Kölcsön „lett” a támogatásból: vissza kell majd fizetni a győri Ipari Parkra kapott 10 milliárdot

Pintér Bence 2022-08-09 06:37:00
A választás előtt ezt a tényt elhallgatták a fideszes politikusok. Dézsi Csaba András négy nap után posztolt a szentivániak tiltakozása kapcsán.

Február hatodikán, a választási kampány kezdetén örömteli hírről számolt be Dézsi Csaba András győri polgármester, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos, mindannyian egyszerre, a Facebook-oldalukon, amit a GyőrPlusz szemlézett.

Azt írták: Győr 10 milliárd forint kormányzati támogatást kap az Ipari Park bővítésére.

Ez az a fejlesztés, amelynek során most kiderült: a Győrszentiván melletti területen jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet létesülne, ahol „különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítményeket” lehet majd elhelyezni. Ennek kapcsán volt pénteken egy lakossági fórum, amelyre egy politikus sem ment el tájékoztatni a városháza dísztermét megtöltő szentivániakat.

Erről posztolt most a Facebookon Dézsi Csaba András polgármester, négy nap csúszással reagálva a lakossági fórum eseményeire. A polgármester egyébként szabadságon van, de posztjában megerősítette azt a Balla Jenő képviselő által pénteken már megpendített húrt,

miszerint nem vissza nem térítendő támogatást kapott a város az államtól, hanem kölcsönt, amit vissza kell majd fizetni.

Ezt írta:

„Az ipari park fejlesztésére sikerült 10 milliárd forint állami kölcsönt kapnunk, amit a telek eladás után annak ütemében kell majd visszafizetnünk.”

Ez így is szerepel egyébként a kormányhatározatban, ami azt írja: „amennyiben Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a terület értékesítésével bevételre tesz szert, az azzal azonos összegű támogatást köteles visszafizetni a költségvetés javára”. Ezt a kitételt korábban nem kifejezetten reklámozták a választási kampányban a fideszes képviselők, és létezésére csak nemrég hívta fel a figyelmet Balla Jenő független önkormányzati képviselő a szentiváni ügyben tartott fórumon.

A mostanában minden fényképen egy megmentett kiscicával pózoló polgármester ezen kívül igyekezett elbagatellizálni az ügyet, ami szerinte egyébként is csak azért lett ügy, mert az Ugytudjuk.hu írt róla, ami érdekes felvetés, hiszen mi is csak azért tudtunk egyáltalán a lakossági fórumról – és tudtunk róla élőven közvetíteni aztán –, mert erre győrszentiváni lakosok felhívták a figyelmünket. Ezt írta most a polgármester:

„Sajnos az biztos, hogy félelmet és bizalmatlanságot kelteni az emberekben, ez a legkönnyebb dolog. Sajnos erre az ellenzék Győrben jól ismert, minden felelősség nélkül hazudozó fórumai és fizetett, kiképzett párt provokátorai alkalmasak is. Vagy csak erre alkalmasak. Ők ebből élnek, hogy “ígytudják, úgytudják”. Nem egy szép munka, de ez más lapra tartozik…”

Tegnap még ennél is érdekesebben fogalmazott egy kommentben, akkor ezt írta, szintén teljesen hamis állításokat hangoztatva:

Arról is írt a mostani posztban, hogy „sajnos az a főépítészi fejléccel, aláírás nélküli, köröztetett anyag tényleg azt sugallja, mintha erre a területre minimum egy »bűzbomba gyárat szeretne a város telepíteni, amit aztán fel is robbant«”. Ezen túl azonban nem számolt be arról, hogy akkor mi szükség van rá, hogy ilyen besorolású legyen a telek. A kommentekben felmerülő kérdésre Szakács István, a helyi Fidesz ismert spin doctora azt írta: azért van szükség a különsen veszélyes minősítésre „mert konkrétan egy kekszgyár vagy egy palacküzem is annak minősül”, ami legalábbis bizonytalan lábakon álló érvnek tűnik.

Győrben jelenleg csak két ilyen besorolású terület van, az egykori és a mostani szeméttelep, egy ipari üzemnek sem kellett hasonló övezeti besorolást adni.

Ezt írta még a polgármester:

„Egyet meg tudok ígérni: minden olyan letelepülni szándékozó cég esetében, akiknek komolyak a szándékaik, az egyetemmel elvégeztetek egy környezetvédelmi hatástanulmányt, mely feltárja még időben a lehetséges és valós veszélyeket.”

Eközben a szentivániak azt szeretnék elérni, hogy egyáltalán ne történjen meg az átminősítés – saját elmondásuk alapján azonban a poszt alatti kommentjeik jelentős részét törölték, és rengeteg embert ki is tiltottak a polgármester Facebook-oldaláról. De nem mindenkit egyik szentiváni kommentelő például hosszú kommentje végén négy kérdést tett fel a polgármesternek:

1. Valóban akkora szüksége volt Győrnek a tízmilliárd forintos kölcsönre, hogy ilyen helyzetbe hozzák Győr legnagyobb területi, korábban kertvárosinak mondható szavazópolgárait?

2. Terveznek-e ebből a kölcsönből létrehozni kártalanítási alapot azon győriek számára akiket az ipari park bővülése hátrányos helyzetbe hoz? Ha nem akkor honnan teremtenek erre forrásokat?

3. Terveznek-e bármilyen más intézkedést annak érdekében, hogy az életminőségünkben elszenvedett kárt mérsékeljék? (elválasztó erdősáv, úthálózat korszerűsítése, környezetvédelmi garanciák)

4. Miután átminősítették a területet különösen veszélyes ipari területté, milyen garanciák fogják korlátozni, hogy ne költözzenek a megnyíló területre a lakosokra elviselhetetlen környezetterhelést jelentő új üzemek? 5. Jelenleg van-e bármilyen terv az okozott környezeti rombolás mérséklésére (arányos területü rekultiváció, erdőtelepítés stb?), illetve van-e erre Győrnek pénze (ha nincs, van-e megalapozott és megismerhető terv a hiányzó források előteremtésére?)

Amire Dézsi Csaba András a következő válaszokat (?) adta:

„Szerintem a posztomban leírtam minden választ a kérdéseire.

De, ha végig nézzük egyesével:

1/ Nem a kölcsön felvétele hozta ilyen helyzetbe a kertvárosiakat.

2/ Miért gondolja, hogy az ipari park bővítése bárkit is hátrányos helyzetbe hozna?

3/ A környezetvédelmi garanciákat említettem

4/ Leírtam a posztomban

5/ Nem beszélhetünk környezeti rombolásról, de természetesen ha lenne, azt kompenzálni kell minden esetben, erre szigorú szabályok vonatkoznak.

Elnézését kérem a rövid válaszokért, de szerintem elég világosan fogalmaztam a posztomban is.”

A kommentelő második körös kérdéseire már nem válaszolt a polgármester.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.