Fórum az Ipari Parkról: Dézsi polgármester Budapestig futott, a hivatalnokok nem válaszoltak

Pintér Bence 2022-09-20 19:53:00
Számos fontos kérdést tettek fel a szentiváni civilek által szervezett, az Ipari Park bővítéséről tartott fórum résztvevői. Szinte semmire sem kaptak választ, a polgármester, a főispán és az országgyűlési képviselő el sem jöttek.

Lakossági fórumot szervezett kedden, Győrszentivánon a Szentiváni Öko Szeglet (SZÖSZ) és a Szentivániak Szentivánért Alapítvány, amelynek témája az Ipari Park bővítése Győrszentiván határában. Szentiván mellett 350-400 hektárral akarja bővíteni a város és a kormány az Ipari Parkot február óta, erről azonban a szentivániak csak onnan értesültek, hogy augusztus elején lakossági egyeztetést hívott össze a város azért, hogy az érintett területet Gipz besorolásba tegyék át, ami „különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítmények” elhelyezését teszi lehetővé.

Ezután kezdődött a civil tiltakozás, amelynek során 5585 aláírást gyűjtöttek össze a beruházás ellen, miközben Dézsi Csaba András polgármester politikai hecckampánynak titulálta a civil tiltakozást.

A fórum tehát feszült kontextusban indult, mivel előző nap tüntettek a szentiváni civilek, miután kiderült, hogy Dézsi Csaba András polgármester már nyár elején engedélyezte termőfödlek kisajátítását. A több száz fős tüntetést másnap, azaz kedden Dézsi polgármester „DK- és MSZP- párt, illetve taggyűlésnek” hívta a közgyűlésen. Az ezerfős Molnár Vid Bertalan Közösségi Központ a fórum elejére nagyjából megtelt.

Dézsi Csaba András nem jött el a fórumra, mert Budapesten volt jelenése, és állítása szerint nem is kapta meg a meghívót egyébként se. De nem jött el egyik országgyűlési képviselő sem – Simon Róbert Balázs és Kara Ákos is meghívót kapott –, illetve a Kormányhivatal vezetője, Széles Sándor főispán is távol maradt. Eljött viszont Nagyné Dr. László Edit győri jegyző, illetve a Kormányhivataltól három szakember: Németh Edina megyei főépítész, dr. Buday Zsolt Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály főosztályvezetője, illetve dr. Kálmán János, a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal igazgatója.

Helyi gyerekorvos: Két év alatt megduplázódott az asztmás gyerekek száma

A fórumot Kun Zoltán szentiváni civil, klímakutató, oktató előadása indította el, aki összefoglalta, hogy mit tudnak eddig a civilek,

aki korábban nekünk is a vendégünk volt egy interjúra. Kun a bemutatásakor óriási ovációt és tapsot kapott a közönségtől, ezután pedig ismertette a civilek által ismert tényeket, egyrészt azt, hogy mi az a Gipz besorolás, másrészt azt, hogy mik a szentivániak aggályai. Ezek között ott van, hogy már most aggályok merültek fel a szentivániak egészsége kapcsán a környező ipari létesítmények miatt, és az is, hogy gyakorlatilag semmi információ nincs arról, hogy most milyen a környezeti terhelés, és arról sem, hogy mit tervez az önkormányzat és a kormány. Az is kérdés, hogy kell-e egyáltalán bővülnie az iparnak Győrben, hiszen már most sincs munkanélküliség.

Ezután Dr. Kovács Györgyi Beáta helyi háziorvos beszélt a szentivániak egészségügyi állapotáról. A doktornő elmondta: korábban nem volt ideje alaposan megnézni, ezért a korábbi egyeztetésen inkább csak érzésre mondta, de azóta megnézte az adatokat, és úgy látja: az elmúlt két évben 20-30 százalékkal nőttek a daganatos megbetegedések. (Korábban tévesen azt írtuk, hogy a doktornő a felsőlégúti megbetegedésekről beszélt.) Ennek persze számos oka lehet, de mindenképpen egy olyan jel, ami miatt alaposan meg kell fontolni, hogy mit csinálnak majd Győrben.

Dr. Sik Sándor helyi önkormányzati képviselő, fideszes politikus beszélt ezután. Elmondta: a meglévő hivatalos felmérés, amely most a kezükben van, azt mondja, hogy nincs nagy eltérés. Ezután megemlítette, hogy azóta sokan költöztek be Szentivánra „az Alföldről, Ózdról, ki tudja honnan, és ki tudja mit hoztak magukkal” – mondta, mire a fórum résztvevői kifütyülték. Ezután félbe akarta hagyni a beszédet, de a moderátor csendre intette a résztvevőket. Ezután a képviselő egy korábbi levegőminőség-mérés eredményeit ismertette hosszasan, amiből – ha jól értettük – szerinte semmi nagyon riasztó dolog nem jött ki, bár az is kiderült volt határértéktúllépés.

Petrovicz Éva győrszentiváni gyerekorvos, tősgyökeres győrszentiváni lakos is felszólal.

