Akár mégis megépülhet a fakitermelő út a Kőszegi-hegységen, immáron hatósági engedély nélkül

Nagy Donát 2022-08-06 08:18:06
Két éve a helyiek ellenállása miatt visszakozott a fakitermelő út megépítésétől az erdészet, az új kormányrendelet azonban lehetőséget ad rá, hogy hatósági engedély nélkül is elinduljon az építkezés az erdőben.

Ahogy azt mi is megírtuk, augusztus 5-től egy új kormányrendelet szerint úgy is ki lehet vágni egy egész akácerdőt, hogy pótolni sem kell a fákat. De nem csak ez szerepel a rendeletben, hanem hogy ezentúl

állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.

Talán olvasóink is emlékeznek arra, hogy 2020 nyarán a Kőszegi-hegységben egy új utat akartak vágni a kitermelés bővítése végett. Ezt az elejétől kezdve végig követtük, a már évek óta asztalon lévő terveket a 2019-es őszi önkormányzati választások után élesítették. Az ötlet az volt, hogy a Kőszegi-hegyre egy vadonatúj utat építenek a kamionforgalomnak, a teherautók pedig a hegyen kitermelt fát szállították volna el. A kezdeményezés a környéken élők heves tiltakozását váltotta ki

 Bár időközben több alternatíva is felmerült, úgy nézett ki, hogy az út megépítése sziklaszilárd alapokon áll. A témában számos cikkünk jelent meg, ugyanakkor az erdészet teljesen elzárkózott attól, hogy a fakitermelő úttal kapcsolatban kommunikáljon a sajtóval.

Az útra amúgy azért volt szüksége az erdészetnek, mert a Kőszegi-hegységen a kivágott fákat korábban más útvonalon, először Kőszegen át, majd többnyire Velemen keresztül hordták a kamionok. A zajterhelés miatt aztán sorra kitiltották a települések a nehéz járműveket az útjaikról, így a Szombathelyi Erdészeti Zrt. új, úgynevezett erdészet feltáróutat akart építtetni a Meszes-völgyön keresztül.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 A tervekről Huber László projektmenedzserrel sikerült érdemben beszélnünk, de Bugán József, az építtető erdészet vezérigazgatója a feltett kérdéseinkre már nem válaszolt, csak egy sablonlevelet írt. Megpróbáltunk információhoz jutni a Szombathelyi Erdészeti Zrt. felügyelőbizottságának elnökétől is, és bár Dr. Borovics Attila ezért a munkájáért akkor havi bruttó 300.000 forint közpénzt kapott, csak az erdészet már megküldött semmitmondó válaszát ismételte meg, az aláírást kicserélve.

Magyar Közút szerint egyébként a tervezett erdészeti útnak új kereszteződést is ki kellett volna építeni, de őket hivatalosan nem keresték meg a terveztetés miatt.

Básthy Béla (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere szintén érdemben válaszolt nekünk, azt írta, amennyiben szükséges, a frissen átadott Pogányi úton megtiltja a teherautóforgalmat a balesetveszély és a zajterhelés miatt, így arra nem is járhatnának a fával megrakott kamionok. Ennek okán utánanéztünk, hogy noha a hatástanulmányban egy téves indok miatt elvetik, de Ausztria felé is épülhetne erdészeti út.

Úgy tűnt egyébként, hogy az erdészet mindenképpen a Meszes-völggyel számol, hiszen alternatív útvonalak miatt a többi településsel nem is keresték a kapcsolatot.

A Meszes-völgyben viszont nagy ellenállást váltott ki a tervezett út. A civilek már a kezdetekkor is ellenezték, hogy a pihenésüket felváltsák a hajnalban a hegyre igyekvő teherautók zaja. A kőszegi Momentum közel 2000 tiltakozó aláírást gyűjtött be, a környéken pedig mi is tettünk egy megnyugtató sétát.

