Sem a Győr-Szol, sem a GYHG nem akarja elárulni, milyen alvállalkozókkal dolgozott tavaly

Pintér Bence 2023-01-18 12:04:00
Megkérdeztük, elutasították: szerintük nem kezelnek ilyen kimutatást.

Január elején egy sor adatigénylést adtunk le a győri önkormányzatnak és a győri önkormányzat cégeinek. Tegnap ismertettük a GyőrPlusz válaszát, amelyből az derült ki: nem mérik, hogy hányan nézik, hallgatják vagy olvassák anyagaikat, kedden és szerdán pedig megérkezett a Győr-Szol és a GYHG válasza.

A két cégtől hasonló dolgot kértünk, mégpedig azt, hogy a 2021-es és a 2022-es év kapcsán adják ki nekünk, hogy

milyen alvállalkozókkal dolgoztattak, listaszerűen összeszedve, hogy melyik cégnek milyen jellegű munkára hány forintot fizetett ki (bruttóban) a cég ezekben a naptári években.

A győri kukás cég, a GYHG esetében tudjuk, hogy 2020-ban vezettek ilyen kimutatást Excel-táblázatban, ugyanis ezeket korábban megkapta lapunk, ezek mentén készült a GYHG körüli problémákra rávilágító cikkünk.

Ugyanígy a Győr-Szoltól is jutottak el hozzánk olyan Excel-táblák, amelyeken az látszik, hogy egy adott alvállalkozónak a 2021-es évben mennyi pénzt fizettek ki – ezek kapcsán pedig a Győr-Szol körüli gyanús ügyekről írtunk nagyobb cikket.

A két cég viszont kedden és szerdán betűre azonos választ küldött adatigénylésünkre, amelyben azt állítják, hogy nincsenek ilyen kimutatásaik.

A teljes válasz így hangzik:

Az adatigénylését elutasítom, mivel a Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. nem kezel olyan kimutatást, amelyet az adatigénylő igényel.

A NAIH joggyakorlata alapján (pl. NAIH-4205-2/2012/V.) „... a közérdekű adat definíciójából az következik, hogy a közfeladatot ellátó szerv nem köteles – kizárólag az adatigény teljesítése érdekében – új, minőségileg más adatot előállítani. Ha egy adat, információ nincs az adatkezelő kezelésében, illetve a kért adatot nem állították elő, akkor az adatkezelő az adatkérés teljesítésére nem kötelezhető. Ha az adatigénylésben megjelölt szempontok szerinti adatgyűjtés nagyobb munkaráfordítást, költséget igényel, mely egyszerű matematikai vagy informatikai műveleteken túlmutat, akkor annak elvégzésére a közfeladatot ellátó szervnek nincs jogszabályi kötelezettsége."

Mivel a kért kimutatás összeállítása nagyobb munkaráfordítást igényelne a Győr-Szol Zrt-től, amelyre nincs kapacitása, így külön díjazás ellenében szolgáltatásként sem tudná elvégezni nem közérdekű adatigénylés keretében.

Ami, ismételjük, annak fényében érdekes, hogy 2020-ban és 2021-ben mindkét cég rendelkezett az általunk kérthez hasonló kimutatásokkal. A Győr-Szol honlapján 2021-ben tettek erőfeszítéseket, hogy valamiféle transzparenciát biztosítsanak még 2021-ben, de ebből a listából elég fontos tételek, illetve a cégnél tevékenykedő Szabó Jenő fideszes képviselő rokonságának cégei is kimaradtak. 2022-ről már egyáltalán nem került fel semmilyen adat.

A közérdekű adatigénylés elutasítását természetesen nem hagyjuk annyiban.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.