Akár mégis megépülhet a fakitermelő út a Kőszegi-hegységen, immáron hatósági engedély nélkül

Nagy Donát 2022-08-06 08:18:06
Két éve a helyiek ellenállása miatt visszakozott a fakitermelő út megépítésétől az erdészet, az új kormányrendelet azonban lehetőséget ad rá, hogy hatósági engedély nélkül is elinduljon az építkezés az erdőben.

Ahogy azt mi is megírtuk, augusztus 5-től egy új kormányrendelet szerint úgy is ki lehet vágni egy egész akácerdőt, hogy pótolni sem kell a fákat. De nem csak ez szerepel a rendeletben, hanem hogy ezentúl

állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.

Talán olvasóink is emlékeznek arra, hogy 2020 nyarán a Kőszegi-hegységben egy új utat akartak vágni a kitermelés bővítése végett. Ezt az elejétől kezdve végig követtük, a már évek óta asztalon lévő terveket a 2019-es őszi önkormányzati választások után élesítették. Az ötlet az volt, hogy a Kőszegi-hegyre egy vadonatúj utat építenek a kamionforgalomnak, a teherautók pedig a hegyen kitermelt fát szállították volna el. A kezdeményezés a környéken élők heves tiltakozását váltotta ki

 Bár időközben több alternatíva is felmerült, úgy nézett ki, hogy az út megépítése sziklaszilárd alapokon áll. A témában számos cikkünk jelent meg, ugyanakkor az erdészet teljesen elzárkózott attól, hogy a fakitermelő úttal kapcsolatban kommunikáljon a sajtóval.

Az útra amúgy azért volt szüksége az erdészetnek, mert a Kőszegi-hegységen a kivágott fákat korábban más útvonalon, először Kőszegen át, majd többnyire Velemen keresztül hordták a kamionok. A zajterhelés miatt aztán sorra kitiltották a települések a nehéz járműveket az útjaikról, így a Szombathelyi Erdészeti Zrt. új, úgynevezett erdészet feltáróutat akart építtetni a Meszes-völgyön keresztül.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 A tervekről Huber László projektmenedzserrel sikerült érdemben beszélnünk, de Bugán József, az építtető erdészet vezérigazgatója a feltett kérdéseinkre már nem válaszolt, csak egy sablonlevelet írt. Megpróbáltunk információhoz jutni a Szombathelyi Erdészeti Zrt. felügyelőbizottságának elnökétől is, és bár Dr. Borovics Attila ezért a munkájáért akkor havi bruttó 300.000 forint közpénzt kapott, csak az erdészet már megküldött semmitmondó válaszát ismételte meg, az aláírást kicserélve.

Magyar Közút szerint egyébként a tervezett erdészeti útnak új kereszteződést is ki kellett volna építeni, de őket hivatalosan nem keresték meg a terveztetés miatt.

Básthy Béla (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere szintén érdemben válaszolt nekünk, azt írta, amennyiben szükséges, a frissen átadott Pogányi úton megtiltja a teherautóforgalmat a balesetveszély és a zajterhelés miatt, így arra nem is járhatnának a fával megrakott kamionok. Ennek okán utánanéztünk, hogy noha a hatástanulmányban egy téves indok miatt elvetik, de Ausztria felé is épülhetne erdészeti út.

Úgy tűnt egyébként, hogy az erdészet mindenképpen a Meszes-völggyel számol, hiszen alternatív útvonalak miatt a többi településsel nem is keresték a kapcsolatot.

A Meszes-völgyben viszont nagy ellenállást váltott ki a tervezett út. A civilek már a kezdetekkor is ellenezték, hogy a pihenésüket felváltsák a hajnalban a hegyre igyekvő teherautók zaja. A kőszegi Momentum közel 2000 tiltakozó aláírást gyűjtött be, a környéken pedig mi is tettünk egy megnyugtató sétát.

A helyiek véleményét Kőszeg önkormányzata e-mailben várta, ahová több levél is érkezett. Megkérdeztük a térség országgyűlési képviselőjét is, mit gondol a fejleményekről, Ágh Péter (Fidesz-KDNP) azt mondta, kíváncsi, milyen levelek fognak beérkezni, de többet nem kívánt hozzáfűzni az eseményekhez.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Később aztán közmeghallgatást tartottak az ügyben, bár a tanácskozás – nevével ellentétben – mégsem szólt mindenkinek. A kőszegi lakosok mellett az ugytudjuk.hu szerkesztőségét sem engedték be a kőszegi vár Jurisics-termébe. A közmeghallgatás hanganyaga később néhány napon belül felkerült az internetre.

Végül egy apróságon csúszott el a fakitermelő út építése, ugyanis nem tudott elegendő csereerdőt kijelölni az Erdészet az építkezés miatt kivágott fák pótlására.

Most azonban a kormány új rendelete szerint minden akadály elhárult, hiszen ahogyan cikkünk elején is fogalmaztunk, nem lesz szükség hatósági engedélyre a fakitermeléshez szükséges út megépítéséhez.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor indul az útépítés az erdőn keresztül, e-mailben érdeklődtünk mind a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél, mind a kőszegi önkormányzatnál. Amint új információink lesznek a beruházásról, természetesen közzétesszük azt.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.

Pintér Bence két vállra fektette Dézsit, új polgármestere van Győrnek

A testület azonban fideszes többséggel áll fel. Dézsi és Borkai is önkormányzati képviselőként segítheti Pintér munkáját.