Ipari Park-bővítés: felháborodott szentivániakkal telt meg a győri városháza

Pintér Bence 2022-08-05 11:58:00
Jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet létesülne Győrszentiván határában, a fórumra fideszes politikusok nem jöttek el. Szentivániak annál többen.

Bár elég alkalmatlan időpontra hirdették, mégis teltházzal nyílt meg (ez nagyjából 180-200 embert jelent) az a lakossági tájékoztató fórum, amit a Győrszentiván mellett bővülő Ipari Parkról tartottak péntek délelőtt tíz órakor a győri városházán. Az önkormányzat részéről ezen Nagyné dr. László Edit jegyző, dr. Bakonyi Bernadett aljegyző, a főépítészt helyettesítették, a Településfejlesztési és Városstratégiai Főosztály részéről pedig Frank István főosztályvezető jelent meg,

tehát a pódiumon sem a városvezetésből nem jelent meg senki, sem a helyi képviselő, Dr. Sik Sándor nem tette tiszteletét.

A fórum témája az volt, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként megvalósuló Ipari Park-bővítés során Győrszentiván közvetlen közelében 

jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet létesül, ahol „különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítményeket” lehet majd elhelyezni.

Ez nyilván nagy felháborodást keltett a győrszentivániak körében, akinek a helyi képviselő még azt sem tudja megmondani, hogy milyen gyár is települne pontosan a területre. Azt lehet még tudni, hogy 10 milliárd forintot kapott a város a fejlesztésre a kormánytól. A beruházás itt valósulna meg:

De hol van a polgármester? – kérdezték a szentivániak

Először Nagy Zita szólalt fel, aki annyit jegyzett meg: szerinte felháborító, hogy háromperces időkeretet szabnak a hozzászólásokhoz, és a győrszentivániak csak maguknak köszönhetik, hogy ennyien összegyűltek, ha az önkormányzaton múlt volna, akkor nem lettek volna ennyien. Hozzászólása nagy tapsot kapott, de a fórum szervezői elmondták, hogy a rendelet alapján, és mivel ilyen sokan összejöttek, muszáj lesz betartani a három perces időkeretet.

A második felszólaló azt kérdezte: hogy érvényesülnek itt a környezetvédelmi szempontok, és

hol van a város vezetője, Dézsi Csaba András, hol van a körzet képviselője, Sik Sándor, miért nem vesz részt a fórumon?

Erre is tapsolni kezdtek a részvevők. A jegyző erre reagálva azt mondta: ez most nem egy politikai fórum, ez egy szakmai fórum, ismertetik, hogy mi történik, igyekeznek a felvetődő kérdésekre választ adni. Környezetvédelmi oldalra azt mondta: hadd nyugtasson meg mindenkit, hogy van a városban környezetvédelmi bizottság, és a hatósági főosztálynak is van környezetvédelmi csoportja. Közterületen fakivágásra csak utóbbin keresztül kerülhet sor. Azt is elmondta: azért kérték a három percet, hogy mindenki, aki akar, hozzá tudjon szólni.

Ezután Vaderna Margit szólalt fel, aki 2019-ben indult a körzetben civil képviselőjelöltként is. Elmondta: kifogást emel közösségi érdekre és jogon magánérdekre hivatkozva a beruházás tervezése ellen, mivel ez jelen információk szerint kárt okozna a győrszentiváni lakosoknak: az egészségük forog kockán. Ekkor taps szakította meg a felszólalását. Egy hölgy ekkor kisgyeremekével a kezében jelezte, hogy a jövő generációi is szeretnének Győrszentivánon élni. Vaderna Margit azt mondta: a polgármester azt mondja, hogy szívügye Győr, és fontos neki a környezetvédelem, a győrszentivániak pedig azt mondják, hogy nekik a szívügyük Győrszentiván, és egy élhető Győrszentivánt szeretnének.

Na de mégis milyen gyár épülne?

Az egyik legfontosabb kérdést tette fel a következő hozzászóló, aki azt kérdezte:

mégis milyen gyár, üzem épülne itt, ami ezt a módosítást igényli? A válasz: a beruházó a kormány, így ezt az önkormányzat nem, csak Kormányhivatal tudja megmondani.

