A győri főépítész elismerte: a gyakorlatban már különösen veszélyes ipari övezetként kezelik a szentiváni földeket

Pintér Bence 2023-10-25 08:09:00
Nem volt se bizottsági, se közgyűlési döntés: a kormányhatározat alapján, a partnerségi egyeztetést és a civil tiltakozást semmibe véve dőlt el a terület GIPZ besorolása.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Kedden délután ülésezett a győri önkormányzat Városstratégiai Bizottsága, és a többi között a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 2017-es rendelet hatályon kívül helyezését tárgyalta. Ezt az indokolja, hogy módosultak a magasabb rendű jogszabályok.

Ennek kapcsán mondta ki Szaksz Vince főépítész, hogy bár épp ez ellen tiltakoznak tavaly augusztus óta a szentiváni civilek,

az önkormányzat a gyakorlatban már GIPZ, azaz különösen veszélyes ipari területként kezeli az Ipari Park bővítésére szánt több mint 400 hektáros területet Győrszentiván városrész határában.

Azaz hiába mezőgazdasági övezetként tartják számon hivatalosan a területet, arra már GIPZ övezetként adhatna ki építési engedélyt az ezért felelő szerv – ami a Kormányhivatal –, mivel az önkormányzat álláspontja az, hogy a 2022 januári kormányrendelet határozott arról, hogy ezek a helyrajzi számok GIPZ övezetnek számítanak.

Ez ráadásul csak azért derült ki, mert a szentiváni civilek véleltenül ráközelítettek a szóban forgó terület egy bizonyos részére a térinformatikai rendszerben, ahol ez apró betűvel fel van tüntetve. Mutatjuk:

A bizottság ülésén a Szívügyünk Szentiván két civil aktivistája, Vaderna Margit és Kiss Norbert, illetve a politikusok közül Bárány István független és Pollreisz Balázs szocialista képviselő tett fel kérdéseket az ügyben, mivel a történet eddig is rendkívül zavaros volt, és az új fejlemény csak további kérdéseket vet fel.

Pollreisz a Facebookon számolt be az ügyről:

„A mai napon kiderült kérdésemre, a szentiváni 400 hektár, 2022. januárja óta gyakorlatilag GIPZ övezet. Erről nem csak a győriek és a
szentivániak nem tudtak, hanem a fideszes képviselők se. Még a szentiváni képviselő sem, aki történetesen a Városstratégiai Bizottság
elnöke.”

A szentiváni civilek pedig azt írták:

„Minden egyes ilyen eset csak még jobban megerősít minket abban, hogy még nagyobb erővel menjünk tovább. Minden követ megmozgatunk, nemzetközi szintre visszük az ügyet és az Európai Unió bíróságához fordulunk! Azt hiszem, itt sokan még mindig nem értették meg, hogy minket milyen fából faragtak, de nem gond. Majd hamarosan szembesülni fognak vele!”

Vegyük át ezt a sztorit az elejétől

2020 januárjában, a választási kampányban Dézsi Csaba András az iparfejlesztés kapcsán azt nyilatkozta az Azonnali.hunak adott interjújában:

„Győr városában a gazdaságot színesíteni kell, a stabilitás érdekében újabb lábakat kell eresztenünk. Erre azt hiszem, képes vagyok, és meg tudom ígérni, hogy hatékonyan fogjuk képviselni Budapesten a várost, és nem Budapestről fogják megmondani, hogy mi történjen Győrben.”

2022. január 20-án megjelent egy kormányrendelet, amely egy sor győri helyrajzi számon elrendelte, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügyként különösen veszélyes, zavaró hatású ipari terület (GIPZ besorolás) létesül. Erről 141/2018. kormányrendelet 6/ZS. paragrafusa rendelkezik.

2022. február 6-án, az országgyűlési választási kampány kezdetén számoltak be a győri fideszes politikusok: Dézsi Csaba András győri polgármester, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos, mindannyian egyszerre, a Facebook-oldalukon, hogy Győr 10 milliárd forint kormányzati támogatást kap az Ipari Park bővítésére, mivel az eredetileg erre kijelölt terület megtelt. Később kiderült, hogy ez olyan támogatás, amit aztán majd, ha a város eladja a szóban forgó telkeket, vissza kell fizetni, vagyis ahogy a polgármester később fogalmazott: „állami kölcsönt” kaptak.

