Élő adásban provokátorozott egy aggódó szentiváni apukát Dézsi Csaba András

Pintér Bence 2022-09-29 09:47:00
Azt kérdezte Dézsitől, miért nem ment el a fórumra. A polgármester szerint valamiféle titokzatos háttérszervezet szervezte a szentiváni aláírásgyűjtést, mert ilyen gyorsan ennyi aláírást nem lehet összeszedni. Hallgassa vissza nálunk!

A GyőrPlusz rádió vendége volt szokás szerint Dézsi Csaba András győri polgármester. Ezeket az adásokat nem lehet visszahallgatni, miután a polgármester letiltotta ezek megőrzését, ezért mi felvesszük, és közzé is tesszük, ha valami fontos dologról van szó.

Ma reggel például a polgármester kifejtette, hogy fizetett provokátorok szervezik a szentiváni civil mozgalmat, majd élő adásban kiosztott egy aggódó szentiváni apukát.

Mutatjuk először a hangfelvételt, mivel nem egymás után jött a két felvett szakasz, hagytunk egy kis szünetet, 8:29-től hallható a betelefonáló szentiváni polgár:

Élő adásban provokátorozott egy aggódó szentiváni apukát Dézsi Csaba András

Lassan két hónapja tiltakoznak a szentiváni civilek az Ipari Park bővítése ellen. Dézsi Csaba András győri polgármester a GyőrPlusz rádióban kifejtette: titokzatos háttérhatalom szervezte a szentiváni aláírásgyűjtést, mert ilyen gyorsan ennyi aláírást nem lehet összeszedni, ezután (a videón is kis szünet után) élő adásban provokátorozott le egy betelefonáló szentiváni édesapát.

Ha valaki lemaradt volna, egy kis összefoglaló: a város 10 milliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani. Ennek a területnek GIPZ, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak augusztus eleje óta tiltakoznak, 5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen, több száz fős tüntetést és ezer fő részévtelével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 11 millió forintot gyűjtöttek össze. Dézsi polgármester augusztus óta nem áll szóba a tiltakozókkal, csak szidja őket, a felelősséget pedig a kormányhivatalra és az országgyűlési képviselőkre hárítja.

Az erről szóló rész elején arról beszélt, hogy jó húzás volt elődei részéről az Ipari Park felépítése, de az Ipari Park betelt, ezért bővíteni kell. Megvizsgáltak öt-hat területet, de ez volt a legalkalmasabb, és elmondása szerint a Balogh József-féle városvezetés is ide tervezte a bővítést évtizedekkel ezelőtt. Elmondta: 10 milliárd forintot kapott a kormánytól a város a fejlesztésre, de azt már nem említette meg, hogy ez nem támogatás, hanem kölcsön, amit vissza kell fizetni. A polgármester azt a látszatot próbálta kelteni, hogy ennek februári bejelentésekor a konkrét helyszínt is bejelentették, ami azonban nem igaz.

A polgármester szerint a győriek tudják, hogy a munkahely a legfontosabb, hiszen ha van munkahely, akkor van kereset.

Szerinte felelőtlenség lenne nem folytatni az Ipari Park fejlesztését. Ennek kapcsán szerinte „kialakult egy aggodalom” a szentivániakban, hogy ide veszélyes üzemek települnének, ami „megzavarja az életkörülményeiket, és elértéktelenednek a telkek” – azt nem említette, hogy azért alakult ki ez az aggodalom, mert GIPZ, azaz különösen zavaró, veszélyes és szennyező ipar telepítésére alkalmas besorolást kapna ez a terület. Ezután megjegyezte, hogy a szentiváni ingatlanárak csak nőttek eddig az Ipari Park bővítése miatt, és azért telepedtek be sokan Szentivánra, mert közel volt az Ipari Park.

„Van egy csoport, amely magát környezetvédőnek eladva próbál – jelen pillanatban sikeresen – feszültséget és félelmet kelteni a szentiváni lakókban” – mondta a polgármester, majd a szentiváni civileket egy olyan emberhez hasonlította, aki korábban magát környezetvédőnek kiadva meg akarta zsarolni az Audit, és ezért később börtönbe csukták. „Ők nagyon jól tudják azokat a teljesen jó szándékú, életkörülményeiket, jövőjüket féltő embereket manipulálni” – mondta Dézsi Csaba András.

Ezután arról beszélt, hogy ennyi aláírást nem lehet összeszedni ilyen rövid idő alatt, ha nem valami „nagyon jól szervezett szervezet” áll a háttérben – azért gondolja ezt, mert a Fidesz sem tud ilyen jó hatásfokkal aláírást gyűjteni.

