Dézsi: A szentiváni aláírásgyűjtésre semmi szükség nem volt

Pintér Bence 2022-08-17 14:00:00
A győri polgármester három perc különbséggel mondta azt a rádióban, hogy komolyan kell venni ilyen sok aláírást, és azt, hogy semmi szükség nem volt rá.

Dézsi Csaba András polgármester a GyőrPlusz Rádió reggeli műsorában is beszélt a győrszentivániak aláírásgyűjtéséről. Ezeket az interjúkat ugye nem lehet visszahallgatni utólag, mivel a GyőrPlusz nem teheti fel a honlapjára az anyagot. (Nekünk megvan a felvétel, ha valaki igényelné.)

A polgármester kifejtette:

„Egy olyan aláírásgyűjtést, amit ennyien aláírnak, komolyan kell venni. (...) Arról van szó, hogy fél évvel ezelőtt kiálltunk a parlamenti képviselőkkel, Simon Róbert Balázzsal és Kara Ákossal, és elmondtuk, hogy szereztünk 10 milliárd forintot az Ipari Park bővítésére. Senki nem mondta, hogy ezzel problémája van. És akkor most elindult egy hecckampány, amit részben a politikai pártok, ezek a kis mini politikai pártok – ezzel akarnak naggyá nőni, hogy embereket feszítenek be és ijesztegetnek –, illetőleg a földtulajdonosok, akik drágábban akarják eladni a földjeiket, mint amit mi ajánlottunk értek. Ők hergelik a lakosokat.”

Azt nem fejtette ki, hogy szerinte hol, milyen módon bizonyosodott be ez az állítása, tekintve, hogy az ellenzéki pártok a helyi civilek kérésére távol tartották magukat az ügytől. Ezután egyből hozzátette a polgármester: persze ha ő lakna ott, ő is aggódna, ha veszélyes, bűzös dolgot akarnak mellétenni. Mint ahogy azt elmondta a közgyűlésen is, szerinte ha egy sima ipari besorolást kapna a terület, akkor is lehetne ott akkumulátorgyárat tenni oda. Kiemelte, hogy Győrben nincs semmiféle konkrétum az ügyben, hogy mi költözne a területre.

A városvezető ezt követően bonyolult fejtegetésbe kezdett arról, hogy akkumulátorgyár és akkumulátorgyár között is különbség van, de Komáromban az emberek örültek a gyárnak, csak később derült ki a zajhatás. „Mások kárán tanul az okos” – mondta a polgármester. De azt nem tudja elfogadni, hogy semmi se jöjjön, és ne bővüljön ott az Ipari Park. Szerinte azt, hogy veszélyes-e valami, majd projektenként kell eldönteni.

Utalt aztán arra – az Ipari Kamara megyei elnöke által megpendített – hírre, hogy itt a Volkswagen szeretne akkumulátorgyárat építeni – ezt a polgármester nem mondta ki, csak azt fejtegette, hogy egy német gyár szerinte nyilvánvalóan más minőséget képvisel, mint egy kínai és koreai. De nincsenek konkrétumok, nem tud miről beszámolni. Ezután arról kezdett beszélni, hogy a hónaljdezodor is robbanásveszélyes, és a spájzban is vannak robbanásveszélyes dolgok, amik miatt nem aggódunk.

Szerinte csak a reális veszélyt nem szabad engedni, minden egyes céget majd külön kell megvizsgálni.

A műsorvezető összegezni próbált, miszerint az aláírásgyűjtés akkor még épp időben érkezett, de a polgármester közbevágott, és azt mondta:

„Nem erről van szó. Az aláírásgyűjtésre semmi szükség nem lett volna, mert attól teljesen függetlenül amúgyis ezt követtem volna. Az, hogy az aláírásgyűjtés megtörtént, pusztán arra hívja fel a figyelmet, hogy beszélni kell az emberekkel, kommunikálni kell az emberekkel, amit egyébként csinálok két és fél éve. És ebben az ügyben kiemelten kell figyeljünk arra, hogy a győrszentivániakkal kommunikáljunk.”

A polgármester ezt követően arról kezdett beszélni, hogy a fejlesztésre kijelölt terület egyébként nincs is annyira közel Győrszentivánhoz; illetve arról a tervéről, hogy a börtönt ki szeretné költöztetni az Ipari Parkba, hogy ott tudjanak dolgozni a rabok. Szerinte ez például a legbiztonságosabb dolog lenne, de biztos ez ellen is felhergelnék a szentivániakat, pánikot keltenének, aláírásgyűjtésbe kezdenének.

Szerinte a „politikai vagy üzleti célből felheccelt” emberekről le kell választani azokat, akik valóban aggódnak, és velük kell kommunikálni, „és fogok is” – mondta a polgármester.

De csak azokkal, ismételte, akik nem ülnek fel politikai hecckampányoknak.

Szólj hozzá!

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.

Ha nem állampapírba fektet, akkor jön az értesítő

Kötelező lesz a bankoknak tájékoztatni azokat, akik nem állampapírba fektetettek.

Dézsi: GYAC-ügyben nem kívánok állást foglalni

Fontosnak tartja a tizenhárom szakosztály biztonságos működését - emelte ki.