Lukácsházát még csak meg sem keresték az erdészet emberei a teherautóforgalom miatt

Nagy Donát 2020-07-08 10:36:00
Ha valóban megépítik a Kőszegi-hegységre tervezett utat, Kőszeg pedig megtiltja a fával megrakott teherautók áthaladását a Pogányi úton, akkor az erdészet kamionjai Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza irányban érik majd el a 87-es főutat. Minderről csakis a sajtóból értesülhettek az itt lakók, az erdészet ugyanis nem vette fel a kapcsolatot a polgármesterrel.

Több hete követjük a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út történetét. A beruházás lényege, hogy a Meszes-völgyön át szeretne a Szombathelyi Erdészeti Zrt. egy új, aszfaltozott utat építtetni, amin le tudják szállítani a környéken kivágott fákat. A hatástanulmány szerint az erdészet útja a 8719-es, Kőszegszerdahely és Kőszeg közötti közútra csatlakozna rá. Itt a fát szállító kamionok vagy Kőszegen át, vagy Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza irányban érhetnék el a 87-es főutat.

Igen ám, de az elmúlt időszakban Básthy Béla (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere jelezte, hogy hajlandó lezárni a Pogányi utat a teherautó-forgalom elől a kőszegiek nyugalma érdekében. A nevezett Pogányi út egyébként nemrég készült el, de a tervezéskor eleve nem számoltak nagy teherautó-forgalommal, ráadásul a fát szállító kamionok a "teszkós" körforgalmon keresztül is át kéne haladniuk, majd a vasútállomásnál a kereszteződést is tovább terhelnék; az itt található hídról nem is beszélve.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ha valóban kitiltják innen a teherforgalmat, egyetlen lehetőség a Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza útvonal lesz az erdészet számára, ahol szállítani tudják a kivágott fákat.

Emiatt levelet írtam Kőszegszerdahely és Lukácsháza polgármesterének is, mivel arra voltam kíváncsi, hogy hallottak-e egyáltalán az erdészeti tervekről, megkeresték-e a települések vezetőit a teherautó-forgalom miatt. Továbbá arra is kíváncsi voltam, hogyan fogadják a lakosok ennek lehetőségét a falvakban, esetleg itt is napirenden van-e a súlykorlátozás, ahogy ezt Velem is megtette.

Kőszegszerdahelyről cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, Virág János (független) Lukácsháza polgármestere azonban meglepő levelet írt a kérdéseimre.

Az erdészeti úttal kapcsolatban nem keresett meg az Erdészeti Zrt.

- kezdi levelét Virág.

Majd azt írja, a fa szállítása eddig is Lukácsházán keresztül, a 87-es főúton zajlott.

A tervről hallottam és át is olvastam a környezetvédelmi hatástanulmányt. Abban nem szerepel, hogy a szállítás Kőszegdoroszló felől történne. Ezért erről nincs tájékoztatva a lakosság, de a Kőszeg és Vidékéből és egy egyéb hírportálokból nyomon követhető az elképzelés.

Fotó: Google Térkép

Itt jegyezném meg, hogy a múlt héten kitiltottak minket az úttal kapcsolatos közmeghallgatásról, ahová éppen azért akartunk bemenni, mert a tervezett út nem csupán a közvetlenül mellette élőkre lesz hatással, hanem a környező vidéken lakókra is, akiknek szerintünk ugyanannyi joguk van tájékozódni, mint azoknak, akiknek közvetlenül a tervezett út mellett van telke.

Virág úgy folytatta, hogy

ha a szállítás Kőszegdoroszló felől történne az a két derékszögű kanyar miatt nagyon nem lenne szerencsés. Ez az út is a Magyar Közút kezelésében van, tilalmat nem tudok rá eszközölni. 2014-ben Kőszegdoroszlón egy kamionos cég kívánt letelepedni és akkor a Közút feltételekhez kötötte volna a kamionos forgalmat. Nem tudom mi a Közút álláspontja most.

A múlt heti közmeghallgatáson - a hanganyag szerint - Básthy Béla azt mondta, nekik van egy elképzelésük a megoldással kapcsolatban, de erről később tudnak majd egyeztetni a felek.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Árokba hajtott egy autó Halászi és Darnózseli között

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó a Halászi és Darnózseli közötti úton.

Még mindig nem érti mindenki, hogy a buszsáv a buszoké

A buszsávok szabálytalan használata ellen küzdenek Budapesten.

Még Dévai sem tudja, hogy milyen sérülése van, jogi lépéseket fontolgat a személyiségi jogai megsértése miatt

A szombathelyi tornász nem érti, Sóvágó Lajos volt szövetségi kapitány miért írta azt, hogy az elszakadt a keresztszalagja.

Ismét megpróbálják kiadni a szombathelyi víztorony kávézóját

Egyszer már sikertelenül próbálták hasznosítani.

A zebrán előzte a sort a nap tahója Győrben

A magyar utak viszonyait nap mint nap megtapasztalók jól ismerik a piros lámpánál feltorlódó sor elejére tévedő, magát bekönyörgő autósokat.

Jövő márciusban tér vissza a piac a Dunakapu térre Győrben

A polgármester szerint március elseje lesz a nagy nap.

Új gyorstesztet használnak a mentők

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel a köztévében.

Háton haraptak egy nőt a mosonmagyaróvári vasútállomáson

Egy pár férfi tagja nyomatékosította a véleményét.

A NASA-nak sikerült a nagy találkozás a Bennu aszteroidával

A naprendszerünk keletkezését vizsgálják az amerikai űrkutatók.

Meghalt a nyíregyházi kórház koronavírusos főigazgatója

Elhunyt Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerda hajnalban.

Ilyen sem volt még: Müller Cecília nélkül tájékoztat az operatív törzs

Mindenki nyugodjon meg, bokros teendői miatt hagyta ki az országos tiszt főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját.

A fiúk a vágányban dolgoznak – ismét vágányzár lesz Csorna felé

Ismét vonatpótlózásra készülhet az utazóközönség.

Bill Gates könyvet írt arról, hogyan lehetne megállítani a globális felmelegedést

A milliárdos szerint 2100-ra a klímaváltozás ötször halálosabb lesz, mint a koronavírus-járvány.

Koronavírus: 1423 új fertőzött, 48 halott az elmúlt 24 órában

2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is házaltak olcsó paplanokkal a csalók

Nyugdíjasokat csaptak be, a rendőrök elkapták őket.

Az amerikai titkosszolgálat akár erővel is eltávolíthatja Trumpot a Fehér Házból, ha a jelenlegi elnök veszít Biden ellen

Donald Trump nem hajlandó azt mondani, hogy békés lesz a hatalomátadás, ha ő veszít.

van még itt cikk a témában:

Szennyezett levegő okozza évente félmillió csecsemő halálát szerte a világon

A halálok kétharmada beltéri szennyezés miatt történik, főleg Afrikában és az indiai szubkontinensen. De Közép-Európában a kültéri légszennyezés a vezető ok.

Családi látványosság lett a szombathelyi aszfaltozásból

Most pár napig ne menjen autóval a Kodály Zoltán és Kassák Lajos utca kereszteződése felé.

Idén már biztosan nem ültetnek 1000 fát Szombathelyen

Leghamarabb jövőre kezdődhet meg a város fásítási programja.