Ha ezt meglépi Kőszeg polgármestere, akkor az egész erdészeti út értelmetlenné válik

Nagy Donát 2020-05-25 11:02:00
Básthy Béla azt írja, hogy a Pogányi út az erdészet állításával ellentétben nem elkerülő út, és a lakók városon belüli napi forgalmának lebonyolításában nagyon fontos szerepe van. Szükség esetén pedig erre a szakaszra is megtiltják a kamionok behajtását. De akkor mi értelme lesz a tervezett erdészeti útnak?

Úgy tűnik, Básthy Béla (Fidesz) inkább a választói mellé fog állni az állami erdészettel szemben a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti úttal kapcsolatban. Lapunk igyekszik minden résztvevő felet megszólaltatni, viszont nehéz hiteles információhoz jutni, ha több, közpénzből fizetett vezető egyszerűen lepattint minket egy semmitmondó válasszal. 

Huber László (Fidesz) egykori kőszegi polgármester ugyanakkor korábban készséggel válaszolt nekünk, most pedig a város jelenlegi vezetője is kifejtette véleményét a témában. Kőszeg önkormányzatának még május 7-én írtam levelet, így bár sok idő elteltével, de Básthy Bélától válaszokat is kapunk néhány kérdésre.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Korábban a fa szállítását részben Kőszegen át is megtették, azonban kihelyezésre kerültek súlykorlátozó táblák. Ezeket mikor tették ki, és pontosan hová?

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016 év végén egyes utcák vonatkozásában jóváhagyta, hogy „20 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival behajtani tilos" táblák kerüljenek kihelyezésre, majd a korlátozást 2017 évben valamennyi önkormányzati kezelésű útra kiterjesztettük. Jogszabályi változások következtében 2018. július 1-én lépett hatályba Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 20 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek korlátozott forgalmú övezetbe történő behajtásának szabályairól szóló 9/2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete, amelynek 1. melléklete tartalmazza a korlátozással érintett utcák jegyzékét.

Milyen károkat okoztak a fával megrakott teherautók?

A faanyag szállítási útvonalán tapasztalható volt az utak műszaki állapotának romlása, erről konkrét vizsgálati dokumentáció azonban nem készült.

Történt-e egyeztetés az erdészettel, mielőtt a súlykorlátozó táblákat elhelyezték?

A „ 20t Korlátozott forgalmú övezet (zóna)" jelzőtáblák kihelyezéséről az Erdészet tájékoztatásra került.

A most tervezett új erdei út miatt elvileg a teherautók a nemrég átadott Pogányi úton is közlekednének Kőszegen. Ez a szakasz fel van készítve a súlyterhelésre?

A Pogányi út az erdészet által készíttetett előzetes vizsgálati dokumentációban olvasható megnevezéssel ellentétesen nem „elkerülő út", a városlakók városon belüli napi forgalmának bonyolításában nagyon fontos szerepe van. A hivatkozott helyi súlykorlátozásról szóló rendelet megalkotásakor a Pogányi út még nem volt kiépítve, szükség esetén erre az útra is kiterjesztésre kerül a szabályozás.

Volt-e bármilyen egyeztetés a lakókkal az új erdészeti út megépítésével kapcsolatban?

A lakókkal a járványhelyzetre való tekintettel személyes egyeztetés egyelőre nem volt, a közleményben is jelzett módon írásban kértünk tőlük véleményeket.

Kőszeg e-mailben várja a lakosság meglátásait és észrevételeit a fakitermelő út építése kapcsán

Éppen ma írtunk róla, hogy az építtető Szombathelyi Erdészeti Zrt. tulajdonképpen nem válaszol a sajtókérdésekre a Kőszeg mellé tervezett erdészeti úttal kapcsolatban, ehelyett egy semmitmondó levélben kimerítettnek tekintik a válaszadást. Múlt héten írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. A tervek miatt a Momentum kőszegi alapszervezete online aláírásgyűjtésbe kezdett, amit már több, mint 1000-en alá is írtak.

A válaszokból arra lehet következtetni, hogy a helyi lakosság nyomására Kőszeg polgármestere a városiak érdekeit szem előtt tartva kész lépéseket tenni az erdészeti úttal kapcsolatban.

A nevezett Pogányi út egyébként azért lehet kulcskérdés, mert a tervezett erdészeti úton a fát a hegyről lehordva csakis errefelé érhetik el a megrakott teherautók a főutat. Azonban ha valóban kihelyeznek a Pogányi útra is súlykorlátozó táblákat, akkor a Meszes-völgyre megálmodott erdészeti feltáróút okafogyottá válik, hiszen a Kőszegi-hegységről lehordott fát nem tudnák a 87-es főút felé elvinni.

 

Így amennyiben valóban kihelyezik a súlykorlátozó táblákat a Pogányi útra, és ennek ellenére mégis megépül a tervezett erdészeti feltáróút, akkor a kivágott fa Kőszegi-hegységről történő leszállításán kívül más tervek is lehetnek a megálmodott nyomvonallal.

Az Összefogás Kőszegért Egyesület múlt szombatra szervezett egy közös sétát a tervezett nyomvonalra, ahol egyébként mi magunk is körbenéztünk már. A helyi Momentum pedig aláírásgyűjtést tart, amit az interneten már több, mint 1700-an alá is írtak.

Még nyugalom van a kőszegi erdőben, ahová új utat vágnának

Madárcsicsergés, szarvasbogár, rókalyukak. Egy rövid sétát tettünk a Kőszegi-hegységen, felfedezve a leendő erdészeti út nyomvonalát és közvetlen környezetét, közben pedig igyekeztünk megörökíteni nem csak a látottakat, hanem az érzéseinket is. A Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út nyomvonalán sétáltunk, és legszívesebben leheveredtünk volna egy fa tövébe.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.