Nagy a titkolózás a Kőszegi-hegységre tervezett fakitermelő útról

Nagy Donát 2020-05-20 06:43:00
Sem az állami erdészet, sem annak a közpénzből jól megfizetett felügyelő bizottsága nem válaszol a feltett kérdésekre; ugyanazt a sablonlevelet küldik.

Két héttel ezelőtt írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. Azóta számos kérdést tettünk fel a kivitelezésről a különböző feleknek, de ezekre az építtető - és egyébként állami tulajdonú - Szombathelyi Erdészeti Zrt. érdemben nem válaszolt.

Semmitmondó válasszal pattint le a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a tervezett kőszegi fakitermelő úttal kapcsolatban

Múlt héten írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. A tervek miatt a Momentum kőszegi alapszervezete online aláírásgyűjtésbe kezdett, amit már több, mint 1000-en alá is írtak. Emellett egy Facebook oldalt is létrehoztak civilek, hogy a felmerülő kérdések egy csokorba legyenek gyűjtve, az Összefogás Kőszegért Egyesület pedig levelet írt a város polgármesterének az ügyben.

Úgy gondoltam, ez talán csak a szokásos hivatali kekeckedés.

Én továbbra is hiszem, hogy a természeti kincsekért és saját nyugalmuk miatt is aggódó civilek mellett - akik egyébként szintén több, mint két éve nem kapnak válaszokat a kérdéseikre - meg kell jeleníteni a másik fél véleményét, álláspontját is.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Emiatt levelet írtam Dr. Borovics Attilának, aki a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Felügyelő Bizottság (FEB) elnöke. Véleményem szerint ha az állami cég nem hajlandó megfelelő válaszokat adni, akkor a legkézenfekvőbb, hogy a felügyelő bizottságához fordulok.

Spoiler: a FEB elnöke újra elküldte az erdészet lepattintó válaszát.

Borovicstól az alábbiakra lettem volna kíváncsi

  • volt-e téma bizottsági ülésen az út kérdése?
  • miért kellett az engedélyeztetést két-három évvel ezelőtt leállítani, és miért most indítják újra a projektet?
  • történt-e egyeztetés a leendő út mellett élőkkel, tervezik-e az ő kárpótlásukat a megnövekedett zaj- és porterhelés miatt?
  • a kitermelt fákat hová értékesítik, ebből pedig mekkora bevétele származik az erdészetnek? ezt mire fordítják?
  • mit gondol, miért nem válaszol a sajtó kérdéseire a cég?

Ezekre azonban nem kaptam választ. Sőt, a válaszlevél olvasása közben ismerősnek tűnt a szöveg.

Igen, ez koppra ugyanaz, mint az erdészet semmitmondó levele. Az aláírást azért lecserélte Borovics.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Kőszeg város úthálózatának tehermentesítése céljából új erdészeti út létesítését határozta el a Kőszegi – hegység, Meszes-völgyi részén keresztül. A tervezési szerződéseket 2019. szeptemberében kötötte a társaságunk, amelyek alapján a terveket a megfelelő jogosultsággal rendelkező környezetvédelmi, illetve tájvédelmi szakértők állítottak össze, akik előzetesen egyeztettek az eljáró hatósággal is. Legfontosabb célunk a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítása, mellyel szorosan összefügg a Kőszegi-hegységben kitermelt faanyag rakodóra, felhasználóhoz, vevőkhöz történő szállítási tevékenysége is. Az új erdészeti feltáróút tervezésénél kiemelt szempont volt a legrövidebb útkapcsolati lehetőség megtervezése a meglévő erdészeti magánút és a közút között, a lehető legkisebb lakossági érintettség és zavaró hatás figyelembevételével. A tervezett úton forgalom egyébként csak a nappali időszakban, 8–16 óra között várható, éjszakai üzemelés nem lesz. Az új erdészeti út részben sorompóval lezárt, kizárólag erdészeti használatra készül, de azon gyalogos és kerékpáros forgalom engedélyezett lesz.

Köszönöm a megkeresését

Üdvözlettel,
Dr. Borovics Attila
FB elnök

Ilyenkor azért felmerül a kérdés, hogy ha betűre ugyanaz az erdészet igazgatójának és a FEB elnökének a véleménye, akkor mi szükség van az utóbbira.

Dr. Borovics Attila az erdészet FEB elnökeként ugyanis 300.000 Ft bruttó fizetést kap havonta, közpénzből. Mindezt úgy, hogy a munkájához fűződő kérdésekre egyszerűen nem válaszol a sajtónak.

Én egyébként továbbra is lehetőséget szeretnék biztosítani arra, hogy a tervezett fakitermelő úttal kapcsolatban mindkét fél nézőpontját megjelenítsük. De ha nem kapunk választ a kérdéseinkre, akkor ez nem csak, hogy nehéz lesz, hanem eleve számos új kérdést is felvet.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.