„Nyílt városháza”: megpróbáltuk kikérni a győri képviselők vagyonnyilatkozatait, de nem jártunk sikerrel

Pintér Bence 2021-06-04 16:37:26
A Borkai-éra tovább él: bár bírósági ítélet kötelezi az önkormányzatot, hogy e-mailben küldjék meg az érdeklődök számára a vagyonnyilatkozatokat, erre nem hajlandóak. A GYHG-től is sikertelenül próbáltunk közadatokat kikérni.

Dézsi Csaba András győri polgármester megválasztása óta rengetegszer értekezett arról, hogy irányítása alatt „nyílt” a városháza, ami leginkább azt jelenti, hogy Facebookon is lehet problémákat beküldeni a polgármesternek, amelyekből aztán jó pár Facebook-képeset meg is oldott az elmúlt hónapokban.

Kevésbé jó a városháza bizonyítványa akkor, ha valaki konkrét számadatokat próbál megtudni az önkormányzat, illetve a városi cégek működéséről, vagy éppen a képviselők vagyonáról.

A témáról már tavaly is szót ejtettünk, amikor egy győri polgár megpróbálta kikérni azokat az adatokat, amelyek alapján a polgármester azt állította, hogy rendkívül rossz állapotban van a Győri Nemzeti Színház épülete, és akkor hosszas időhúzás után falakba ütközött: a vonatkozó dokumentumok azóta sem kerültek elő a városházán.

A képviselők vagyonnyilatkozatát továbbra sem küldik ki emailben

Emlékezetes: az Átlátszó segítségével egy civil aktivista évekig pereskedett a győri önkormányzattal azért, mert szinte egyedüliként az egész országban nem voltak hajlandóak elektronikusan megküldeni a képviselők, alpolgármesterek és polgármesterek vagyonnyilatkozatait az adatigénylőknek.

A bíróság végül jogerősen úgy határozott, hogy nem elég betekintési lehetőséget adni, elektronikusan is meg kell küldeni az adatigénylőnek a politikusok vagyonnyilatkozatait – de ezt, úgy tűnik, ma semmibe veszi az önkormányzat.

Közérdekűadat-igénylésünkre, amelyben elektronikus formában kértük el a vagyonnyilatkozatokat, az önkormányzat nevében Dézsi Csaba András polgármester válaszolt, tájékoztatva minket, hogy elektronikus formában nem adják ki ezeket az adatokat – ezek szerint a jogerős bírósági ítélet ellenére sem. Levélben érdeklődtünk ezután csütörtökön a polgármestertől, hogy valóban semmibe veszi a város az ebben a konkrét ügyben egyszer már döntés hozó bírósági ítéletet, de egyelőre nem kaptunk választ.

Hogy lássuk, mennyire nem normális dolog egyébként ez, látogassunk el Szombathely város honlapjára, ahol az adott évi vagyonnyilatkozatok PDF-formátumban bárki számára elérhetőek pár kattintással. És ez nem olyan újdonság, amit a 2019-ben megválasztott baloldali polgármester, Nemény András vezetett be: ez pontosan így volt korábban Puskás Tivadar kormánypárti polgármester működése idején is.

Tehát amíg egy szombathelyi polgár az interneten két kattintással ellenőrizheti ezeket az adatokat, addig Győrben külön oda kell mennie az érdeklődő állampolgárnak személyesen. Nekünk, újságíróknak természetesen ez a munkánk, így ha nem marad más lehetőség, meg fogunk jelenni egy jegyzetfüzettel, de jegyezzük fel: a nyílt városháza koncepciója ezen a ponton erősen megbicsaklik.

A korábbi jogi csatározás középpontjában a jogi csűrcsavarások bajnoka, Csörgits Lajos aljegyző állt, aki azóta ugyan távozott a városházáról – feltehetően egy választással összefüggő közokirat-hamisítás okán folyó nyomozás miatt –, de nem csak szelleme kísért még mindig a tornyos épület folyosóin, hiszen az egyik önkormányzati cég tanácsadójaként továbbra is ő határozza meg hasonló ügyekben a város jogi stratégiáját.

Győr-Szol: Nevezzük meg az alvállakozókat, akikről épp azt akarjuk megtudni, hogy kicsodák

Nemrég a győri kukás cég, a GYHG hozzánk eljutott, tavaly június és október közötti gazdálkodási adatai alapján megírtuk, hogy a csőd szélén táncoló cégnél – legalábbis érdekes módon – egy vállalkozó cégei csak ez alatt a négy hónap alatt 318 millió forint értékben nyertek megbízást. Az ügyben Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő feljelentést tett, de a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya már cikkünk megjelenésének napja óta nyomoz az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

Cikkünk megjelenése után közérdekűadat-igénylést adtunk be az Átlátszó KiMitTud rendszerén keresztül a Győr-Szolnak, hogy megismerhessük a GYHG működésének adatait a 2020-as év első felére nézve (az első öt hónapban ugyanis a Győr-Szol leányvállalataként működött a cég), és ha már írtunk, akkor elkértük a Győr-Szol (és leányvállalatai) összes alvállalkozójára vonatkozó adatokat is. A cég válaszában pontosítást kért: a levél szerint alvállalkozók megbízásait összesítő adatbázissal nem rendelkeznek, ezért arra kérnek, hogy pontosítsuk, mely alvállalkozókkal kötött szerződésekre vagyunk kíváncsiak.

Eredeti adatigénylésünkben azonban épp azért kértük el az összes ilyen jellegű adatot, hogy a GYHG-hoz hasonlóan át tudjuk tekinteni, kikkel és milyen összegekért dolgozik a győri városüzemeltetésért felelő cég (illetve leányvállalatai).

Abszurd kérés a cég részéről, hogy nevezzünk meg konkrét alvállalkozókat, hiszen adatigénylésünk célja éppen az, hogy a győri publikum megismerhesse: mely alvállalkozók milyen összegekért dolgoztak a Győr-Szolnak tavaly, illetve dolgoztak a GYHG-nak a tavalyi év első felében. Ezért ismételten arra kértük a céget, hogy az összes ilyen, vonatkozó adatot küldjék el nekünk.

A GYHG letagadta a kimutatásokat, amiket mi már láttunk

Ugyanígy kerestük a GYHG-t is, akiktől a tavalyi év alvállalkozókra vonatkozó gazdálkodási adatait kértük el a teljes 2020-as évre vonatkozóan. A cég nevében válaszoló igazgató, Herceg Sándor azonban azt írta: „a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. az alvállalkozókkal végzett munkák tekintetében címet viselő kimutatással nem rendelkezik, ezért az adatigénylést nem áll módunkban teljesíteni”. Érdekes válasz, hiszen ilyen című dokumentumot mi nem is kértünk tőlük, adatigénylésünkben azt írtuk: adják ki nekünk „a GYHG elérhető kimutatásait az alvállalkozókkal végeztetett munkák tekintetében a teljes 2020-as évre nézve”.

Ami még pikánsabb, hogy mint azt korábbi cikkünkből olvasóink is tudhatják, egészen konkrétan tudjuk, milyen adatokkal rendelkezik a GYHG, mivel ezek eljutottak hozzánk.

Válaszunkban felajánlottuk Herceg Sándornak, hogy megjelöljük azon Excel-táblázatok sorszámait, amelyek konkrétan érdekelnek bennünket, amennyiben ez segítséget nyújt abban, hogy beazonosítsák, mely fájlokra vagyunk kíváncsiak.

Amint bármelyik ügyben megtudunk valamit, természetesen tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.