A GyőrPlusz kiderítette, hogy tévedtünk, közben azonban elefelejtettek újságot írni

Pintér Bence 2021-04-23 16:31:00
Egy egész oldalt tölt ki a friss GyőrPluszban az Ugytudjuk.hu egy hibás információjának kivesézése – ahelyett, hogy megkérdezték volna a Győr-Szol vezetőit valóban fontos dolgokról.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Nem egymás rokona a Győr-Szolt stratégiai igazgatóként vezető Szabó Ákos és a Győr-Szol igazgatósági tagjaként is működő önkormányzati képviselő, Szabó Jenő (Fidesz-KDNP) – derült ki a GyőrPlusz friss (04. 23-án megjelent) számából, amelyben egy egész oldalas interjút szántak arra, hogy ezt a kérdést taglalják.

Olvasóinktól természetesen elnézést kérünk, hiszen korábban – mint azt az interjú is erősen sejteti, bár meg nem nevez minket – mi írtunk arról több, egymástól független forrásunkra hagyatkozva, hogy a két Szabó rokona egymásnak – ezek szerint tévesen. És ezek szerint ez esetben forrásaink is tévedtek.

Nehéz azonban elmenni amellett, hogy a közpénzből kiadott, Győr-Szol alá tartozó önkormányzati lap nem csupán egy egész oldalt szán az öncélú gúnyolódásra, hanem egészen konkrétan meginterjúvolja az ügyben a Győr-Szol két fontos vezetőjét, és mindeközben nem jut eszükbe, hogy feltegyenek pár viszonylag fontos kérdést, amire eddig sem a Győr-Szol illetékesei, sem a városháza sajtóosztálya nem igazán válaszolt.

Miközben a Garamvölgyi Imre volt Kisalföld-főszerkesztő által jegyzett cikk elbüszkélkedik azzal, hogy ezt az egy darab kérdést ők bizony velünk ellentétben feltették Szabóéknak, nem kérdeznek rá a következő ügyekre:

Hogy áll a Győr-Szol átvilágítása, amit még Endrődi Péter kabinetfőnök, a Győr-Szol igazgatóságának elnöke jelentett be, és amiről hónapok óta semmit sem hallani?

Miért nem elérhető gyakorlatilag semmilyen közérdekű adat a Győr-Szol honlapján, amiből kiderülne, hogyan gazdálkodik a cég a közpénzzel és a közvagyonnal? Mikor kerülnek fel a költségvetések, a közbeszerzések eredményei? Az egyes leányvállalatok (például a GyőrPlusz média) gazdálkodásának részletes adatai? Mit tervez tenni a két vezető azért, hogy a több önkormányzati céget tömörítő Győr-Szol működése átláthatóbb legyen?

Miből gazdálkodja ki a cég azt a 436 millió forintos kártérítést, amit egy nemrég meghozott ítélet alapján kell fizetnie? Képeztek-e erre céltartalékot? Kérnek-e pénzt a várostól? Kifosztják-e ezért az Ipari Parkot üzemeltető cégből még talán összekaparható tartalékot?

Mi az oka annak, hogy a Győr-Szolon belül a legtöbb vezetőt lecserélték az utóbbi hónapokban, és a főkönyvelő is felmondott?

Mi az oka annak, hogy már két alkalommal is sikerült a Győr-Szol egyik úttisztító gépének úgy feltakarítania egy-egy utcát, hogy az veszélyesen csúszós lett?

A városüzemeltető cég legalapvetőbb finanszírozási összefüggéseire és átláthatóságára vonatkozó kérdések annyira nem fontosak a GyőrPlusz szerint, hogy velünk ellentétben egyébként még csak be sem számoltak róluk, tehát nem csak nem kérdezték meg róla sem korábban, sem most a Győr-Szolt és illetékeseit, vagy a polgármestert, de hírt sem adtak ezekről a győrieknek. Sem maguktól, sem úgy, hogy átvették volna az Ugytudjuk.hu hírét.

Rögzítsük tehát: a GyőrPlusz szerint hír az, hogy az Ugytudjuk.hu téved. Szerintünk is az, azért írunk róla most is. A GyőrPlusz szerint viszont nem hír, hogy a város legfontosabb önkormányzati cégénél mi a helyzet. Ebben viszont nem értünk egyet.

Pedig Garamvölgyi Imre látott még valódi szerkesztőséget működés közben – még ha főleg annak narancspárti szétverését is vezényelte le –, tehát tudnia kell, hogy egy valódi újságnál a fenti kérdések mind hírértékűnek számítanak, és ha sikerül elkapni egy illetékest, akkor az újságírónak kutya kötelessége lenne ezeket a fenti kérdéseket is feltenni. Mint ahogy azt a Kisalföld egyébként rendszeresen meg is tette, például amikor évről évre meginterjúvolták, és néha egészen kemény kérdésekkel találták meg a céget akkor vezető Sági Gézát – még mielőtt Garamvölgyi lett volna a főszerkesztő, és még egy ideig utána is. Persze sok függetlenséget vagy akaraterőt nem várunk a médiacégtől – és itt újra a GyőrPluszról beszélünk –, ahol a polgármester kérésére interjúkat törölnek az archívumból, sőt, a későbbi interjúkat aztán inkább fel sem rakják.

A győri polgároknak el kellene várniuk, hogy az ő adójukból fizetett újság (rádió és tévé) a győzelmi jelentések mellett beszámoljon a város valódi híreiről is, főleg miután az éppen Garamvölgyi Imre vezetése alatt propagandalappá silányított Kisalföld sem tölti már be ezt a funkciót. Maradunk tehát mi: forrásaink néha tévednek, néha pedig mi is tévedünk, de hogy megidézzük a Dézsi Csaba András polgármester által gyakran emlegetett közhelyet: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

Ez alapján a GyőrPlusz közélettel foglalkozó újságíróinak nem kell félniük attól, hogy hibáznak.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.