Elfogadta a győri közgyűlés a parkolódíjak emelését, július elsejétől többet fizetünk

Pintér Bence 2022-06-28 14:12:00
A keddi ülésen lekerült a változtatási tilalom a leendő Dunaville-lakóparkról is, ami miatt Dézsi polgármester eredetileg változtatási tilalmat vezetett be.

Kedden ülésezett a győri közgyűlés, ezúttal Dézsi Csaba András polgármester nélkül, akit Szeles Szabolcs alpolgármester helyettesített. Az ülés elején a városrészek szolgálatáért járó díjakat adtak át, majd az E.ON beszámolója következett.

Ezután megszavazták a képviselők, hogy lekerüljön a változtatási tilalom a Dunaville nevű leendő lakópark telkéről, amely miatt 2020-ban a polgármester változtatási tilalmat vezetett be.

Mint arról beszámoltunk, a polgármester videónyilatkozatban is elmondta a projekt kapcsán, hogy „a belvárosban a Mosoni-Duna partjára terveztek 13-15 emeletes lakóházakat több száz lakással. Ezeknek sem a közlekedési kapcsolatai, sem pedig a parkolási megoldásai nincsenek átgondolva.” Illetve arról beszélt, hogy ez „megengedhetetlen”.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő kérdezett az ügyben ezzel kapcsolatban, és sajnálatát fejezte ki, hogy a polgármester nem tud megfelelni a kérdésre: a kérdés az volt, hogy pontosan mi változtt 2020 óta. Szaksz Vince főépítész válasza szerint arról kaptak tájékoztatást, hogy bár a pontos számokat nem tudja, de

a projekt méretei csökkentek, valamenynivel alacsonyabb épületek lesznek kevesebb lakással és több parkolóval; a beruházó pedig Duna-parti sétányt is épít.

Hajtó Péter (Fidesz) megvédte a változttási tilalmat. Szerinte jó, hogy ezzel a város létre tud hozni a beruházókkal egy párbeszédet. Ez azért érdekes, mert településrendezési szerződést változtatási tilalom nélkül is alá kéne írnia a városnak a beruházókkal, tehát elvileg megtörténne ez a párbeszéd.

Ezután a képviselők szavaztak arról a rendeletről, amely több díj emelkedését tartalmazta, így a parkolódíjakét is, emelett azt a kitételt is, ami alapján az önkormányzati bérlakásokban élőknek közös költséget kell majd fizetniük. Az ügyben ismét Pollreisz Balázs szólalt fel: úgy foglalta össze a rendeletmódosítást, hogy a Győr-Szolnak kevés a bevétele, sok a kiadása, az önkormányzat pedig már nem tud pénzt adni. Szerinte a megszorítások széles körben érintik a győrieket, és ezen belül is kifejezetten – a közös költség ügyében – a legelesettebbeket.

Szerinte a rászorulók számára az is súlyos teher lesz, ha 5-10 ezer forintit kell kifizetniük pluszban.

Ugyanígy problémásnak találja a fizetős zóna kiterjesztését a lakótelepekre, főleg a megemelt díjakkal. Hozzátette: az jó, hogy a lakossági parkolóbérlet ára nem hatszorosára, csak háromszorosára nő. Mint kiderült, erről volt vita a frakcióban is. Borsi Róbert (Fidesz) szerint a parkolási díj nehéz kérdés, érzékenyen kell kezelni. Szerinte egyébként csak a díjak felzárkóztatása történik a többi esetben. A parkolás kicsit más kérdés szerinte, de több helyen (Vásárcsarnok, kórház) parkolási feszültség van, például nem használják ki ezeken a helyeken a parkolólemezeket.

Borsi szerint ez is mutatja, hogy nem arról van szó első sorban, hogy megnöveljék a Győr-Szol bevételeit.

Azt is elmondta: marad az, hogy jogosítványhoz kötik a lakossági parkolóbérletet, mivel korábban sok visszaélés volt. Ez azért került szóba, mert Kun András a gazdasági bizottság külsős tagja felvetette, hogy ez az időseknek és a nekik segítő rokonoknak komoly problémát fog okozni; és ennek kapcsán ígérte Borsi a bizottsági ülésen, hogy a Győr-Szollal megvizsgálják a kérdést. Az átgondolás után viszont nem tesz módosító javalatot.

Radnóti Ákos alpolgármester is elmondta, hogy nem jó dolog szerintük sem, hogy emelni kell a parkolási díjakat. Radnóti szerint ugyanakkor igaz az is, hogy maguk a lakosok kérték, hogy fizetnének akár a felszíni parkolásért is, ha enyhülne a parkolási probléma. Kiemelte, hogy a családi házas környékeken sem fizette ki a város, hogy az emberek megépítsék a saját garázsukat. Emellett arról beszélt, hogy Szombathelyen és Budapesten is emelik az árakat.

Szerinte a lakossági bérlet havi ezer forintos díja mindenkinek kigazdálkodható lesz,

és Petz parkolólemezben is lehet majd vásárolni bérletet. A Rába-parton és a Győr-Pláza mellett továbbra is ingyenesen lehet majd parkolni, csak kicsit sétálni kell hozzá – tette hozzá. Hajtó Péter arról beszélt, hogy az nem volt normális, hogy eddig nem fizettek az önkormányzati bérleményben lakók közös költséget. A vitában felszólalt Kovács László is (Civilek Győrért), ami nagy szó, hiszen nem gyakran szokott. Elmondta: lakótelepeken, Marcalvárosban is kéne építeni parkolólemezeket.

Szólj hozzá!

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.

Gyakoribb az irodai pornófogyasztás, mint gondolnád

Íme a lista: ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen.

Ismét főtáblás a Falco a kosárlabda Bajnokok Ligájában

A sorsolásra várhatóan július első hetében kerül sor.

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.