Elfogadta a győri közgyűlés a parkolódíjak emelését, július elsejétől többet fizetünk

Pintér Bence 2022-06-28 14:12:00
A keddi ülésen lekerült a változtatási tilalom a leendő Dunaville-lakóparkról is, ami miatt Dézsi polgármester eredetileg változtatási tilalmat vezetett be.

Kedden ülésezett a győri közgyűlés, ezúttal Dézsi Csaba András polgármester nélkül, akit Szeles Szabolcs alpolgármester helyettesített. Az ülés elején a városrészek szolgálatáért járó díjakat adtak át, majd az E.ON beszámolója következett.

Ezután megszavazták a képviselők, hogy lekerüljön a változtatási tilalom a Dunaville nevű leendő lakópark telkéről, amely miatt 2020-ban a polgármester változtatási tilalmat vezetett be.

Mint arról beszámoltunk, a polgármester videónyilatkozatban is elmondta a projekt kapcsán, hogy „a belvárosban a Mosoni-Duna partjára terveztek 13-15 emeletes lakóházakat több száz lakással. Ezeknek sem a közlekedési kapcsolatai, sem pedig a parkolási megoldásai nincsenek átgondolva.” Illetve arról beszélt, hogy ez „megengedhetetlen”.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő kérdezett az ügyben ezzel kapcsolatban, és sajnálatát fejezte ki, hogy a polgármester nem tud megfelelni a kérdésre: a kérdés az volt, hogy pontosan mi változtt 2020 óta. Szaksz Vince főépítész válasza szerint arról kaptak tájékoztatást, hogy bár a pontos számokat nem tudja, de

a projekt méretei csökkentek, valamenynivel alacsonyabb épületek lesznek kevesebb lakással és több parkolóval; a beruházó pedig Duna-parti sétányt is épít.

Hajtó Péter (Fidesz) megvédte a változttási tilalmat. Szerinte jó, hogy ezzel a város létre tud hozni a beruházókkal egy párbeszédet. Ez azért érdekes, mert településrendezési szerződést változtatási tilalom nélkül is alá kéne írnia a városnak a beruházókkal, tehát elvileg megtörténne ez a párbeszéd.

Ezután a képviselők szavaztak arról a rendeletről, amely több díj emelkedését tartalmazta, így a parkolódíjakét is, emelett azt a kitételt is, ami alapján az önkormányzati bérlakásokban élőknek közös költséget kell majd fizetniük. Az ügyben ismét Pollreisz Balázs szólalt fel: úgy foglalta össze a rendeletmódosítást, hogy a Győr-Szolnak kevés a bevétele, sok a kiadása, az önkormányzat pedig már nem tud pénzt adni. Szerinte a megszorítások széles körben érintik a győrieket, és ezen belül is kifejezetten – a közös költség ügyében – a legelesettebbeket.

Szerinte a rászorulók számára az is súlyos teher lesz, ha 5-10 ezer forintit kell kifizetniük pluszban.

Ugyanígy problémásnak találja a fizetős zóna kiterjesztését a lakótelepekre, főleg a megemelt díjakkal. Hozzátette: az jó, hogy a lakossági parkolóbérlet ára nem hatszorosára, csak háromszorosára nő. Mint kiderült, erről volt vita a frakcióban is. Borsi Róbert (Fidesz) szerint a parkolási díj nehéz kérdés, érzékenyen kell kezelni. Szerinte egyébként csak a díjak felzárkóztatása történik a többi esetben. A parkolás kicsit más kérdés szerinte, de több helyen (Vásárcsarnok, kórház) parkolási feszültség van, például nem használják ki ezeken a helyeken a parkolólemezeket.

Borsi szerint ez is mutatja, hogy nem arról van szó első sorban, hogy megnöveljék a Győr-Szol bevételeit.

Azt is elmondta: marad az, hogy jogosítványhoz kötik a lakossági parkolóbérletet, mivel korábban sok visszaélés volt. Ez azért került szóba, mert Kun András a gazdasági bizottság külsős tagja felvetette, hogy ez az időseknek és a nekik segítő rokonoknak komoly problémát fog okozni; és ennek kapcsán ígérte Borsi a bizottsági ülésen, hogy a Győr-Szollal megvizsgálják a kérdést. Az átgondolás után viszont nem tesz módosító javalatot.

Radnóti Ákos alpolgármester is elmondta, hogy nem jó dolog szerintük sem, hogy emelni kell a parkolási díjakat. Radnóti szerint ugyanakkor igaz az is, hogy maguk a lakosok kérték, hogy fizetnének akár a felszíni parkolásért is, ha enyhülne a parkolási probléma. Kiemelte, hogy a családi házas környékeken sem fizette ki a város, hogy az emberek megépítsék a saját garázsukat. Emellett arról beszélt, hogy Szombathelyen és Budapesten is emelik az árakat.

Szerinte a lakossági bérlet havi ezer forintos díja mindenkinek kigazdálkodható lesz,

és Petz parkolólemezben is lehet majd vásárolni bérletet. A Rába-parton és a Győr-Pláza mellett továbbra is ingyenesen lehet majd parkolni, csak kicsit sétálni kell hozzá – tette hozzá. Hajtó Péter arról beszélt, hogy az nem volt normális, hogy eddig nem fizettek az önkormányzati bérleményben lakók közös költséget. A vitában felszólalt Kovács László is (Civilek Győrért), ami nagy szó, hiszen nem gyakran szokott. Elmondta: lakótelepeken, Marcalvárosban is kéne építeni parkolólemezeket.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.

Pintér Bence két vállra fektette Dézsit, új polgármestere van Győrnek

A testület azonban fideszes többséggel áll fel. Dézsi és Borkai is önkormányzati képviselőként segítheti Pintér munkáját.