Nagy a titkolózás a Kőszegi-hegységre tervezett fakitermelő útról

Nagy Donát 2020-05-20 06:43:00
Sem az állami erdészet, sem annak a közpénzből jól megfizetett felügyelő bizottsága nem válaszol a feltett kérdésekre; ugyanazt a sablonlevelet küldik.

Két héttel ezelőtt írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. Azóta számos kérdést tettünk fel a kivitelezésről a különböző feleknek, de ezekre az építtető - és egyébként állami tulajdonú - Szombathelyi Erdészeti Zrt. érdemben nem válaszolt.

Semmitmondó válasszal pattint le a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a tervezett kőszegi fakitermelő úttal kapcsolatban

Múlt héten írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. A tervek miatt a Momentum kőszegi alapszervezete online aláírásgyűjtésbe kezdett, amit már több, mint 1000-en alá is írtak. Emellett egy Facebook oldalt is létrehoztak civilek, hogy a felmerülő kérdések egy csokorba legyenek gyűjtve, az Összefogás Kőszegért Egyesület pedig levelet írt a város polgármesterének az ügyben.

Úgy gondoltam, ez talán csak a szokásos hivatali kekeckedés.

Én továbbra is hiszem, hogy a természeti kincsekért és saját nyugalmuk miatt is aggódó civilek mellett - akik egyébként szintén több, mint két éve nem kapnak válaszokat a kérdéseikre - meg kell jeleníteni a másik fél véleményét, álláspontját is.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Emiatt levelet írtam Dr. Borovics Attilának, aki a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Felügyelő Bizottság (FEB) elnöke. Véleményem szerint ha az állami cég nem hajlandó megfelelő válaszokat adni, akkor a legkézenfekvőbb, hogy a felügyelő bizottságához fordulok.

Spoiler: a FEB elnöke újra elküldte az erdészet lepattintó válaszát.

Borovicstól az alábbiakra lettem volna kíváncsi

  • volt-e téma bizottsági ülésen az út kérdése?
  • miért kellett az engedélyeztetést két-három évvel ezelőtt leállítani, és miért most indítják újra a projektet?
  • történt-e egyeztetés a leendő út mellett élőkkel, tervezik-e az ő kárpótlásukat a megnövekedett zaj- és porterhelés miatt?
  • a kitermelt fákat hová értékesítik, ebből pedig mekkora bevétele származik az erdészetnek? ezt mire fordítják?
  • mit gondol, miért nem válaszol a sajtó kérdéseire a cég?

Ezekre azonban nem kaptam választ. Sőt, a válaszlevél olvasása közben ismerősnek tűnt a szöveg.

Igen, ez koppra ugyanaz, mint az erdészet semmitmondó levele. Az aláírást azért lecserélte Borovics.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Kőszeg város úthálózatának tehermentesítése céljából új erdészeti út létesítését határozta el a Kőszegi – hegység, Meszes-völgyi részén keresztül. A tervezési szerződéseket 2019. szeptemberében kötötte a társaságunk, amelyek alapján a terveket a megfelelő jogosultsággal rendelkező környezetvédelmi, illetve tájvédelmi szakértők állítottak össze, akik előzetesen egyeztettek az eljáró hatósággal is. Legfontosabb célunk a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítása, mellyel szorosan összefügg a Kőszegi-hegységben kitermelt faanyag rakodóra, felhasználóhoz, vevőkhöz történő szállítási tevékenysége is. Az új erdészeti feltáróút tervezésénél kiemelt szempont volt a legrövidebb útkapcsolati lehetőség megtervezése a meglévő erdészeti magánút és a közút között, a lehető legkisebb lakossági érintettség és zavaró hatás figyelembevételével. A tervezett úton forgalom egyébként csak a nappali időszakban, 8–16 óra között várható, éjszakai üzemelés nem lesz. Az új erdészeti út részben sorompóval lezárt, kizárólag erdészeti használatra készül, de azon gyalogos és kerékpáros forgalom engedélyezett lesz.

Köszönöm a megkeresését

Üdvözlettel,
Dr. Borovics Attila
FB elnök

Ilyenkor azért felmerül a kérdés, hogy ha betűre ugyanaz az erdészet igazgatójának és a FEB elnökének a véleménye, akkor mi szükség van az utóbbira.

Dr. Borovics Attila az erdészet FEB elnökeként ugyanis 300.000 Ft bruttó fizetést kap havonta, közpénzből. Mindezt úgy, hogy a munkájához fűződő kérdésekre egyszerűen nem válaszol a sajtónak.

Én egyébként továbbra is lehetőséget szeretnék biztosítani arra, hogy a tervezett fakitermelő úttal kapcsolatban mindkét fél nézőpontját megjelenítsük. De ha nem kapunk választ a kérdéseinkre, akkor ez nem csak, hogy nehéz lesz, hanem eleve számos új kérdést is felvet.

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.