Falakba ütköznek a kamionforgalom miatt aggódó kőszegi civilek

Nagy Donát 2020-05-15 17:00:00
Több, mint két éve nem kapnak válaszokat a Kőszegi-hegységre tervezett fakitermelő út építésére miatt feltett kérdéseikre.

Még múlt héten írtam néhány kérdést a tervezett erdészeti út kapcsán a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek, azonban ezekre nem sikerült érdemi választ kapnom. Talán ez sarkalta posztolásra Básthy Béla (Fidesz) kőszegi polgármestert, így a Facebook-on közzétett bejegyzés szerint a város e-mailben várja az érintettek véleményét.

A civilek azonban azt mondják, ők már 2018-ban a Kormányhivatalhoz fordultak a bővebb tájékoztatás végett. Tánczos Norbert - aki a Mohás útiakat - és Kovács Péter - aki pedig a pogányiakat képviseli - azt mondja, nagyon nehéz konkrét információkat szerezni. Mindenfélét hall és lát az ember, de a hivatalosan elküldött kérdésekre nem szoktak reagálni.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A két és fél évvel ezelőtt a Kormányhivatalnak címzett, majd aláírt és az átvétel miatt lepecsételt dokumentumot mai napig nem válaszolta meg senki sem.

Ebben többek között az szerepel, hogy

evvel a beruházással éppen azon kőszegi és kőszegdoroszlói kiskert, nyaraló, üdülő, szőlőskert, gyümölcsöskert, vendégház, lakóház-tulajdonosok egészségét, életvédelmét veszélyeztetik, akik élőhelyüknek, lakóhelyüknek, az egészségük és életvédelmük miatt vállalták, hogy a zajos és szennyezett városi légkörből kiszakadva, ezen az egyedi értékkel bíró területen éljenek. A területek tulajdonosai ennek tudatában fektettek be pénzt és időt az ingatlanok megvásárlásába, építésébe, szebbé alakításába. Az út mentén az ingatlanok elértéktelenedésével, eredeti funkciójának megszűnésével kell számolni, ami rendkívül érzékenyen érinti a tulajdonosokat, hisz életminőségük megváltozásával fog járni.

A levélben megjegyzik, hogy szerintük az új út által nemcsak a kamionforgalom nő meg a területen, hanem az erdészeti kisebb autók közlekedése, motorosok, quadosok megjelenése is várható. Az itt élők a természet csendje, szeretete miatt vállalták az ingatlanokba történő kiköltözést, befektetést.

A környéket a csend, nyugalom jellemzi.

Nincs más út az itt élők számára

A civilek azt mondják, a több száz pogányi ingatlant, a pogányi telkeket, nyaralókat, gazdasági épületeket, lakóházakat csak ezen az egy úton érhetik el, amit most átépítenének. Nem látják biztosítottnak a helyiek biztonságos gyalogos-, kerékpáros- és személygépkocsi-forgalmát sem. Szerintük ezen a szakaszon a forgalom tavasztól őszig a szőlősgazdák, kiskerteket művelők miatt egyébként is jelentős.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A civilek úgy vélik, az út a tervezett megerősítéssel sem alkalmas és biztonságos a kamionforgalom lebonyolítására.

A benyújtott dokumentumban egyébként azt szerepel, hogy az erdészet anno a szembejövők problémáját kis félreállókkal oldaná meg. Ezek elhelyezéséről, kialakításáról azonban semmit sem árulnak el, pedig az út egyik oldalán villanyoszlopok és árok van, a másik oldal pedig már a kőszegdoroszlói önkormányzat tulajdona.

Egyébként azt is fontos a helyiek szerint megemlíteni, hogy mivel ez az egyetlen út a környékre, amit most részben felfejlesztenének, az építkezés ideje alatt lesz olyan időszak - hacsak pár napig vagy hétig is -, amikor a környező lakóházakhoz egyszerűen nem lehet autóval bejutni. És itt nem csak a lakóknak kell majd száz métereket sétálni, hanem egy mentő- vagy tűzoltóautó sem lenne képes behajtani.

A korábban beadott levélben továbbá számba veszik az itt élő ritka fajokat, valamint a bejegyzett turista ösvényeket is, melyek egy európai szintű hálózathoz csatlakoznak. 

Mivel eddig nem igazán foglalkoztak az itt élőkkel, a helyi Momentum online aláírásgyűjtésbe kezdett, ezt pedig már több, mint 1000-en alá is írták.

Szólj hozzá!

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.