A Magyar Közút szerint jelentős fejlesztésre lenne szükség a Kőszegi-hegységbe vágott új fakitermelő út tervezett kereszteződéséhez

Nagy Donát 2020-05-11 08:17:00
Jelenleg egyik irányba sem lehet belátni az útszakaszt.

Ahogy múlt héten megtudtuk, új erdészeti utat vágnának a fakitermelés számára a Kőszegi-hegységen. A tervezett útvonal környékén élők online aláírásgyűjtésbe kezdtek az építkezés ellen, mivel szerintük ezzel megindulna egy bizonyos kör helyi vagyonosodása az erdőség rovására.

A beruházás hatástanulmányából kiderül, hogy a tervezett út egy Cák és Kőszeg közötti, már meglévő kereszteződéssel csatlakozna a 8719-es útra.

kép: Google Térkép

A hatástanulmányban szerepel a Magyar Közút állásfoglalása is, amely szerint

amennyiben a jelenleginél nagyobb forgalom és nagyobb járművek közlekedése várható ezen az útszakaszon, akkor a műszaki előírásoknak megfelelően a csatlakozást korszerűsíteni kell, nagyobb ívek, esetleges szélesítés kialakításával. Ezt tervező bevonásával kell megtervezni.

A közutasok azt is megjegyzik, hogy a szabályok miatt új kereszteződést a környéken, azaz 500 méteren belül mindkét irányban tilos kialakítani, így csak a meglévő csatlakozás használható az erdészeti út kapcsolatának kialakításához.

Azonban azt hozzá kell tenni, hogy jelenleg az útra rendkívül balesetveszélyes kifordulni, ugyanis a szakasz egyik irányban sem belátható.

Mivel a hatástanulmány több éve készült, a Magyar Közúttól megérdeklődtem, változott-e azóta valami.

A válaszuk szerint az elmúlt két évben a külterületi országos közúti szakaszokon létesítendő csatlakozások műszaki paramétereit meghatározó útügyi műszaki előírásokban változás nem történt. Így a témában korábban kiadott állásfoglalásukat továbbra is fenntartják.

Ugyanakkor fontosnak tartják megjegyezni, hogy a kiadott állásfoglalás egy tervezés előtti informális kérdésre vonatkozott, ami az állásfoglalás szövegéből is kitűnik.

Azóta a hivatalos közútkezelői hozzájárulás kérelmet és tervdokumentációt nem nyújtotta be sem a tervező, sem a beruházó. 

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.