A helyiek véleményét Kőszeg önkormányzata e-mailben várta, ahová több levél is érkezett. Megkérdeztük a térség országgyűlési képviselőjét is, mit gondol a fejleményekről, Ágh Péter (Fidesz-KDNP) azt mondta, kíváncsi, milyen levelek fognak beérkezni, de többet nem kívánt hozzáfűzni az eseményekhez.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Később aztán közmeghallgatást tartottak az ügyben, bár a tanácskozás – nevével ellentétben – mégsem szólt mindenkinek. A kőszegi lakosok mellett az ugytudjuk.hu szerkesztőségét sem engedték be a kőszegi vár Jurisics-termébe. A közmeghallgatás hanganyaga később néhány napon belül felkerült az internetre.

Végül egy apróságon csúszott el a fakitermelő út építése, ugyanis nem tudott elegendő csereerdőt kijelölni az Erdészet az építkezés miatt kivágott fák pótlására.

Most azonban a kormány új rendelete szerint minden akadály elhárult, hiszen ahogyan cikkünk elején is fogalmaztunk, nem lesz szükség hatósági engedélyre a fakitermeléshez szükséges út megépítéséhez.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor indul az útépítés az erdőn keresztül, e-mailben érdeklődtünk mind a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél, mind a kőszegi önkormányzatnál. Amint új információink lesznek a beruházásról, természetesen közzétesszük azt.

Szólj hozzá!

Még nyerhetnek is azok, akik online számlára váltanak a Szombathelyi Távhőnél

Ma a Kámoni Arborétumban találkozhatnak a Hőmanóval a gyerekek.

Megint nem úszta meg 100 alatt a ZTE Körmenden

Ötödik meccs fog dönteni a bronzérem sorsáról.

Nem hogy csökkenne, növekedni fog az önkormányzatok szolidaritási adója

Hiába lobbizott a győri városvezetés is azért, hogy csökkentsék az adót?

Eső nem, szél viszont lesz pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű.

Nem szavazta meg a helyi Fidesz-frakció Szombathely békepárti határozatát

A kormánypárti képviselők nem értettek egyet a nyilatkozatba bekerült ENSZ határozattal.

LMP: A kínai akkugyár diktál a magyar kormánynak.

Varga Mihály lebuktatta a kormányt az LMP szerint.

A honvédelem lesz a 2024-es költségvetés nyertese

1300 milliárd forintot kap a honvédelmi alap, ez a GDP 2%-át haladja meg.

Egyelőre nyitva marad a megmaradt 7 szombathelyi posta

De csak három üzemeltetésére lenne kötelezettség.

Donáth Anna kiáll az OTP mellett, és arra kéri Ukrajnát, hogy vegye le a szankciós listáról a magyar bankot

Szerinte a bank nem a saját, hanem a magyar kormány bűnei miatt került fel a listára.

Még kiviteli tervek sem készültek a szombathelyi északkeleti elkerülőhöz

Hende Csaba megtévesztette a választókat - hangzott el a közgyűlésen.

Ismét meghirdették az „Idősbarát lakásprogramot” Győrben

A program célja, hogy javítsa a gondozásra, ápolásra szoruló idős emberek lakhatási körülményeit.

Nem ment el a mai szombathelyi közgyűlésre a helyi Fidesz-KDNP frakció vezetője

Illés Károly mellett Kecskés Lászlónak és Ágh Ernőnek is fontosabb dolga akadt.

Csütörtökön nem lesz eső

Napos, gomolyfelhős idő valószínű, de időnként jobban összeállhatnak a gomolyok.

Elhunyt Tina Turner

Kétség nem fér hozzá, hogy maradandót alkotott.

Újabb tüntetést tartott az LMP Debrecenben az akkumulátorgyárak miatt

A főtérnél felállított színpad előtt több százan hallgatták meg a beszédeket.

Egyelőre mégsem szüntetik meg Szombathelyen a két oladi szelektív szigetet

Illés Károly maga is az egyikbe hordja a hulladékot. Elnapolták a kérdést.