Ha ezt meglépi Kőszeg polgármestere, akkor az egész erdészeti út értelmetlenné válik

Nagy Donát 2020-05-25 11:02:00
Básthy Béla azt írja, hogy a Pogányi út az erdészet állításával ellentétben nem elkerülő út, és a lakók városon belüli napi forgalmának lebonyolításában nagyon fontos szerepe van. Szükség esetén pedig erre a szakaszra is megtiltják a kamionok behajtását. De akkor mi értelme lesz a tervezett erdészeti útnak?

Úgy tűnik, Básthy Béla (Fidesz) inkább a választói mellé fog állni az állami erdészettel szemben a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti úttal kapcsolatban. Lapunk igyekszik minden résztvevő felet megszólaltatni, viszont nehéz hiteles információhoz jutni, ha több, közpénzből fizetett vezető egyszerűen lepattint minket egy semmitmondó válasszal. 

Huber László (Fidesz) egykori kőszegi polgármester ugyanakkor korábban készséggel válaszolt nekünk, most pedig a város jelenlegi vezetője is kifejtette véleményét a témában. Kőszeg önkormányzatának még május 7-én írtam levelet, így bár sok idő elteltével, de Básthy Bélától válaszokat is kapunk néhány kérdésre.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Korábban a fa szállítását részben Kőszegen át is megtették, azonban kihelyezésre kerültek súlykorlátozó táblák. Ezeket mikor tették ki, és pontosan hová?

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016 év végén egyes utcák vonatkozásában jóváhagyta, hogy „20 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival behajtani tilos" táblák kerüljenek kihelyezésre, majd a korlátozást 2017 évben valamennyi önkormányzati kezelésű útra kiterjesztettük. Jogszabályi változások következtében 2018. július 1-én lépett hatályba Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 20 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek korlátozott forgalmú övezetbe történő behajtásának szabályairól szóló 9/2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete, amelynek 1. melléklete tartalmazza a korlátozással érintett utcák jegyzékét.

Milyen károkat okoztak a fával megrakott teherautók?

A faanyag szállítási útvonalán tapasztalható volt az utak műszaki állapotának romlása, erről konkrét vizsgálati dokumentáció azonban nem készült.

Történt-e egyeztetés az erdészettel, mielőtt a súlykorlátozó táblákat elhelyezték?

A „ 20t Korlátozott forgalmú övezet (zóna)" jelzőtáblák kihelyezéséről az Erdészet tájékoztatásra került.

A most tervezett új erdei út miatt elvileg a teherautók a nemrég átadott Pogányi úton is közlekednének Kőszegen. Ez a szakasz fel van készítve a súlyterhelésre?

A Pogányi út az erdészet által készíttetett előzetes vizsgálati dokumentációban olvasható megnevezéssel ellentétesen nem „elkerülő út", a városlakók városon belüli napi forgalmának bonyolításában nagyon fontos szerepe van. A hivatkozott helyi súlykorlátozásról szóló rendelet megalkotásakor a Pogányi út még nem volt kiépítve, szükség esetén erre az útra is kiterjesztésre kerül a szabályozás.

Volt-e bármilyen egyeztetés a lakókkal az új erdészeti út megépítésével kapcsolatban?

A lakókkal a járványhelyzetre való tekintettel személyes egyeztetés egyelőre nem volt, a közleményben is jelzett módon írásban kértünk tőlük véleményeket.

Kőszeg e-mailben várja a lakosság meglátásait és észrevételeit a fakitermelő út építése kapcsán

Éppen ma írtunk róla, hogy az építtető Szombathelyi Erdészeti Zrt. tulajdonképpen nem válaszol a sajtókérdésekre a Kőszeg mellé tervezett erdészeti úttal kapcsolatban, ehelyett egy semmitmondó levélben kimerítettnek tekintik a válaszadást. Múlt héten írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. A tervek miatt a Momentum kőszegi alapszervezete online aláírásgyűjtésbe kezdett, amit már több, mint 1000-en alá is írtak.

