Sem a Győr-Szol, sem a GYHG nem akarja elárulni, milyen alvállalkozókkal dolgozott tavaly

Pintér Bence 2023-01-18 12:04:00
Megkérdeztük, elutasították: szerintük nem kezelnek ilyen kimutatást.

Január elején egy sor adatigénylést adtunk le a győri önkormányzatnak és a győri önkormányzat cégeinek. Tegnap ismertettük a GyőrPlusz válaszát, amelyből az derült ki: nem mérik, hogy hányan nézik, hallgatják vagy olvassák anyagaikat, kedden és szerdán pedig megérkezett a Győr-Szol és a GYHG válasza.

A két cégtől hasonló dolgot kértünk, mégpedig azt, hogy a 2021-es és a 2022-es év kapcsán adják ki nekünk, hogy

milyen alvállalkozókkal dolgoztattak, listaszerűen összeszedve, hogy melyik cégnek milyen jellegű munkára hány forintot fizetett ki (bruttóban) a cég ezekben a naptári években.

A győri kukás cég, a GYHG esetében tudjuk, hogy 2020-ban vezettek ilyen kimutatást Excel-táblázatban, ugyanis ezeket korábban megkapta lapunk, ezek mentén készült a GYHG körüli problémákra rávilágító cikkünk.

Ugyanígy a Győr-Szoltól is jutottak el hozzánk olyan Excel-táblák, amelyeken az látszik, hogy egy adott alvállalkozónak a 2021-es évben mennyi pénzt fizettek ki – ezek kapcsán pedig a Győr-Szol körüli gyanús ügyekről írtunk nagyobb cikket.

A két cég viszont kedden és szerdán betűre azonos választ küldött adatigénylésünkre, amelyben azt állítják, hogy nincsenek ilyen kimutatásaik.

A teljes válasz így hangzik:

Az adatigénylését elutasítom, mivel a Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. nem kezel olyan kimutatást, amelyet az adatigénylő igényel.

A NAIH joggyakorlata alapján (pl. NAIH-4205-2/2012/V.) „... a közérdekű adat definíciójából az következik, hogy a közfeladatot ellátó szerv nem köteles – kizárólag az adatigény teljesítése érdekében – új, minőségileg más adatot előállítani. Ha egy adat, információ nincs az adatkezelő kezelésében, illetve a kért adatot nem állították elő, akkor az adatkezelő az adatkérés teljesítésére nem kötelezhető. Ha az adatigénylésben megjelölt szempontok szerinti adatgyűjtés nagyobb munkaráfordítást, költséget igényel, mely egyszerű matematikai vagy informatikai műveleteken túlmutat, akkor annak elvégzésére a közfeladatot ellátó szervnek nincs jogszabályi kötelezettsége."

Mivel a kért kimutatás összeállítása nagyobb munkaráfordítást igényelne a Győr-Szol Zrt-től, amelyre nincs kapacitása, így külön díjazás ellenében szolgáltatásként sem tudná elvégezni nem közérdekű adatigénylés keretében.

Ami, ismételjük, annak fényében érdekes, hogy 2020-ban és 2021-ben mindkét cég rendelkezett az általunk kérthez hasonló kimutatásokkal. A Győr-Szol honlapján 2021-ben tettek erőfeszítéseket, hogy valamiféle transzparenciát biztosítsanak még 2021-ben, de ebből a listából elég fontos tételek, illetve a cégnél tevékenykedő Szabó Jenő fideszes képviselő rokonságának cégei is kimaradtak. 2022-ről már egyáltalán nem került fel semmilyen adat.

A közérdekű adatigénylés elutasítását természetesen nem hagyjuk annyiban.

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.