Kölcsön „lett” a támogatásból: vissza kell majd fizetni a győri Ipari Parkra kapott 10 milliárdot

Pintér Bence 2022-08-09 06:37:00
A választás előtt ezt a tényt elhallgatták a fideszes politikusok. Dézsi Csaba András négy nap után posztolt a szentivániak tiltakozása kapcsán.

Február hatodikán, a választási kampány kezdetén örömteli hírről számolt be Dézsi Csaba András győri polgármester, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos, mindannyian egyszerre, a Facebook-oldalukon, amit a GyőrPlusz szemlézett.

Azt írták: Győr 10 milliárd forint kormányzati támogatást kap az Ipari Park bővítésére.

Ez az a fejlesztés, amelynek során most kiderült: a Győrszentiván melletti területen jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet létesülne, ahol „különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítményeket” lehet majd elhelyezni. Ennek kapcsán volt pénteken egy lakossági fórum, amelyre egy politikus sem ment el tájékoztatni a városháza dísztermét megtöltő szentivániakat.

Erről posztolt most a Facebookon Dézsi Csaba András polgármester, négy nap csúszással reagálva a lakossági fórum eseményeire. A polgármester egyébként szabadságon van, de posztjában megerősítette azt a Balla Jenő képviselő által pénteken már megpendített húrt,

miszerint nem vissza nem térítendő támogatást kapott a város az államtól, hanem kölcsönt, amit vissza kell majd fizetni.

Ezt írta:

„Az ipari park fejlesztésére sikerült 10 milliárd forint állami kölcsönt kapnunk, amit a telek eladás után annak ütemében kell majd visszafizetnünk.”

Ez így is szerepel egyébként a kormányhatározatban, ami azt írja: „amennyiben Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a terület értékesítésével bevételre tesz szert, az azzal azonos összegű támogatást köteles visszafizetni a költségvetés javára”. Ezt a kitételt korábban nem kifejezetten reklámozták a választási kampányban a fideszes képviselők, és létezésére csak nemrég hívta fel a figyelmet Balla Jenő független önkormányzati képviselő a szentiváni ügyben tartott fórumon.

A mostanában minden fényképen egy megmentett kiscicával pózoló polgármester ezen kívül igyekezett elbagatellizálni az ügyet, ami szerinte egyébként is csak azért lett ügy, mert az Ugytudjuk.hu írt róla, ami érdekes felvetés, hiszen mi is csak azért tudtunk egyáltalán a lakossági fórumról – és tudtunk róla élőven közvetíteni aztán –, mert erre győrszentiváni lakosok felhívták a figyelmünket. Ezt írta most a polgármester:

„Sajnos az biztos, hogy félelmet és bizalmatlanságot kelteni az emberekben, ez a legkönnyebb dolog. Sajnos erre az ellenzék Győrben jól ismert, minden felelősség nélkül hazudozó fórumai és fizetett, kiképzett párt provokátorai alkalmasak is. Vagy csak erre alkalmasak. Ők ebből élnek, hogy “ígytudják, úgytudják”. Nem egy szép munka, de ez más lapra tartozik…”

Tegnap még ennél is érdekesebben fogalmazott egy kommentben, akkor ezt írta, szintén teljesen hamis állításokat hangoztatva:

Arról is írt a mostani posztban, hogy „sajnos az a főépítészi fejléccel, aláírás nélküli, köröztetett anyag tényleg azt sugallja, mintha erre a területre minimum egy »bűzbomba gyárat szeretne a város telepíteni, amit aztán fel is robbant«”. Ezen túl azonban nem számolt be arról, hogy akkor mi szükség van rá, hogy ilyen besorolású legyen a telek. A kommentekben felmerülő kérdésre Szakács István, a helyi Fidesz ismert spin doctora azt írta: azért van szükség a különsen veszélyes minősítésre „mert konkrétan egy kekszgyár vagy egy palacküzem is annak minősül”, ami legalábbis bizonytalan lábakon álló érvnek tűnik.

Győrben jelenleg csak két ilyen besorolású terület van, az egykori és a mostani szeméttelep, egy ipari üzemnek sem kellett hasonló övezeti besorolást adni.

Ezt írta még a polgármester:

„Egyet meg tudok ígérni: minden olyan letelepülni szándékozó cég esetében, akiknek komolyak a szándékaik, az egyetemmel elvégeztetek egy környezetvédelmi hatástanulmányt, mely feltárja még időben a lehetséges és valós veszélyeket.”

Eközben a szentivániak azt szeretnék elérni, hogy egyáltalán ne történjen meg az átminősítés – saját elmondásuk alapján azonban a poszt alatti kommentjeik jelentős részét törölték, és rengeteg embert ki is tiltottak a polgármester Facebook-oldaláról. De nem mindenkit egyik szentiváni kommentelő például hosszú kommentje végén négy kérdést tett fel a polgármesternek:

1. Valóban akkora szüksége volt Győrnek a tízmilliárd forintos kölcsönre, hogy ilyen helyzetbe hozzák Győr legnagyobb területi, korábban kertvárosinak mondható szavazópolgárait?

2. Terveznek-e ebből a kölcsönből létrehozni kártalanítási alapot azon győriek számára akiket az ipari park bővülése hátrányos helyzetbe hoz? Ha nem akkor honnan teremtenek erre forrásokat?

3. Terveznek-e bármilyen más intézkedést annak érdekében, hogy az életminőségünkben elszenvedett kárt mérsékeljék? (elválasztó erdősáv, úthálózat korszerűsítése, környezetvédelmi garanciák)

4. Miután átminősítették a területet különösen veszélyes ipari területté, milyen garanciák fogják korlátozni, hogy ne költözzenek a megnyíló területre a lakosokra elviselhetetlen környezetterhelést jelentő új üzemek? 5. Jelenleg van-e bármilyen terv az okozott környezeti rombolás mérséklésére (arányos területü rekultiváció, erdőtelepítés stb?), illetve van-e erre Győrnek pénze (ha nincs, van-e megalapozott és megismerhető terv a hiányzó források előteremtésére?)

Amire Dézsi Csaba András a következő válaszokat (?) adta:

„Szerintem a posztomban leírtam minden választ a kérdéseire.

De, ha végig nézzük egyesével:

1/ Nem a kölcsön felvétele hozta ilyen helyzetbe a kertvárosiakat.

2/ Miért gondolja, hogy az ipari park bővítése bárkit is hátrányos helyzetbe hozna?

3/ A környezetvédelmi garanciákat említettem

4/ Leírtam a posztomban

5/ Nem beszélhetünk környezeti rombolásról, de természetesen ha lenne, azt kompenzálni kell minden esetben, erre szigorú szabályok vonatkoznak.

Elnézését kérem a rövid válaszokért, de szerintem elég világosan fogalmaztam a posztomban is.”

A kommentelő második körös kérdéseire már nem válaszolt a polgármester.

Szólj hozzá!

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.