Kőszeg e-mailben várja a lakosság meglátásait és észrevételeit a fakitermelő út építése kapcsán

Nagy Donát 2020-05-14 11:29:00
Közleményük szerint fontosnak tartják az elvárható tisztelet hangján, kölcsönös jószándékot feltételező, megoldásorientált egyeztetéseket.

Éppen ma írtunk róla, hogy az építtető Szombathelyi Erdészeti Zrt. tulajdonképpen nem válaszol a sajtókérdésekre a Kőszeg mellé tervezett erdészeti úttal kapcsolatban, ehelyett egy semmitmondó levélben kimerítettnek tekintik a válaszadást.

Semmitmondó válasszal pattint le a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a tervezett kőszegi fakitermelő úttal kapcsolatban

Múlt héten írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. A tervek miatt a Momentum kőszegi alapszervezete online aláírásgyűjtésbe kezdett, amit már több, mint 1000-en alá is írtak. Emellett egy Facebook oldalt is létrehoztak civilek, hogy a felmerülő kérdések egy csokorba legyenek gyűjtve, az Összefogás Kőszegért Egyesület pedig levelet írt a város polgármesterének az ügyben.

Délelőtt azonban friss poszt jelent meg Kőszeg Facebook oldalán, ami arról szól, hogy szeretnék összegyűjteni az építkezéshez kapcsolódó véleményeket. A közleményt változtatás nélkül közzétesszük:

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. útfejlesztési tervéről

Amint az a médiában is megjelent, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. (Erdészet) a Kőszeg-Kőszegszerdahely közötti 8719.sz. főútról nyíló erdészeti feltáró út létesítését tervezi Kőszeg és Kőszegdoroszló közigazgatási határán. A tervezett útépítés kapcsán az Erdészet tulajdonosi hozzájárulást kért Kőszeg Város Önkormányzatától az önkormányzat tulajdonát képező 0200/2, 0201/16 és 0201/88 helyrajzi számú önkormányzati utak használata és az Erdészet által történő fejlesztése kapcsán. Az Erdészet által készíttetett előzetes vizsgálati dokumentáció nyilvánosan hozzáférhető a Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezet- és Természetvédelmi és Osztályának internetes oldalán.

Fontos leszögezni, hogy Kőszeg Város Önkormányzata Kőszeg útállapotainak és a lakosság nyugalmának védelme érdekében évek óta foglalkozik az Erdészet által kitermelt fa elszállításának problémájával. 2017-ben a kőszegi utak állapotának védelme érdekében Huber László akkori polgármester minden városi önkormányzati belterületi út vonatkozásában kezdeményezte a 20 t súlykorlátozás bevezetését, és azóta az Erdészet 20 tonnát meghaladó súlyú járműveinek szállítási útvonala más településeken halad át, elkerüli városunkat.

Az Erdészet által készített vizsgálati dokumentáció kísérletet tesz egy olyan szállítási útvonal kijelölésére, amely elkerüli a települések belterületi útjait, és többségében az Erdészet által kezelt területeken halad. A javasolt útvonal kialakítása nem ellentétes a Kőszeg város rendezési tervében foglalt szabályozással, ugyanakkor nem kívánt hatással lehet a Kőszeghez tartozó üdülőterület telkeinek erdészeti területhez közel eső határán, és a szomszédos Kőszegdoroszló település rendezési tervileg szabályozatlan területén fekvő ingatlanokra. Önkormányzatunknál jelenleg is zajlik a bemutatott fejlesztési szándék Kőszegre gyakorolt hatásának vizsgálata, mellyel összefüggésben megfogalmaztuk felvetéseinket, kérdéseinket az Erdészet felé.

Fontos feladatunknak tekintem, hogy a lakosság részéről is minél szélesebb körben összegyűjtsük és rendszerezzük a felmerülő kérdéseket, és ezekre megfelelő választ, megoldást kérjünk az Erdészettől, illetve az engedélyezési eljárásban állást foglaló hatóságoktól, szakmai szervektől (Őrségi Nemzeti Park, Magyar Közút). Kérjük ezért a lakosságot, hogy meglátásaikat, észrevételeiket küldjék el Önkormányzatunkhoz a varosf@koszeg.hu email címre, hogy összesíthessük és képviselhessük őket a projekt kezdeményezője és a szakmailag illetékes szervezetek felé.

Mivel a város és térsége számára kiemelt jelentőségű ügyről van szó, fontosnak tartom, hogy az elvárható tisztelet hangján, kölcsönös jószándékot feltételező, megoldásorientált egyeztetéseket folytassunk, melyek során Kőszeg város érdekeit határozottan kívánom képviselni.

Tisztelettel

Básthy Béla s.k.
polgármester

Kőszeg 2020. 05. 14.

Kőszeg város

KÖZLEMÉNY A Szombathelyi Erdészeti Zrt. útfejlesztési tervéről Ami... nt az a médiában is megjelent, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. (Erdészet) a Kőszeg-Kőszegszerdahely közötti 8719.sz. főútról nyíló erdészeti feltáró út létesítését tervezi Kőszeg és Kőszegdoroszló közigazgatási határán.

A bejegyzés végén egyébként egy kommentben jelzik, hogy

"Kőszeg Város hivatalos közleményei és polgármesteri tájékoztatói alól töröljük a kommenteket. Ha véleményezni kívánja, kérjük ossza meg saját oldalán! Köszönettel: Kőszeg város"

Mi szintén lehetőséget biztosítunk arra, hogy az érintettek elmondhassák a véleményüket. Így ha Ön is részese az eseményeknek, keressen minket bizalommal az ezittaz@ugytudjuk.hu e-mail címen.

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.