A GyőrPlusz kiderítette, hogy tévedtünk, közben azonban elefelejtettek újságot írni

Pintér Bence 2021-04-23 16:31:00
Egy egész oldalt tölt ki a friss GyőrPluszban az Ugytudjuk.hu egy hibás információjának kivesézése – ahelyett, hogy megkérdezték volna a Győr-Szol vezetőit valóban fontos dolgokról.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Nem egymás rokona a Győr-Szolt stratégiai igazgatóként vezető Szabó Ákos és a Győr-Szol igazgatósági tagjaként is működő önkormányzati képviselő, Szabó Jenő (Fidesz-KDNP) – derült ki a GyőrPlusz friss (04. 23-án megjelent) számából, amelyben egy egész oldalas interjút szántak arra, hogy ezt a kérdést taglalják.

Olvasóinktól természetesen elnézést kérünk, hiszen korábban – mint azt az interjú is erősen sejteti, bár meg nem nevez minket – mi írtunk arról több, egymástól független forrásunkra hagyatkozva, hogy a két Szabó rokona egymásnak – ezek szerint tévesen. És ezek szerint ez esetben forrásaink is tévedtek.

Nehéz azonban elmenni amellett, hogy a közpénzből kiadott, Győr-Szol alá tartozó önkormányzati lap nem csupán egy egész oldalt szán az öncélú gúnyolódásra, hanem egészen konkrétan meginterjúvolja az ügyben a Győr-Szol két fontos vezetőjét, és mindeközben nem jut eszükbe, hogy feltegyenek pár viszonylag fontos kérdést, amire eddig sem a Győr-Szol illetékesei, sem a városháza sajtóosztálya nem igazán válaszolt.

Miközben a Garamvölgyi Imre volt Kisalföld-főszerkesztő által jegyzett cikk elbüszkélkedik azzal, hogy ezt az egy darab kérdést ők bizony velünk ellentétben feltették Szabóéknak, nem kérdeznek rá a következő ügyekre:

Hogy áll a Győr-Szol átvilágítása, amit még Endrődi Péter kabinetfőnök, a Győr-Szol igazgatóságának elnöke jelentett be, és amiről hónapok óta semmit sem hallani?

Miért nem elérhető gyakorlatilag semmilyen közérdekű adat a Győr-Szol honlapján, amiből kiderülne, hogyan gazdálkodik a cég a közpénzzel és a közvagyonnal? Mikor kerülnek fel a költségvetések, a közbeszerzések eredményei? Az egyes leányvállalatok (például a GyőrPlusz média) gazdálkodásának részletes adatai? Mit tervez tenni a két vezető azért, hogy a több önkormányzati céget tömörítő Győr-Szol működése átláthatóbb legyen?

Miből gazdálkodja ki a cég azt a 436 millió forintos kártérítést, amit egy nemrég meghozott ítélet alapján kell fizetnie? Képeztek-e erre céltartalékot? Kérnek-e pénzt a várostól? Kifosztják-e ezért az Ipari Parkot üzemeltető cégből még talán összekaparható tartalékot?

Mi az oka annak, hogy a Győr-Szolon belül a legtöbb vezetőt lecserélték az utóbbi hónapokban, és a főkönyvelő is felmondott?

Mi az oka annak, hogy már két alkalommal is sikerült a Győr-Szol egyik úttisztító gépének úgy feltakarítania egy-egy utcát, hogy az veszélyesen csúszós lett?

A városüzemeltető cég legalapvetőbb finanszírozási összefüggéseire és átláthatóságára vonatkozó kérdések annyira nem fontosak a GyőrPlusz szerint, hogy velünk ellentétben egyébként még csak be sem számoltak róluk, tehát nem csak nem kérdezték meg róla sem korábban, sem most a Győr-Szolt és illetékeseit, vagy a polgármestert, de hírt sem adtak ezekről a győrieknek. Sem maguktól, sem úgy, hogy átvették volna az Ugytudjuk.hu hírét.

Rögzítsük tehát: a GyőrPlusz szerint hír az, hogy az Ugytudjuk.hu téved. Szerintünk is az, azért írunk róla most is. A GyőrPlusz szerint viszont nem hír, hogy a város legfontosabb önkormányzati cégénél mi a helyzet. Ebben viszont nem értünk egyet.

Pedig Garamvölgyi Imre látott még valódi szerkesztőséget működés közben – még ha főleg annak narancspárti szétverését is vezényelte le –, tehát tudnia kell, hogy egy valódi újságnál a fenti kérdések mind hírértékűnek számítanak, és ha sikerül elkapni egy illetékest, akkor az újságírónak kutya kötelessége lenne ezeket a fenti kérdéseket is feltenni. Mint ahogy azt a Kisalföld egyébként rendszeresen meg is tette, például amikor évről évre meginterjúvolták, és néha egészen kemény kérdésekkel találták meg a céget akkor vezető Sági Gézát – még mielőtt Garamvölgyi lett volna a főszerkesztő, és még egy ideig utána is. Persze sok függetlenséget vagy akaraterőt nem várunk a médiacégtől – és itt újra a GyőrPluszról beszélünk –, ahol a polgármester kérésére interjúkat törölnek az archívumból, sőt, a későbbi interjúkat aztán inkább fel sem rakják.

A győri polgároknak el kellene várniuk, hogy az ő adójukból fizetett újság (rádió és tévé) a győzelmi jelentések mellett beszámoljon a város valódi híreiről is, főleg miután az éppen Garamvölgyi Imre vezetése alatt propagandalappá silányított Kisalföld sem tölti már be ezt a funkciót. Maradunk tehát mi: forrásaink néha tévednek, néha pedig mi is tévedünk, de hogy megidézzük a Dézsi Csaba András polgármester által gyakran emlegetett közhelyet: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

Ez alapján a GyőrPlusz közélettel foglalkozó újságíróinak nem kell félniük attól, hogy hibáznak.

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.