Akár mégis megépülhet a fakitermelő út a Kőszegi-hegységen, immáron hatósági engedély nélkül

Nagy Donát 2022-08-06 08:18:06
Két éve a helyiek ellenállása miatt visszakozott a fakitermelő út megépítésétől az erdészet, az új kormányrendelet azonban lehetőséget ad rá, hogy hatósági engedély nélkül is elinduljon az építkezés az erdőben.

Ahogy azt mi is megírtuk, augusztus 5-től egy új kormányrendelet szerint úgy is ki lehet vágni egy egész akácerdőt, hogy pótolni sem kell a fákat. De nem csak ez szerepel a rendeletben, hanem hogy ezentúl

állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.

Talán olvasóink is emlékeznek arra, hogy 2020 nyarán a Kőszegi-hegységben egy új utat akartak vágni a kitermelés bővítése végett. Ezt az elejétől kezdve végig követtük, a már évek óta asztalon lévő terveket a 2019-es őszi önkormányzati választások után élesítették. Az ötlet az volt, hogy a Kőszegi-hegyre egy vadonatúj utat építenek a kamionforgalomnak, a teherautók pedig a hegyen kitermelt fát szállították volna el. A kezdeményezés a környéken élők heves tiltakozását váltotta ki

 Bár időközben több alternatíva is felmerült, úgy nézett ki, hogy az út megépítése sziklaszilárd alapokon áll. A témában számos cikkünk jelent meg, ugyanakkor az erdészet teljesen elzárkózott attól, hogy a fakitermelő úttal kapcsolatban kommunikáljon a sajtóval.

Az útra amúgy azért volt szüksége az erdészetnek, mert a Kőszegi-hegységen a kivágott fákat korábban más útvonalon, először Kőszegen át, majd többnyire Velemen keresztül hordták a kamionok. A zajterhelés miatt aztán sorra kitiltották a települések a nehéz járműveket az útjaikról, így a Szombathelyi Erdészeti Zrt. új, úgynevezett erdészet feltáróutat akart építtetni a Meszes-völgyön keresztül.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 A tervekről Huber László projektmenedzserrel sikerült érdemben beszélnünk, de Bugán József, az építtető erdészet vezérigazgatója a feltett kérdéseinkre már nem válaszolt, csak egy sablonlevelet írt. Megpróbáltunk információhoz jutni a Szombathelyi Erdészeti Zrt. felügyelőbizottságának elnökétől is, és bár Dr. Borovics Attila ezért a munkájáért akkor havi bruttó 300.000 forint közpénzt kapott, csak az erdészet már megküldött semmitmondó válaszát ismételte meg, az aláírást kicserélve.

Magyar Közút szerint egyébként a tervezett erdészeti útnak új kereszteződést is ki kellett volna építeni, de őket hivatalosan nem keresték meg a terveztetés miatt.

Básthy Béla (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere szintén érdemben válaszolt nekünk, azt írta, amennyiben szükséges, a frissen átadott Pogányi úton megtiltja a teherautóforgalmat a balesetveszély és a zajterhelés miatt, így arra nem is járhatnának a fával megrakott kamionok. Ennek okán utánanéztünk, hogy noha a hatástanulmányban egy téves indok miatt elvetik, de Ausztria felé is épülhetne erdészeti út.

Úgy tűnt egyébként, hogy az erdészet mindenképpen a Meszes-völggyel számol, hiszen alternatív útvonalak miatt a többi településsel nem is keresték a kapcsolatot.

A Meszes-völgyben viszont nagy ellenállást váltott ki a tervezett út. A civilek már a kezdetekkor is ellenezték, hogy a pihenésüket felváltsák a hajnalban a hegyre igyekvő teherautók zaja. A kőszegi Momentum közel 2000 tiltakozó aláírást gyűjtött be, a környéken pedig mi is tettünk egy megnyugtató sétát.

A helyiek véleményét Kőszeg önkormányzata e-mailben várta, ahová több levél is érkezett. Megkérdeztük a térség országgyűlési képviselőjét is, mit gondol a fejleményekről, Ágh Péter (Fidesz-KDNP) azt mondta, kíváncsi, milyen levelek fognak beérkezni, de többet nem kívánt hozzáfűzni az eseményekhez.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Később aztán közmeghallgatást tartottak az ügyben, bár a tanácskozás – nevével ellentétben – mégsem szólt mindenkinek. A kőszegi lakosok mellett az ugytudjuk.hu szerkesztőségét sem engedték be a kőszegi vár Jurisics-termébe. A közmeghallgatás hanganyaga később néhány napon belül felkerült az internetre.

Végül egy apróságon csúszott el a fakitermelő út építése, ugyanis nem tudott elegendő csereerdőt kijelölni az Erdészet az építkezés miatt kivágott fák pótlására.

Most azonban a kormány új rendelete szerint minden akadály elhárult, hiszen ahogyan cikkünk elején is fogalmaztunk, nem lesz szükség hatósági engedélyre a fakitermeléshez szükséges út megépítéséhez.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor indul az útépítés az erdőn keresztül, e-mailben érdeklődtünk mind a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél, mind a kőszegi önkormányzatnál. Amint új információink lesznek a beruházásról, természetesen közzétesszük azt.

Szólj hozzá!

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.