Ha ezt meglépi Kőszeg polgármestere, akkor az egész erdészeti út értelmetlenné válik

Nagy Donát 2020-05-25 11:02:00
Básthy Béla azt írja, hogy a Pogányi út az erdészet állításával ellentétben nem elkerülő út, és a lakók városon belüli napi forgalmának lebonyolításában nagyon fontos szerepe van. Szükség esetén pedig erre a szakaszra is megtiltják a kamionok behajtását. De akkor mi értelme lesz a tervezett erdészeti útnak?

Úgy tűnik, Básthy Béla (Fidesz) inkább a választói mellé fog állni az állami erdészettel szemben a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti úttal kapcsolatban. Lapunk igyekszik minden résztvevő felet megszólaltatni, viszont nehéz hiteles információhoz jutni, ha több, közpénzből fizetett vezető egyszerűen lepattint minket egy semmitmondó válasszal. 

Huber László (Fidesz) egykori kőszegi polgármester ugyanakkor korábban készséggel válaszolt nekünk, most pedig a város jelenlegi vezetője is kifejtette véleményét a témában. Kőszeg önkormányzatának még május 7-én írtam levelet, így bár sok idő elteltével, de Básthy Bélától válaszokat is kapunk néhány kérdésre.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Korábban a fa szállítását részben Kőszegen át is megtették, azonban kihelyezésre kerültek súlykorlátozó táblák. Ezeket mikor tették ki, és pontosan hová?

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016 év végén egyes utcák vonatkozásában jóváhagyta, hogy „20 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival behajtani tilos" táblák kerüljenek kihelyezésre, majd a korlátozást 2017 évben valamennyi önkormányzati kezelésű útra kiterjesztettük. Jogszabályi változások következtében 2018. július 1-én lépett hatályba Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 20 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek korlátozott forgalmú övezetbe történő behajtásának szabályairól szóló 9/2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete, amelynek 1. melléklete tartalmazza a korlátozással érintett utcák jegyzékét.

Milyen károkat okoztak a fával megrakott teherautók?

A faanyag szállítási útvonalán tapasztalható volt az utak műszaki állapotának romlása, erről konkrét vizsgálati dokumentáció azonban nem készült.

Történt-e egyeztetés az erdészettel, mielőtt a súlykorlátozó táblákat elhelyezték?

A „ 20t Korlátozott forgalmú övezet (zóna)" jelzőtáblák kihelyezéséről az Erdészet tájékoztatásra került.

A most tervezett új erdei út miatt elvileg a teherautók a nemrég átadott Pogányi úton is közlekednének Kőszegen. Ez a szakasz fel van készítve a súlyterhelésre?

A Pogányi út az erdészet által készíttetett előzetes vizsgálati dokumentációban olvasható megnevezéssel ellentétesen nem „elkerülő út", a városlakók városon belüli napi forgalmának bonyolításában nagyon fontos szerepe van. A hivatkozott helyi súlykorlátozásról szóló rendelet megalkotásakor a Pogányi út még nem volt kiépítve, szükség esetén erre az útra is kiterjesztésre kerül a szabályozás.

Volt-e bármilyen egyeztetés a lakókkal az új erdészeti út megépítésével kapcsolatban?

A lakókkal a járványhelyzetre való tekintettel személyes egyeztetés egyelőre nem volt, a közleményben is jelzett módon írásban kértünk tőlük véleményeket.

Kőszeg e-mailben várja a lakosság meglátásait és észrevételeit a fakitermelő út építése kapcsán

Éppen ma írtunk róla, hogy az építtető Szombathelyi Erdészeti Zrt. tulajdonképpen nem válaszol a sajtókérdésekre a Kőszeg mellé tervezett erdészeti úttal kapcsolatban, ehelyett egy semmitmondó levélben kimerítettnek tekintik a válaszadást. Múlt héten írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. A tervek miatt a Momentum kőszegi alapszervezete online aláírásgyűjtésbe kezdett, amit már több, mint 1000-en alá is írtak.

A válaszokból arra lehet következtetni, hogy a helyi lakosság nyomására Kőszeg polgármestere a városiak érdekeit szem előtt tartva kész lépéseket tenni az erdészeti úttal kapcsolatban.

