Ha ezt meglépi Kőszeg polgármestere, akkor az egész erdészeti út értelmetlenné válik

Nagy Donát 2020-05-25 11:02:00
Básthy Béla azt írja, hogy a Pogányi út az erdészet állításával ellentétben nem elkerülő út, és a lakók városon belüli napi forgalmának lebonyolításában nagyon fontos szerepe van. Szükség esetén pedig erre a szakaszra is megtiltják a kamionok behajtását. De akkor mi értelme lesz a tervezett erdészeti útnak?

Úgy tűnik, Básthy Béla (Fidesz) inkább a választói mellé fog állni az állami erdészettel szemben a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti úttal kapcsolatban. Lapunk igyekszik minden résztvevő felet megszólaltatni, viszont nehéz hiteles információhoz jutni, ha több, közpénzből fizetett vezető egyszerűen lepattint minket egy semmitmondó válasszal. 

Huber László (Fidesz) egykori kőszegi polgármester ugyanakkor korábban készséggel válaszolt nekünk, most pedig a város jelenlegi vezetője is kifejtette véleményét a témában. Kőszeg önkormányzatának még május 7-én írtam levelet, így bár sok idő elteltével, de Básthy Bélától válaszokat is kapunk néhány kérdésre.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Korábban a fa szállítását részben Kőszegen át is megtették, azonban kihelyezésre kerültek súlykorlátozó táblák. Ezeket mikor tették ki, és pontosan hová?

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016 év végén egyes utcák vonatkozásában jóváhagyta, hogy „20 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival behajtani tilos" táblák kerüljenek kihelyezésre, majd a korlátozást 2017 évben valamennyi önkormányzati kezelésű útra kiterjesztettük. Jogszabályi változások következtében 2018. július 1-én lépett hatályba Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 20 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek korlátozott forgalmú övezetbe történő behajtásának szabályairól szóló 9/2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete, amelynek 1. melléklete tartalmazza a korlátozással érintett utcák jegyzékét.

Milyen károkat okoztak a fával megrakott teherautók?

A faanyag szállítási útvonalán tapasztalható volt az utak műszaki állapotának romlása, erről konkrét vizsgálati dokumentáció azonban nem készült.

Történt-e egyeztetés az erdészettel, mielőtt a súlykorlátozó táblákat elhelyezték?

A „ 20t Korlátozott forgalmú övezet (zóna)" jelzőtáblák kihelyezéséről az Erdészet tájékoztatásra került.

A most tervezett új erdei út miatt elvileg a teherautók a nemrég átadott Pogányi úton is közlekednének Kőszegen. Ez a szakasz fel van készítve a súlyterhelésre?

A Pogányi út az erdészet által készíttetett előzetes vizsgálati dokumentációban olvasható megnevezéssel ellentétesen nem „elkerülő út", a városlakók városon belüli napi forgalmának bonyolításában nagyon fontos szerepe van. A hivatkozott helyi súlykorlátozásról szóló rendelet megalkotásakor a Pogányi út még nem volt kiépítve, szükség esetén erre az útra is kiterjesztésre kerül a szabályozás.

Volt-e bármilyen egyeztetés a lakókkal az új erdészeti út megépítésével kapcsolatban?

A lakókkal a járványhelyzetre való tekintettel személyes egyeztetés egyelőre nem volt, a közleményben is jelzett módon írásban kértünk tőlük véleményeket.

Kőszeg e-mailben várja a lakosság meglátásait és észrevételeit a fakitermelő út építése kapcsán

Éppen ma írtunk róla, hogy az építtető Szombathelyi Erdészeti Zrt. tulajdonképpen nem válaszol a sajtókérdésekre a Kőszeg mellé tervezett erdészeti úttal kapcsolatban, ehelyett egy semmitmondó levélben kimerítettnek tekintik a válaszadást. Múlt héten írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. A tervek miatt a Momentum kőszegi alapszervezete online aláírásgyűjtésbe kezdett, amit már több, mint 1000-en alá is írtak.

A válaszokból arra lehet következtetni, hogy a helyi lakosság nyomására Kőszeg polgármestere a városiak érdekeit szem előtt tartva kész lépéseket tenni az erdészeti úttal kapcsolatban.

A nevezett Pogányi út egyébként azért lehet kulcskérdés, mert a tervezett erdészeti úton a fát a hegyről lehordva csakis errefelé érhetik el a megrakott teherautók a főutat. Azonban ha valóban kihelyeznek a Pogányi útra is súlykorlátozó táblákat, akkor a Meszes-völgyre megálmodott erdészeti feltáróút okafogyottá válik, hiszen a Kőszegi-hegységről lehordott fát nem tudnák a 87-es főút felé elvinni.

