Pert nyert az Ugytudjuk: nem titkolózhat tovább a Győr-Szol és a GYHG

Pintér Bence 2023-03-03 15:41:00
Első fokon elveszítette a közérdekű adatigénylés megtagadása miatt indított pert a városüzmeletetésért és a szemétszállításért felelős cég is.

Rendszeres olvasóink bizonyára tudják, hogy évek óta foglalkozunk a két legnagyobb győri városüzemeltető cég, a Győr-Szol és a szemétszállítással foglalkozó GYHG átláthatatlan pénzügyeivel. Aki nem követi, annak pedig röviden összefoglaljuk: a két, több milliárd forint fölött diszponáló cég honlapjain egyáltalán nem elérhetőek a legalapvetőbb közérdekű adatok, és azokat közérdekű adatigényléseinkre sem adta oda a két cég. Eddig.

Január elsején ugyanis újra adatigénylést adtunk be a két céghez, amelyben az alvállalkozók listáját kértük ki 2021-ből és 2022-ből, egészen pontosan azt, hogy kik, mit, és mennyi pénzért dolgoztak be a két cégnek. Jött is a menetrendszerű válasz, amelyben azt közölte mind a két cég, hogy nem fogja kiadni a kért adatokat. Ezúttal azonban nem álltunk meg itt, hanem bíróságra vittük az ügyet, ahol

péntek délelőtt mind a GYHG-vel, mind a Győr-Szollal szemben indított adatigénylési pert megnyertük első fokon,

tehát a bíróság úgy határozott, hogy adatigénylésünk kapcsán semmilyen kifogással nem élhet sem a Győr-Szol, sem a GYHG, a kért adatok közadatnak számítanak, és a városüzemeltető cég esetében 60, a kukás cég esetében 30 napon belül ki kell azokat adni. A döntés nem jogerős, tehát a két cég fellebezhet az ügyben.

A GYHG nem képviseltette magát a tárgyaláson, a Győr-Szolt képviselő ügyvéd pedig többek között azt akarta elérni, hogy ezt az eljárást felfüggesszék, amíg nem derül ki, hogy hogyan jutottak az Ugytudjuk.hu birtokába korábban a cég belső dokumentumai, amely ügyben – mint kiderült – nemrég ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek. A tárgyaláson azonban a felfüggesztésre irányuló kérelmet az alperes visszavonta.

Miért fontos ez?

Mint arról korábban írtunk már többször, mindkét cég a győri közpénzek igazi fekete lyuka, amibe úgy öntik be a pénzt a városi költségvetésből, hogy a publikumnak gyakorlatilag semmi fogalma sem lehet arról, hogy ezeket pontosan mire, milyen stratégia mentén költik el. Korábban is igaz volt ez, az elmúlt évben azonban tovább éleződött a helyzet, és a Győr-Szol gyakorlatilag minden kezelésébe tartozó területen – bérlakások, parkolás, közterület-bérbeadás, temetők, stb. – árat emelt.

Hogy aztán az ezekből az intézkedésekből beeső pluszbevételek hogyan hasznosulnak, semmit nem árult el a két cég, se önmagától, se kérdésre.

Eközben olyan ingatlanvásárlásokat foganatosított, mint a Schäffer-ház felvásárlása 700 millió forintért Rákosfalvy Zoltántól, vagy a Memento nevú temetkezési cég felvásárlása 140 millió forintért, amely ügyben a rendőrség Pollreisz Balázs (MSZP) feljelentése nyomán nyomozást folytat. A céget pedig mindeközben közpénz-kölcsönökkel és külső hitelekkel kell életben tartani.

Korábban az ügyben kérdeztük Dézsi Csaba Andrást, Győr polgármesterét is, aki azt mondta:

„Én nem szoktam ezeknek a cégeknek a honlapját nézegetni, ezért nem tudtam, hogy nincsenek fent. De megkérdezzük a jogászainkat, hogy minek kell fenn lennie, és megkérjük őket, hogy tegyék fel. De gondolom, ha mondjuk önök kikérik ezeket az adatokat, akkor kötelesek kiadni.”

Mint a gyakorlat mutatta, ez nem így volt. Ennek ellenére az Ugytudjuk.hu több alkalommal is tudott cikkezni a cégek belső ügyeiről, amikor egy-egy ún. whistleblower nagyobb adatcsomagokat juttatott el lapunkhoz. Először 2021 tavaszán a GYHG belső ügyeiről írtunk, ahol egy vállalkozó körüli cégháló tűnt fel 2020-ban, majd ősszel a Győr-Szolban is rá tudtunk mutatni az azóta is a cégnél dolgozó Szabó Jenő képviselő, illetve az akkori stratégiai igazgató, Szabó Ákos rokonainak cégeire. A Győr-Szol vezetését cikkünk megjelenése után két héten belül leváltották.

A legjobban talán az jellemzi a helyzetet, hogy Szabó Jenő egyik fiának apósa, Vaderna János cégének – amelyről itt írtunk külön – 2021-ben nettó 520 millió forint volt az árbevétele úgy, hogy a korábbi években ez az adat rendre 40-70 millió forint körül alakult egyébként. Ahhoz azonban, hogy megtudjuk, ennek mekkora része származott a Győr-Szoltól, szükség lenne arra, hogy a cég közzétegye az adatokat, és meglássuk, hogy pontosan mennyi pénz megy el az alvállalkozókra, és kik ezek az alvállalkozók. Ezt sikerült most – első fokon – elérni a bíróságon.

Ha a két ítélet jogerőre emelkedik, sokkal tisztábban fogunk látni mindkét cég ügyeiben.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák