Vizsgálat indult a győri hulladékkezelővel kapcsolatban, leváltották a cég vezetőjét

Pintér Bence 2020-12-20 11:00:00
Csütörtökön a hatóságok vizsgálódtak GYHG-nél, a cég vezetőjét pedig időközben leváltották. Borsi Róbert fideszes önkormányzati képviselő is távozott a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás éléről.

Több egybehangzó forrásból úgy értesültünk, hogy

csütörtökön a hatóságok vizsgálódtak a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. irodáiban.

Hogy pontosan mit vizsgáltak, vagy milyen nyomozás folyik, arról megkérdeztük a NAV-ot és a rendőrséget, amint válaszolnak kérdéseinkre, jelentkezni fogunk ezekkel. Ugyanígy próbáltuk elérni Dézsi Csaba András polgármestert, de egyelőre nem sikerült vele kapcsolatba lépnünk.

Frissítés! 

Elértük a polgármestert, aki lapunknak belső vizsgálatról beszélt:

Dézsi polgármester a GYHG-ről: Nem hatósági, hanem belső vizsgálat folyik

Elértük a GYHG körüli ügyekkel kapcsolatban Győr polgármesterét, Dézsi Csaba András t, aki lapunknak elmondta: a GYHG-nál nem hatósági, hanem belső vizsgálat folyik. A polgármester elmondta: a dolog egy nagyjából egymilliárd forintos optikai szelektáló gép lízingelésének ötletével indult, aminek kapcsán a polgármesterben felmerült, hogy ha a kormány úgyis elveszi a hulladékkezelést az önkormányzatoktól, akkor mit is kezd a majd a város ezzel a géppel.

Arról is információt kaptunk több forrásból, hogy leváltották a Koronika Tamást, a cég vezetőjét, helyette Herceg Sándor Ottó, a Győr-Projekt Kft. nemrég kinevezett igazgatója vette át a cég irányítását. Ugyanígy több forrásunk megerősítette, hogy leváltották Borsi Róbert fideszes képviselőt a Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás éléről. Kerestük Borsit az ügyben, de nem vette fel a telefont. Ezzel párhuzamosan az ott dolgozókat kizárták a különféle rendszerekből, és arra szólították fel őket, hogy a helyzetről senkivel se kommunikáljanak. Mindezt azután, hogy mint arról lapunk értesült: októberben egyébként minden szellemi dolgozóval titoktartási szerződést irattak alá.

A cég gazdálkodása kapcsán a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság ülésén arról esett szó, hogy a GYHG első féléves mérlege 189 millió forint veszteség, de ez Borsi Róbert bizottsági elnök szerint nem ad reális képet, mert változott a kukaholding rendszere. A cég szolgáltatásának színvonala javult, ez azonban azt jelenti, hogy 30-40 százalékkal nőtt meg az alvállalkozói, munkabér- és járulékköltség.

Nagy kérdés az, hogy mennyi valójában a cég vesztesége, mivel erről jelenleg leginkább csak vad pletykák keringenek a városban.

A hetekben egyébként beszámoltunk a cég azon közleményéről is, hogy az irodai dolgozók a csapatszellem jegyében lemondtak a 13. havi bérükről a kétkezi dolgozók számára, több, a helyzetre rálátó forrásunk azonban arról értesítette lapunkat, hogy az érintett dolgozók a mi cikkünkből értesültek erről a tényről.

A polgármester nemrég visszavette az pár hónapja átadott ingatlanokat

A cég kapcsán épp a minap írtuk meg, hogy a vészhelyzet ideje alatt a közgyűlés helyett is eljáró polgármester visszavonta azt az októberi közgyűlési határozatot, amely egy sor – hulladékkezeléshez köthető – ingatlant adott át a Győr-Szoltól az arról nemrég leválasztott GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek, hogy rendezzék az önkormányzati cég anyagi helyzetét, és így az fel tudjon venni összesen 800 millió forint hitelt. Erről a korábbi döntésről itt írtunk bővebben.

Dézsi Csaba András polgármester akkor ezt firtató kérdésünkre viszonylag sejtelmesen azt írta: „jelenleg megfontolás tárgyát képezi a GYHG által igényelt kölcsön felvételének indokoltsága, ezért ez a lépés ebben haladékot jelent”.

Előző cikkünkben megemlítettük, hogy az állam kicsavarta az önkormányzatok kezéből ezt az ágazatot is, és talán ez az indoka annak, hogy megfontolás tárgyát képezi az indokoltság. November végén derült ki, hogy a kormány ismét átalakítani készül a szemétszállítást: az egyszer részben már központosított rendszert teljesen kiveszik az önkormányzatok kezéből. A mostani hírek azonban felvetik a kérdést, hogy csupán emiatt született-e a döntés.

A városvezető januári megválasztása után hamar bejelentette, hogy azt szeretné elérni, hogy Győr legyen az ország egyik legtisztább városa. Ennek érdekében a GYHG élén rövid idő alatt több vezetőváltás is volt, és több újítást is bevezettek a szemétszállításban, és leválasztották a céget a Győr-Szolról.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.