Lukácsházát még csak meg sem keresték az erdészet emberei a teherautóforgalom miatt

Nagy Donát 2020-07-08 10:36:00
Ha valóban megépítik a Kőszegi-hegységre tervezett utat, Kőszeg pedig megtiltja a fával megrakott teherautók áthaladását a Pogányi úton, akkor az erdészet kamionjai Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza irányban érik majd el a 87-es főutat. Minderről csakis a sajtóból értesülhettek az itt lakók, az erdészet ugyanis nem vette fel a kapcsolatot a polgármesterrel.

Több hete követjük a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út történetét. A beruházás lényege, hogy a Meszes-völgyön át szeretne a Szombathelyi Erdészeti Zrt. egy új, aszfaltozott utat építtetni, amin le tudják szállítani a környéken kivágott fákat. A hatástanulmány szerint az erdészet útja a 8719-es, Kőszegszerdahely és Kőszeg közötti közútra csatlakozna rá. Itt a fát szállító kamionok vagy Kőszegen át, vagy Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza irányban érhetnék el a 87-es főutat.

Igen ám, de az elmúlt időszakban Básthy Béla (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere jelezte, hogy hajlandó lezárni a Pogányi utat a teherautó-forgalom elől a kőszegiek nyugalma érdekében. A nevezett Pogányi út egyébként nemrég készült el, de a tervezéskor eleve nem számoltak nagy teherautó-forgalommal, ráadásul a fát szállító kamionok a "teszkós" körforgalmon keresztül is át kéne haladniuk, majd a vasútállomásnál a kereszteződést is tovább terhelnék; az itt található hídról nem is beszélve.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ha valóban kitiltják innen a teherforgalmat, egyetlen lehetőség a Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza útvonal lesz az erdészet számára, ahol szállítani tudják a kivágott fákat.

Emiatt levelet írtam Kőszegszerdahely és Lukácsháza polgármesterének is, mivel arra voltam kíváncsi, hogy hallottak-e egyáltalán az erdészeti tervekről, megkeresték-e a települések vezetőit a teherautó-forgalom miatt. Továbbá arra is kíváncsi voltam, hogyan fogadják a lakosok ennek lehetőségét a falvakban, esetleg itt is napirenden van-e a súlykorlátozás, ahogy ezt Velem is megtette.

Kőszegszerdahelyről cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, Virág János (független) Lukácsháza polgármestere azonban meglepő levelet írt a kérdéseimre.

Az erdészeti úttal kapcsolatban nem keresett meg az Erdészeti Zrt.

- kezdi levelét Virág.

Majd azt írja, a fa szállítása eddig is Lukácsházán keresztül, a 87-es főúton zajlott.

A tervről hallottam és át is olvastam a környezetvédelmi hatástanulmányt. Abban nem szerepel, hogy a szállítás Kőszegdoroszló felől történne. Ezért erről nincs tájékoztatva a lakosság, de a Kőszeg és Vidékéből és egy egyéb hírportálokból nyomon követhető az elképzelés.

Fotó: Google Térkép

Itt jegyezném meg, hogy a múlt héten kitiltottak minket az úttal kapcsolatos közmeghallgatásról, ahová éppen azért akartunk bemenni, mert a tervezett út nem csupán a közvetlenül mellette élőkre lesz hatással, hanem a környező vidéken lakókra is, akiknek szerintünk ugyanannyi joguk van tájékozódni, mint azoknak, akiknek közvetlenül a tervezett út mellett van telke.

Virág úgy folytatta, hogy

ha a szállítás Kőszegdoroszló felől történne az a két derékszögű kanyar miatt nagyon nem lenne szerencsés. Ez az út is a Magyar Közút kezelésében van, tilalmat nem tudok rá eszközölni. 2014-ben Kőszegdoroszlón egy kamionos cég kívánt letelepedni és akkor a Közút feltételekhez kötötte volna a kamionos forgalmat. Nem tudom mi a Közút álláspontja most.

A múlt heti közmeghallgatáson - a hanganyag szerint - Básthy Béla azt mondta, nekik van egy elképzelésük a megoldással kapcsolatban, de erről később tudnak majd egyeztetni a felek.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.