A tömeg erre méltatlankodott. A következő felszólaló ismét azt vetette fel, hogy hol vannak a választott képviselők, amikor 10-12 ezer ember életéről és életkörülményeiről van szó? Ha nem ér rá, akkor inkább mondjon le – jelezte a győrszentiváni férfi, szintén felemlegetve a Szívügyünk Győrt!-szlogent. Taps volt a résztvevők válasza. A hozzászóló meglebegtette a pletykát, miszerint akkumulátorgyárat építenek egy multinak a jelenleg háromszáz hektárnyi termőföldön, miközben élelmiszerválság van.

Ez után Kun Zoltán tájépítő mérnök, erdész szólalt fel, aki Vaderna Margithoz hasnlóan szabályos, jogi érvekkel megtámogatott kifogást emelt. Kifejtette: a területet a következő generációknak kellene megőrizni, kötelező lenne környezetvédelmi felmérést végezni az átminősítés előtt, és egyébként sem felel meg a győri klímastratégiának a beruházás. Kun Zoltán kifejtette: leburkolják a terület 80 százalékát, ez már soha nem fog tudni például szenet megkötni, és szembe megy ez is a klímastratégiával.

A győrszentiváni férfi is elmondta: pontosan tudja az önkormányzat, hogy mi épülne itt, ezért felszólítja őket, hogy mondják azt meg.

Ezután megszavaztatta a helyieket: ki ért egyet azzal, hogy a mezőgazdasági terület helyére különösen veszélyes ipari terület kerüljön? Miután mindenki megértette a kérdést, senki sen emelte fel a kezét. A jegyző erre jelezte, hogy az Ipari Park bővítésével kapcsolatban megköti a kezüket a kormányhatározat, és megpendítette, hogy azért az Ipari Park megalakulásának anno örültek a győriek.

Ezután Glázer Tímea DK-s képviselő szólalt fel. Elmondta: hihetetlen, hogy a győrszentiváni képviselő nem jött el, és az is, hogy nem akarják megmondani a szentivániaknak, hogy mit akarnak ideépíteni. Kiemelte: problémásnak tartja, hogy a képviselők egyébként nem kaptak meghívást a fórumra. Rajta kívül még Balla Jenő független képviselő jelent meg a fórumon. Glázer végül elmondta: Szentiván többet érdemel, nem kapja meg azt, ami jár neki.

Ki tud akkor valós tájékoztatást adni? Hol lehet információhoz jutni?

A következő hozzászóló azt kérdezte: hogy tudnak az átminősítés ellen hivatalosan kifogást emelni? A jegyző elmondta: ez a fórum is alkalmas erre például, hiszen jegyzőkönyvbe foglalják az elhangzottakat. Egy úr ennek kapcsán megkérdezte: hány aláírást kell összegyűjteniük, hogy ezt megakadályozzák, vagy hogy nészavazást írjanak ki? Egy hölgy ezután azt kérdezte: ha ennyit emlegetjük a kormányt, megkérdezné: azért a város csak segített megtalálni a területet? (Taps.) És ha igen, miért gondolták jónak, hogy Szentiván fölé, egy dombra telepítsenek egy ilyet? Ezután ő is azt kérdezte: milyen gyár lesz pontosan, miért nem mondja ezt meg a városvezetés?

Balla Jenő független képviselő is felszólalt, és elmondta: amire most itt azt kapják a szentivániak, hogy nem ide tartozik, azzal keressék meg fogadóóráján a helyi képviselőt, vagy a polgármestert. Kiemelte: Győr betelt, pedig szükség van az Ipari Park-bővítésre, lakópark-építésekre. A lényeg az szerinte, hogy a szabályokat mindenki betartsa, megvannak erre a megfelelő bizottságok, de szerinte nem a megfelelő emberek ülnek benne. Hozzátette: örül, hogy ennyien eljöttek, ennyi embert Győrben ilyen fórumon még nem látott.

Egy kisbabával érkező hölgy azt kérdezte, hogy készült-e környezetvédelmi hatástanulmány? Ha akkumulátorgyár épül itt, milyen veszélyességi besorolású lesz? MIlyen kapacitással? Milyen anyagokat fognak használni? Szükséges-e háromszáz hektár termőföldet elvenni egy bármilyen üzem miatt, miközben elhúzódó aszály van? Hozzátette: az USA-ban a Tesla a sivatag közepére épít ilyen gyárakat, nem véletlenül. A következő felszólaló ismét feltette a kérdést:

ki tud akkor valós tájékoztatást adni, ha a győri önkormányzat képviselői nem? Aki tud, miért nincs itt?

