Ipari Park-bővítés: Dézsi nem tudta elérni, hogy ne legyen veszélyes besorolású a terület

Pintér Bence 2022-11-29 18:37:53
A győri polgármester a közmeghallgatáson elmondta, hogy nem sikerült betartani választási ígéretét: mégis Budapestről diktálják, hogy mi legyen Győrben.

Több győrszentiváni civil is eljött a közmeghallgatásra Győrben. Ezen az eseményen bárki kérdezhet a városvezetés bármelyik szereplőjétől, és szokás szerint egy hétköznapon, délután kettőkor tartják, és a korábbi évtől eltérően nem közvetítették élőben. Mi igen, itt érhető el – de elég rossz hanggal, és nem végig.

A szentivániak első kérdése az volt: mi a biztosíték arra, hogy a város majd nem enged veszélyes, egészségre ártalmas üzemet letelepíteni?

A kérdést kissé megkerülve Dézsi Csaba András polgármester Endrődi Péter kabinetfőnököt, a projektet kezelő GYTP igazgatóját szólította válaszra, aki a szokásos dolgokat mondta el: kormányrendelet rendelkezett a területről, arról is, hogy Gipz, azaz különösen veszélyes ipari terület besorolást kapjon a terület.

Dézsi polgármester erre megkérdezte Endrődit: kértük-e, hogy ne legyen Gipz-besorolású a terület? Endrődi azt válaszolta, hogy igen, kérték, de erre nem volt válasz.

Korábban ugye már az is kiderült, hogy a területet is a kormány jelölte ki, bár a polgármester most azt mondta, hogy öt területet is megvizsgált az önkormányzat. A kampány során Dézsi polgármester egyébként azt ígérte:

„Győr városában a gazdaságot színesíteni kell, a stabilitás érdekében újabb lábakat kell eresztenünk. Erre azt hiszem, képes vagyok, és meg tudom ígérni, hogy hatékonyan fogjuk képviselni Budapesten a várost, és nem Budapestről fogják megmondani, hogy mi történjen Győrben.”

A polgármester a fenti kijelentés után hosszan kifejtette, hogy ezt a területet jelölték ki már a Balogh-érában, és most is megvizsgáltak öt területet, de ez a terület a legmegfelelőbb. Hozzátette: ők képviselik a szentiváni civilek álláspontját is, csak ezt nem verik nagydobra.

Csörgits Lajos volt aljegyző, a GYTP jogásza pedig elmondta, hogy

a kormányhivatal vizsgál majd meg minden olyan céget, ami le akar telepedni a tervezett új győri Ipari Parkban. Kérdés, hogyha ez igaz, akkor mi alapján ígérte meg Dézsi polgármester, hogy személy szerint ő nem fogja engedni, hogy a győriek egészségét veszélyeztető üzem települjön ide, hiszen neki a kormányhivatal működésére nincs ráhatása.

A polgármester ezután összeszólalkozott több szentiváni civillel is, miután azt mondta, hogy a szentivániak nem véletlenül költöztek oda, hanem sokan pont az Ipari Park közelsége miatt. Mikor ezt valaki megkérdőjelezte, akkor elkezdte arról kérdezni a hozzászólókat, hogy mikor költöztek oda. A hölgy mondta, hogy 1992-ben, erre a polgármester megállapította, hogy na tessék, hiszen akkor már volt ott Ipari Park. Egyébként konkrétan abban az évben, ősszel alakították ki. Mikor ezt a győzelmet elkönyvelte a polgármester – bár a hölgy mondta, hogy akkor még azért nem volt olyan erős a jelenlét –, egy másik szentiváni polgár mondta, hogy ő meg ott született. Erre már nem volt polgármesteri válasz.

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.