 

Így amennyiben valóban kihelyezik a súlykorlátozó táblákat a Pogányi útra, és ennek ellenére mégis megépül a tervezett erdészeti feltáróút, akkor a kivágott fa Kőszegi-hegységről történő leszállításán kívül más tervek is lehetnek a megálmodott nyomvonallal.

Az Összefogás Kőszegért Egyesület múlt szombatra szervezett egy közös sétát a tervezett nyomvonalra, ahol egyébként mi magunk is körbenéztünk már. A helyi Momentum pedig aláírásgyűjtést tart, amit az interneten már több, mint 1700-an alá is írtak.

Még nyugalom van a kőszegi erdőben, ahová új utat vágnának

Madárcsicsergés, szarvasbogár, rókalyukak. Egy rövid sétát tettünk a Kőszegi-hegységen, felfedezve a leendő erdészeti út nyomvonalát és közvetlen környezetét, közben pedig igyekeztünk megörökíteni nem csak a látottakat, hanem az érzéseinket is. A Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út nyomvonalán sétáltunk, és legszívesebben leheveredtünk volna egy fa tövébe.

Szólj hozzá!

Kikapott a Gyirmót Pécstől

1:0 lett az eredmény.

Hamilton egyedüli rekorderré vált

Már nem Schumacher a csúcstartó.

Meghalt a Samsung elnöke

16 milliárd dolláros örökséget hagyott hátra.

Ezúttal sem volt telitalálat az ötös lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Szekszárdon győzött a Győr

A Győr hatpontos különbségű győzelmet aratott az Atomerőmű vendégeként a női kosárlabda NB I szombati játéknapjának második mérkőzésén.

Valter Attila kilencedik lett a Giro d'Italia 20. szakaszán

A pályafutása első Grand Tour-viadalán szereplő Valter Attilányk ez az eddigi legjobb helyezése az olasz körversenyen. Összetettben a CCC 22 éves magyar bringása két helyet előrelépve a 27.

Hamilton a pole pozícióban

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma-1-es Portugál Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a gyöngyösfalui kalandparkban történt halálos balesetet

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a Vas megyei gyöngyösfalui kalandparkban történt halálos baleset körülményeit - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök este.

Szoros meccsen szenvedett vereséget a Crushers

Rendkívül szoros mérkőzésen győzte le a Budapest Wolves a Szombathely Crushers-t.

Győrben a pápai, Szombathelyen a fehérvári honvédek fertőtlenítik az iskolákat

Az őszi szünetre időzítve megkezdték az iskolák fertőtlenítését.

Szlávik: a védekezés alapvető eleme a maszk használata

A koronavírus-járvány második hullámában folyamatosan emelkedik a fertőzöttek életkora, így várhatóan sajnos még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni - mondta a Dél-pesti Centrum kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton az állami médiának.

Elmarad a Jászberényi KSE - Egis Körmend találkozó

Az Egis Körmend Facebook-oldalán jelentették be, hogy a vasárnapra tervezett Jászberény elleni meccs elmarad, mert probléma merült fel a vendéglátóknál.

Rendőautóba csapódott egy személyautó a fővárosban (Videó)

A balesetben az egyik rendőr könnyebben megsérült.

Mától kijárási tilalom van Szlovákiában

Az Igor Matovic vezette szlovák kormány ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt.

Meghalt 38 beteg - 1820 új fertőzött

Meghalt 38 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1820 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

Akár 120 ezren válthatnak biztosítót év végén

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány még az idén is több mint egymillió gépjárművet érint, közülük akár 120 ezren is váltanak majd kgfb-szerződést a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) várakozása szerint.

van még itt cikk a témában:

LMP: Ismét a multinacionális vállalatok mellé állt a kormány

Ungár Péter, az LMP Vas megyei képviselője szerint, bár a kormánypártok korábban azt ígérték, hogy zöld pártok lesznek - sőt, a KDNP csatlakozott is a műanyagmentes júliushoz, augusztusban - mégsem támogatják a klímacélok elérését és a közös európai agrárpolitika zöld reformját.

Te is segíthetsz a téli álomra készülő sünöknek

Néhány egyszerű szabály betartásával akár te kertedben is átaludhatja a telet a hazánkban védett, igen hasznos rovarevő emlős.

Ezekre a forgalomkorlátozásokra számíthatunk Vas megyében

Az október 23-i megemlékezések idejére lépnek életbe.