Pert nyert az Ugytudjuk: nem titkolózhat tovább a Győr-Szol és a GYHG

Pintér Bence 2023-03-03 15:41:00
Első fokon elveszítette a közérdekű adatigénylés megtagadása miatt indított pert a városüzmeletetésért és a szemétszállításért felelős cég is.

Rendszeres olvasóink bizonyára tudják, hogy évek óta foglalkozunk a két legnagyobb győri városüzemeltető cég, a Győr-Szol és a szemétszállítással foglalkozó GYHG átláthatatlan pénzügyeivel. Aki nem követi, annak pedig röviden összefoglaljuk: a két, több milliárd forint fölött diszponáló cég honlapjain egyáltalán nem elérhetőek a legalapvetőbb közérdekű adatok, és azokat közérdekű adatigényléseinkre sem adta oda a két cég. Eddig.

Január elsején ugyanis újra adatigénylést adtunk be a két céghez, amelyben az alvállalkozók listáját kértük ki 2021-ből és 2022-ből, egészen pontosan azt, hogy kik, mit, és mennyi pénzért dolgoztak be a két cégnek. Jött is a menetrendszerű válasz, amelyben azt közölte mind a két cég, hogy nem fogja kiadni a kért adatokat. Ezúttal azonban nem álltunk meg itt, hanem bíróságra vittük az ügyet, ahol

péntek délelőtt mind a GYHG-vel, mind a Győr-Szollal szemben indított adatigénylési pert megnyertük első fokon,

tehát a bíróság úgy határozott, hogy adatigénylésünk kapcsán semmilyen kifogással nem élhet sem a Győr-Szol, sem a GYHG, a kért adatok közadatnak számítanak, és a városüzemeltető cég esetében 60, a kukás cég esetében 30 napon belül ki kell azokat adni. A döntés nem jogerős, tehát a két cég fellebezhet az ügyben.

A GYHG nem képviseltette magát a tárgyaláson, a Győr-Szolt képviselő ügyvéd pedig többek között azt akarta elérni, hogy ezt az eljárást felfüggesszék, amíg nem derül ki, hogy hogyan jutottak az Ugytudjuk.hu birtokába korábban a cég belső dokumentumai, amely ügyben – mint kiderült – nemrég ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek. A tárgyaláson azonban a felfüggesztésre irányuló kérelmet az alperes visszavonta.

Miért fontos ez?

Mint arról korábban írtunk már többször, mindkét cég a győri közpénzek igazi fekete lyuka, amibe úgy öntik be a pénzt a városi költségvetésből, hogy a publikumnak gyakorlatilag semmi fogalma sem lehet arról, hogy ezeket pontosan mire, milyen stratégia mentén költik el. Korábban is igaz volt ez, az elmúlt évben azonban tovább éleződött a helyzet, és a Győr-Szol gyakorlatilag minden kezelésébe tartozó területen – bérlakások, parkolás, közterület-bérbeadás, temetők, stb. – árat emelt.

Hogy aztán az ezekből az intézkedésekből beeső pluszbevételek hogyan hasznosulnak, semmit nem árult el a két cég, se önmagától, se kérdésre.

Eközben olyan ingatlanvásárlásokat foganatosított, mint a Schäffer-ház felvásárlása 700 millió forintért Rákosfalvy Zoltántól, vagy a Memento nevú temetkezési cég felvásárlása 140 millió forintért, amely ügyben a rendőrség Pollreisz Balázs (MSZP) feljelentése nyomán nyomozást folytat. A céget pedig mindeközben közpénz-kölcsönökkel és külső hitelekkel kell életben tartani.

Korábban az ügyben kérdeztük Dézsi Csaba Andrást, Győr polgármesterét is, aki azt mondta:

„Én nem szoktam ezeknek a cégeknek a honlapját nézegetni, ezért nem tudtam, hogy nincsenek fent. De megkérdezzük a jogászainkat, hogy minek kell fenn lennie, és megkérjük őket, hogy tegyék fel. De gondolom, ha mondjuk önök kikérik ezeket az adatokat, akkor kötelesek kiadni.”

Mint a gyakorlat mutatta, ez nem így volt. Ennek ellenére az Ugytudjuk.hu több alkalommal is tudott cikkezni a cégek belső ügyeiről, amikor egy-egy ún. whistleblower nagyobb adatcsomagokat juttatott el lapunkhoz. Először 2021 tavaszán a GYHG belső ügyeiről írtunk, ahol egy vállalkozó körüli cégháló tűnt fel 2020-ban, majd ősszel a Győr-Szolban is rá tudtunk mutatni az azóta is a cégnél dolgozó Szabó Jenő képviselő, illetve az akkori stratégiai igazgató, Szabó Ákos rokonainak cégeire. A Győr-Szol vezetését cikkünk megjelenése után két héten belül leváltották.

A legjobban talán az jellemzi a helyzetet, hogy Szabó Jenő egyik fiának apósa, Vaderna János cégének – amelyről itt írtunk külön – 2021-ben nettó 520 millió forint volt az árbevétele úgy, hogy a korábbi években ez az adat rendre 40-70 millió forint körül alakult egyébként. Ahhoz azonban, hogy megtudjuk, ennek mekkora része származott a Győr-Szoltól, szükség lenne arra, hogy a cég közzétegye az adatokat, és meglássuk, hogy pontosan mennyi pénz megy el az alvállalkozókra, és kik ezek az alvállalkozók. Ezt sikerült most – első fokon – elérni a bíróságon.

Ha a két ítélet jogerőre emelkedik, sokkal tisztábban fogunk látni mindkét cég ügyeiben.

Szólj hozzá!

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.