalapvetőbb finanszírozási összefüggéseire és átláthatóságára vonatkozó kérdések annyira nem fontosak a GyőrPlusz szerint, hogy velünk ellentétben egyébként még csak be sem számoltak róluk, tehát nem csak nem kérdezték meg róla sem korábban, sem most a Győr-Szolt és illetékeseit, vagy a polgármestert, de hírt sem adtak ezekről a győrieknek. Sem maguktól, sem úgy, hogy átvették volna az Ugytudjuk.hu hírét.

Rögzítsük tehát: a GyőrPlusz szerint hír az, hogy az Ugytudjuk.hu téved. Szerintünk is az, azért írunk róla most is. A GyőrPlusz szerint viszont nem hír, hogy a város legfontosabb önkormányzati cégénél mi a helyzet. Ebben viszont nem értünk egyet.

Pedig Garamvölgyi Imre látott még valódi szerkesztőséget működés közben – még ha főleg annak narancspárti szétverését is vezényelte le –, tehát tudnia kell, hogy egy valódi újságnál a fenti kérdések mind hírértékűnek számítanak, és ha sikerül elkapni egy illetékest, akkor az újságírónak kutya kötelessége lenne ezeket a fenti kérdéseket is feltenni. Mint ahogy azt a Kisalföld egyébként rendszeresen meg is tette, például amikor évről évre meginterjúvolták, és néha egészen kemény kérdésekkel találták meg a céget akkor vezető Sági Gézát – még mielőtt Garamvölgyi lett volna a főszerkesztő, és még egy ideig utána is. Persze sok függetlenséget vagy akaraterőt nem várunk a médiacégtől – és itt újra a GyőrPluszról beszélünk –, ahol a polgármester kérésére interjúkat törölnek az archívumból, sőt, a későbbi interjúkat aztán inkább fel sem rakják.

A győri polgároknak el kellene várniuk, hogy az ő adójukból fizetett újság (rádió és tévé) a győzelmi jelentések mellett beszámoljon a város valódi híreiről is, főleg miután az éppen Garamvölgyi Imre vezetése alatt propagandalappá silányított Kisalföld sem tölti már be ezt a funkciót. Maradunk tehát mi: forrásaink néha tévednek, néha pedig mi is tévedünk, de hogy megidézzük a Dézsi Csaba András polgármester által gyakran emlegetett közhelyet: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

Ez alapján a GyőrPlusz közélettel foglalkozó újságíróinak nem kell félniük attól, hogy hibáznak.

Szólj hozzá!

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.