Átvilágítják a Győr-Szolt, a városi közpénzek fekete lyukát

Pintér Bence 2020-10-16 10:16:37
Új stratégiai igazgatót kapott a Győr-Szol év végéig, átvilágítják a cég működését – erre pedig nagy szükség van.

Sági Géza lemondása után egyelőre nem kerül új elnök a Győr-Szol élére: az igazgatóság elnöke Endrődi Péter, Dézsi Csaba András polgármester kabinetfőnöke lett, és az igazgatóságba is bizalmi emberei ültek,

Endrődi pedig most gyakorlatilag elnök helyett év végéig stratégiai igazgatót nevezett ki a cég élére Szabó Ákos személyében

írja a Kisalföld. Szabó Ákos győri építőmérnök, 37 éves, három gyermek édesapja. Komszolos volt, majd győr-szolos. Az élet elvitte a versenypiacra az építőipar területén. Innen érkezett vissza a városi céghez, mellyel vállalkozóként is volt kapcsolata – írja a Kisalföld az új vezetőről.

Átvilágítás jön? De mit jelent ez?

„A városvezetésnek természetesen van elképzelése a Győr-Szol Zrt.-vel kapcsolatban, ám ez a vízió úgy lesz csak végleges, ha világosan látják a gazdasági mutatókat, a tendenciákat, valamint az esetleges hiányosságokat. Ehhez mindenképpen szükséges egy alapos jogi, gazdasági és műszaki átvilágítás, ami várhatóan év végére elkészül” – nyilatkozta Endrődi a lapnak.

És ez az igazán érdekes rész: hiszen a Győr-Szol a városi közpénzköltés legnagyobb fekete lyuka.

Ha megnézünk egy tetszőleges éves városi költségvetést, akkor azt látjuk, hogy a Győr-Szol egy tételként kap pár száz millió, akár milliárd forint fölötti összeget is, de hogy ez után mi történik ezzel a pénzzel, azt már jóval nehezebb kideríteni. A cég meglehetősen ósdi honlapján az éves költségvetést gyűjtő aloldal töküres, a számviteli beszámolókból pedig nem derül ki semmi, és egyébként is csak 2015-ig töltötték ezeket fel, de a közbeszerzések is csak 2017-ig vannak fent. A cég szerződéseit viszont még tavaly is vezették, ebből például láthatjuk, hogy a Győr-Szol leányvállalata, a Győr+ Média 10 millió forintot kapott azért az anyacégtől, hogy a szintén a kezelésükben lévő Árpád parkolóházat népszerűsítse.

Ez utóbbi eset jól mutatja, hogy a cégcsoporton belül gyakorlatilag bármilyen pénzmozgás megtörténhet, az nem fog megjelenni a közgyűlés elé kerülő dokumentumokban, és mivel a gazdasági adatok csak akorlátozottan érhetőek el a publikum és az újságírók számára, ezért itt komoly bűvészkedésre van lehetőség – ennek egy része hamarosan világos is lesz, hiszen a szemétszállításért felelő GYHG kikerült a cég kezéből, és mivel itt rezsicsökkentett, államilag meghatározott árak vannak, hamarosan egy fokkal könnyebben fog látszódni a veszteség, amit eddig a Győr-Szol egyéb bevételeiből házon belül be lehetett tömni.

Magyarán szólva a nyílt városháza jegyében nem lenne rossz, ha sokkal világosabban átlátható lenne, hogy hogyan is költik el a városi cégek – köztük a Győr-Szol és leányvállalatai – a rábízott összegeket. Akkor azt is egyszerűbb lenne meghatározni, hogy mondjuk megfelelő munkát végeznek-e a szolgáltatók annyi pénzért, amenyni hozzájuk kerül, vagy sem; és hogy valóban csak a munkamorállal van-e baj, ahogy a polgármester gondolja. Emellett nyilván arra is fény derülne, hogy hogyan működött a Borkai-érában a város gazdálkodása ezen a fronton, ezt ugyanis jelenleg jótékony homály fedi.

Szólj hozzá!

Nagyon kikapott az ETO a Vasastól

Az Illovszky Rudolf Stadionban fogadta a pesti csapat a győrieket

Megverte a Győr a Debrecent

A Veszprém Arénában találkozott a debreceni és győri kézilabdacsapat.

Ezek szerint mégiscsak van helye a kamerának a kórházban

Az orosházi kórház dolgozóit és betegeit a jelek szerint nem zavarta, hogy felvétel készült ott. De akkor a kormányfüggetlen sajtó miért van kitiltva az egészségügyi intézményekből? Illetve a dolgozóknak miért van megtiltva, hogy nekünk nyilatkozzanak?

Németh Zsolt: a nagy kérdés, lesz-e Sárváron új munkásszálló?

A Híd a Jövőnkért Egyesület képviselője szerint a városba érkező külföldi munkavállalók hatással lesznek a sárvári munkavállalók keresetére.

Hármas karambol az M1-esen Ikrénynél

Lezárták az érintett útszakaszt Hegyeshalom felé.

Újabb 1,2 millió Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra

Ezzel már 4,5 millióra nőtt a leszállított kínai vakcinák száma - mondta Szijjártó Péter.

Ez komoly? Az EMMI két munkanapot adott a kórházak számának meghatározására

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ráadásul csak a médiahírekből értesült erről.

Rusvai Miklós: május végére lecsenghet a harmadik hullám

Javulnak a járványügyi mutatók, a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége - mondta a virológus a közmédiának.

Ausztriában feloldották az éjszakai kijárási korlátozást

Hétfőtől nyitnak az általános iskolák, szerdától pedig általános nyitás lép érvénybe, azaz újra látogathatók lesznek az éttermek, hotelek, valamint a kulturális és sportrendezvények.

Két autó karambolozott Celldömölkön

Forgalmi akadály van a baleset miatt.

Fának csapódott egy autó Mezőörsnél

A jármű ezt követően felborult, forgalmi akadályt okoz.

718 új fertőzött, 61 halott

A beoltottak száma 4 600 012 fő, közülük 2 701 789 fő már a második oltását is megkapta.

Lenullázta ellenfelét a Crushers

Nézők, eső, sok szombathelyi pont.

Dézsi: az oltásnál kapott papír nem igazolja a védettséget!

A győri polgármester ezt Facebook-posztjában írta.

Holnaptól könnyebben jutunk el vonattal a Balatonhoz

Május 17-én, hétfőtől a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint, sűrűbben közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között.

Az ég is megdörrenhet

Felhős-napos idő mellett újabb záporokra, zivatarokra készülhetünk.

Király Gábor volt Norbi, a fővárosi állatkert elaltatott tigrisének nevelőszülője

Gyászolja az elhunyt állatot, amit a 2016-os EB emlékére fogadott örökbe egy évre.

van még itt cikk a témában:

Dézsi: az oltásnál kapott papír nem igazolja a védettséget!

A győri polgármester ezt Facebook-posztjában írta.

Dézsi sem rajong érte, hogy a kormány kiárusítja az önkormányzati lakásvagyont

A győri fideszes polgármester szerint a kormány javaslatának „több pontja is megfontolást igényel”.

Felújítják a Kunszigeti utat Győrben

Öt hónapig tart a munka, kerékpárutat is építenek. Mivel ez az egyetlen út Pinnyédre, az alpolgármester türelmet kér a lakosságtól.