Mégis mi folyik itt Győrben?

Pintér Bence 2022-12-01 17:22:00
Van még olyan város az országban, ami a legtöbb szolgáltatását leépítette, és közben milliárdos értékben adót, lakbért, díjat emelt ?

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent!

Év eleje óta írunk arról az Ugytudjuk.hun, hogy az ország egyik gazdasági motorjának számító, az egyik leggazdagabb városának tartott Győr anyagi nehézségekkel küzd. Bár ezzel kapcsolatos kérdéseinkre nem reagált az önkormányzat, egy ideje már Dézsi Csaba András polgármester is arról beszél nyilvánosan, hogy nincs pénze a városnak.

A legemlékezetesebb, emblematikus pillanata ennek az volt, mikor a Győrkőcfesztiválon a város irányítását átvevő gyerekeknek azt mondta a polgármester, hogy:

„A gyerekektől azt szeretném kérni, hogy ebben a három napban a várost úgy vezessék, hogy egy kis pénzt szerezzetek a városnak légyszíves, mert annak fogytán vagyunk.”

(A másik ilyen pillanat az volt, amikor bemondta a rádióba, hogy már nem az van Győrben, hogy hátradőlünk, és pénzeszsákra esünk, majd ezután hátradőlt, és a bruttó ötmillió forintos jutalmával teli pénzeszsákra dőlt, miközben az országos sajtó azt próbálta kideríteni, hogy mit is csinálnak pontosan a győri egyetem alapítványának kurátorai – köztük Szijjártó és Dézsi – havi 1,5 millió forintért.)

Persze év végére térdig gázolunk az itthon más európai országokhoz viszonyítva példátlan módon elszabaduló inflációban és az egész kontinensen ható energiaválságban, de ha végigtekintünk az éven, láthatjuk, hogy Győr vezetése már a kezdettől fogva tényleg a fogához verte a garast:

És a Volán felől érkező hírek sem kifejezetten megnyugatóak: januárban marad a menetrend, de nincs kiegyezés a város és a cég között a vitatott pótbefizetésekről, és a polgármester maga mondta, hogy át kell alakítani a menetrendet.

Mi a fészkes fene történt Győrben?

Sok olyan város van, ahol bezárt az uszoda vagy más intézmény, akár több is; és olyan is van, ahol szerényebbek a karácsonyi fények; vagy ahol nem csak veszélybe került, hanem már le is felezték a buszközlekedést; vannak aztán olyanok is, ahol ilyen-olyan díjakat megemeltek év közben, vagy jövő évtől.

De nem tudok olyanról, pedig körbenéztem és körbekérdeztem a kollégákat más vidéki városokban, ahol mindez egyszerre megtörtént volna.

Megint a szokásos a helyzet: mindegyikre egyenként elmondhatják a bozótharcos fideszes, fidelitasos kommentelők, hogy ilyen máshol is van, meg energiaválság van, meg helyzet van, a rendeletek indokolásába is bele lehet ezt írni, de lassan érdemes körbenézni az országban: ilyen azért nem nagyon van máshol. Ne felejtsük el: nem mondjuk Salgótarjánról beszélünk ráadásul, hanem Győrről. És persze lehet jönni azzal, hogy itt már tavaly milyen gázszámlát kapott a város, de az is igaz egyszerre, hogy éppen ezért időben elkezdhettek volna felkészülni a helyzetre a tornyosban.

Legfrissebb információink szerint mint az égi áldást, úgy várják a városházán, hogy eldőljön az említett gázszerződés-felmondás kapcsán, hogy kap-e vissza pénzt a város – a hírek szerint lesz erről bejelentés a napokban. Ha lesz, és kap vissza pár milliárdot a Győr-Szol, akkor viszont felmerül egy kérdés.

Mennyi pénzt öntsünk még a Győr-Szolba?