A nevezett Pogányi út egyébként azért lehet kulcskérdés, mert a tervezett erdészeti úton a fát a hegyről lehordva csakis errefelé érhetik el a megrakott teherautók a főutat. Azonban ha valóban kihelyeznek a Pogányi útra is súlykorlátozó táblákat, akkor a Meszes-völgyre megálmodott erdészeti feltáróút okafogyottá válik, hiszen a Kőszegi-hegységről lehordott fát nem tudnák a 87-es főút felé elvinni.

 

Így amennyiben valóban kihelyezik a súlykorlátozó táblákat a Pogányi útra, és ennek ellenére mégis megépül a tervezett erdészeti feltáróút, akkor a kivágott fa Kőszegi-hegységről történő leszállításán kívül más tervek is lehetnek a megálmodott nyomvonallal.

Az Összefogás Kőszegért Egyesület múlt szombatra szervezett egy közös sétát a tervezett nyomvonalra, ahol egyébként mi magunk is körbenéztünk már. A helyi Momentum pedig aláírásgyűjtést tart, amit az interneten már több, mint 1700-an alá is írtak.

Még nyugalom van a kőszegi erdőben, ahová új utat vágnának

Madárcsicsergés, szarvasbogár, rókalyukak. Egy rövid sétát tettünk a Kőszegi-hegységen, felfedezve a leendő erdészeti út nyomvonalát és közvetlen környezetét, közben pedig igyekeztünk megörökíteni nem csak a látottakat, hanem az érzéseinket is. A Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út nyomvonalán sétáltunk, és legszívesebben leheveredtünk volna egy fa tövébe.

Szólj hozzá!

Minden település maga döntsön, kér-e akkumulátorgyárat a szomszédságába

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Audi: A szakszervezet elfogadta a munkaadó bérajánlatát

17 százalékos alapbéremelésben, illetve egyéb juttatásokban állapodott meg a szakszervezet a céggel.

Tízezer fát ültetnek idén a Településfásítási program részeként

Ezzel tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet.

A Vas Népe volt főszerkesztője lett az Integritás Hatóság kommunikációs vezetője

Mehlhoffer Tamás korábban a Népszabadságnál is dolgozott.

Repült a szombathelyi Szent Márton szobor

Ismét használhatóvá akarják tenni a kutat.

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz ma este

Távcső nélkül is szép lesz, de ha akad egy messzelátó, akkor még egyedibb látványban lehet részünk!

45 millió forintos önkormányzati támogatással tervez idén a Sárvári Média Nonprofit Kft.

A helyi újságot, tévét, rádiót, Sárvár weboldalát és hivatalos Facebook-oldalát üzemeltető cég éves működésének több mint a felét közpénzből fedezik.

Egy eladó-pénztáros akár bruttó 495 ezer forintos havi fizetést is kaphat az EcoFamilynél

Infláció feletti, 20%-os béremelést hajtott végre a magyar tulajdonú kiskereskedelmi lánc.

Nem az eltűnt győri villanyszerelő koponyáját találták meg Ausztriában

A vizsgálat után kiderült: egy római kori katona csontjaira bukkantak.

Továbbra is havi nettó 700 ezer forintért igazgatja a Haladás Sportkomplexumot Gál Sándor

További 66 ezer 666 forint béren kívüli juttatás jár az ügyvezetőnek.

„Gyere ide, itt vagyunk 20 prostival” – Schadl György végrehajtóvezér így hívta orgiára a „Gazdáját”

És ez az ember még mindíg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Varga Judit igazságügyminiszter pedig néma az ügyben.

Kitüntetést kapott az életet mentő körmendi rendőrt

Ketten is neki köszönhetik életüket.

Nem fért bele a Győr+ keddi híradójába a hétfői akkumulátorgyár elleni tüntetés

Az óvodások haltelepítése és Gyigyimóka is fontosabb volt a szerkesztőknek, mint az aggódó győriek demonstrációja.

Holnapig lehet észrevételezni a kőszegi Zrínyi Miklós utca átnevezését

A terv szerint az utca visszakapná régi elnevezését, és újra Schey Fülöp nevét viselné.

Ha jön a péntek, Mosonmagyaróvárról minden kismamát elszállítanak Győrbe

Nem csak szülni nem lehet hétvégén Mosonmagyaróváron, az egész osztály bezár, mentőkkel szállítják Győrbe a kismamákat.

Békákat otthon is menthetünk és segíthetünk!

A vízóraaknák, pincék fogságába került békák csapdában vannak.