Huber László, Kőszeg egykori polgármestere segíti a város mellé tervezett új fakitermelő út építését

Nagy Donát 2020-05-12 14:31:00
Huber a Szombathelyi Erdészeti Zrt. projektmenedzsere.

A múlt héten elsőként írtunk a Kőszegi-hegységbe tervezett új erdészeti útról, amit a hatástanulmány szerint a fakitermelés miatt szükséges megépíteni. A terveken szereplő út környékén élők online aláírásgyűjtésbe kezdtek a beruházás ellen.

Új erdészeti utat vágnának a fakitermelés számára a Kőszegi-hegységen

Jelentős beruházás van betervezve a Kőszegi-hegységen kitermelt faanyag elszállításának megoldására. Korábban a kivágott fákat más útvonalon, többnyire Velemen keresztül hordták a kamionok, azonban a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szerint a települést tehermentesíteni kell a forgalomtól. Az új erdészeti út létesítését még 2017-ben határozták el, a Kőszegi-hegység Meszes-völgyi részén haladna át, és a tervek szerint már 2021 tavaszán el is készülne.

A petícióban már a kezdetekkor az szerepelt, hogy az építkezés projektmenedzsere Kőszeg egykori fideszes polgármestere, Huber László. Egyébként ő tevékenykedett leg­hosszabb ideig a kőszegi képviselő-testületben: 1990-től 2019-ig rövid megszakítással képviselő és bizottsági elnök volt, tizenhárom évig pedig polgármester.

A tavaly októberi választásokon azonban már nem őt, hanem Básthy Bélát indította a Fidesz polgármester-jelöltként, aki meg is nyerte a várost. A kormánypárti jelöltnek az volt az egyik fő üzenete a választók felé, hogy Kőszeg akkor jár jól, ha a polgármestert is a kormánypárt adja, így sokkal több előnyhöz juthat a későbbiekben a település. Huber László képviselőjelöltként indult, viszont nem tudott körzetet nyerni, és listáról sem jutott be a kőszegi testületbe. Egy ideig azt lehetett hallani, hogy külsős, gazdaságért felelős alpolgármesternek alkalmaznák, ám magát az elképzelést (ahol egyébként név nem szerepelt még) az egyébként fideszes többségű képviselőtestület november 28-án leszavazta.

Huber Lászlót telefonon sikerült elérnem, azt mondta, valóban ő a tervezett erdészeti út projketmenedzsere.

Huber szerint az állásra egy pályázattal kerestek szakembert, a posztot idén év elejétől tölti be. Az egykori polgármester egyébként készséggel válaszolt a kérdéseimre.

Mint megtudtam, a projektet évekkel ezelőtt azért szüneteltették, mert nagyfokú ellenállást váltott ki a helyiekből. Korábban Kőszegen át közlekedtek a fával megrakott teherautók, ám ezt még az ő polgármestersége alatt súlykorlátozó táblákkal megtiltották.

Kőszegen amúgy is híresen rosszak az utak

- hangzott el a telefonos beszélgetésen.

Később Velem felé tudták lehordani a fát az erdőről, de nem sokkal ezelőtt az ottani polgármester is megelégelte a dübörgő szállítmányokat.

Azóta szerinte történtek finomhangolások. Ahogy a hatástanulmányban is szerepel, 3 lehetséges útvonalban gondolkodtak: a jelenleg priorizálton kívül az Andalgó felé, illetve az Ausztrián át történő szállítást is megvizsgálták. Azonban az előbbi megoldás jóval nagyobb ökológiai pusztítást eredményezne, hiszen akkor a szőlőültetvények között vezetne a fakitermelő út, a külföldön át történő szállítást pedig az EUTR (Faanyag Eredet és Nyilvántartási Rendszer) és az EKÁER (Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer) sem támogatja, legalábbis ez áll a hatástanulmányban.

A projektmenedzser szerint az öregedő és kivágott fákat pedig valahol le kell hozni a hegységről.

Huber László elmondta, hogy a tervek elkészülésekor szem előtt tartották, hogy minél kevesebb problémát okozzanak a környék élővilágának és az itt lakóknak is. A véglegesnek szánt útvonalon egyébként már van egy földút, ösvény is, így ezt kellene felfejleszteni, megerősíteni, hogy elbírja a kamionforgalmat.

A számítások szerint csúcsidőben maximum 20, fával megpakolt teherautó fog itt elhaladni.

A Magyar Közút korábban azt írta, hogy hivatalos engedélyeztetés miatt őket egyelőre nem keresték meg a főútra becsatlakozás miatt, eddig csak informálisan adtak véleményt. Huber szerint ez így is van, azonban a napokban került aláírásra a Borostyánkő Zrt.-vel a engedélyeztetési szerződés, így most fog megkezdődni a szükséges engedélyek kiváltása.

A Magyar Közút szerint jelentős fejlesztésre lenne szükség a Kőszegi-hegységbe vágott új fakitermelő út tervezett kereszteződéséhez

Ahogy múlt héten megtudtuk, új erdészeti utat vágnának a fakitermelés számára a Kőszegi-hegységen. A tervezett útvonal környékén élők online aláírásgyűjtésbe kezdtek az építkezés ellen, mivel szerintük ezzel megindulna egy bizonyos kör helyi vagyonosodása az erdőség rovására. A beruházás hatástanulmányából kiderül, hogy a tervezett út egy Cák és Kőszeg közötti, már meglévő kereszteződéssel csatlakozna a 8719-es útra.

Közben a Bányai-Németh Gábor, a Momentum Mozgalom Kőszegi Helyi Szervezetének tagja által az építkezés ellen kiírt petíciót már több, mint 600-an aláírták. Emellett pedig egy Facebook oldalt is létrehoztak civilek, hogy a felmerülő kérdések egy csokorba legyenek gyűjtve. Az első bejegyzések szerint ide várják a velemi és bozsoki lakosok tapasztalatait is, hiszen eddig nekik kellett eltűrniük a kamionokat.

Fából Vasparipa néven indítottak Facebook oldalt civilek a Kőszegi-hegységre tervezett új fakitermelő út miatt

Tegnap elsőként írtunk róla, hogy új erdészeti utat vágnának a fakitermelés számára a Kőszegi-hegységen. Emiatt a tervezett útvonal környékén élők online aláírásgyűjtésbe kezdtek az építkezés ellen. A petíció szerint az építkezéssel megindulna egy bizonyos kör vagyonosodása az erdőség rovására. Tisztelt kőszegi és kőszeghegyaljai lakosok! Mint ismeretes, a Szom... bathelyi Erdészeti Zrt.

Természetesen az építkezés miatt már múlt héten kerestem többek között a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t, de egyelőre nem kaptam választ a nekik feltett kérdéseimre.

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.