Ugyanis elvileg az energiaválság miatt eddig folyamatosan kellett rakni a pénzt a Győr-Szolba:

Mindeközben pedig idén mindent megtettek, hogy jövőre az emberekkel fizettessék meg a dolgot:

  • megemelték a parkolódíjakat, amiből 200-300 millió forint pluszbevételt várnak;

  • megemelték a temetői díjakat, a közterülethasználat díját és az anyakönyvi szolgáltatások díját;

  • áthárították a közös költséget az önkormányzati bérlakások bérlőire nyáron (400-500 millió forint bevételt várnak; majd átlagosan 80 százalékkal megemelték a lakbért, amitől pedig 600 milliós pluszbevételt remélnek;

  • és ne feledjük, hogy bár ez a legutóbbi nem a Győr-Szolhoz folyik be, de jövőre emelkedik az építményadó is, amit Dézsi polgármester már 2021-től meg akart emelni, és ami első sorban a cégeknél jelenik majd meg.

Szóval összegezve: a város gyakorlatilag csak a legalapvetőbb szolgáltatásokat nyújtja, mindeközben pedig az embereket erősen sújtó inflációs válság közepén minden lehetséges díjat megemelt, amit meg tudott.

Eközben épül-szépül a Dézsi polgármester választói körzetébe tartozó Bem tér (új járda, kutyafuttató, új sportpálya, zebra), meg a Radnóti alpolgármester körzetébe tartozó adyvárosi tó környéke (felsorolni is nehéz, de a Sztárom a párom-pad talán jó példa); na és arról még nem beszéltünk, hogy a Győr-Szolnál egyes képviselők rokonainak cégei alvállalkozóként mesés bevételnövekedésre tesznek szert.

Pedig mi már nyáron tettünk pár javaslatot, hogy hol lehetne lefaragni a költségeket.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Szólj hozzá!

Évente több százmillió őshonos állattal végeznek a macskák Ausztráliában

A házi kedvencek mindegyike átlagosan 110 őshonos állatot öl meg barangolásai, alkalmi vadászatai során.

Rendőrségi feljelentést tett az apa, akinek a lányának szétvágták a cipőjét az egyik szombathelyi iskolában

Nem csak rongálás de lopás is történt, mivel a lány tornazsákja eltűnt, benne egy edzőcipővel.

LMP Borkai bejelentésére: szórakoztató kampány elé nézünk

Őszinte kíváncsisággal várjuk, hogy Dézsi Csaba vagy Borkai Zsolt fogja-e hitelesebben megjeleníteni a konzervatív értékeket a városban, esetleg sor kerül-e az első jobboldali előválasztásra - írják a zöldek.

LMP: jelentősen növelni kell az egészségügy forrásait

Kanász-Nagy Máté arról beszélt, hogy pártja a magánegészségügy bevonását is szorgalmazza a diagnosztikai ellátásba.

Tornádó alakult ki Szombathely mellett

A tölcsér többször is elérte a felszínt.

21,5%-kal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

Megbírságolta a Médiahatóság a Körmend FM-et

Több szabálytalanságot is elkövetett a rádióadó.

Váltson Távhő e-számlára és vegyen részt a nyereményjátékban!

Nem csak egyszerűbb, gyorsabb, de rengeteg papírt is megspórolna így a Szombathelyi Távhőszolgáltató.

Népszámlálás: berobbant a győri agglomeráció

Miközben Győr lakossága kicsit fogyott, a környező településeken óriási népességnövekedés volt.

Járni fog a Szívügyünk Győr-bérlet a tanároknak is

Tovább foltozzák a parkolási rendeletet, jár az olcsóbb bérlet az iskolákban dolgozóknak is.

Július elsejétől indul meg a rendelés a József Attila utcai rendelőben Győrben

Június közepén átadják az épületet, ami már decemberben elkészült, de gondok voltak vele.

Dézsi Csaba András bérgyilkosokhoz hasonlította az Ugytudjuk.hu újságíróit

Újabb szintlépés a „gonosz kukkoló nyúlbéla”, az „idegbeteg” és a „tiszteletlen, füllentős, arrogáns, kiképzett provokátor” után.

Erősen gomolyfelhős idő lesz csütörtökön

Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.