Ipari Park-bővítés: Zöld utat kapott a különösen veszélyes ipari területté minősítés

Pintér Bence 2023-01-25 05:59:00
A decemberi bukás után januárban megszavazta a többség a bizottságban a „partnerségi egyezetetés” lezárását, mely során minden ellenvéleményt figyelmen kívül hagyott a győri városháza.

A Győri Önkormányzat Városstratégiai Bizottságának januári ülésén sikerült az, ami decemberben nem: mint beszámoltunk róla, akkor ugyanis hiába a fideszes többség, nem szavazták meg az Ipari Park szentiváni bővítéséről szóló partnerségi egyeztetés lezárását, amelynek záródokumentuma gyakorlatilag azt mondta ki, hogy a több mint 900 ellenvélemény mellékes, az egyeztetés sikeres volt, mehet a terület átminősítése különösen veszélyes ipari területté (Gipz).

A keddi ülésen végül sikerült a többségnek átnyomnia a partnerségi egyeztetés lezárását, tehát tulajdonképpen zöld utat kapott a terület átminősítése különösen veszélyes ipari területté (Gipz).

Az előterjesztést ezúttal hárman nem szavazták meg: Sik Sándor (Fidesz) szentiváni képviselő, a Bizottság elnöke, Pollreisz Balázs (MSZP) és egy nem képviselő tag, Barthalos István nyomott nemet, míg Bárány István (független) tartózkodott. Igennel Szabó Jenő (Fidesz), Borsi Róbert (Fidesz), az ellenzéki összefogást eláruló  exjobbikos Fodor Roland (független), illetve a nem képviselő tagok közül Tallián István, Nagy András, és az ellenzéki összefogást eláruló exjobbikos Takács Gábor egykori képviselőjelölt szavazott. A szavazáson nem vett rész Béres Andrea nem képviselő tag.

Decemberben Fodor Roland, Nagy András és Takács Gábor még tartózkodott az ügyben.

Az ülésen részt vettek a szentiváni civilek is, akik korábban egy 14 oldalas dokumentumot juttattak el a bizottság tagjaihoz, amelyben felhívták a figyelmet az eljárás külöféle hiányosságaira, majd az ülésen is felszólaltak. Az élményeikről Szabó Andrea írt beszámolót a Szívügyünk Szentiván csoportba, itt egy részlet:

„Sok tanulságos dolgot láttunk, hallottunk ezen a bizottsági ülésen, de a legmeggyőzőbb ezek közül egyértelműen az volt, amikor Szabó Jenő értelmezhetetlen és teljesen irreleváns ipartörténeti kitekintését követően megállapította, hogy »jönnek a robotok«, majd doktori disszertációt is megszégyenítő részletességgel ecsetelte, hogy a Szentivánon növekvő megbetegedések száma minden bizonnyal Csernobil következménye. Az, hogy a gyermekkori asztma és a növekvő tendenciát mutató légúti megbetegedések pontosan milyen kapcsolatban lehetnek Csernobillal, sajnos végül nem derült ki, de a többi okfejtés mindenért kárpótolt bennünket.

Mondjuk nem is nagyon mertünk kérdezni, mert ha hiszitek, ha nem, már a bejáratban fegyveres rendőrök fogadtak bennünket és a folyosótól az ülésteremig biztonsági őrök óvták az oldott légkörű, Nyitott Városházát tőlünk, civilektől és választópolgároktól – mert bizony 2024-ben mi választani fogunk! Igazán felemelő volt ez a meleg fogadtatás. (...)
 
- a Városstratégiai Bizottság azon tagjai, akik nem voltak álmosak és/vagy nem nyomkodták a telefonjukat az asztal alatt, egyöntetűen megállapították, hogy a partnerségi egyeztetés lezárásáról való szavazás irreleváns oly módon, hogy az egyeztetési eljárás során beérkezett 900 kifogás elutasításáról vagy elfogadásáról kell szavazniuk, mely kifogásokat ők nem is látták és amely kifogások a benyújtók részére sem lettek hivatalosan megválaszolva. Szaksz Vince főépítészt idézem: »Hivatalos válasz nem ment ki, mert azt a partnerségi rendelet…. hát…nem az, hogy nem írja elő…..de…minden partnerségi úgy zajlik, hogy nincs közvetlen kapcsolat a partnerek és az önkormányzat között. Az észrevételek összegzésre kerülnek és értékelésre a Városstratégiai Bizottság elé terjesztik.« – Minden világos: a rendelet nem az, hogy nem írja elő, de így szoktuk.”

Ezután újra el kell indítania az eljárást a városházának az e-térben, ahol a civilek még valamennyire talán közbe tudnak majd lépni, de legalábbis ismét véleményezhetnek – amiben az a szép, mint azt Szabó Andrea írja, hogy már most azt hangsúlyozták, hogy „az önkormányzatnak tulajdonképpen már ebben a mínuszegyedik szakaszban sincs joga felülbírálni a kormányrendeletet”, valamint például Borsi Róbert (Fidesz) azt, hogy „az önkormányzatnak tulajdonképpen végrehajtó szerepköre van, mert mind a terület helyét, méretét és a GIPZ övezet szükségességét kormányrendelet írja elő”, tehát kérdés, mi értelme van akkor véleményezni.

Pollreisz Balázs (MSZP) később a Facebookon posztolt az ülésről. Kifejtette: ő azt javasolta az ülés elején, hogy vegyék le a napirendről az ügyet, hiszen nem történt változás, továbbra sem válaszoltak a 900 lakossági észrevételre, nincs miért lezárni az egyeztetést. A többség mégis napirendre vette az ügyet.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani. Ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak augusztus eleje óta tiltakoznak5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellentöbb száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.