„Partnerségi egyeztetés” az Ipari Parkról: 900 elutasító véleményt kapott a győri önkormányzat, egyet sem vett volna figyelembe

Pintér Bence 2022-12-14 12:12:37
Íme a javaslat, amit nem szavazott meg hétfőn a győri Városstratégiai Bizottság.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Hiába küldtek be több mint 900 véleményt a Győrszentivánra tervezett Ipari Park-bővítés kapcsán, illetve egészen pontosan a terüelt különösen veszélyes ipari területté átminősítése kapcsán a helyiek, a győri önkormányzat egyet sem vett volna ezek közül figyelembe – derült ki a határozatból, amit tegnap nem szavazott meg a Városstratégiai Bizottság.

A Szaksz Vince főépítész által jegyzett, Dézsi Csaba András polgármester által láttamozott, viszont a valóságban Csörgits Lajos egykori aljegyző által fogalmazott

határozati javaslat szerint a beérkezett vélemények nem feleltek meg formailag a kormányrendeletnek,

a következő indokokkal:

  • „az adatlap módosítási javaslatot nem tartalamaz”
  • „a vélemény és a tervezet között nem volt közvetlen összefüggés”
  • „nem tartalmazott a vélemény a tervezettel kapcsolatos konkrét tényre, elemre vonatkozó álláspontját, a javasolt módosítást és annak indoklását”.

A beérkezett vélemények közül tehát gyakotlatilag egyet sem ítélt meg érdeminek a győri városháza, és azokat teljesen ignorálva haladt volna tovább a terület különösen veszélyes ipari területté történő átminősítésével.

A határozati javaslatot az utolsó pillanatban vitték be a bizottság ülésére,

ott azonban hosszú vita után Sik Sándor szentiváni fideszes képviselő és Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő nemmel szavazott, a Jobbikot és az ellenzéki összefogást a választás után eláruló, Mi Hazánk-közeli Fodor Roland, illetve Bárány István független képviselők tartózkodtak, míg a bizottság külsős tagjai szintén tartózkodtak. A fideszes képviselők közül hiányzott Borsi Róbert és Szabó Jenő, így ők nem szavaztak.

A javaslat mellékletében egyébként az ügyben már ismert polgármesteri narratívákat elismételve „válaszolnak” a beküldött adatapokon felmerülő kérdésekre – teljesen tét nélkül, hiszen épp arról szól a javaslat, hogy ezeket egyáltalán nem kell figyelembe venni, és minden mehet tovább úgy, ahogy eddig.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani. Ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak augusztus eleje óta tiltakoznak5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellentöbb száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettség-mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.