Ipari Park-bővítés: Zöld utat kapott a különösen veszélyes ipari területté minősítés

Pintér Bence 2023-01-25 05:59:00
A decemberi bukás után januárban megszavazta a többség a bizottságban a „partnerségi egyezetetés” lezárását, mely során minden ellenvéleményt figyelmen kívül hagyott a győri városháza.

A Győri Önkormányzat Városstratégiai Bizottságának januári ülésén sikerült az, ami decemberben nem: mint beszámoltunk róla, akkor ugyanis hiába a fideszes többség, nem szavazták meg az Ipari Park szentiváni bővítéséről szóló partnerségi egyeztetés lezárását, amelynek záródokumentuma gyakorlatilag azt mondta ki, hogy a több mint 900 ellenvélemény mellékes, az egyeztetés sikeres volt, mehet a terület átminősítése különösen veszélyes ipari területté (Gipz).

A keddi ülésen végül sikerült a többségnek átnyomnia a partnerségi egyeztetés lezárását, tehát tulajdonképpen zöld utat kapott a terület átminősítése különösen veszélyes ipari területté (Gipz).

Az előterjesztést ezúttal hárman nem szavazták meg: Sik Sándor (Fidesz) szentiváni képviselő, a Bizottság elnöke, Pollreisz Balázs (MSZP) és egy nem képviselő tag, Barthalos István nyomott nemet, míg Bárány István (független) tartózkodott. Igennel Szabó Jenő (Fidesz), Borsi Róbert (Fidesz), az ellenzéki összefogást eláruló  exjobbikos Fodor Roland (független), illetve a nem képviselő tagok közül Tallián István, Nagy András, és az ellenzéki összefogást eláruló exjobbikos Takács Gábor egykori képviselőjelölt szavazott. A szavazáson nem vett rész Béres Andrea nem képviselő tag.

Decemberben Fodor Roland, Nagy András és Takács Gábor még tartózkodott az ügyben.

Az ülésen részt vettek a szentiváni civilek is, akik korábban egy 14 oldalas dokumentumot juttattak el a bizottság tagjaihoz, amelyben felhívták a figyelmet az eljárás külöféle hiányosságaira, majd az ülésen is felszólaltak. Az élményeikről Szabó Andrea írt beszámolót a Szívügyünk Szentiván csoportba, itt egy részlet:

„Sok tanulságos dolgot láttunk, hallottunk ezen a bizottsági ülésen, de a legmeggyőzőbb ezek közül egyértelműen az volt, amikor Szabó Jenő értelmezhetetlen és teljesen irreleváns ipartörténeti kitekintését követően megállapította, hogy »jönnek a robotok«, majd doktori disszertációt is megszégyenítő részletességgel ecsetelte, hogy a Szentivánon növekvő megbetegedések száma minden bizonnyal Csernobil következménye. Az, hogy a gyermekkori asztma és a növekvő tendenciát mutató légúti megbetegedések pontosan milyen kapcsolatban lehetnek Csernobillal, sajnos végül nem derült ki, de a többi okfejtés mindenért kárpótolt bennünket.

Mondjuk nem is nagyon mertünk kérdezni, mert ha hiszitek, ha nem, már a bejáratban fegyveres rendőrök fogadtak bennünket és a folyosótól az ülésteremig biztonsági őrök óvták az oldott légkörű, Nyitott Városházát tőlünk, civilektől és választópolgároktól – mert bizony 2024-ben mi választani fogunk! Igazán felemelő volt ez a meleg fogadtatás. (...)
 
- a Városstratégiai Bizottság azon tagjai, akik nem voltak álmosak és/vagy nem nyomkodták a telefonjukat az asztal alatt, egyöntetűen megállapították, hogy a partnerségi egyeztetés lezárásáról való szavazás irreleváns oly módon, hogy az egyeztetési eljárás során beérkezett 900 kifogás elutasításáról vagy elfogadásáról kell szavazniuk, mely kifogásokat ők nem is látták és amely kifogások a benyújtók részére sem lettek hivatalosan megválaszolva. Szaksz Vince főépítészt idézem: »Hivatalos válasz nem ment ki, mert azt a partnerségi rendelet…. hát…nem az, hogy nem írja elő…..de…minden partnerségi úgy zajlik, hogy nincs közvetlen kapcsolat a partnerek és az önkormányzat között. Az észrevételek összegzésre kerülnek és értékelésre a Városstratégiai Bizottság elé terjesztik.« – Minden világos: a rendelet nem az, hogy nem írja elő, de így szoktuk.”

Ezután újra el kell indítania az eljárást a városházának az e-térben, ahol a civilek még valamennyire talán közbe tudnak majd lépni, de legalábbis ismét véleményezhetnek – amiben az a szép, mint azt Szabó Andrea írja, hogy már most azt hangsúlyozták, hogy „az önkormányzatnak tulajdonképpen már ebben a mínuszegyedik szakaszban sincs joga felülbírálni a kormányrendeletet”, valamint például Borsi Róbert (Fidesz) azt, hogy „az önkormányzatnak tulajdonképpen végrehajtó szerepköre van, mert mind a terület helyét, méretét és a GIPZ övezet szükségességét kormányrendelet írja elő”, tehát kérdés, mi értelme van akkor véleményezni.

Pollreisz Balázs (MSZP) később a Facebookon posztolt az ülésről. Kifejtette: ő azt javasolta az ülés elején, hogy vegyék le a napirendről az ügyet, hiszen nem történt változás, továbbra sem válaszoltak a 900 lakossági észrevételre, nincs miért lezárni az egyeztetést. A többség mégis napirendre vette az ügyet.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani. Ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak augusztus eleje óta tiltakoznak5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellentöbb száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

Szólj hozzá!

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.