2022 augusztusának elején aztán kiderült, hogy egészen konkrétan egy Győrszentiván melletti, több mint 400 hektáros területen jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet létesülne, ahol „különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítményeket” lehet majd elhelyezni. Ez azért derült ki, mert az ügyben partnerségi egyeztetés indult, annak keretében pedig lakossági fórumot hirdettek, amelyen a már akkor is tiltakozó szentivániak megtöltötték a városháza dísztermét.

Még ebben a hónapban a szentiváni civilek összegyűjtöttek a GIPZ övezeti besorolás ellen 5585 aláírást, majd szeptemberben tüntetést és lakossági fórumot tartottak, miközben Dézsi Csaba András polgármester több alkalommal is külföldről fizetett, profi provokátornak hívta őket, akik megfélemlítik a szentivániakat, illetve egy költséges – és végül sikertelen – jogi eljárással a város pénzéből próbálta levédetni a civilek által használt Szívügyünk Szentiván nevet.

Arról sem a polgármester, sem senki más nem adott soha számot, hogy miért szükséges a területnek GIPZ besorolást adni,

sőt, tavaly novemberben a polgármester azt mondta, hogy kérték azt, hogy ne ez legyen a besorolás, de ezt nem sikerült elérni; az is kiderült, hogy a területet az önkormányzat egytértésével a kormány jelölte ki. Azt azonban végig nem volt hajlandó elismerni a polgármester, hogy akkumulátorgyár érkezne ide, bár eleinte hevesen magyarázta, hogy a nyugati akkumultárogyár jobb, mint a keleti. Ennek a fejtegetésnek az okát 2023 tavaszán sejthették meg a győri polgárok, mikor az önkormányzati propagandalapban leírták:

„Kétségtelenül szóba került, hogy a Volkswagen négy telephelyet vizsgál, de döntés nincs, és tudomásunk szerint soha nem Győrszentiván volt a legesélyesebb.”

Mikor megkérdeztük Dézsi Csaba Andrást idén tavasszal, hogy ő mikor értesült arról, hogy a Volkswagen vizsgálja, hogy Győrbe költöztessen akkumulátorgyárat, a polgármester nem válaszolt a kérdésre.

2022 végén a Városstratégiai Bizottság ülésén próbálták keresztülverni az eredeti partnerségi egyeztetés lezárását, hogy haladhasson a GIPZ övezeti átsorolás, miközben a beérkező véleményekre, javaslatokra valójában nem válaszoltak, végül a fideszes többségű bizottságon is elhasalt a javaslat. Végül ez januárban sikerült, de akkor azzal az ígérettel, hogy még új eljárás indul, ahol ismét lesz lehetőség a véleményezésre.

Úgy tűnik, ez utóbbi üres ígéret maradt, sőt, ennél még bonyolultabbnak tűnik a helyzet.

Most akkor mióta GIPZ a terület?

A Városstratégiai Bizottság keddi ülésén több kérdés is felmerült ezzel kapcsolatban, ami elég komikus helyzeteket is szült. Az egyik kérdés, hogy ha egy 2022 januári kormányrendelet óta GIPZ a terület az önkormányzat álláspontja szerint, akkor azt miért csak idén augusztusban vezették fel a rendszerbe, és az első földeket miért olyan áron vették meg, amit még a mezőgazdasági besorolásra becsültettek fel, ha már valójában GIPZ-ként kezelték a területet?

Illetve ha a 2022 januári rendelet alapján GIPZ a terület, akkor miért indítottak az övezeti átsorolásról partnerségi egyeztetést, amelyben aztán egyáltalán nem vették figyelembe se a példátlan civil tiltakozást, se a hivatalos csatornákon bérkező 900 véleményt? Miért nem tudott erról semmit a Városstratégiai Bizottság, miért nem volt róla közgyűlési döntés?

Először Szaksz Vince főépítész Vaderna Margit kérdésére ráadásul még azt mondta, hogy a véleményezési szakaszban van az ügy, pár perccel később azonban elismerte a cikkünk elején ismertetett tényt, miszerint a területet gyakorlatilag különösen veszélyes ipari övezetként kell kezelni, és ennyi.

Ezen még a fideszes Sik Sándor, a bizottság elnöke, valamint Győrszentiván önkormányzati képviselője is meglepődött,

meg is nézte először a térinformatikai rendszerben, hogy az övezeti besorolás még mindig mezőgazdasági, végül pedig azt közölte, hogy igazából ha a kormányhatározat miatt van ez, akkor arról valójában a kormányt kéne megkérdezni.

Ezután mind a civilek, mind Pollreisz képviselő próbálta a fenti – helyben is megválaszolható – kérdésekre megtudni a választ, de végül Sik Sándor lezárta az ülést.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.