Elfogadta a győri közgyűlés a parkolódíjak emelését, július elsejétől többet fizetünk

Pintér Bence 2022-06-28 14:12:00
A keddi ülésen lekerült a változtatási tilalom a leendő Dunaville-lakóparkról is, ami miatt Dézsi polgármester eredetileg változtatási tilalmat vezetett be.

Kedden ülésezett a győri közgyűlés, ezúttal Dézsi Csaba András polgármester nélkül, akit Szeles Szabolcs alpolgármester helyettesített. Az ülés elején a városrészek szolgálatáért járó díjakat adtak át, majd az E.ON beszámolója következett.

Ezután megszavazták a képviselők, hogy lekerüljön a változtatási tilalom a Dunaville nevű leendő lakópark telkéről, amely miatt 2020-ban a polgármester változtatási tilalmat vezetett be.

Mint arról beszámoltunk, a polgármester videónyilatkozatban is elmondta a projekt kapcsán, hogy „a belvárosban a Mosoni-Duna partjára terveztek 13-15 emeletes lakóházakat több száz lakással. Ezeknek sem a közlekedési kapcsolatai, sem pedig a parkolási megoldásai nincsenek átgondolva.” Illetve arról beszélt, hogy ez „megengedhetetlen”.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő kérdezett az ügyben ezzel kapcsolatban, és sajnálatát fejezte ki, hogy a polgármester nem tud megfelelni a kérdésre: a kérdés az volt, hogy pontosan mi változtt 2020 óta. Szaksz Vince főépítész válasza szerint arról kaptak tájékoztatást, hogy bár a pontos számokat nem tudja, de

a projekt méretei csökkentek, valamenynivel alacsonyabb épületek lesznek kevesebb lakással és több parkolóval; a beruházó pedig Duna-parti sétányt is épít.

Hajtó Péter (Fidesz) megvédte a változttási tilalmat. Szerinte jó, hogy ezzel a város létre tud hozni a beruházókkal egy párbeszédet. Ez azért érdekes, mert településrendezési szerződést változtatási tilalom nélkül is alá kéne írnia a városnak a beruházókkal, tehát elvileg megtörténne ez a párbeszéd.

Ezután a képviselők szavaztak arról a rendeletről, amely több díj emelkedését tartalmazta, így a parkolódíjakét is, emelett azt a kitételt is, ami alapján az önkormányzati bérlakásokban élőknek közös költséget kell majd fizetniük. Az ügyben ismét Pollreisz Balázs szólalt fel: úgy foglalta össze a rendeletmódosítást, hogy a Győr-Szolnak kevés a bevétele, sok a kiadása, az önkormányzat pedig már nem tud pénzt adni. Szerinte a megszorítások széles körben érintik a győrieket, és ezen belül is kifejezetten – a közös költség ügyében – a legelesettebbeket.

Szerinte a rászorulók számára az is súlyos teher lesz, ha 5-10 ezer forintit kell kifizetniük pluszban.

Ugyanígy problémásnak találja a fizetős zóna kiterjesztését a lakótelepekre, főleg a megemelt díjakkal. Hozzátette: az jó, hogy a lakossági parkolóbérlet ára nem hatszorosára, csak háromszorosára nő. Mint kiderült, erről volt vita a frakcióban is. Borsi Róbert (Fidesz) szerint a parkolási díj nehéz kérdés, érzékenyen kell kezelni. Szerinte egyébként csak a díjak felzárkóztatása történik a többi esetben. A parkolás kicsit más kérdés szerinte, de több helyen (Vásárcsarnok, kórház) parkolási feszültség van, például nem használják ki ezeken a helyeken a parkolólemezeket.

Borsi szerint ez is mutatja, hogy nem arról van szó első sorban, hogy megnöveljék a Győr-Szol bevételeit.

Azt is elmondta: marad az, hogy jogosítványhoz kötik a lakossági parkolóbérletet, mivel korábban sok visszaélés volt. Ez azért került szóba, mert Kun András a gazdasági bizottság külsős tagja felvetette, hogy ez az időseknek és a nekik segítő rokonoknak komoly problémát fog okozni; és ennek kapcsán ígérte Borsi a bizottsági ülésen, hogy a Győr-Szollal megvizsgálják a kérdést. Az átgondolás után viszont nem tesz módosító javalatot.

Radnóti Ákos alpolgármester is elmondta, hogy nem jó dolog szerintük sem, hogy emelni kell a parkolási díjakat. Radnóti szerint ugyanakkor igaz az is, hogy maguk a lakosok kérték, hogy fizetnének akár a felszíni parkolásért is, ha enyhülne a parkolási probléma. Kiemelte, hogy a családi házas környékeken sem fizette ki a város, hogy az emberek megépítsék a saját garázsukat. Emellett arról beszélt, hogy Szombathelyen és Budapesten is emelik az árakat.

Szerinte a lakossági bérlet havi ezer forintos díja mindenkinek kigazdálkodható lesz,

és Petz parkolólemezben is lehet majd vásárolni bérletet. A Rába-parton és a Győr-Pláza mellett továbbra is ingyenesen lehet majd parkolni, csak kicsit sétálni kell hozzá – tette hozzá. Hajtó Péter arról beszélt, hogy az nem volt normális, hogy eddig nem fizettek az önkormányzati bérleményben lakók közös költséget. A vitában felszólalt Kovács László is (Civilek Győrért), ami nagy szó, hiszen nem gyakran szokott. Elmondta: lakótelepeken, Marcalvárosban is kéne építeni parkolólemezeket.

Szólj hozzá!

Az arborétum és a Csónakázó-tó, ennyi a látnivaló Szombathelyen a közmédia szerint

Az Emlékművet is emlegették, de meg már nem mutatták  - ezt nem is csodáljuk.

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.