Kőszeg e-mailben várja a lakosság meglátásait és észrevételeit a fakitermelő út építése kapcsán

Nagy Donát 2020-05-14 11:29:00
Közleményük szerint fontosnak tartják az elvárható tisztelet hangján, kölcsönös jószándékot feltételező, megoldásorientált egyeztetéseket.

Éppen ma írtunk róla, hogy az építtető Szombathelyi Erdészeti Zrt. tulajdonképpen nem válaszol a sajtókérdésekre a Kőszeg mellé tervezett erdészeti úttal kapcsolatban, ehelyett egy semmitmondó levélben kimerítettnek tekintik a válaszadást.

Semmitmondó válasszal pattint le a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a tervezett kőszegi fakitermelő úttal kapcsolatban

Múlt héten írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. A tervek miatt a Momentum kőszegi alapszervezete online aláírásgyűjtésbe kezdett, amit már több, mint 1000-en alá is írtak. Emellett egy Facebook oldalt is létrehoztak civilek, hogy a felmerülő kérdések egy csokorba legyenek gyűjtve, az Összefogás Kőszegért Egyesület pedig levelet írt a város polgármesterének az ügyben.

Délelőtt azonban friss poszt jelent meg Kőszeg Facebook oldalán, ami arról szól, hogy szeretnék összegyűjteni az építkezéshez kapcsolódó véleményeket. A közleményt változtatás nélkül közzétesszük:

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. útfejlesztési tervéről

Amint az a médiában is megjelent, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. (Erdészet) a Kőszeg-Kőszegszerdahely közötti 8719.sz. főútról nyíló erdészeti feltáró út létesítését tervezi Kőszeg és Kőszegdoroszló közigazgatási határán. A tervezett útépítés kapcsán az Erdészet tulajdonosi hozzájárulást kért Kőszeg Város Önkormányzatától az önkormányzat tulajdonát képező 0200/2, 0201/16 és 0201/88 helyrajzi számú önkormányzati utak használata és az Erdészet által történő fejlesztése kapcsán. Az Erdészet által készíttetett előzetes vizsgálati dokumentáció nyilvánosan hozzáférhető a Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezet- és Természetvédelmi és Osztályának internetes oldalán.

Fontos leszögezni, hogy Kőszeg Város Önkormányzata Kőszeg útállapotainak és a lakosság nyugalmának védelme érdekében évek óta foglalkozik az Erdészet által kitermelt fa elszállításának problémájával. 2017-ben a kőszegi utak állapotának védelme érdekében Huber László akkori polgármester minden városi önkormányzati belterületi út vonatkozásában kezdeményezte a 20 t súlykorlátozás bevezetését, és azóta az Erdészet 20 tonnát meghaladó súlyú járműveinek szállítási útvonala más településeken halad át, elkerüli városunkat.

Az Erdészet által készített vizsgálati dokumentáció kísérletet tesz egy olyan szállítási útvonal kijelölésére, amely elkerüli a települések belterületi útjait, és többségében az Erdészet által kezelt területeken halad. A javasolt útvonal kialakítása nem ellentétes a Kőszeg város rendezési tervében foglalt szabályozással, ugyanakkor nem kívánt hatással lehet a Kőszeghez tartozó üdülőterület telkeinek erdészeti területhez közel eső határán, és a szomszédos Kőszegdoroszló település rendezési tervileg szabályozatlan területén fekvő ingatlanokra. Önkormányzatunknál jelenleg is zajlik a bemutatott fejlesztési szándék Kőszegre gyakorolt hatásának vizsgálata, mellyel összefüggésben megfogalmaztuk felvetéseinket, kérdéseinket az Erdészet felé.

Fontos feladatunknak tekintem, hogy a lakosság részéről is minél szélesebb körben összegyűjtsük és rendszerezzük a felmerülő kérdéseket, és ezekre megfelelő választ, megoldást kérjünk az Erdészettől, illetve az engedélyezési eljárásban állást foglaló hatóságoktól, szakmai szervektől (Őrségi Nemzeti Park, Magyar Közút). Kérjük ezért a lakosságot, hogy meglátásaikat, észrevételeiket küldjék el Önkormányzatunkhoz a varosf@koszeg.hu email címre, hogy összesíthessük és képviselhessük őket a projekt kezdeményezője és a szakmailag illetékes szervezetek felé.

Mivel a város és térsége számára kiemelt jelentőségű ügyről van szó, fontosnak tartom, hogy az elvárható tisztelet hangján, kölcsönös jószándékot feltételező, megoldásorientált egyeztetéseket folytassunk, melyek során Kőszeg város érdekeit határozottan kívánom képviselni.

