Lukácsházát még csak meg sem keresték az erdészet emberei a teherautóforgalom miatt

Nagy Donát 2020-07-08 10:36:00
Ha valóban megépítik a Kőszegi-hegységre tervezett utat, Kőszeg pedig megtiltja a fával megrakott teherautók áthaladását a Pogányi úton, akkor az erdészet kamionjai Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza irányban érik majd el a 87-es főutat. Minderről csakis a sajtóból értesülhettek az itt lakók, az erdészet ugyanis nem vette fel a kapcsolatot a polgármesterrel.

Több hete követjük a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út történetét. A beruházás lényege, hogy a Meszes-völgyön át szeretne a Szombathelyi Erdészeti Zrt. egy új, aszfaltozott utat építtetni, amin le tudják szállítani a környéken kivágott fákat. A hatástanulmány szerint az erdészet útja a 8719-es, Kőszegszerdahely és Kőszeg közötti közútra csatlakozna rá. Itt a fát szállító kamionok vagy Kőszegen át, vagy Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza irányban érhetnék el a 87-es főutat.

Igen ám, de az elmúlt időszakban Básthy Béla (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere jelezte, hogy hajlandó lezárni a Pogányi utat a teherautó-forgalom elől a kőszegiek nyugalma érdekében. A nevezett Pogányi út egyébként nemrég készült el, de a tervezéskor eleve nem számoltak nagy teherautó-forgalommal, ráadásul a fát szállító kamionok a "teszkós" körforgalmon keresztül is át kéne haladniuk, majd a vasútállomásnál a kereszteződést is tovább terhelnék; az itt található hídról nem is beszélve.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ha valóban kitiltják innen a teherforgalmat, egyetlen lehetőség a Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza útvonal lesz az erdészet számára, ahol szállítani tudják a kivágott fákat.

Emiatt levelet írtam Kőszegszerdahely és Lukácsháza polgármesterének is, mivel arra voltam kíváncsi, hogy hallottak-e egyáltalán az erdészeti tervekről, megkeresték-e a települések vezetőit a teherautó-forgalom miatt. Továbbá arra is kíváncsi voltam, hogyan fogadják a lakosok ennek lehetőségét a falvakban, esetleg itt is napirenden van-e a súlykorlátozás, ahogy ezt Velem is megtette.

Kőszegszerdahelyről cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, Virág János (független) Lukácsháza polgármestere azonban meglepő levelet írt a kérdéseimre.

Az erdészeti úttal kapcsolatban nem keresett meg az Erdészeti Zrt.

- kezdi levelét Virág.

Majd azt írja, a fa szállítása eddig is Lukácsházán keresztül, a 87-es főúton zajlott.

A tervről hallottam és át is olvastam a környezetvédelmi hatástanulmányt. Abban nem szerepel, hogy a szállítás Kőszegdoroszló felől történne. Ezért erről nincs tájékoztatva a lakosság, de a Kőszeg és Vidékéből és egy egyéb hírportálokból nyomon követhető az elképzelés.

Fotó: Google Térkép

Itt jegyezném meg, hogy a múlt héten kitiltottak minket az úttal kapcsolatos közmeghallgatásról, ahová éppen azért akartunk bemenni, mert a tervezett út nem csupán a közvetlenül mellette élőkre lesz hatással, hanem a környező vidéken lakókra is, akiknek szerintünk ugyanannyi joguk van tájékozódni, mint azoknak, akiknek közvetlenül a tervezett út mellett van telke.

Virág úgy folytatta, hogy

ha a szállítás Kőszegdoroszló felől történne az a két derékszögű kanyar miatt nagyon nem lenne szerencsés. Ez az út is a Magyar Közút kezelésében van, tilalmat nem tudok rá eszközölni. 2014-ben Kőszegdoroszlón egy kamionos cég kívánt letelepedni és akkor a Közút feltételekhez kötötte volna a kamionos forgalmat. Nem tudom mi a Közút álláspontja most.

A múlt heti közmeghallgatáson - a hanganyag szerint - Básthy Béla azt mondta, nekik van egy elképzelésük a megoldással kapcsolatban, de erről később tudnak majd egyeztetni a felek.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Vitézy Dávid: háborús filmeket lehetne forgatni Budapesten, olyan rosszak az utak

Budapest gyakorlatilag kivonult az útfelújítási feladatköréből, ezért olyan rosszak az utak, hogy háborús filmeket lehetne forgatni - fogalmazott Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.