A jegyző elmondta: neki nincs információja arról, hogy mi épülne itt, erről ők köztisztviselőként nem tudnak beszélni, nem erre van felhatalmazásuk.

„Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!” – kezdte felszólalását egy férfi, aki azt kérdezte: ha ezt a kormány akarja, akkor az önkormányzat támadja meg ezt a bíróságon. Elmondta: ahogy már említették, a terület dombon fekszik, csapadék esetén a víz Szentivánra folyik. „Mi nem akarunk Göddé válni” – zárta felszólalását a férfi. Egy másik szentiváni férfi elmondta: későn jött ez a fórum, szerinte olyan dologhoz asszisztálnak, amit senki nem akar.

Hozzátette: reméli, hogy amikor az első traktorok megjelennek dózerolni, még ennél is több ember lesz ott, hogy megakadályozza.

Egy győrszentiváni háziorvos elmondta: évről évre döbbenten tapasztalják, hogy egyre több a daganatos megbetegedés Győrszentivánon. Az az érzésük, hogy sokkal nagyobb az arány, mint a város más területein, és azt gyanítják, hogy ennek köze lehet az Ipari Park közelségéhez. Szeretnének garanciákat kérni: szereljenek fel mérőállomásokat például, hogy tudják mérni a szennyeződést, mert aggódnak a szentivániak egészségéért.

Egy hozzászóló azt jelezte: már az is eredmény, ha nem jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet, csak ipari övezet lenne. A következő hozzászoló pedig kiemelte: ha lenne információjuk, és mondjuk kiderülne, hogy egy logisztikai központról van szó, azt lehet mindenki támogatná, de nem kapnak információt.

Kun Zoltán ezután ismét felszólalt, és kérdezett: vizsgáltak-e bármilyen alternatív helyszínt? A másik kérdése az volt, hogy egy ilyen léptékű döntés előtt oda kéne telepíteni Szentivánra a mérőállomást, hogy a jelenlegi helyzetet is fel tudják mérni, kell-e egyáltalán még ipar. Felvette azt is: diverzifikálni kéne, miért megint egy autóipari beruházás jön? Miért nem akármi más? Ezután megkérdezte: ha tehát most felszólalnak, és azt mondják hogy nem, pontosan mit érnek el jogilag?

Egy olyan férfi is felszólalt, aki elmondása szerint dolgozott Tatabányán egy akkumulátorgyár építésén, ahol saválló műanyagcső-rendszereket is épített ki. A munkásruhája nem volt saválló, és ha ráfröccsent a sav, akkor átlyukasztotta a ruháját. Szerinte egy akkumulátorgyárat nem lehet összeegyeztetni a környezetvédelemmel.

A direkt kérdésre, hogy a rendezési terv módosítását meg tudja-e valahogy akadályozni a lakosság. Az a válasz hangzott el, hogy erre nincs jogszabályi lehetőség.

Egy férfi azt mondta: Győrszentiván lakossága szerinte egy rendezésiterv-módosításba nem megy bele, csak olyanba, ami az utak, a vízelvezetés rendezését célozza.

Mi is kérdeztünk, mégpedig azt, hogy van-e jelenleg ilyen besorolású terület Győrben, és kiderült, hogy van ehhez hasonló: a szemétégető területe, amellyel kapcsolatban évtizedek óta problémái vannak a városnak, de mint később kiderült, még ez sem pont ugyanilyen besorolású. Glázer Tímea DK-s képviselő jelezte, ő az Ipari Park felügyelő bizottságának tagja és ennek a bizottságnak az elnöke egyébként Sik Sándor, jelezni fogja neki ebben a minőségében is, hogy mi hangzott itt el. Ugyanígy jelezni fogja ezt a győri országgyűlési képviselőknek is.

Egy szentiváni férfi jelezte: még egy lakossági fórumot kéne tartani a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban, normális időpontban, ahová minden szentiváni el tudna menni, szerinte sokkal többen lennének, mint most.

A beruházás mellett érvelve senki sem szólalt fel a fórumon.

Szólj hozzá!

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.

A charmok mindenki szívébe belopják magukat

Ékszerek terén is elengedhetetlen a megújulás, ennek ellenére léteznek olyan különleges koncepciók, amelyek hosszú éveken át velünk maradnak. Ennek ékes példái a charmok, amelyek töretlen népszerűségnek örvendnek az utóbbi időben. 

Legyen sajtónyilvános a Haladás taggyűlése!

Nyílt levél a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. tulajdonosaihoz.