Egyre több a vélemény, de vajon lépni fog Kőszeg a tervezett fakitermelő út okozta forgalomnövekedés ellen?

Nagy Donát 2020-07-02 16:00:08
A város önkormányzata e-mailben várja az észrevételeket, a polgármester pedig úgy tűnik, az állami céggel szemben a városiak mellé áll.

Rendszeresen írunk a Kőszegi-hegységre tervezett, úgynevezett erdészeti feltáróútról, aminek legújabb fejleménye volt, hogy hétfőn a zöldhatóság kizárta a sajtót és a kőszegieket is a közmeghallgatásról.

Nem engedtek be minket a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út nyilvános közmeghallgatására!

Néhány hete írtunk először a Kőszegi-hegységre tervezett, úgynevezett erdészeti feltáróútról, aminek kálváriáját azóta is nyomon követjük. A beruházás lényege, hogy a Meszes-völgyön át szeretne a Szombathelyi Erdészet egy új utat építtetni, ami a hatástanulmány szerint ezen a szakaszon a legkézefekvőbb.

Básthy Béla (Fidesz-KDNP) korábban azt írta, hogy a kőszegiektől e-mailen keresztül várja az észrevételeket, lakossági véleményeket. Azt is nyilatkozta, hogy szükség esetén hajlandó lezárni a Pogányi utat a kamionforgalom elől, így megakadályozva, hogy hamar tönkremenjen a frissen átadott út, valamint a lakosoknak sem kellene a balesetveszélytől tartania.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Mi pedig nemrég rákérdeztünk, hogy érkeztek-e levelek a polgármesteri hivatalba az úttal kapcsolatban. A Kőszegi Közös Önkormányzat válasza szerint

polgármester úr 2020. május 14-i közleményével kapcsolatban összesen 10 db észrevétel érkezett, amely vélemények többféle aspektusból közelítették meg a kérdést (pl. zajterhelés, levegőszennyezés, élővilág védelme, lakossági félelmek stb.).
Mint ahogy azt a korábbi tájékoztató levelünkben is írtuk a Pogányi út fontos szerepet tölt be a mindennapi városi forgalom lebonyolításában, így szükség esetén a súlykorlátozás erre a szakaszra is kiterjesztésre kerülhet. Az önkormányzat elsődleges célja egy olyan alternatív, mindenki számára elfogadható útvonal előkészítése, amely a lehető legkisebb társadalmi ellenállás mellett, a természetvédelmi szempontokat is szem előtt tartva segíti az erdészet feladatellátását.

Úgy tűnik tehát, van értelme felszólalni a kérdésben. A lakossági levelek egyébként valószínüleg azok lehetnek, amikből mi is szemeztünk párat.

Az erdészet szerint az ott élőknek is hasznos lesz a Kőszegi-hegységre tervezett új fakitermelő út

Néhány hete írtunk először a Kőszegi-hegységre tervezett, úgynevezett erdészeti feltáróútról, aminek kálváriáját azóta is nyomon követjük. A beruházás lényege, hogy a Meszes-völgyön át szeretne a Szombathelyi Erdészet egy új utat építtetni, ami a hatástanulmány szerint ezen a szakaszon a legkézefekvőbb.

Ha Básty valóban lezárja a teherautók elől a kőszegi Pogányi utat, és ennek ellenére mégis megépül az erdészeti feltáróút a Meszes-völgyben, akkor a kitermelt fát nagy valószínüséggel Cák - Kőszegszerdahely - Kőszegdoroszló - Lukácsháza útvonalon fogják hordani a kamionok

A hétfői, botrányosra sikerült közmeghallgatáson a civilek ígéretet kaptak arra, hogy az ott elhangzottakat átgondolják majd. Most az előzetes eljárás szakaszában tartunk, ennek határideje július 10.

Mi természetesen hivatalos úton kikértük mind a készült hangfelvételt, mind a hivatalos jegyzőkönyvet a közmeghallgatásról, mivel továbbra is szeretnénk tájékoztati a közt az út megépülésével kapcsolatban. A kitiltásunk miatt pedig a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségét kértük.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.