Falakba ütköznek a kamionforgalom miatt aggódó kőszegi civilek

Nagy Donát 2020-05-15 17:00:00
Több, mint két éve nem kapnak válaszokat a Kőszegi-hegységre tervezett fakitermelő út építésére miatt feltett kérdéseikre.

Még múlt héten írtam néhány kérdést a tervezett erdészeti út kapcsán a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek, azonban ezekre nem sikerült érdemi választ kapnom. Talán ez sarkalta posztolásra Básthy Béla (Fidesz) kőszegi polgármestert, így a Facebook-on közzétett bejegyzés szerint a város e-mailben várja az érintettek véleményét.

A civilek azonban azt mondják, ők már 2018-ban a Kormányhivatalhoz fordultak a bővebb tájékoztatás végett. Tánczos Norbert - aki a Mohás útiakat - és Kovács Péter - aki pedig a pogányiakat képviseli - azt mondja, nagyon nehéz konkrét információkat szerezni. Mindenfélét hall és lát az ember, de a hivatalosan elküldött kérdésekre nem szoktak reagálni.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A két és fél évvel ezelőtt a Kormányhivatalnak címzett, majd aláírt és az átvétel miatt lepecsételt dokumentumot mai napig nem válaszolta meg senki sem.

Ebben többek között az szerepel, hogy

evvel a beruházással éppen azon kőszegi és kőszegdoroszlói kiskert, nyaraló, üdülő, szőlőskert, gyümölcsöskert, vendégház, lakóház-tulajdonosok egészségét, életvédelmét veszélyeztetik, akik élőhelyüknek, lakóhelyüknek, az egészségük és életvédelmük miatt vállalták, hogy a zajos és szennyezett városi légkörből kiszakadva, ezen az egyedi értékkel bíró területen éljenek. A területek tulajdonosai ennek tudatában fektettek be pénzt és időt az ingatlanok megvásárlásába, építésébe, szebbé alakításába. Az út mentén az ingatlanok elértéktelenedésével, eredeti funkciójának megszűnésével kell számolni, ami rendkívül érzékenyen érinti a tulajdonosokat, hisz életminőségük megváltozásával fog járni.

A levélben megjegyzik, hogy szerintük az új út által nemcsak a kamionforgalom nő meg a területen, hanem az erdészeti kisebb autók közlekedése, motorosok, quadosok megjelenése is várható. Az itt élők a természet csendje, szeretete miatt vállalták az ingatlanokba történő kiköltözést, befektetést.

A környéket a csend, nyugalom jellemzi.

Nincs más út az itt élők számára

A civilek azt mondják, a több száz pogányi ingatlant, a pogányi telkeket, nyaralókat, gazdasági épületeket, lakóházakat csak ezen az egy úton érhetik el, amit most átépítenének. Nem látják biztosítottnak a helyiek biztonságos gyalogos-, kerékpáros- és személygépkocsi-forgalmát sem. Szerintük ezen a szakaszon a forgalom tavasztól őszig a szőlősgazdák, kiskerteket művelők miatt egyébként is jelentős.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A civilek úgy vélik, az út a tervezett megerősítéssel sem alkalmas és biztonságos a kamionforgalom lebonyolítására.

A benyújtott dokumentumban egyébként azt szerepel, hogy az erdészet anno a szembejövők problémáját kis félreállókkal oldaná meg. Ezek elhelyezéséről, kialakításáról azonban semmit sem árulnak el, pedig az út egyik oldalán villanyoszlopok és árok van, a másik oldal pedig már a kőszegdoroszlói önkormányzat tulajdona.

Egyébként azt is fontos a helyiek szerint megemlíteni, hogy mivel ez az egyetlen út a környékre, amit most részben felfejlesztenének, az építkezés ideje alatt lesz olyan időszak - hacsak pár napig vagy hétig is -, amikor a környező lakóházakhoz egyszerűen nem lehet autóval bejutni. És itt nem csak a lakóknak kell majd száz métereket sétálni, hanem egy mentő- vagy tűzoltóautó sem lenne képes behajtani.

A korábban beadott levélben továbbá számba veszik az itt élő ritka fajokat, valamint a bejegyzett turista ösvényeket is, melyek egy európai szintű hálózathoz csatlakoznak. 

Mivel eddig nem igazán foglalkoztak az itt élőkkel, a helyi Momentum online aláírásgyűjtésbe kezdett, ezt pedig már több, mint 1000-en alá is írták.

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Egyre gyakoribb probléma a harkályok házrongálása

Néhol borzasztó károkat tudnak okozni a harkályok azzal, hogy lyukakat vájnak az épületek szigetelésébe. A problémára biztos megoldást csak harkályálló építési technológiák alkalmazása jelentene, de azért mi is tehetünk a károkozás ellen.

Zöld megújulási programokkal gyorsabban állhatnak talpra a járvány után a visegrádi országok

Kellő szakértelemmel akár évekkel korábban is gatyába rázhatnánk az országot.