Dézsi: A szentiváni aláírásgyűjtésre semmi szükség nem volt

Pintér Bence 2022-08-17 14:00:00
A győri polgármester három perc különbséggel mondta azt a rádióban, hogy komolyan kell venni ilyen sok aláírást, és azt, hogy semmi szükség nem volt rá.

Dézsi Csaba András polgármester a GyőrPlusz Rádió reggeli műsorában is beszélt a győrszentivániak aláírásgyűjtéséről. Ezeket az interjúkat ugye nem lehet visszahallgatni utólag, mivel a GyőrPlusz nem teheti fel a honlapjára az anyagot. (Nekünk megvan a felvétel, ha valaki igényelné.)

A polgármester kifejtette:

„Egy olyan aláírásgyűjtést, amit ennyien aláírnak, komolyan kell venni. (...) Arról van szó, hogy fél évvel ezelőtt kiálltunk a parlamenti képviselőkkel, Simon Róbert Balázzsal és Kara Ákossal, és elmondtuk, hogy szereztünk 10 milliárd forintot az Ipari Park bővítésére. Senki nem mondta, hogy ezzel problémája van. És akkor most elindult egy hecckampány, amit részben a politikai pártok, ezek a kis mini politikai pártok – ezzel akarnak naggyá nőni, hogy embereket feszítenek be és ijesztegetnek –, illetőleg a földtulajdonosok, akik drágábban akarják eladni a földjeiket, mint amit mi ajánlottunk értek. Ők hergelik a lakosokat.”

Azt nem fejtette ki, hogy szerinte hol, milyen módon bizonyosodott be ez az állítása, tekintve, hogy az ellenzéki pártok a helyi civilek kérésére távol tartották magukat az ügytől. Ezután egyből hozzátette a polgármester: persze ha ő lakna ott, ő is aggódna, ha veszélyes, bűzös dolgot akarnak mellétenni. Mint ahogy azt elmondta a közgyűlésen is, szerinte ha egy sima ipari besorolást kapna a terület, akkor is lehetne ott akkumulátorgyárat tenni oda. Kiemelte, hogy Győrben nincs semmiféle konkrétum az ügyben, hogy mi költözne a területre.

A városvezető ezt követően bonyolult fejtegetésbe kezdett arról, hogy akkumulátorgyár és akkumulátorgyár között is különbség van, de Komáromban az emberek örültek a gyárnak, csak később derült ki a zajhatás. „Mások kárán tanul az okos” – mondta a polgármester. De azt nem tudja elfogadni, hogy semmi se jöjjön, és ne bővüljön ott az Ipari Park. Szerinte azt, hogy veszélyes-e valami, majd projektenként kell eldönteni.

Utalt aztán arra – az Ipari Kamara megyei elnöke által megpendített – hírre, hogy itt a Volkswagen szeretne akkumulátorgyárat építeni – ezt a polgármester nem mondta ki, csak azt fejtegette, hogy egy német gyár szerinte nyilvánvalóan más minőséget képvisel, mint egy kínai és koreai. De nincsenek konkrétumok, nem tud miről beszámolni. Ezután arról kezdett beszélni, hogy a hónaljdezodor is robbanásveszélyes, és a spájzban is vannak robbanásveszélyes dolgok, amik miatt nem aggódunk.

Szerinte csak a reális veszélyt nem szabad engedni, minden egyes céget majd külön kell megvizsgálni.

A műsorvezető összegezni próbált, miszerint az aláírásgyűjtés akkor még épp időben érkezett, de a polgármester közbevágott, és azt mondta:

„Nem erről van szó. Az aláírásgyűjtésre semmi szükség nem lett volna, mert attól teljesen függetlenül amúgyis ezt követtem volna. Az, hogy az aláírásgyűjtés megtörtént, pusztán arra hívja fel a figyelmet, hogy beszélni kell az emberekkel, kommunikálni kell az emberekkel, amit egyébként csinálok két és fél éve. És ebben az ügyben kiemelten kell figyeljünk arra, hogy a győrszentivániakkal kommunikáljunk.”

A polgármester ezt követően arról kezdett beszélni, hogy a fejlesztésre kijelölt terület egyébként nincs is annyira közel Győrszentivánhoz; illetve arról a tervéről, hogy a börtönt ki szeretné költöztetni az Ipari Parkba, hogy ott tudjanak dolgozni a rabok. Szerinte ez például a legbiztonságosabb dolog lenne, de biztos ez ellen is felhergelnék a szentivániakat, pánikot keltenének, aláírásgyűjtésbe kezdenének.

Szerinte a „politikai vagy üzleti célből felheccelt” emberekről le kell választani azokat, akik valóban aggódnak, és velük kell kommunikálni, „és fogok is” – mondta a polgármester.

De csak azokkal, ismételte, akik nem ülnek fel politikai hecckampányoknak.

Szólj hozzá!

Hazudott a debreceni önkormányzat az akkumulátorgyár vízigényéről?

Szerintük csak 25 ezer köbméter víz kell majd, egy általuk megrendelt tanulmány szerint viszont akár 60 ezer is.

Tablettáit reklámozta a rádióban a győri polgármester

Érdekesen használta fel a város ügyeinek megvitatására szánt időt Dézsi Csaba András.

Audi-bértárgyalás: Egyelőre nincs megegyezés

Túl magasak a dolgozói elvárások a cég szerint, és szerintük több ponton nincsenek összhangban a közösen kialakított stratégiai célokkal.

Autó nélkül maradt Illés Károly

És a havi jövedelme is 100 ezer forinttal csappant meg.

Hajtó Péter 87 felújítandó útszakasz listáját küldte meg a polgármesternek

Dézsi Csaba András ismét beszólt a gyárvárosi fideszes képviselőnek, nem maradt el a válasz.

A kor előrehaladtával változik az idő érzékelése

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát - derült ki az ELTE kutatásából.

Ahogy Banglades sem ruhagyártó nagyhatalom, Magyarország sem lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom

Máris reagált az LMP a kormány akkumulátorgyár építési könnyítésére.

A félidején túl van a zalaegerszegi 15 milliárd forintos városépítő program

A városban minden településrészén megvalósulnak út-, járda- vagy parkolóépítések, illetve felújítások, összesen 91 helyszínen.

A kormány tovább lazítaná az akkumulátorgyárak településére vonatkozó szabályozást

Az új szabályozást a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

Elszállítják a régóta a körmendi vasútállomáson halmozódó vasúti hulladékot

Ami pedig használható még, azt a helyszínen értékesítik.

Napsütésre számíthatunk

De záporokra is számíthatunk ma.

Új parkok, nyilvános wc, madártani ösvény és még sok minden mást is megálmodott a szombathelyi belvárosba a körzet képviselője

Aligha lesz pénz a több milliárd forintos csomagra, de Takátsné szokás szerint benyújtotta javaslatát a városi költségvetéshez.

LMP: továbbra is nem az akkumulátorgyárakra

A zöldek szerint az is felháborító, hogy Nyíregyházán a közmeghallgatásra nem engedték be az embereket.

Leállítja a termelést nyíregyházi hűtőszekrénygyárában a svéd Electrolux

A cég az illetékes minisztériummal és az önkormányzattal vizsgálja a telephely további hasznosításának lehetőségeit.