Elmondása szerint 2019-ben 58 igazoltan asztmás gyerek volt, 2021-ben 107-re emelekedett ez a szám, tehát a duplájára. A doktornő szentiváni gyerekek felét gyógyítja, és a 107 érintett az ő betegeinek 10 százalékát jelenti.

Eljöttek, aztán nem válaszoltak semmire

Balogh-Farkas Renáta kérdezett először, aki a hétfői tüntetés egyik felszólalója is. Azt kérdezte a pulpituson ülőktől, hogy kizárható-e, hogy akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó bármilyen tevékenység fog folyni ezen a területen? Ki szeretne válaszolni erre kérdésre? – tette fel a kérdést a moderátor, amire nevetés volt a válasz a közönségből. Végül a győri jegyző, Nagyné Dr. László Edit válaszolt, bár ez egy kicsit túlzás, mert nem válaszolt a kérdésre, csak elmondta, hogy milyen eljárás folyik – az Ipari Park bővítése –, miközben a kérdés arra irányul, hogy miylen tevékenység fog ott folyni.

„Nem látok a jövőbe” – mondta a jegyző, és annyit ígért, hogy tájékoztatni fogja a szentivániakat, amennyiben felhatalmazást kap.

A következő kérdés arról szólt, hogy miért bővül az Ipari Park ekkora mértékben, és miért van szükség a Gipz-besorolásra. Erre a Kormányhivatal részéről Kálmán János nem adott semmi érdemi választ. A harmadik kérdés az volt, hogy ha helyi érdek a bővítés, akkor miért a kormány jelölte ki a területet? És mikor került képbe Győr? A győri jegyző volt ebben az esteben az, aki nem válaszolt erre a kérdésre érdemben semmit, illetve annyit igen, hogy január 20-án született a kormánydöntés.

És ez így folytatódott tovább: teljesen érdemi kérdéseket tettek fel a fórum résztvevői, majd ezekre semmilyen érdemi válaszokat nem adtak a Kormányhivatal és az önkormányzat  megjelent képviselői. Felmerült még:

  • felmérték-e, hogy kell-e munkahelyet teremteni Győrben? (Nem, nekik ez nem feladatuk – mondta a kormányhivatali ember, dr. Kálmán.)
  • valaki a résztvevőket kérdezte, hogy méressenek-e a civilek is, vagy elhiszik az önkormányzat leendő számait? (Méressünk! – kiáltották a résztvevők.)
  • Kun Zoltán azt kérdezte, hogy nem tartják-e furcsának a kormányhivatalban, hogy semmilyen egészségügyi/környezetvédelmi peremfeltételt nem jelöltek meg? („Nem személyes benyomásokról jöttünk tájékoztatni a lakosságot.”)
  • Miért jó minőségű termőföldeket kell lebetonozni? (Kálmán János: erre a kérdésre a Kormányhivatal nem tud válaszolni.)
  • Hogy tudják garantálni az itt élők biztonságát, ha nincs beleszólási joguk a folyamatokba? (Sik Sándor: van beleszólása az önkormányzatnak, ő értékesíti majd a területeket.)
  • Az itt lévő hivatalnokok, politikusok személy szerint támogatják-e azt, amit a szentivániak kifejeztek, hogy ne legyen itt ilyen létesítmény? (Semmiféle környezetszenynező beruházást nem támogatok – mondta Sik Sándor.)
  • Miért fontosabb ez a beruházás Dézsi polgármesternek, mint a győriek és a győrszentivániak kinyilvánított véleménye? (Nem tudnak erre válaszolni.)
  • Gondoltak-e arra, hogy az új Ipari Park milyen terhelést ró majd Győr forgalmára, lakhatási kérdéseire? (Igen is, meg nem is.)

A földtulajdonosok képviselője is felszólalt, elmondta: sokan vannak köztük, akik nem akarják eladni a földet. Azt kérdezte: hány földet tudott megvenni az önkormányzat? A jegyző azt mondta, hogy kilenc esetben történt adásvétel, és tizenkét esetben szereztek résztulajdont. Ezután elmondta a felszólaló: visszautasítják, hogy azzal vádolják őket, hogy nyereségvágyból több pénzre vágynak. Nekik a föld kell és nem pénz. Komoly tapsot kapott a hölgy.

„A jegyző nem hazudik” – mondta még a jegyző egy ponton, aki ismét abba szerepbe szorult, mint augusztus elején, és a választott, politikai felelősséget viselő képviselők helyett tartotta az arcát a dühös embereknek, és csak azt tudta ismételni, hogy a beruházással kapcsolatban semmit nem tud mondani, csak az Ipari Park-bővítéséről. És még azt, hogy a polgármester azt üzeni, hogy nem fog támogatni olyan beruházást, ami a szentivániak egészségét károsíthatja. Ugyanezt ismételgették a Kormányhivatal emberei is, miközben a szentivániak egyre dühösebbek lettek, és a moderátor egyre kevésbé tudta kordában tartani az érzelmeket.

Végül a moderátor lezárta az eseményt.

Szombaton, szeptember 24-én a civilek adománygyűjtő napot tartanak a Kossuth Művelődési Háznál a szentiváni civilek, az adományokból a Szentiváni Öko Szeglet saját levegőminőségi mérést rendel majd meg.

Szólj hozzá!

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.