Kölcsön „lett” a támogatásból: vissza kell majd fizetni a győri Ipari Parkra kapott 10 milliárdot

Pintér Bence 2022-08-09 06:37:00
A választás előtt ezt a tényt elhallgatták a fideszes politikusok. Dézsi Csaba András négy nap után posztolt a szentivániak tiltakozása kapcsán.

Február hatodikán, a választási kampány kezdetén örömteli hírről számolt be Dézsi Csaba András győri polgármester, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos, mindannyian egyszerre, a Facebook-oldalukon, amit a GyőrPlusz szemlézett.

Azt írták: Győr 10 milliárd forint kormányzati támogatást kap az Ipari Park bővítésére.

Ez az a fejlesztés, amelynek során most kiderült: a Győrszentiván melletti területen jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet létesülne, ahol „különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítményeket” lehet majd elhelyezni. Ennek kapcsán volt pénteken egy lakossági fórum, amelyre egy politikus sem ment el tájékoztatni a városháza dísztermét megtöltő szentivániakat.

Erről posztolt most a Facebookon Dézsi Csaba András polgármester, négy nap csúszással reagálva a lakossági fórum eseményeire. A polgármester egyébként szabadságon van, de posztjában megerősítette azt a Balla Jenő képviselő által pénteken már megpendített húrt,

miszerint nem vissza nem térítendő támogatást kapott a város az államtól, hanem kölcsönt, amit vissza kell majd fizetni.

Ezt írta:

„Az ipari park fejlesztésére sikerült 10 milliárd forint állami kölcsönt kapnunk, amit a telek eladás után annak ütemében kell majd visszafizetnünk.”

Ez így is szerepel egyébként a kormányhatározatban, ami azt írja: „amennyiben Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a terület értékesítésével bevételre tesz szert, az azzal azonos összegű támogatást köteles visszafizetni a költségvetés javára”. Ezt a kitételt korábban nem kifejezetten reklámozták a választási kampányban a fideszes képviselők, és létezésére csak nemrég hívta fel a figyelmet Balla Jenő független önkormányzati képviselő a szentiváni ügyben tartott fórumon.

A mostanában minden fényképen egy megmentett kiscicával pózoló polgármester ezen kívül igyekezett elbagatellizálni az ügyet, ami szerinte egyébként is csak azért lett ügy, mert az Ugytudjuk.hu írt róla, ami érdekes felvetés, hiszen mi is csak azért tudtunk egyáltalán a lakossági fórumról – és tudtunk róla élőven közvetíteni aztán –, mert erre győrszentiváni lakosok felhívták a figyelmünket. Ezt írta most a polgármester:

„Sajnos az biztos, hogy félelmet és bizalmatlanságot kelteni az emberekben, ez a legkönnyebb dolog. Sajnos erre az ellenzék Győrben jól ismert, minden felelősség nélkül hazudozó fórumai és fizetett, kiképzett párt provokátorai alkalmasak is. Vagy csak erre alkalmasak. Ők ebből élnek, hogy “ígytudják, úgytudják”. Nem egy szép munka, de ez más lapra tartozik…”

Tegnap még ennél is érdekesebben fogalmazott egy kommentben, akkor ezt írta, szintén teljesen hamis állításokat hangoztatva:

Arról is írt a mostani posztban, hogy „sajnos az a főépítészi fejléccel, aláírás nélküli, köröztetett anyag tényleg azt sugallja, mintha erre a területre minimum egy »bűzbomba gyárat szeretne a város telepíteni, amit aztán fel is robbant«”. Ezen túl azonban nem számolt be arról, hogy akkor mi szükség van rá, hogy ilyen besorolású legyen a telek. A kommentekben felmerülő kérdésre Szakács István, a helyi Fidesz ismert spin doctora azt írta: azért van szükség a különsen veszélyes minősítésre „mert konkrétan egy kekszgyár vagy egy palacküzem is annak minősül”, ami legalábbis bizonytalan lábakon álló érvnek tűnik.

Győrben jelenleg csak két ilyen besorolású terület van, az egykori és a mostani szeméttelep, egy ipari üzemnek sem kellett hasonló övezeti besorolást adni.

Ezt írta még a polgármester:

„Egyet meg tudok ígérni: minden olyan letelepülni szándékozó cég esetében, akiknek komolyak a szándékaik, az egyetemmel elvégeztetek egy környezetvédelmi hatástanulmányt, mely feltárja még időben a lehetséges és valós veszélyeket.”

Eközben a szentivániak azt szeretnék elérni, hogy egyáltalán ne történjen meg az átminősítés – saját elmondásuk alapján azonban a poszt alatti kommentjeik jelentős részét törölték, és rengeteg embert ki is tiltottak a polgármester Facebook-oldaláról. De nem mindenkit egyik szentiváni kommentelő például hosszú kommentje végén négy kérdést tett fel a polgármesternek:

1. Valóban akkora szüksége volt Győrnek a tízmilliárd forintos kölcsönre, hogy ilyen helyzetbe hozzák Győr legnagyobb területi, korábban kertvárosinak mondható szavazópolgárait?

2. Terveznek-e ebből a kölcsönből létrehozni kártalanítási alapot azon győriek számára akiket az ipari park bővülése hátrányos helyzetbe hoz? Ha nem akkor honnan teremtenek erre forrásokat?

3. Terveznek-e bármilyen más intézkedést annak érdekében, hogy az életminőségünkben elszenvedett kárt mérsékeljék? (elválasztó erdősáv, úthálózat korszerűsítése, környezetvédelmi garanciák)

4. Miután átminősítették a területet különösen veszélyes ipari területté, milyen garanciák fogják korlátozni, hogy ne költözzenek a megnyíló területre a lakosokra elviselhetetlen környezetterhelést jelentő új üzemek? 5. Jelenleg van-e bármilyen terv az okozott környezeti rombolás mérséklésére (arányos területü rekultiváció, erdőtelepítés stb?), illetve van-e erre Győrnek pénze (ha nincs, van-e megalapozott és megismerhető terv a hiányzó források előteremtésére?)

Amire Dézsi Csaba András a következő válaszokat (?) adta:

„Szerintem a posztomban leírtam minden választ a kérdéseire.

De, ha végig nézzük egyesével:

1/ Nem a kölcsön felvétele hozta ilyen helyzetbe a kertvárosiakat.

2/ Miért gondolja, hogy az ipari park bővítése bárkit is hátrányos helyzetbe hozna?

3/ A környezetvédelmi garanciákat említettem

4/ Leírtam a posztomban

5/ Nem beszélhetünk környezeti rombolásról, de természetesen ha lenne, azt kompenzálni kell minden esetben, erre szigorú szabályok vonatkoznak.

Elnézését kérem a rövid válaszokért, de szerintem elég világosan fogalmaztam a posztomban is.”

A kommentelő második körös kérdéseire már nem válaszolt a polgármester.

Szólj hozzá!

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.

Gyakoribb az irodai pornófogyasztás, mint gondolnád

Íme a lista: ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen.

Ismét főtáblás a Falco a kosárlabda Bajnokok Ligájában

A sorsolásra várhatóan július első hetében kerül sor.

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.