Ipari Park-bővítés: Zöld utat kapott a különösen veszélyes ipari területté minősítés

Pintér Bence 2023-01-25 05:59:00
A decemberi bukás után januárban megszavazta a többség a bizottságban a „partnerségi egyezetetés” lezárását, mely során minden ellenvéleményt figyelmen kívül hagyott a győri városháza.

A Győri Önkormányzat Városstratégiai Bizottságának januári ülésén sikerült az, ami decemberben nem: mint beszámoltunk róla, akkor ugyanis hiába a fideszes többség, nem szavazták meg az Ipari Park szentiváni bővítéséről szóló partnerségi egyeztetés lezárását, amelynek záródokumentuma gyakorlatilag azt mondta ki, hogy a több mint 900 ellenvélemény mellékes, az egyeztetés sikeres volt, mehet a terület átminősítése különösen veszélyes ipari területté (Gipz).

A keddi ülésen végül sikerült a többségnek átnyomnia a partnerségi egyeztetés lezárását, tehát tulajdonképpen zöld utat kapott a terület átminősítése különösen veszélyes ipari területté (Gipz).

Az előterjesztést ezúttal hárman nem szavazták meg: Sik Sándor (Fidesz) szentiváni képviselő, a Bizottság elnöke, Pollreisz Balázs (MSZP) és egy nem képviselő tag, Barthalos István nyomott nemet, míg Bárány István (független) tartózkodott. Igennel Szabó Jenő (Fidesz), Borsi Róbert (Fidesz), az ellenzéki összefogást eláruló  exjobbikos Fodor Roland (független), illetve a nem képviselő tagok közül Tallián István, Nagy András, és az ellenzéki összefogást eláruló exjobbikos Takács Gábor egykori képviselőjelölt szavazott. A szavazáson nem vett rész Béres Andrea nem képviselő tag.

Decemberben Fodor Roland, Nagy András és Takács Gábor még tartózkodott az ügyben.

Az ülésen részt vettek a szentiváni civilek is, akik korábban egy 14 oldalas dokumentumot juttattak el a bizottság tagjaihoz, amelyben felhívták a figyelmet az eljárás külöféle hiányosságaira, majd az ülésen is felszólaltak. Az élményeikről Szabó Andrea írt beszámolót a Szívügyünk Szentiván csoportba, itt egy részlet:

„Sok tanulságos dolgot láttunk, hallottunk ezen a bizottsági ülésen, de a legmeggyőzőbb ezek közül egyértelműen az volt, amikor Szabó Jenő értelmezhetetlen és teljesen irreleváns ipartörténeti kitekintését követően megállapította, hogy »jönnek a robotok«, majd doktori disszertációt is megszégyenítő részletességgel ecsetelte, hogy a Szentivánon növekvő megbetegedések száma minden bizonnyal Csernobil következménye. Az, hogy a gyermekkori asztma és a növekvő tendenciát mutató légúti megbetegedések pontosan milyen kapcsolatban lehetnek Csernobillal, sajnos végül nem derült ki, de a többi okfejtés mindenért kárpótolt bennünket.

Mondjuk nem is nagyon mertünk kérdezni, mert ha hiszitek, ha nem, már a bejáratban fegyveres rendőrök fogadtak bennünket és a folyosótól az ülésteremig biztonsági őrök óvták az oldott légkörű, Nyitott Városházát tőlünk, civilektől és választópolgároktól – mert bizony 2024-ben mi választani fogunk! Igazán felemelő volt ez a meleg fogadtatás. (...)
 
- a Városstratégiai Bizottság azon tagjai, akik nem voltak álmosak és/vagy nem nyomkodták a telefonjukat az asztal alatt, egyöntetűen megállapították, hogy a partnerségi egyeztetés lezárásáról való szavazás irreleváns oly módon, hogy az egyeztetési eljárás során beérkezett 900 kifogás elutasításáról vagy elfogadásáról kell szavazniuk, mely kifogásokat ők nem is látták és amely kifogások a benyújtók részére sem lettek hivatalosan megválaszolva. Szaksz Vince főépítészt idézem: »Hivatalos válasz nem ment ki, mert azt a partnerségi rendelet…. hát…nem az, hogy nem írja elő…..de…minden partnerségi úgy zajlik, hogy nincs közvetlen kapcsolat a partnerek és az önkormányzat között. Az észrevételek összegzésre kerülnek és értékelésre a Városstratégiai Bizottság elé terjesztik.« – Minden világos: a rendelet nem az, hogy nem írja elő, de így szoktuk.”

Ezután újra el kell indítania az eljárást a városházának az e-térben, ahol a civilek még valamennyire talán közbe tudnak majd lépni, de legalábbis ismét véleményezhetnek – amiben az a szép, mint azt Szabó Andrea írja, hogy már most azt hangsúlyozták, hogy „az önkormányzatnak tulajdonképpen már ebben a mínuszegyedik szakaszban sincs joga felülbírálni a kormányrendeletet”, valamint például Borsi Róbert (Fidesz) azt, hogy „az önkormányzatnak tulajdonképpen végrehajtó szerepköre van, mert mind a terület helyét, méretét és a GIPZ övezet szükségességét kormányrendelet írja elő”, tehát kérdés, mi értelme van akkor véleményezni.

Pollreisz Balázs (MSZP) később a Facebookon posztolt az ülésről. Kifejtette: ő azt javasolta az ülés elején, hogy vegyék le a napirendről az ügyet, hiszen nem történt változás, továbbra sem válaszoltak a 900 lakossági észrevételre, nincs miért lezárni az egyeztetést. A többség mégis napirendre vette az ügyet.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani. Ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak augusztus eleje óta tiltakoznak5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellentöbb száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

Szólj hozzá!

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.