Öt ügy, amit kötelező lesz felhoznia az ellenzéknek az újrainduló győri közgyűlésen

Pintér Bence 2021-06-17 07:03:00
Hét hónap után véget ér Dézsi Csaba András egyeduralma.

Tavaly októberben tartottak utoljára közgyűlést Győrben, azóta az ország többi városához hasonlóan járvány miatt nálunk is elmaradtak nem csak a nagy közgyűlések, de a bizottsági ülések is – gyakorlatilag mindenről egy személyben a polgármester döntött. Ezen döntések nyomai ugyan felkerültek aztán a honlapra határozatok és rendeletek formájában, amelyek közül a jelentősebbekről be is számoltunk, valójában nem volt alkalom a döntések valódi megvitatására.

Bár a közgyűlésben erős fideszes többség van, tehát komoly számonkérés nem várható, az ellenzéki és független képviselők a polgármester döntéseinek utólagos elfogadása során végre a nyilvánosság előtt is megkérdezhetik a polgármestert az elmúlt hónapok olyan ügyeiről, amiben még nem rendelkezik minden információval a győri közvélemény.

Vegyünk sorra pár ilyen kérdést! 

1. Mi történt a GYHG-nál?

A GYHG körül a közgyűlésmentes időszakban csak egyre nagyobb lett a homály. A céget tavaly májusban Dézsi Csaba András fideszes polgármester azért vette ki a Győr-Szol nevű, városi közszolgáltatási cégeket összefogó mamutcégből, hogy jobban átlássa a gazdálkodását, aztán tavaly decemberben hirtelen menesztett mindenkit a cég környékéről, de ehhez csak viszonylag homályos magyarázatokat adott, mint ahogy az sem volt világos, hogy Németh Zoltán fideszes megyeelnök miért mondott le két hónap után a nagytérségi hulladéktársulás éléről – aminek az élére egyébként jogtalanul nevezték ki.

Idén májusban aztán lapunknak sikerült felgöngyölítenie az ügyet a cég működésének hozzánk eljutott tavalyi adatai alapján. Mint írtuk: a GYHG-t tavaly a gyakorlatban egy felvidéki vállalkozó irányította, akinek a cégei csak az általam vizsgált négy hónapban több százmilliós szerződéseket kaptak itt és a társulásnál is. A polgármester tehát – ha forrásaink állításait tagadó nyilatkozatait figyelembe is vesszük – elbukott abban a célkitűzésében, hogy jobban átlássa és kontrollálja a GYHG pénzügyeit, ami egyébként egy év alatt a csőd szélére került mindeközben.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda példátlan módon a cikk megjelenésének napján, még az egyik helyi képviselő feljelentése előtt nyomozni kezdett, persze ki tudja, lesz-e bármi felelősségrevonás az ügy végén.

2. Miért nem adja közre közérdekű adatait a GYHG és a Győr-Szol?

A fenti ügy nyomán hosszú hónapok ígérgetése és várakozása után végül közérdekű adatigényléssel éltünk a két cég – a GYHG és korábbi anyacége, a Győr-Szol gazdálkodási adataival kapcsolatban, eleddig sikertelenül. Mint arról már többször beszámoltunk, a GYHG közérdekű adatai teljesen elérhetetlenek a cég honlapján, míg

a Győr-Szol egyes közérdekű adataihoz ugyan nagy nehezen hozzá lehet férni, de egyáltalán nem transzparens a cég működése.

Ugyanígy közérdekű adatigényléssel éltünk, hogy megszerezzük a győri képviselők vagyonbevallását, amely adat szerencsésebb városokban teljesen nyilvánosan elérhető az önkormányzat honlapjáról. Győrben azonban ismét arra játszanak, hogy csak betekintési lehetőséget adjanak a publikumnak, ami megnehezíti azt, hogy feldolgozzuk az adatokat. Ráadásul a győri önkormányzat korábban már elvesztett egy pontosan erről szóló pert.

3. Miért épült parkoló a Táncsics Mihály utcai zöldterületen?

Ilyen az igazi civil kurázsi: Kósa Roland, a Szedett Szemét civil szemétszedő akciócsoportban is aktív győri polgár utánajárt nemrég annak, hogy miért épült a Táncsics utca kutyások, családok által használt zöldterületén zárt, murvás parkoló. Az ok elvileg az, hogy a Kardirex miatt nem lehet parkolni a környéken, ezt akarta feloldani a város úgy, hogy

versenyeztetés nélkül, 21 millió forintért átadták a 766 négyzetméteres területet az egészségügyi cégnek, ami dolgozói parkolót alakított ki a területen.

Kósa Roland szerint azonban a lakók felé mindezt elég sunyin kommunikálta a városháza: mindenki úgy értette, hogy a lakosság számára épül parkoló, nem a cégnek, ami egyébként most épít új épületet a környéken, amibe kerül mélygarázs is. 105 helyi lakos írta a petíciót, ami a terület eredeti állapotának visszaállítását követeli.

4. Miért drágult meg ennyire a győri strand átalakítása?

Hónapok óta egy fideszes politikus sem tudja elmondani lapunknak, hogy mi az oka a győri strandfelújítási projekt rohamos drágulásának.

Az eredetileg 8,5 milliárd forintra taksált élményfürdő-építés mára 21,3 milliárd forintba kerül, és ahogy az lenni szokott, valószínűleg tovább fog drágulni.

Ráadásul mint közben lapunk megírta: 9,5 milliárd forintból nemrég Debrecenben egy jóval nagyobb fürdőt építettek meg – ennek fényében még kevésbé érthető, mi kerül egészen pontosan ennyi pénzbe a debrecenihez képest nagyon kicsit győri élményfürdő építésén.

5. Hogy áll a kulturális negyed tervezése?

A jolly joker-kérdés pedig a kulturális negyed tervezete és a belvárosi színházépület lebontása. Az ügy tavaly tavaszi kipattanása és az azt követő véleménycunami óta ugyanis nagy a csend az ügy körül. A győri publikum egy látványtervet láthatott a parlagon álló ipari területre tervezett komplexumról, amit Németh Zoltán megyefőnök tett közzé – már azután, hogy összeveszett a polgármesterrel. Ezek a tervek azonban már nincsenek érvényben, Rosta Csaba tervezi újra komplexumot.

Egy éve nem tudni tehát a hangzatos szavakon túl, hogy pontosan hogy áll a kulturális negyed tervezése, mikor kezdődhet meg az építése, mennyibe fog kerülni, hogy fog kinézni – és azt sem, hogy mi lesz végül a belvárosi színházépülettel,

amit két közvéleménykutatás adatai alapján a győriek többsége egyáltalán nem akar lebontani.

*

Mindezekre a kérdésekre június végétól több fényt lehet vetni, ahogy beindulnak a közgyűlések, illetve beindul a bizottsági munka. Reméljük, hogy a város kormánypárti és ellenzéki önkormányzati képviselői azon lesznek, hogy a győriek ezekben az ügyekben tisztábban lássanak!

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.