Hétszázmillió forintért venné meg Rákosfalvytól a Győr-Szol a Bécsi kapu téri Schäffer-házat birtokló céget

Pintér Bence 2022-12-20 10:30:00
A cég tulajdonosai között ott van Rákosfalvy Zoltán, Somogyi János és Grászli Bernadett volt múzeumigazgató is, zárt ülésen tárgyaltak az adásvételről, de a közgyűlés nyílt ülésen beszél róla hamarosan.

Rendkívüli, zárt ülést tartott kedd reggel a közgyűlés előtt a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsága. Bár az ülés napirendjét csak előtte osztották ki, lapunk már hétfőn arról értesült, hogy a téma az lesz, hogy

a Győr-Szol több mint 700 millió forintért felvásárolja a Püspökvár Kft. nevű céget,

amelynek tulajdonosai a cégjegyzék szerint Rákosfalvy Zoltán, a város volt ügyvédje és Borkai Zsolt egykori polgármester közeli szövetségese; Grászli Bernadett, a Rómer Múzeum korábbi igazgatója, valamint a szintén Borkai körébe tartozó Somogyi János vállalkozó. Erről az üzletről hónapok óta hallottunk pletykákat.

A vásárlás lényege, hogy Püspökvár Kft. tulajdonában van a Bécsi kapu téren található Schäffer-, vagy más néven Vaskakas-ház, amelyet így tulajdonképpen 16 év után visszaszerez a város.

A felújított tér egyik szégyenfoltjának számító, dekorfóliával letakart épületről nem is olyan rég forgattunk videót, amelyben bemutattuk a történetét: az önkormányzat 2007-ben adta el egy magánbefektetőnek közel 200 millió forintért, több elképzelés is született a hasznosítására, de egyikből sem lett semmi, és hamar árulni kezdték, gazdát is cserélt, mint azt az Infovilág cikke részletesen kifejtette.

2019-ben aztán Rákosfalvy Zoltán, a Borkai-ügy miatt országos hírnevet is szerző győri ügyvéd érdekeltségébe tartozó cég vásárolta meg az épületet információink szerint mintegy 300 millió forintért, de ő sem állt neki nagyobb felújításnak a fóliázáson kívül. A győri ügyvéd akkor azt nyilatkozta, hogy lokálpatrióta okból vásárolták meg az ingatlant, mivel valaki társasházat tervezett oda. Ők pedig akkor úgy gondolták, hogy csak akkor adnak tovább az ingatlanon, ha az önkormányzat, az állam, vagy az egyház szeretne kezdeni valamit vele.

Dézsi polgármester a hírek szerint „múzeumi negyedet” tervez ide, amire pályázati forrást szeretne behúzni, és tárgyalt is már a dologról a Nemzeti Múzeummal.

Na de mibű’?

A több száz milliós vásárlás első sorban nem is az eladók, vagy az ár miatt – amit ingatlanpaci forrásaink korrekt árnak tartanak –, hanem azért érdekes, mert a Győr-Szol nincs a legjobb anyagi helyzetben, mint azt korábban összefoglaltuk:

Mindeközben:

A cég a tavalyi gázmizéria után kiegyezett nemrég a korábbi gázkereskedővel, és ennek keretében a hivatalos közlés szerint 2,3 milliárd forintot kaptak vissza, de nagy kérdés, hogy akkor ebből az összegből miért nem például a tagi kölcsönt fizeti vissza a cég.

A bizottságon átment a javaslat, de ők azt javasolták, hogy zárt ülésen tárgyalja ezt az önkormányzat. Érdekes módon a közgyűlési szavazáson azonban ezt nem szavazta meg a fideszes többség, még az elvileg zárt ülést javasló bizottság fideszes tagjai is a saját javaslatuk ellen szavaztak, amit negyed órával korábban saját maguk hoztak.

Tehát nyílt ülés lesz, utolsó napirendi pontként: itt lehet követni.

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.