Hétszázmillió forintért venné meg Rákosfalvytól a Győr-Szol a Bécsi kapu téri Schäffer-házat birtokló céget

Pintér Bence 2022-12-20 10:30:00
A cég tulajdonosai között ott van Rákosfalvy Zoltán, Somogyi János és Grászli Bernadett volt múzeumigazgató is, zárt ülésen tárgyaltak az adásvételről, de a közgyűlés nyílt ülésen beszél róla hamarosan.

Rendkívüli, zárt ülést tartott kedd reggel a közgyűlés előtt a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsága. Bár az ülés napirendjét csak előtte osztották ki, lapunk már hétfőn arról értesült, hogy a téma az lesz, hogy

a Győr-Szol több mint 700 millió forintért felvásárolja a Püspökvár Kft. nevű céget,

amelynek tulajdonosai a cégjegyzék szerint Rákosfalvy Zoltán, a város volt ügyvédje és Borkai Zsolt egykori polgármester közeli szövetségese; Grászli Bernadett, a Rómer Múzeum korábbi igazgatója, valamint a szintén Borkai körébe tartozó Somogyi János vállalkozó. Erről az üzletről hónapok óta hallottunk pletykákat.

A vásárlás lényege, hogy Püspökvár Kft. tulajdonában van a Bécsi kapu téren található Schäffer-, vagy más néven Vaskakas-ház, amelyet így tulajdonképpen 16 év után visszaszerez a város.

A felújított tér egyik szégyenfoltjának számító, dekorfóliával letakart épületről nem is olyan rég forgattunk videót, amelyben bemutattuk a történetét: az önkormányzat 2007-ben adta el egy magánbefektetőnek közel 200 millió forintért, több elképzelés is született a hasznosítására, de egyikből sem lett semmi, és hamar árulni kezdték, gazdát is cserélt, mint azt az Infovilág cikke részletesen kifejtette.

2019-ben aztán Rákosfalvy Zoltán, a Borkai-ügy miatt országos hírnevet is szerző győri ügyvéd érdekeltségébe tartozó cég vásárolta meg az épületet információink szerint mintegy 300 millió forintért, de ő sem állt neki nagyobb felújításnak a fóliázáson kívül. A győri ügyvéd akkor azt nyilatkozta, hogy lokálpatrióta okból vásárolták meg az ingatlant, mivel valaki társasházat tervezett oda. Ők pedig akkor úgy gondolták, hogy csak akkor adnak tovább az ingatlanon, ha az önkormányzat, az állam, vagy az egyház szeretne kezdeni valamit vele.

Dézsi polgármester a hírek szerint „múzeumi negyedet” tervez ide, amire pályázati forrást szeretne behúzni, és tárgyalt is már a dologról a Nemzeti Múzeummal.

Na de mibű’?

A több száz milliós vásárlás első sorban nem is az eladók, vagy az ár miatt – amit ingatlanpaci forrásaink korrekt árnak tartanak –, hanem azért érdekes, mert a Győr-Szol nincs a legjobb anyagi helyzetben, mint azt korábban összefoglaltuk:

Mindeközben:

A cég a tavalyi gázmizéria után kiegyezett nemrég a korábbi gázkereskedővel, és ennek keretében a hivatalos közlés szerint 2,3 milliárd forintot kaptak vissza, de nagy kérdés, hogy akkor ebből az összegből miért nem például a tagi kölcsönt fizeti vissza a cég.

A bizottságon átment a javaslat, de ők azt javasolták, hogy zárt ülésen tárgyalja ezt az önkormányzat. Érdekes módon a közgyűlési szavazáson azonban ezt nem szavazta meg a fideszes többség, még az elvileg zárt ülést javasló bizottság fideszes tagjai is a saját javaslatuk ellen szavaztak, amit negyed órával korábban saját maguk hoztak.

Tehát nyílt ülés lesz, utolsó napirendi pontként: itt lehet követni.

Szólj hozzá!

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.