Ismét nyugati ügynöknek nevezte a szentiváni civileket Dézsi Csaba András

ugytudjuk.hu 2024-05-22 18:29:00
Dézsit legutóbb kifütyülték Szentivánon, amikor színpadra lépett.

A GyőrPlusz rádióban ismét saját sikereként próbálta eladni Dézsi Csaba András polgármester, hogy a szentiváni civilek két éve tartó tiltakozása után a kampányfinisben bejelentette: mégsem lesz veszélyes ipari övezet az óriási, 400 hektáros tervezett ipari park a városrészben.

De nem állt meg itt, hét percen keresztül (a műsor 13. percétől) szidta a szentiváni civileket, akikről elmondta: szerinte

  • hazudtak az akkumulátorgyárról;
  • végig politikai céllal terjesztettek rémhíreket;
  • nem is szentivániak, csak odaköltöztek;
  • és egyébként is nyugati ügynökök, akiket vasvillával kéne elkergetni.

A polgármesternek nagyon fájhat a szentiváni helyzet, főleg azután, hogy a minap a szentiváni Boney M koncert előtt színapdra lépett és kifütyülték a helyiek, amit Dézsi igyekezett „támogató fütyülésként” értelmezni. Az esetről készült videót itt lehet megtekinteni.

A szentiváni civilek közel két éve küzdenek az ellen, hogy a már meglévő ipari park további bővítésével egy hatalmas (400 hektár kiterjedésű), különösen veszélyes, fertőzés-, tűz-, robbanásveszélyes, bűzös vagy akár nagy zajjal járó tevékenységek befogadására is alkalmas ipari terület létesüljön a városrész mellé, amely ezáltal többek között akkumulátorgyártással kapcsolatos beruházásnak is helyet adhatna. A Szívügyünk Szentiván mozgalom önkéntesei 2022-ben 5585, idén pedig 7029 aláírást gyűjtöttek össze a településrészen, többek között az övezeti besorolás ellen is tiltakozva, és Dr. Balog-Farkas Renáta személyében képviselőjelöltet is indítanak a városrészben, akit a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület azzal támogat, hogy nem indít a körzetben saját jelöltet.

Mit kell tudni a szentiváni Ipari Park-bővítésről?

2020 januárjában, a választási kampányban Dézsi Csaba András az iparfejlesztés kapcsán azt nyilatkozta az Azonnali.hunak adott interjújában:

„Győr városában a gazdaságot színesíteni kell, a stabilitás érdekében újabb lábakat kell eresztenünk. Erre azt hiszem, képes vagyok, és meg tudom ígérni, hogy hatékonyan fogjuk képviselni Budapesten a várost, és nem Budapestről fogják megmondani, hogy mi történjen Győrben.”

2022. január 20-án megjelent egy kormányrendelet, amely egy sor győri helyrajzi számon elrendelte, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügyként különösen veszélyes, zavaró hatású ipari terület (GIPZ besorolás) létesül. Erről 141/2018. kormányrendelet 6/ZS. paragrafusa rendelkezik.

2022. február 6-án, az országgyűlési választási kampány kezdetén számoltak be a győri fideszes politikusok: Dézsi Csaba András győri polgármester, Simon Róbert Balázs és Kara Ákosmindannyian egyszerre, a Facebook-oldalukon, hogy Győr 10 milliárd forint kormányzati támogatást kap az Ipari Park bővítésére, mivel az eredetileg erre kijelölt terület megtelt. Később kiderült, hogy ez olyan támogatás, amit aztán majd, ha a város eladja a szóban forgó telkeket, vissza kell fizetni, vagyis ahogy a polgármester később fogalmazott: „állami kölcsönt” kaptak.

2022 augusztusának elején aztán kiderült, hogy egészen konkrétan egy Győrszentiván melletti, több mint 400 hektáros területen jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet létesülne, ahol „különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítményeket” lehet majd elhelyezni. Ez azért derült ki, mert az ügyben partnerségi egyeztetés indult, annak keretében pedig lakossági fórumot hirdettek, amelyen a már akkor is tiltakozó szentivániak megtöltötték a városháza dísztermét. Az iparkamara megyei elnöke egy interjúban arról beszélt, hogy a Volkswagen építene akkumulátorgyárat Győr környékén.

Még ebben a hónapban a szentiváni civilek összegyűjtöttek a GIPZ övezeti besorolás ellen 5585 aláírást, majd szeptemberben tüntetést és lakossági fórumot tartottak, miközben Dézsi Csaba András polgármester több alkalommal is külföldről fizetettprofi provokátornak hívta őket, akik megfélemlítik a szentivániakat, illetve egy költséges – és végül sikertelen – jogi eljárással a város pénzéből próbálta levédetni a civilek által használt Szívügyünk Szentiván nevet.

Arról sem a polgármester, sem senki más nem adott soha számot, hogy miért szükséges a területnek GIPZ besorolást adni,

sőt, tavaly novemberben a polgármester azt mondta, hogy kérték azt, hogy ne ez legyen a besorolás, de ezt nem sikerült elérni; az is kiderült, hogy a területet az önkormányzat egytértésével a kormány jelölte ki. Azt azonban végig nem volt hajlandó elismerni a polgármester, hogy akkumulátorgyár érkezne ide, bár eleinte hevesen magyarázta, hogy a nyugati akkumultárogyár jobb, mint a keleti. Ennek a fejtegetésnek az okát 2023 tavaszán sejthették meg a győri polgárok, mikor az önkormányzati propagandalapban leírták:

„Kétségtelenül szóba került, hogy a Volkswagen négy telephelyet vizsgál, de döntés nincs, és tudomásunk szerint soha nem Győrszentiván volt a legesélyesebb.”

Mikor megkérdeztük Dézsi Csaba Andrást idén tavasszal, hogy ő mikor értesült arról, hogy a Volkswagen vizsgálja, hogy Győrbe költöztessen akkumulátorgyárat, a polgármester nem válaszolt a kérdésre.

2022 végén a Városstratégiai Bizottság ülésén próbálták keresztülverni az eredeti partnerségi egyeztetés lezárását, hogy haladhasson a GIPZ övezeti átsorolás, miközben a beérkező véleményekre, javaslatokra valójában nem válaszoltak, végül a fideszes többségű bizottságon is elhasalt a javaslat. Végül ez januárban sikerült, de akkor azzal az ígérettel, hogy még új eljárás indul, ahol ismét lesz lehetőség a véleményezésre.

2023 őszén aztán kiderült, hogy a főépítész szerint a területet a gyakorlatban GIPZ-övezetként kezelik, hiába nem született az átsorolásról döntés a győri közgyűlésben. A közmeghallgatáson Dézsi Csaba András színitársulatnak hívta a szentiváni civileket.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.