Semmitmondó válasszal pattint le a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a tervezett kőszegi fakitermelő úttal kapcsolatban

Nagy Donát 2020-05-14 08:27:00
Ha a lakókkal is így kommunikálnak, akkor az valóban feszültségek forrása lehet.

Múlt héten írtunk először a Kőszegi-hegységre megálmodott fakitermelő útról. A tervek miatt a Momentum kőszegi alapszervezete online aláírásgyűjtésbe kezdett, amit már több, mint 1000-en alá is írtak. Emellett egy Facebook oldalt is létrehoztak civilek, hogy a felmerülő kérdések egy csokorba legyenek gyűjtve, az Összefogás Kőszegért Egyesület pedig levelet írt a város polgármesterének az ügyben.

Új erdészeti utat vágnának a fakitermelés számára a Kőszegi-hegységen

Jelentős beruházás van betervezve a Kőszegi-hegységen kitermelt faanyag elszállításának megoldására. Korábban a kivágott fákat más útvonalon, többnyire Velemen keresztül hordták a kamionok, azonban a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szerint a települést tehermentesíteni kell a forgalomtól. Az új erdészeti út létesítését még 2017-ben határozták el, a Kőszegi-hegység Meszes-völgyi részén haladna át, és a tervek szerint már 2021 tavaszán el is készülne.

Az utat a Szombathelyi Erdészeti Zrt. építteti, ezért még az első cikk megjelenésekor, azaz egy héttel ezelőtt az alábbi kérdéseket tettem fel nekik:

  • ha eddig megoldható volt más útvonalakon a szállítás, most miért kell új utat építeni?
  • miért kellett az engedélyeztetést két-három évvel ezelőtt leállítani, és miért most indítják újra a tervezést?
  • történt-e egyeztetés a leendő út mellett élőkkel, tervezik-e az ő kárpótlásukat a megnövekedett zaj- és porterhelés miatt?
  • a kitermelt fákat hová értékesítik, ebből pedig mekkora bevétele származik az erdészetnek? ezt mire fordítják?
  • igaz-e az az információ, hogy Kőszeg város korábbi polgármestere, Huber László is részt vesz a projektben? Amennyiben igen, milyen titulusban?

A legutolsó kérdésre közben maga az érintett adott választ, Huber László telefonon készségesen válaszolt a neki feltett kérdéseimre. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. viszont egy hét után is csupán az alábbi választ küldte, amiben semmi érdemi információ nincs a kérdéseimet tekintve:

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Kőszeg város úthálózatának tehermentesítése céljából új erdészeti út létesítését határozta el a Kőszegi – hegység, Meszes-völgyi részén keresztül. A tervezési szerződéseket 2019. szeptemberében kötötte a társaságunk, amelyek alapján a terveket a megfelelő jogosultsággal rendelkező környezetvédelmi, illetve tájvédelmi szakértők állítottak össze, akik előzetesen egyeztettek az eljáró hatósággal is.

Legfontosabb célunk a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítása, mellyel szorosan összefügg a Kőszegi-hegységben kitermelt faanyag rakodóra, felhasználóhoz, vevőkhöz történő szállítási tevékenysége is. Az új erdészeti feltáróút tervezésénél kiemelt szempont volt a legrövidebb útkapcsolati lehetőség megtervezése a meglévő erdészeti magánút és a közút között, a lehető legkisebb lakossági érintettség és zavaró hatás figyelembevételével. A tervezett úton forgalom egyébként csak a nappali időszakban, 8–16 óra között várható, éjszakai üzemelés nem lesz.

Az új erdészeti út részben sorompóval lezárt, kizárólag erdészeti használatra készül, de azon gyalogos és kerékpáros forgalom engedélyezett lesz.

Üdvözlettel,

Bugán József
vezérigazgató
Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A környék lakóitól egyébként sokszor elhangzott már, hogy velük senki sem egyeztet. A dolgok tisztázása érdekében sajtóként mi nyitottak vagyunk a párbeszédre, azonban a hiteles tájékoztatást nagyban megnehezíti, ha a kérdésekre semmilyen választ nem kapunk. Az itt élőkről nem is beszélve.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.