Tisztelettel

Básthy Béla s.k.
polgármester

Kőszeg 2020. 05. 14.

Kőszeg város

KÖZLEMÉNY A Szombathelyi Erdészeti Zrt. útfejlesztési tervéről Ami... nt az a médiában is megjelent, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. (Erdészet) a Kőszeg-Kőszegszerdahely közötti 8719.sz. főútról nyíló erdészeti feltáró út létesítését tervezi Kőszeg és Kőszegdoroszló közigazgatási határán.

A bejegyzés végén egyébként egy kommentben jelzik, hogy

"Kőszeg Város hivatalos közleményei és polgármesteri tájékoztatói alól töröljük a kommenteket. Ha véleményezni kívánja, kérjük ossza meg saját oldalán! Köszönettel: Kőszeg város"

Mi szintén lehetőséget biztosítunk arra, hogy az érintettek elmondhassák a véleményüket. Így ha Ön is részese az eseményeknek, keressen minket bizalommal az ezittaz@ugytudjuk.hu e-mail címen.

Szólj hozzá!

A hűvös reggelt langyos délután követi

Pár napig nem lesz panaszunk az időjárásra.

Ingyenes koronavírus-tesztelést követelnek az ellenzéki pártok

Közgazdászok becslése szerint ez 35-40 milliárdba kerülne.

Rakitic nem lép pályára többet a horvát válogatottban

Az ex-Barcás középpályás 106-szor játszott a válogatottban.

Az amerikai hírszerzés szerint egy kanadai nő küldhetett mérget Trumpnak

A méreg postán érkezett, egészen a Fehér Házig jutott.

Koronavírus-fertőzés miatt határozatlan ideig bezár a nemrég átadott győri jégpálya

A győri jégkorongklub dolgozói közül ketten produkáltak pozitív tesztet.

A TASZ szerint alapjogsértő a kormány tétlensége a koronavírus második hullámában

A koronavírus nemcsak az egészségügyi és járványügyi rendszerek számára jelent globális kihívást, hanem egyben a jogállami működés erőpróbája is.

Ungár Péter: az Alzheimer-kórban szenvedők méltóságát meg kell őrizni!

Az LMP álláspontja szerint a demencia, az Alzheimerrel élő családtagok gondozása nem csupán a család felelőssége.

A farokcsóválásé volt a főszerep Szombathelyen

Az Állatvédők Vasi Egyesülete szombaton tartott örökbefogadó napot, a négylábúak legnagyobb örömére.

Még a minisztert is félretájékoztatták azért, hogy ne derüljön ki: nincs elég dolgozó

Tanulságos történet egy szociális otthonról, egy állami hivatalról és egy félretájékoztatott miniszterről.

Horrorkecske tart rettegésben egy családot Kőszegen

Nemrég egy vasvillával próbálták sakkban tartani a tyúkólba betört, párosodni óhajtó Rambót.

Megszületett Léna, Nadin és Ménrót

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

LMP: a Fidesz folytatja háborúját a közalkalmazotti státusz ellen

A párt szerint a kormánypárt bojkottálta az országgyűlés bizottsági ülését.

Pozitív koronavírus-teszt miatt elmarad az SZKKA Fradi elleni meccse

A pótlás időpontjáról később születik döntés.

Zöldségenként 10 nap elzárást kapott egy paprikatolvaj

7 paprikát zsákmányolt, most 70 napig lesz hűvösön.

Tévés lesz az SZKKA hétvégi bajnokija

Az MTK-hoz látogatnak majd a szombathelyi kézis lányok.

van még itt cikk a témában:

Horrorkecske tart rettegésben egy családot Kőszegen

Nemrég egy vasvillával próbálták sakkban tartani a tyúkólba betört, párosodni óhajtó Rambót.

Hogy sikerült idén a szúnyoggyérítés Győrben? – A Győr-Szol illetékeseivel beszélgettünk

Össze lehet vetni két évet szúnyogártalom szempontjából? Mi határozta meg a győri gyérítés feltételeit? Mi lehet az oka, hogy akkor is van szúnyog, ha jó hatásfokkal működik a biológiai, illetve a földi kémiai gyérítés? Lárvatérkép, szúnyogbölcső, deltametrin: minden, amit a gyérítésről tudni érdemes.

Most könnyedén megnehezítheti a biciklitolvaj életét, elég csak annyit tennie, hogy

vasárnap kilátogat Kőszegen a Fő térre és regisztrálja a biciklijét.