Színitársulatnak hívta Dézsi Csaba András a közmeghallgatáson megjelenő szentiváni civileket

Pintér Bence 2023-11-29 13:47:00
Sárás csatornázása is szóba került a közmeghallgatáson.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Közmeghallgatást tartottak kedden a győri városházán, amelynek az a lényege, hogy bármely győri polgár regisztrálhat, hogy kérdést tegyen fel a város vezetésének. Az eseményen nagy számban vettek részt az Ipari Park különösen veszélyes minősítésű ipari területtel bővítése ellen tiltakozó szentiváni civilek. Közülük elsőként Balog-Farkas Renáta, a körzetben induló, civilek által támogatott képviselőjelölt szólalt fel, és a helyi partnerségi egyeztetésről szóló rendelet eltörléséről kérdezte a polgármestert.

Balog-Farkas Renáta érvelése szerint nem áll meg az az érv, hogy azért kellett eltörölni ezt, mert magasabb rendű jogszabály rendelkezik róla, mivel a szóban forgó jogszabály továbbra is megengedi, hogy legyen helyi partnerségi egyeztetés.

Az ügy előzménye, hogy a Városstratégiai Bizottság tavaly év végén nem tudta megszavazni a GIPZ-beosorlásról szóló lakossági egyeztetés lezárását úgy, hogy semmibe vették a beérkezett közel ezer vélemény, viszont idén januárban gyakorlatilag sikerült ezt keresztülvinni. A szentivániak törvényességi eljárást kezdeményeztek a Kormányhivatalnál, ami helyt adott a szentivániak panaszainak, kimondta, hogy törvénysértő volt a bizottság döntése. Ezzel az önkormányzat egyetértett, de a hiányosságok pótlása helyett az egész partnerségi rendeletet eltörölték. Balog-Farkas Renáta szerint így csorbul a helyi közösségek demokratikus joga, hogy beleszóljanak az ügyekbe.

A szentiváni képviselőjelölt tapsot kapott a közönségtől, mire

Dézsi Csaba András színielőadásnak minősítette a szentiváni civil aktivisták fellépését az ügyben.

Az érdemi ügyben azzal érvelt, hogy lám, a rendelet eltörlése után is volt lakossági fórum – valóban, a Rába-telek újraszabályozása kapcsán tartott fórumról, amelyen a polgármester is megjelent, mi is beszámoltunk. A kérdés az, hogy amikor majd nem pont ezt kell demonstrálni, akkor is tart-e majd ilyeneket az önkormányzat.

Felmerült témaként az is, hogy a polgármester a város egyik cégén keresztül megpróbálta levédetni több városrész mellett a Szívügyünk Szentiván nevet is, de a szentivániak megtámadták ezt, és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala megállapította, hogy Dézsi polgármester „a védjegy kizárólagosságából fakadó jogokkal vissza kívánt élni, azokat arra kívánta használni, hogy másoknak érdeksérelmet okozzon”.

Dézsi most azt mondta: ő volt jó fej, hogy megmondta a szentivániaknak egy találkozón, hogy erre készül, így fel tudtak lépni ellene.

Arra a közbevetésünkre, hogy a védjegyek bejegyzésének kísérlete a GYTP Kft.-n keresztül közpénzből történt, a polgármester azt mondta, hogy ezt hagyjuk. Azért is érdekes ez, mert magát a „Szívügyünk Győr” szlogent egyébként nem a város, hanem Dézsi Csaba András magáncége, a Heart Care Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. birtokolja (2021. szeptemberében jelentették be, 2022 márciusában hagyták jóvá a kérelmet), miközben a szlogen maga 2020 októberében a város hivatalos szlogenjévé vált. Később megtudtuk, hogy a város nem fizet Dézsi cégének a szlogen használatáért.

Még mindig nem rendeződött a sárási csatornázás ügye

Egy másik nagy, peremkerületi probléa is előkerült újra közmeghallgatáson: a sárási csatornázás ügye. Ennek az a lényege, hogy Dézsi Csaba András a 2020-as polgármesteri kampánya során egy helyi fórumon felháborodásának adott hangot, hogy a 2011-ben elkészült első ütem után nem haladt tovább a csatornázási munka, és megígérte a sárásiaknak, hogy polgármesterként hamar fog ezügyben intézkedni.

Az akkori fórumon jelenlévők visszaemlékezése szerint olyan ígéret hangzott akkor el, hogy a gerincvezetéket a város építi, a rákötésért pedig 200 ezer forintot kell majd fizetnie a lakóknak.

Az intézkedésról tett ígéretét kissé megcsúszva betartó a polgármester egy évvel később, 2021 februárban különített el mintegy 78,5 millió forintot a sárási csatornázás második ütemére, amelynek kivitelezését egyébként a Kultúrmérnök Kft. nyerte el, és amely munka végül 2022 áprilisban el is készült. Csakhogy nem 200 ezer forintot kértek a lakóktól érte, hanem 600 ezret.

A sárásiak képviselői a tavalyi és az idei közmeghallgatáson is azzal érveltek, hogy amikor a telkeket megvették, Sárás ugyan még üdülőterület volt, viszont volt rá lefektetett ígéret, hogy a közeljövőben ez a státusz megváltozik, és közművesíteni fogják majd ezeket az utcákat. Így az idősebb helyiek visszaemlékezése szerint más, üdülőterületnek számító városrészhez képest itt háromszoros-négyszeres négyzetméterárakon keltek el telkek.

Ezen felül a 44/1999. (XII. 30.) számú önkormányzati rendelet harmadik paragrafusa azt írja, hogy

A településszerkezeti terv által jóváhagyott teljes egészében vagy túlnyomórészt első beépítésre szánt területen az előírt helyi közutak, járdák és közművek kiépítése a terület tulajdonosának, tulajdonosainak feladata.

Sárás azonban a lakók érvelése szerint egyáltalán nem számít teljes egészében vagy túlnyomórészt első beépítésre szánt területnek,

a város saját nyilvántartása szerint „jelentős mértékben átépítésre kerülő (rehabilitációs)” terület, ezért szerintük jogtalanul kéri az önkormányzat a közműfejlesztési hozzájárulást.

Dézsi polgármester most kérte, hogy mutassanak neki egy eredeti adás-vételi szerződést, és ha abban szerepel, hogy az árban benne van valamilyen formában a csatornázás, akkor meglátják, mit tehetnek. Ezen felül megígérte, hogy a már becsatornázott utcákat 2024-ben le fogják aszfaltozni.

Fotók: Bakó Lajos

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.