Lukácsházát még csak meg sem keresték az erdészet emberei a teherautóforgalom miatt

Nagy Donát 2020-07-08 10:36:00
Ha valóban megépítik a Kőszegi-hegységre tervezett utat, Kőszeg pedig megtiltja a fával megrakott teherautók áthaladását a Pogányi úton, akkor az erdészet kamionjai Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza irányban érik majd el a 87-es főutat. Minderről csakis a sajtóból értesülhettek az itt lakók, az erdészet ugyanis nem vette fel a kapcsolatot a polgármesterrel.

Több hete követjük a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út történetét. A beruházás lényege, hogy a Meszes-völgyön át szeretne a Szombathelyi Erdészeti Zrt. egy új, aszfaltozott utat építtetni, amin le tudják szállítani a környéken kivágott fákat. A hatástanulmány szerint az erdészet útja a 8719-es, Kőszegszerdahely és Kőszeg közötti közútra csatlakozna rá. Itt a fát szállító kamionok vagy Kőszegen át, vagy Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza irányban érhetnék el a 87-es főutat.

Igen ám, de az elmúlt időszakban Básthy Béla (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere jelezte, hogy hajlandó lezárni a Pogányi utat a teherautó-forgalom elől a kőszegiek nyugalma érdekében. A nevezett Pogányi út egyébként nemrég készült el, de a tervezéskor eleve nem számoltak nagy teherautó-forgalommal, ráadásul a fát szállító kamionok a "teszkós" körforgalmon keresztül is át kéne haladniuk, majd a vasútállomásnál a kereszteződést is tovább terhelnék; az itt található hídról nem is beszélve.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ha valóban kitiltják innen a teherforgalmat, egyetlen lehetőség a Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza útvonal lesz az erdészet számára, ahol szállítani tudják a kivágott fákat.

Emiatt levelet írtam Kőszegszerdahely és Lukácsháza polgármesterének is, mivel arra voltam kíváncsi, hogy hallottak-e egyáltalán az erdészeti tervekről, megkeresték-e a települések vezetőit a teherautó-forgalom miatt. Továbbá arra is kíváncsi voltam, hogyan fogadják a lakosok ennek lehetőségét a falvakban, esetleg itt is napirenden van-e a súlykorlátozás, ahogy ezt Velem is megtette.

Kőszegszerdahelyről cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, Virág János (független) Lukácsháza polgármestere azonban meglepő levelet írt a kérdéseimre.

Az erdészeti úttal kapcsolatban nem keresett meg az Erdészeti Zrt.

- kezdi levelét Virág.

Majd azt írja, a fa szállítása eddig is Lukácsházán keresztül, a 87-es főúton zajlott.

A tervről hallottam és át is olvastam a környezetvédelmi hatástanulmányt. Abban nem szerepel, hogy a szállítás Kőszegdoroszló felől történne. Ezért erről nincs tájékoztatva a lakosság, de a Kőszeg és Vidékéből és egy egyéb hírportálokból nyomon követhető az elképzelés.

Fotó: Google Térkép

Itt jegyezném meg, hogy a múlt héten kitiltottak minket az úttal kapcsolatos közmeghallgatásról, ahová éppen azért akartunk bemenni, mert a tervezett út nem csupán a közvetlenül mellette élőkre lesz hatással, hanem a környező vidéken lakókra is, akiknek szerintünk ugyanannyi joguk van tájékozódni, mint azoknak, akiknek közvetlenül a tervezett út mellett van telke.

Virág úgy folytatta, hogy

ha a szállítás Kőszegdoroszló felől történne az a két derékszögű kanyar miatt nagyon nem lenne szerencsés. Ez az út is a Magyar Közút kezelésében van, tilalmat nem tudok rá eszközölni. 2014-ben Kőszegdoroszlón egy kamionos cég kívánt letelepedni és akkor a Közút feltételekhez kötötte volna a kamionos forgalmat. Nem tudom mi a Közút álláspontja most.

A múlt heti közmeghallgatáson - a hanganyag szerint - Básthy Béla azt mondta, nekik van egy elképzelésük a megoldással kapcsolatban, de erről később tudnak majd egyeztetni a felek.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.