Falakba ütköznek a kamionforgalom miatt aggódó kőszegi civilek

Nagy Donát 2020-05-15 17:00:00
Több, mint két éve nem kapnak válaszokat a Kőszegi-hegységre tervezett fakitermelő út építésére miatt feltett kérdéseikre.

Még múlt héten írtam néhány kérdést a tervezett erdészeti út kapcsán a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek, azonban ezekre nem sikerült érdemi választ kapnom. Talán ez sarkalta posztolásra Básthy Béla (Fidesz) kőszegi polgármestert, így a Facebook-on közzétett bejegyzés szerint a város e-mailben várja az érintettek véleményét.

A civilek azonban azt mondják, ők már 2018-ban a Kormányhivatalhoz fordultak a bővebb tájékoztatás végett. Tánczos Norbert - aki a Mohás útiakat - és Kovács Péter - aki pedig a pogányiakat képviseli - azt mondja, nagyon nehéz konkrét információkat szerezni. Mindenfélét hall és lát az ember, de a hivatalosan elküldött kérdésekre nem szoktak reagálni.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A két és fél évvel ezelőtt a Kormányhivatalnak címzett, majd aláírt és az átvétel miatt lepecsételt dokumentumot mai napig nem válaszolta meg senki sem.

Ebben többek között az szerepel, hogy

evvel a beruházással éppen azon kőszegi és kőszegdoroszlói kiskert, nyaraló, üdülő, szőlőskert, gyümölcsöskert, vendégház, lakóház-tulajdonosok egészségét, életvédelmét veszélyeztetik, akik élőhelyüknek, lakóhelyüknek, az egészségük és életvédelmük miatt vállalták, hogy a zajos és szennyezett városi légkörből kiszakadva, ezen az egyedi értékkel bíró területen éljenek. A területek tulajdonosai ennek tudatában fektettek be pénzt és időt az ingatlanok megvásárlásába, építésébe, szebbé alakításába. Az út mentén az ingatlanok elértéktelenedésével, eredeti funkciójának megszűnésével kell számolni, ami rendkívül érzékenyen érinti a tulajdonosokat, hisz életminőségük megváltozásával fog járni.

A levélben megjegyzik, hogy szerintük az új út által nemcsak a kamionforgalom nő meg a területen, hanem az erdészeti kisebb autók közlekedése, motorosok, quadosok megjelenése is várható. Az itt élők a természet csendje, szeretete miatt vállalták az ingatlanokba történő kiköltözést, befektetést.

A környéket a csend, nyugalom jellemzi.

Nincs más út az itt élők számára

A civilek azt mondják, a több száz pogányi ingatlant, a pogányi telkeket, nyaralókat, gazdasági épületeket, lakóházakat csak ezen az egy úton érhetik el, amit most átépítenének. Nem látják biztosítottnak a helyiek biztonságos gyalogos-, kerékpáros- és személygépkocsi-forgalmát sem. Szerintük ezen a szakaszon a forgalom tavasztól őszig a szőlősgazdák, kiskerteket művelők miatt egyébként is jelentős.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A civilek úgy vélik, az út a tervezett megerősítéssel sem alkalmas és biztonságos a kamionforgalom lebonyolítására.

A benyújtott dokumentumban egyébként azt szerepel, hogy az erdészet anno a szembejövők problémáját kis félreállókkal oldaná meg. Ezek elhelyezéséről, kialakításáról azonban semmit sem árulnak el, pedig az út egyik oldalán villanyoszlopok és árok van, a másik oldal pedig már a kőszegdoroszlói önkormányzat tulajdona.

Egyébként azt is fontos a helyiek szerint megemlíteni, hogy mivel ez az egyetlen út a környékre, amit most részben felfejlesztenének, az építkezés ideje alatt lesz olyan időszak - hacsak pár napig vagy hétig is -, amikor a környező lakóházakhoz egyszerűen nem lehet autóval bejutni. És itt nem csak a lakóknak kell majd száz métereket sétálni, hanem egy mentő- vagy tűzoltóautó sem lenne képes behajtani.

A korábban beadott levélben továbbá számba veszik az itt élő ritka fajokat, valamint a bejegyzett turista ösvényeket is, melyek egy európai szintű hálózathoz csatlakoznak. 

Mivel eddig nem igazán foglalkoztak az itt élőkkel, a helyi Momentum online aláírásgyűjtésbe kezdett, ezt pedig már több, mint 1000-en alá is írták.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.