Ipari Park-bővítés: Dézsi nem tudta elérni, hogy ne legyen veszélyes besorolású a terület

Pintér Bence 2022-11-29 18:37:53
A győri polgármester a közmeghallgatáson elmondta, hogy nem sikerült betartani választási ígéretét: mégis Budapestről diktálják, hogy mi legyen Győrben.

Több győrszentiváni civil is eljött a közmeghallgatásra Győrben. Ezen az eseményen bárki kérdezhet a városvezetés bármelyik szereplőjétől, és szokás szerint egy hétköznapon, délután kettőkor tartják, és a korábbi évtől eltérően nem közvetítették élőben. Mi igen, itt érhető el – de elég rossz hanggal, és nem végig.

A szentivániak első kérdése az volt: mi a biztosíték arra, hogy a város majd nem enged veszélyes, egészségre ártalmas üzemet letelepíteni?

A kérdést kissé megkerülve Dézsi Csaba András polgármester Endrődi Péter kabinetfőnököt, a projektet kezelő GYTP igazgatóját szólította válaszra, aki a szokásos dolgokat mondta el: kormányrendelet rendelkezett a területről, arról is, hogy Gipz, azaz különösen veszélyes ipari terület besorolást kapjon a terület.

Dézsi polgármester erre megkérdezte Endrődit: kértük-e, hogy ne legyen Gipz-besorolású a terület? Endrődi azt válaszolta, hogy igen, kérték, de erre nem volt válasz.

Korábban ugye már az is kiderült, hogy a területet is a kormány jelölte ki, bár a polgármester most azt mondta, hogy öt területet is megvizsgált az önkormányzat. A kampány során Dézsi polgármester egyébként azt ígérte:

„Győr városában a gazdaságot színesíteni kell, a stabilitás érdekében újabb lábakat kell eresztenünk. Erre azt hiszem, képes vagyok, és meg tudom ígérni, hogy hatékonyan fogjuk képviselni Budapesten a várost, és nem Budapestről fogják megmondani, hogy mi történjen Győrben.”

A polgármester a fenti kijelentés után hosszan kifejtette, hogy ezt a területet jelölték ki már a Balogh-érában, és most is megvizsgáltak öt területet, de ez a terület a legmegfelelőbb. Hozzátette: ők képviselik a szentiváni civilek álláspontját is, csak ezt nem verik nagydobra.

Csörgits Lajos volt aljegyző, a GYTP jogásza pedig elmondta, hogy

a kormányhivatal vizsgál majd meg minden olyan céget, ami le akar telepedni a tervezett új győri Ipari Parkban. Kérdés, hogyha ez igaz, akkor mi alapján ígérte meg Dézsi polgármester, hogy személy szerint ő nem fogja engedni, hogy a győriek egészségét veszélyeztető üzem települjön ide, hiszen neki a kormányhivatal működésére nincs ráhatása.

A polgármester ezután összeszólalkozott több szentiváni civillel is, miután azt mondta, hogy a szentivániak nem véletlenül költöztek oda, hanem sokan pont az Ipari Park közelsége miatt. Mikor ezt valaki megkérdőjelezte, akkor elkezdte arról kérdezni a hozzászólókat, hogy mikor költöztek oda. A hölgy mondta, hogy 1992-ben, erre a polgármester megállapította, hogy na tessék, hiszen akkor már volt ott Ipari Park. Egyébként konkrétan abban az évben, ősszel alakították ki. Mikor ezt a győzelmet elkönyvelte a polgármester – bár a hölgy mondta, hogy akkor még azért nem volt olyan erős a jelenlét –, egy másik szentiváni polgár mondta, hogy ő meg ott született. Erre már nem volt polgármesteri válasz.

Szólj hozzá!

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.

Hogyan segít a gyógytorna a mozgásszervi panaszok kezelésében?

Bármilyen mozgásszervi problémáról van szó, a gyógytorna segíthet visszaállítani az eredeti mozgásfunkciókat.