Ezután megjegyezte, hogy a szentiváni civil csoport vezetői szerinte provokátorok, akik „ebből élnek meg, azért kapják a fizetésüket, hogy izgassák a lakosságot”.

Ez a csoport olyan állításokat tesz, ami valóban ijesztő lehet a lakosságnak. Ezután a polgármester azt sérelmezte, hogy a civilek saját maguk is méréseket fognak végezni, erre pénzt gyűjtöttek, és nem bíznak az önkormányzati mérésben. Szerinte az, hogy nem örültek ennek a szentivániak, azt bizonyítja, hogy provokátorokról van szó, akik csak balhézni akarnak. A szentiváni civilek egyébként részletesen leírták, miért akarnak saját mérést is.

Dézsi Csaba András szerint csak „a provokátorok” miatt nem tud leülni tárgyalni a szentivániakkal. A civilek egyébként 1000 fő részvételével lakossági fórumot szerveztek múlt héten, amire a polgármester nem ment el, sőt, nem is válaszolt a meghívásra.

Ezután ismét kifejtetette, hogy a tüntetést pedig DK-s és MSZP-s politikusok szervezték, mindezt arra alapozva, hogy azon részt vettek tüntetőként ellenzéki politikusok is. Még azt is elejtette közben, hogy „lefotózták az összes táblát”, amivel akaratlanué ismét rámutatott egyébként, hogy a GyőrPlusz munkatársai jelen voltak a tüntetésen, aztán egy sort sem írtak róla egyébként.

Dézsi Csaba András elmondta: már kapott felhatalmazást, hogy egy-két cég nevét, aki ide akar költözni, publikussá tegye, de nem fogja, mert ezt is csak kiforgatnák.

Dézsi egy szentiváninak: Nézzen a tükörbe, ott fog látni provokátort!

A műsorba aztán betelefonált egy szentiváni férfi (a videón kis szünet után 8:35-től), aki magára aggódó apukaként hivatkozott, és azt kérdezte a polgármestertől, hogy a szentiváni civileket miért a médián keresztül pocskondiázza, miért nem ment el inkább a fórumra, és a nyílt városháza jegyében válaszolt a kérdésekre?

A polgármester válasza így hangzott:

„No, kedves Takács úr, föltettek egy olyan kérdést SMS-ben, hogy kik ezek a provokátorok – nos ha ön is megkérdezné, akkor egy dolgot szeretnék mondani. Van otthon önöknél tükör? Mert akkor szerintem álljon elé, nézzen bele és akkor látni fog egyet. Az a helyzet, hogy amikor a város azonnal reagál, és azt mondja, hogy megvesszük azt a mérőállomást, és független szakemberekkel fogunk elvégeztetni méréseket, és még el se mondjuk, milyen méréseket, mert ők fogják megmondani, hogy mit javasolnak, akkor ön és kedves barátai teljesen zavarba jönnek, homok került a gépezetbe és azt mondják, nem bízunk az önkormányzatban, merjünk mérni! Ön az egyik olyan ember, aki meghiúsítja, hogy egy normális párbeszéd kialakuljon a szentivániakkal, provokálja a lakosságot, ijesztegeti az embereket. Ha már ezen gondolkozunk, hogy ki lehet ez, akkor köszönöm, hogy betelefonált, mert ön az egyik!”

Ezután a polgármester azt várta, hogy a betelefonáló válaszol, de a műsorvezető időközben bontotta a vonalat. Ez a szórakoztató párbeszéd játszódott le:

(szünet)

Műsorvezető: (nagy levegőt vesz) Hát menjünk tovább a kérdésekkel...

DCSA: Hát sokat nem válaszolt rá, kedves uram.

Műsorvezető: Én húztam le, őőő, őőő, azt hittem, hogy vége van a... a beszélgetésnek...

DCSA: Ja nem, nem... Sajnálom, mert a fiatalemberrel nagyon szívesen... Pont az a lényeg, hogy nyilvánosság előtt, állok elébe

– mondta a polgármester, aki a lakossági fórumra nem megy el, a közérdekű adatigénylésekre nem válaszol, a helyi független sajtót nem hívja sajtótájékoztatóira, levélben feltett kérdésekre nem válaszol, interjút többnyire a saját kommunikációs tanácsadójának ad, kameránk elől rendszeresen elszalad, és ha valaki kritizálja, azt pedig rögtön ellenzéki pártok által fizetett provokátornak nevezi és/vagy letiltja a Facebook-oldaláról.

Szólj hozzá!

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.