Kőszeg e-mailben várja a lakosság meglátásait és észrevételeit a fakitermelő út építése kapcsán

Nagy Donát 2020-05-14 11:29:00
Közleményük szerint fontosnak tartják az elvárható tisztelet hangján, kölcsönös jószándékot feltételező, megoldásorientált egyeztetéseket.

Éppen ma írtunk róla, hogy az építtető Szombathelyi Erdészeti Zrt. tulajdonképpen nem válaszol a sajtókérdésekre a Kőszeg mellé tervezett erdészeti úttal kapcsolatban, ehelyett egy semmitmondó levélben kimerítettnek tekintik a válaszadást.

Semmitmondó válasszal pattint le a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a tervezett kőszegi fakitermelő úttal kapcsolatban

Múlt héten írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. A tervek miatt a Momentum kőszegi alapszervezete online aláírásgyűjtésbe kezdett, amit már több, mint 1000-en alá is írtak. Emellett egy Facebook oldalt is létrehoztak civilek, hogy a felmerülő kérdések egy csokorba legyenek gyűjtve, az Összefogás Kőszegért Egyesület pedig levelet írt a város polgármesterének az ügyben.

Délelőtt azonban friss poszt jelent meg Kőszeg Facebook oldalán, ami arról szól, hogy szeretnék összegyűjteni az építkezéshez kapcsolódó véleményeket. A közleményt változtatás nélkül közzétesszük:

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. útfejlesztési tervéről

Amint az a médiában is megjelent, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. (Erdészet) a Kőszeg-Kőszegszerdahely közötti 8719.sz. főútról nyíló erdészeti feltáró út létesítését tervezi Kőszeg és Kőszegdoroszló közigazgatási határán. A tervezett útépítés kapcsán az Erdészet tulajdonosi hozzájárulást kért Kőszeg Város Önkormányzatától az önkormányzat tulajdonát képező 0200/2, 0201/16 és 0201/88 helyrajzi számú önkormányzati utak használata és az Erdészet által történő fejlesztése kapcsán. Az Erdészet által készíttetett előzetes vizsgálati dokumentáció nyilvánosan hozzáférhető a Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezet- és Természetvédelmi és Osztályának internetes oldalán.

Fontos leszögezni, hogy Kőszeg Város Önkormányzata Kőszeg útállapotainak és a lakosság nyugalmának védelme érdekében évek óta foglalkozik az Erdészet által kitermelt fa elszállításának problémájával. 2017-ben a kőszegi utak állapotának védelme érdekében Huber László akkori polgármester minden városi önkormányzati belterületi út vonatkozásában kezdeményezte a 20 t súlykorlátozás bevezetését, és azóta az Erdészet 20 tonnát meghaladó súlyú járműveinek szállítási útvonala más településeken halad át, elkerüli városunkat.

Az Erdészet által készített vizsgálati dokumentáció kísérletet tesz egy olyan szállítási útvonal kijelölésére, amely elkerüli a települések belterületi útjait, és többségében az Erdészet által kezelt területeken halad. A javasolt útvonal kialakítása nem ellentétes a Kőszeg város rendezési tervében foglalt szabályozással, ugyanakkor nem kívánt hatással lehet a Kőszeghez tartozó üdülőterület telkeinek erdészeti területhez közel eső határán, és a szomszédos Kőszegdoroszló település rendezési tervileg szabályozatlan területén fekvő ingatlanokra. Önkormányzatunknál jelenleg is zajlik a bemutatott fejlesztési szándék Kőszegre gyakorolt hatásának vizsgálata, mellyel összefüggésben megfogalmaztuk felvetéseinket, kérdéseinket az Erdészet felé.

Fontos feladatunknak tekintem, hogy a lakosság részéről is minél szélesebb körben összegyűjtsük és rendszerezzük a felmerülő kérdéseket, és ezekre megfelelő választ, megoldást kérjünk az Erdészettől, illetve az engedélyezési eljárásban állást foglaló hatóságoktól, szakmai szervektől (Őrségi Nemzeti Park, Magyar Közút). Kérjük ezért a lakosságot, hogy meglátásaikat, észrevételeiket küldjék el Önkormányzatunkhoz a varosf@koszeg.hu email címre, hogy összesíthessük és képviselhessük őket a projekt kezdeményezője és a szakmailag illetékes szervezetek felé.

Mivel a város és térsége számára kiemelt jelentőségű ügyről van szó, fontosnak tartom, hogy az elvárható tisztelet hangján, kölcsönös jószándékot feltételező, megoldásorientált egyeztetéseket folytassunk, melyek során Kőszeg város érdekeit határozottan kívánom képviselni.

Tisztelettel

Básthy Béla s.k.
polgármester

Kőszeg 2020. 05. 14.

Kőszeg város

KÖZLEMÉNY A Szombathelyi Erdészeti Zrt. útfejlesztési tervéről Ami... nt az a médiában is megjelent, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. (Erdészet) a Kőszeg-Kőszegszerdahely közötti 8719.sz. főútról nyíló erdészeti feltáró út létesítését tervezi Kőszeg és Kőszegdoroszló közigazgatási határán.

A bejegyzés végén egyébként egy kommentben jelzik, hogy

"Kőszeg Város hivatalos közleményei és polgármesteri tájékoztatói alól töröljük a kommenteket. Ha véleményezni kívánja, kérjük ossza meg saját oldalán! Köszönettel: Kőszeg város"

Mi szintén lehetőséget biztosítunk arra, hogy az érintettek elmondhassák a véleményüket. Így ha Ön is részese az eseményeknek, keressen minket bizalommal az ezittaz@ugytudjuk.hu e-mail címen.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.