Falakba ütköznek a kamionforgalom miatt aggódó kőszegi civilek

Nagy Donát 2020-05-15 17:00:00
Több, mint két éve nem kapnak válaszokat a Kőszegi-hegységre tervezett fakitermelő út építésére miatt feltett kérdéseikre.

Még múlt héten írtam néhány kérdést a tervezett erdészeti út kapcsán a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek, azonban ezekre nem sikerült érdemi választ kapnom. Talán ez sarkalta posztolásra Básthy Béla (Fidesz) kőszegi polgármestert, így a Facebook-on közzétett bejegyzés szerint a város e-mailben várja az érintettek véleményét.

A civilek azonban azt mondják, ők már 2018-ban a Kormányhivatalhoz fordultak a bővebb tájékoztatás végett. Tánczos Norbert - aki a Mohás útiakat - és Kovács Péter - aki pedig a pogányiakat képviseli - azt mondja, nagyon nehéz konkrét információkat szerezni. Mindenfélét hall és lát az ember, de a hivatalosan elküldött kérdésekre nem szoktak reagálni.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A két és fél évvel ezelőtt a Kormányhivatalnak címzett, majd aláírt és az átvétel miatt lepecsételt dokumentumot mai napig nem válaszolta meg senki sem.

Ebben többek között az szerepel, hogy

evvel a beruházással éppen azon kőszegi és kőszegdoroszlói kiskert, nyaraló, üdülő, szőlőskert, gyümölcsöskert, vendégház, lakóház-tulajdonosok egészségét, életvédelmét veszélyeztetik, akik élőhelyüknek, lakóhelyüknek, az egészségük és életvédelmük miatt vállalták, hogy a zajos és szennyezett városi légkörből kiszakadva, ezen az egyedi értékkel bíró területen éljenek. A területek tulajdonosai ennek tudatában fektettek be pénzt és időt az ingatlanok megvásárlásába, építésébe, szebbé alakításába. Az út mentén az ingatlanok elértéktelenedésével, eredeti funkciójának megszűnésével kell számolni, ami rendkívül érzékenyen érinti a tulajdonosokat, hisz életminőségük megváltozásával fog járni.

A levélben megjegyzik, hogy szerintük az új út által nemcsak a kamionforgalom nő meg a területen, hanem az erdészeti kisebb autók közlekedése, motorosok, quadosok megjelenése is várható. Az itt élők a természet csendje, szeretete miatt vállalták az ingatlanokba történő kiköltözést, befektetést.

A környéket a csend, nyugalom jellemzi.

Nincs más út az itt élők számára

A civilek azt mondják, a több száz pogányi ingatlant, a pogányi telkeket, nyaralókat, gazdasági épületeket, lakóházakat csak ezen az egy úton érhetik el, amit most átépítenének. Nem látják biztosítottnak a helyiek biztonságos gyalogos-, kerékpáros- és személygépkocsi-forgalmát sem. Szerintük ezen a szakaszon a forgalom tavasztól őszig a szőlősgazdák, kiskerteket művelők miatt egyébként is jelentős.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A civilek úgy vélik, az út a tervezett megerősítéssel sem alkalmas és biztonságos a kamionforgalom lebonyolítására.

A benyújtott dokumentumban egyébként azt szerepel, hogy az erdészet anno a szembejövők problémáját kis félreállókkal oldaná meg. Ezek elhelyezéséről, kialakításáról azonban semmit sem árulnak el, pedig az út egyik oldalán villanyoszlopok és árok van, a másik oldal pedig már a kőszegdoroszlói önkormányzat tulajdona.

Egyébként azt is fontos a helyiek szerint megemlíteni, hogy mivel ez az egyetlen út a környékre, amit most részben felfejlesztenének, az építkezés ideje alatt lesz olyan időszak - hacsak pár napig vagy hétig is -, amikor a környező lakóházakhoz egyszerűen nem lehet autóval bejutni. És itt nem csak a lakóknak kell majd száz métereket sétálni, hanem egy mentő- vagy tűzoltóautó sem lenne képes behajtani.

A korábban beadott levélben továbbá számba veszik az itt élő ritka fajokat, valamint a bejegyzett turista ösvényeket is, melyek egy európai szintű hálózathoz csatlakoznak. 

Mivel eddig nem igazán foglalkoztak az itt élőkkel, a helyi Momentum online aláírásgyűjtésbe kezdett, ezt pedig már több, mint 1000-en alá is írták.

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.