Kőszeg e-mailben várja a lakosság meglátásait és észrevételeit a fakitermelő út építése kapcsán

Nagy Donát 2020-05-14 11:29:00
Közleményük szerint fontosnak tartják az elvárható tisztelet hangján, kölcsönös jószándékot feltételező, megoldásorientált egyeztetéseket.

Éppen ma írtunk róla, hogy az építtető Szombathelyi Erdészeti Zrt. tulajdonképpen nem válaszol a sajtókérdésekre a Kőszeg mellé tervezett erdészeti úttal kapcsolatban, ehelyett egy semmitmondó levélben kimerítettnek tekintik a válaszadást.

Semmitmondó válasszal pattint le a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a tervezett kőszegi fakitermelő úttal kapcsolatban

Múlt héten írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. A tervek miatt a Momentum kőszegi alapszervezete online aláírásgyűjtésbe kezdett, amit már több, mint 1000-en alá is írtak. Emellett egy Facebook oldalt is létrehoztak civilek, hogy a felmerülő kérdések egy csokorba legyenek gyűjtve, az Összefogás Kőszegért Egyesület pedig levelet írt a város polgármesterének az ügyben.

Délelőtt azonban friss poszt jelent meg Kőszeg Facebook oldalán, ami arról szól, hogy szeretnék összegyűjteni az építkezéshez kapcsolódó véleményeket. A közleményt változtatás nélkül közzétesszük:

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. útfejlesztési tervéről

Amint az a médiában is megjelent, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. (Erdészet) a Kőszeg-Kőszegszerdahely közötti 8719.sz. főútról nyíló erdészeti feltáró út létesítését tervezi Kőszeg és Kőszegdoroszló közigazgatási határán. A tervezett útépítés kapcsán az Erdészet tulajdonosi hozzájárulást kért Kőszeg Város Önkormányzatától az önkormányzat tulajdonát képező 0200/2, 0201/16 és 0201/88 helyrajzi számú önkormányzati utak használata és az Erdészet által történő fejlesztése kapcsán. Az Erdészet által készíttetett előzetes vizsgálati dokumentáció nyilvánosan hozzáférhető a Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezet- és Természetvédelmi és Osztályának internetes oldalán.

Fontos leszögezni, hogy Kőszeg Város Önkormányzata Kőszeg útállapotainak és a lakosság nyugalmának védelme érdekében évek óta foglalkozik az Erdészet által kitermelt fa elszállításának problémájával. 2017-ben a kőszegi utak állapotának védelme érdekében Huber László akkori polgármester minden városi önkormányzati belterületi út vonatkozásában kezdeményezte a 20 t súlykorlátozás bevezetését, és azóta az Erdészet 20 tonnát meghaladó súlyú járműveinek szállítási útvonala más településeken halad át, elkerüli városunkat.

Az Erdészet által készített vizsgálati dokumentáció kísérletet tesz egy olyan szállítási útvonal kijelölésére, amely elkerüli a települések belterületi útjait, és többségében az Erdészet által kezelt területeken halad. A javasolt útvonal kialakítása nem ellentétes a Kőszeg város rendezési tervében foglalt szabályozással, ugyanakkor nem kívánt hatással lehet a Kőszeghez tartozó üdülőterület telkeinek erdészeti területhez közel eső határán, és a szomszédos Kőszegdoroszló település rendezési tervileg szabályozatlan területén fekvő ingatlanokra. Önkormányzatunknál jelenleg is zajlik a bemutatott fejlesztési szándék Kőszegre gyakorolt hatásának vizsgálata, mellyel összefüggésben megfogalmaztuk felvetéseinket, kérdéseinket az Erdészet felé.

Fontos feladatunknak tekintem, hogy a lakosság részéről is minél szélesebb körben összegyűjtsük és rendszerezzük a felmerülő kérdéseket, és ezekre megfelelő választ, megoldást kérjünk az Erdészettől, illetve az engedélyezési eljárásban állást foglaló hatóságoktól, szakmai szervektől (Őrségi Nemzeti Park, Magyar Közút). Kérjük ezért a lakosságot, hogy meglátásaikat, észrevételeiket küldjék el Önkormányzatunkhoz a varosf@koszeg.hu email címre, hogy összesíthessük és képviselhessük őket a projekt kezdeményezője és a szakmailag illetékes szervezetek felé.

Mivel a város és térsége számára kiemelt jelentőségű ügyről van szó, fontosnak tartom, hogy az elvárható tisztelet hangján, kölcsönös jószándékot feltételező, megoldásorientált egyeztetéseket folytassunk, melyek során Kőszeg város érdekeit határozottan kívánom képviselni.

Tisztelettel

Básthy Béla s.k.
polgármester

Kőszeg 2020. 05. 14.

Kőszeg város

KÖZLEMÉNY A Szombathelyi Erdészeti Zrt. útfejlesztési tervéről Ami... nt az a médiában is megjelent, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. (Erdészet) a Kőszeg-Kőszegszerdahely közötti 8719.sz. főútról nyíló erdészeti feltáró út létesítését tervezi Kőszeg és Kőszegdoroszló közigazgatási határán.

A bejegyzés végén egyébként egy kommentben jelzik, hogy

"Kőszeg Város hivatalos közleményei és polgármesteri tájékoztatói alól töröljük a kommenteket. Ha véleményezni kívánja, kérjük ossza meg saját oldalán! Köszönettel: Kőszeg város"

Mi szintén lehetőséget biztosítunk arra, hogy az érintettek elmondhassák a véleményüket. Így ha Ön is részese az eseményeknek, keressen minket bizalommal az ezittaz@ugytudjuk.hu e-mail címen.

Szólj hozzá!

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.

Ha nem állampapírba fektet, akkor jön az értesítő

Kötelező lesz a bankoknak tájékoztatni azokat, akik nem állampapírba fektetettek.

Dézsi: GYAC-ügyben nem kívánok állást foglalni

Fontosnak tartja a tizenhárom szakosztály biztonságos működését - emelte ki.

Elköszönt a Szombathelyi Haladástól Michal Hipp vezetőedző

Információink szerint két meghatározó játékossal sem számol a klub a következő szezonban.

Húsklopfolóval törte be a testvére fejét egy fiatalember Győrben

A testvérek azért estek egymásnak mert este beszűrődött a fény a kulcslyukon keresztül.

Borkai Radnótinak: Mi jön ezután, ellehetetlenítitek a klubot?

Reagált a két alpolgármester tegnapi közleményére a GYAC élére kedden megválasztott volt polgármester.