Hétszázmillió forintért venné meg Rákosfalvytól a Győr-Szol a Bécsi kapu téri Schäffer-házat birtokló céget

Pintér Bence 2022-12-20 10:30:00
A cég tulajdonosai között ott van Rákosfalvy Zoltán, Somogyi János és Grászli Bernadett volt múzeumigazgató is, zárt ülésen tárgyaltak az adásvételről, de a közgyűlés nyílt ülésen beszél róla hamarosan.

Rendkívüli, zárt ülést tartott kedd reggel a közgyűlés előtt a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsága. Bár az ülés napirendjét csak előtte osztották ki, lapunk már hétfőn arról értesült, hogy a téma az lesz, hogy

a Győr-Szol több mint 700 millió forintért felvásárolja a Püspökvár Kft. nevű céget,

amelynek tulajdonosai a cégjegyzék szerint Rákosfalvy Zoltán, a város volt ügyvédje és Borkai Zsolt egykori polgármester közeli szövetségese; Grászli Bernadett, a Rómer Múzeum korábbi igazgatója, valamint a szintén Borkai körébe tartozó Somogyi János vállalkozó. Erről az üzletről hónapok óta hallottunk pletykákat.

A vásárlás lényege, hogy Püspökvár Kft. tulajdonában van a Bécsi kapu téren található Schäffer-, vagy más néven Vaskakas-ház, amelyet így tulajdonképpen 16 év után visszaszerez a város.

A felújított tér egyik szégyenfoltjának számító, dekorfóliával letakart épületről nem is olyan rég forgattunk videót, amelyben bemutattuk a történetét: az önkormányzat 2007-ben adta el egy magánbefektetőnek közel 200 millió forintért, több elképzelés is született a hasznosítására, de egyikből sem lett semmi, és hamar árulni kezdték, gazdát is cserélt, mint azt az Infovilág cikke részletesen kifejtette.

2019-ben aztán Rákosfalvy Zoltán, a Borkai-ügy miatt országos hírnevet is szerző győri ügyvéd érdekeltségébe tartozó cég vásárolta meg az épületet információink szerint mintegy 300 millió forintért, de ő sem állt neki nagyobb felújításnak a fóliázáson kívül. A győri ügyvéd akkor azt nyilatkozta, hogy lokálpatrióta okból vásárolták meg az ingatlant, mivel valaki társasházat tervezett oda. Ők pedig akkor úgy gondolták, hogy csak akkor adnak tovább az ingatlanon, ha az önkormányzat, az állam, vagy az egyház szeretne kezdeni valamit vele.

Dézsi polgármester a hírek szerint „múzeumi negyedet” tervez ide, amire pályázati forrást szeretne behúzni, és tárgyalt is már a dologról a Nemzeti Múzeummal.

Na de mibű’?

A több száz milliós vásárlás első sorban nem is az eladók, vagy az ár miatt – amit ingatlanpaci forrásaink korrekt árnak tartanak –, hanem azért érdekes, mert a Győr-Szol nincs a legjobb anyagi helyzetben, mint azt korábban összefoglaltuk:

Mindeközben:

A cég a tavalyi gázmizéria után kiegyezett nemrég a korábbi gázkereskedővel, és ennek keretében a hivatalos közlés szerint 2,3 milliárd forintot kaptak vissza, de nagy kérdés, hogy akkor ebből az összegből miért nem például a tagi kölcsönt fizeti vissza a cég.

A bizottságon átment a javaslat, de ők azt javasolták, hogy zárt ülésen tárgyalja ezt az önkormányzat. Érdekes módon a közgyűlési szavazáson azonban ezt nem szavazta meg a fideszes többség, még az elvileg zárt ülést javasló bizottság fideszes tagjai is a saját javaslatuk ellen szavaztak, amit negyed órával korábban saját maguk hoztak.

Tehát nyílt ülés lesz, utolsó napirendi pontként: itt lehet követni.

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.