A válaszokból arra lehet következtetni, hogy a helyi lakosság nyomására Kőszeg polgármestere a városiak érdekeit szem előtt tartva kész lépéseket tenni az erdészeti úttal kapcsolatban.

A nevezett Pogányi út egyébként azért lehet kulcskérdés, mert a tervezett erdészeti úton a fát a hegyről lehordva csakis errefelé érhetik el a megrakott teherautók a főutat. Azonban ha valóban kihelyeznek a Pogányi útra is súlykorlátozó táblákat, akkor a Meszes-völgyre megálmodott erdészeti feltáróút okafogyottá válik, hiszen a Kőszegi-hegységről lehordott fát nem tudnák a 87-es főút felé elvinni.

 

Így amennyiben valóban kihelyezik a súlykorlátozó táblákat a Pogányi útra, és ennek ellenére mégis megépül a tervezett erdészeti feltáróút, akkor a kivágott fa Kőszegi-hegységről történő leszállításán kívül más tervek is lehetnek a megálmodott nyomvonallal.

Az Összefogás Kőszegért Egyesület múlt szombatra szervezett egy közös sétát a tervezett nyomvonalra, ahol egyébként mi magunk is körbenéztünk már. A helyi Momentum pedig aláírásgyűjtést tart, amit az interneten már több, mint 1700-an alá is írtak.

Még nyugalom van a kőszegi erdőben, ahová új utat vágnának

Madárcsicsergés, szarvasbogár, rókalyukak. Egy rövid sétát tettünk a Kőszegi-hegységen, felfedezve a leendő erdészeti út nyomvonalát és közvetlen környezetét, közben pedig igyekeztünk megörökíteni nem csak a látottakat, hanem az érzéseinket is. A Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út nyomvonalán sétáltunk, és legszívesebben leheveredtünk volna egy fa tövébe.

Szólj hozzá!

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, na meg a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

Kedden is többfelé várható hőség, de emellett a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek.

Hamarosan Puskás Öcsivel is tudsz majd fifázni

Pancho ott lesz a FIFA legendái között.

Minden idők legszarkasztikusabb Star Wars Lego készlete megvan?

George Lucas és 4 milliárd dollár egy dobozban.

Ungár: a kormánynak többet kellene költenie idősgondozásra

Magyarország utolsó előtti az Európai Unióban az idősgondozásra fordított források szempontjából.

Győrben és Szombathelyen is magas a levegő ózontartalma

A krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak.

Két autó karambolozott Győrben, tűzoltók áramtalanították a járműveket

A társhatóságok és a közútkezelő szakemberei is a helyszínre érkeztek.

A természet fogja bánni, hogy havonta 194 milliárd kesztyűt és maszkot használunk el

A természetvédők szerint egyik globális problémából a másikba fogunk csöppenni.

A minisztérium sem igazán tudja, hogy miért drágult duplájára a győri vízi élménypark építési költsége

Menet közben derült ki, hogy a tervek megvalósításához még 11 milliárd forint fog kelleni, de azt nem tudja a minisztérium, hogy miért.

Megérkezett az Egis Körmend első légiósa

A biztonság kedvéért háromszor is letesztelték, mindhárom negatív lett.

Embercsempészt fogtak Győrnél

Öt illegális határátlépőt szállított autójában egy osztrák menekültkártyával rendelkező afgán sofőr.

Sütni fog a nap, délután jöhet zivatar

Ma is harminc fok fölött lesz a hőmérséklet.

Nagykanizsán tankolt egy Tigris harckocsi

De valahogy közelebb lépve sem lett nagyobb.

van még itt cikk a témában:

Hiába veszi át ingyen a szombathelyi hulladékudvar, a Bucsu felé vezető kis úthoz is kicipelik a szemetet

Itt nem arról van szó, hogy egyesek szétdobálják a flakont és a csokipapírt, hanem tudatosan kihordják a zöldterületre a hulladékot.

Algából készítettek strandpapucsot

Több éve kísérleteznek már vele.