Nem tudott elegendő csereerdőt felmutatni az erdészet a Kőszegi-hegységre tervezett út miatt kivágott fák pótlására

Nagy Donát 2020-07-10 16:27:00
A törvény szerint másfélszer akkora területet kell erdősíteni, mint amennyi fát kivágnak, de ettől messze voltak a számok. Főként ezen bukott el az útépítés terve.

Jelentős beruházás volt tervben a Kőszegi-hegységen kitermelt faanyag elszállításának megoldására, aminek eseményeit az elmúlt hetekben végigkövettük, és igyekeztünk minden felet megszólítani. Ez sokszor nem is volt egyszerű feladat.

A Kőszegi-hegységen a kivágott fákat korábban más útvonalon, először Kőszegen át, majd többnyire Velemen keresztül hordták a kamionok. A zajterhelés miatt aztán sorra kitiltották a települések a nehéz járműveket az útjaikról, így a Szombathelyi Erdészeti Zrt. új, úgynevezett erdészet feltáróutat akart építtetni a Meszes-völgyön keresztül.

A tervekről Huber László projektmenedzserrel sikerült érdemben beszélnünk, de Bugán József, az építtető erdészet vezérigazgatója a feltett kérdéseinkre már nem válaszolt, csak egy sablon levelet írt. Megpróbáltunk információhoz jutni a Szombathelyi Erdészeti Zrt. felügyelőbizottságának elnökétől is, és bár Dr. Borovics Attila ezért a munkájáért bruttó 300.000 ft közpénzt kap, csak az erdészet már megküldött semmitmondó válaszát ismételte meg, az aláírást kicserélve.

A Magyar Közút szerint egyébként a tervezett erdészeti útnak új kereszteződést is ki kellett volna építeni, de őket hivatalosan még nem keresték meg a terveztetés miatt.

Básthy Béla (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere szintén érdemben válaszolt nekünk, azt írta, amennyiben szükséges, a frissen átadott Pogányi úton megtiltja a teherautóforgalmat a balesetveszély és a zajterhelés miatt. Ennek okán utánanéztünk, hogy noha a hatástanulmányban egy téves indok miatt elvetik, de Ausztria felé is épülhetne erdészeti út.

Úgy tűnt egyébként, hogy az erdészet mindenképpen a Meszes-völggyel számol, hiszen alternatív útvonalak miatt a többi településsel nem is keresték a kapcsolatot.

A Meszes-völgyben viszont nagy ellenállást váltott ki a tervezett út. A civilek már a kezdetekkor is ellenezték, hogy a pihenésüket felváltsák a hajnalban a hegyre igyekvő teherautók zaja. A kőszegi Momentum közel 2000 tiltakozó aláírást gyűjtött be, a környéken pedig mi is tettünk egy megnyugtató sétát.

Még nyugalom van a kőszegi erdőben, ahová új utat vágnának

Madárcsicsergés, szarvasbogár, rókalyukak. Egy rövid sétát tettünk a Kőszegi-hegységen, felfedezve a leendő erdészeti út nyomvonalát és közvetlen környezetét, közben pedig igyekeztünk megörökíteni nem csak a látottakat, hanem az érzéseinket is. A Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út nyomvonalán sétáltunk, és legszívesebben leheveredtünk volna egy fa tövébe.

A környéken élők véleményét Kőszeg önkormányzata e-mailben várta, ahová több levél is érkezett az elmúlt időszakban. Megkérdeztük a térség országgyűlési képviselőjét is, mit gondol a fejleményekről, Ágh Péter (Fidesz-KDNP) azt mondta, kíváncsi, milyen levelek fognak beérkezni, de többet nem kívánt hozzáfűzni az eseményekhez.

Nemrég pedig közmeghallgatást tartottak az ügyben, bár a tanácskozás – nevével ellentétben – mégsem szólt mindenkinek. A kőszegi lakosok mellett az ugytudjuk.hu szerkesztőségét sem engedték be a kőszegi vár Jurisics-termébe. A közmeghallgatás hanganyaga később néhány napon belül felkerült az internetre.

Úgy tűnt tehát, hogy minden sínen van az úthoz, azonban tegnap a Zöldhatóság oldalára felkerült az a dokumentum, amely szerint nem engedélyezik az erdészet számára az út megépülését.

[...] a környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 5. par. (2) bekezdés ca) pontja alapján megállapítom, hogy kizáró ok áll fenn [...]

- írják.

A kizáró ok

A határozat azt írja, hogy

az erdészeti hatóságnak az erdővédelmi járulék helyett a (3) bekezdésben foglalt csereerdősítést kell előírnia természetszerű erdő ötezer négyzetméter vagy azt meghaladó mértékű igénybevétel esetén. A Evt. (erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény) 82. par. (3) bekezdés alapján természetszerű erdő területénél másfélszer nagyobb területű, az igénybe vett erdővel megegyező vagy attól magasabb természetességi állapotú erdő telepítéséről kell gondoskodni.

Az erdészet az út miatt 2,54 hektár erdőt vett volna igénybe, de ezt csak akkor tehetné meg, ha cserébe 3,81 hektáron létesít új erdőt a kivágott fák helyett.

Ezzel szemben csupán 1,8 hektárt tudott csereerdőnek felajánlani, Cák környékén. Azaz nincs elegendő csereerdő.

A határozatban azt is említik, hogy ezen kívül környezet- és természetvédelmi hatáskörben más kizáró ok nem merült fel.

Természetesen levélben megkerestük az erdészetet, hogy a döntés után mi lesz a következő lépés. Amennyiben választ kapunk tőlük, közzétesszük oldalunkon.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.