Átvilágítják a Győr-Szolt, a városi közpénzek fekete lyukát

Pintér Bence 2020-10-16 10:16:37
Új stratégiai igazgatót kapott a Győr-Szol év végéig, átvilágítják a cég működését – erre pedig nagy szükség van.

Sági Géza lemondása után egyelőre nem kerül új elnök a Győr-Szol élére: az igazgatóság elnöke Endrődi Péter, Dézsi Csaba András polgármester kabinetfőnöke lett, és az igazgatóságba is bizalmi emberei ültek,

Endrődi pedig most gyakorlatilag elnök helyett év végéig stratégiai igazgatót nevezett ki a cég élére Szabó Ákos személyében

írja a Kisalföld. Szabó Ákos győri építőmérnök, 37 éves, három gyermek édesapja. Komszolos volt, majd győr-szolos. Az élet elvitte a versenypiacra az építőipar területén. Innen érkezett vissza a városi céghez, mellyel vállalkozóként is volt kapcsolata – írja a Kisalföld az új vezetőről.

Átvilágítás jön? De mit jelent ez?

„A városvezetésnek természetesen van elképzelése a Győr-Szol Zrt.-vel kapcsolatban, ám ez a vízió úgy lesz csak végleges, ha világosan látják a gazdasági mutatókat, a tendenciákat, valamint az esetleges hiányosságokat. Ehhez mindenképpen szükséges egy alapos jogi, gazdasági és műszaki átvilágítás, ami várhatóan év végére elkészül” – nyilatkozta Endrődi a lapnak.

És ez az igazán érdekes rész: hiszen a Győr-Szol a városi közpénzköltés legnagyobb fekete lyuka.

Ha megnézünk egy tetszőleges éves városi költségvetést, akkor azt látjuk, hogy a Győr-Szol egy tételként kap pár száz millió, akár milliárd forint fölötti összeget is, de hogy ez után mi történik ezzel a pénzzel, azt már jóval nehezebb kideríteni. A cég meglehetősen ósdi honlapján az éves költségvetést gyűjtő aloldal töküres, a számviteli beszámolókból pedig nem derül ki semmi, és egyébként is csak 2015-ig töltötték ezeket fel, de a közbeszerzések is csak 2017-ig vannak fent. A cég szerződéseit viszont még tavaly is vezették, ebből például láthatjuk, hogy a Győr-Szol leányvállalata, a Győr+ Média 10 millió forintot kapott azért az anyacégtől, hogy a szintén a kezelésükben lévő Árpád parkolóházat népszerűsítse.

Ez utóbbi eset jól mutatja, hogy a cégcsoporton belül gyakorlatilag bármilyen pénzmozgás megtörténhet, az nem fog megjelenni a közgyűlés elé kerülő dokumentumokban, és mivel a gazdasági adatok csak akorlátozottan érhetőek el a publikum és az újságírók számára, ezért itt komoly bűvészkedésre van lehetőség – ennek egy része hamarosan világos is lesz, hiszen a szemétszállításért felelő GYHG kikerült a cég kezéből, és mivel itt rezsicsökkentett, államilag meghatározott árak vannak, hamarosan egy fokkal könnyebben fog látszódni a veszteség, amit eddig a Győr-Szol egyéb bevételeiből házon belül be lehetett tömni.

Magyarán szólva a nyílt városháza jegyében nem lenne rossz, ha sokkal világosabban átlátható lenne, hogy hogyan is költik el a városi cégek – köztük a Győr-Szol és leányvállalatai – a rábízott összegeket. Akkor azt is egyszerűbb lenne meghatározni, hogy mondjuk megfelelő munkát végeznek-e a szolgáltatók annyi pénzért, amenyni hozzájuk kerül, vagy sem; és hogy valóban csak a munkamorállal van-e baj, ahogy a polgármester gondolja. Emellett nyilván arra is fény derülne, hogy hogyan működött a Borkai-érában a város gazdálkodása ezen a fronton, ezt ugyanis jelenleg jótékony homály fedi.

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.