„Nyílt városháza”: megpróbáltuk kikérni a győri képviselők vagyonnyilatkozatait, de nem jártunk sikerrel

Pintér Bence 2021-06-04 16:37:26
A Borkai-éra tovább él: bár bírósági ítélet kötelezi az önkormányzatot, hogy e-mailben küldjék meg az érdeklődök számára a vagyonnyilatkozatokat, erre nem hajlandóak. A GYHG-től is sikertelenül próbáltunk közadatokat kikérni.

Dézsi Csaba András győri polgármester megválasztása óta rengetegszer értekezett arról, hogy irányítása alatt „nyílt” a városháza, ami leginkább azt jelenti, hogy Facebookon is lehet problémákat beküldeni a polgármesternek, amelyekből aztán jó pár Facebook-képeset meg is oldott az elmúlt hónapokban.

Kevésbé jó a városháza bizonyítványa akkor, ha valaki konkrét számadatokat próbál megtudni az önkormányzat, illetve a városi cégek működéséről, vagy éppen a képviselők vagyonáról.

A témáról már tavaly is szót ejtettünk, amikor egy győri polgár megpróbálta kikérni azokat az adatokat, amelyek alapján a polgármester azt állította, hogy rendkívül rossz állapotban van a Győri Nemzeti Színház épülete, és akkor hosszas időhúzás után falakba ütközött: a vonatkozó dokumentumok azóta sem kerültek elő a városházán.

A képviselők vagyonnyilatkozatát továbbra sem küldik ki emailben

Emlékezetes: az Átlátszó segítségével egy civil aktivista évekig pereskedett a győri önkormányzattal azért, mert szinte egyedüliként az egész országban nem voltak hajlandóak elektronikusan megküldeni a képviselők, alpolgármesterek és polgármesterek vagyonnyilatkozatait az adatigénylőknek.

A bíróság végül jogerősen úgy határozott, hogy nem elég betekintési lehetőséget adni, elektronikusan is meg kell küldeni az adatigénylőnek a politikusok vagyonnyilatkozatait – de ezt, úgy tűnik, ma semmibe veszi az önkormányzat.

Közérdekűadat-igénylésünkre, amelyben elektronikus formában kértük el a vagyonnyilatkozatokat, az önkormányzat nevében Dézsi Csaba András polgármester válaszolt, tájékoztatva minket, hogy elektronikus formában nem adják ki ezeket az adatokat – ezek szerint a jogerős bírósági ítélet ellenére sem. Levélben érdeklődtünk ezután csütörtökön a polgármestertől, hogy valóban semmibe veszi a város az ebben a konkrét ügyben egyszer már döntés hozó bírósági ítéletet, de egyelőre nem kaptunk választ.

Hogy lássuk, mennyire nem normális dolog egyébként ez, látogassunk el Szombathely város honlapjára, ahol az adott évi vagyonnyilatkozatok PDF-formátumban bárki számára elérhetőek pár kattintással. És ez nem olyan újdonság, amit a 2019-ben megválasztott baloldali polgármester, Nemény András vezetett be: ez pontosan így volt korábban Puskás Tivadar kormánypárti polgármester működése idején is.

Tehát amíg egy szombathelyi polgár az interneten két kattintással ellenőrizheti ezeket az adatokat, addig Győrben külön oda kell mennie az érdeklődő állampolgárnak személyesen. Nekünk, újságíróknak természetesen ez a munkánk, így ha nem marad más lehetőség, meg fogunk jelenni egy jegyzetfüzettel, de jegyezzük fel: a nyílt városháza koncepciója ezen a ponton erősen megbicsaklik.

A korábbi jogi csatározás középpontjában a jogi csűrcsavarások bajnoka, Csörgits Lajos aljegyző állt, aki azóta ugyan távozott a városházáról – feltehetően egy választással összefüggő közokirat-hamisítás okán folyó nyomozás miatt –, de nem csak szelleme kísért még mindig a tornyos épület folyosóin, hiszen az egyik önkormányzati cég tanácsadójaként továbbra is ő határozza meg hasonló ügyekben a város jogi stratégiáját.

Győr-Szol: Nevezzük meg az alvállakozókat, akikről épp azt akarjuk megtudni, hogy kicsodák

Nemrég a győri kukás cég, a GYHG hozzánk eljutott, tavaly június és október közötti gazdálkodási adatai alapján megírtuk, hogy a csőd szélén táncoló cégnél – legalábbis érdekes módon – egy vállalkozó cégei csak ez alatt a négy hónap alatt 318 millió forint értékben nyertek megbízást. Az ügyben Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő feljelentést tett, de a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya már cikkünk megjelenésének napja óta nyomoz az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

Cikkünk megjelenése után közérdekűadat-igénylést adtunk be az Átlátszó KiMitTud rendszerén keresztül a Győr-Szolnak, hogy megismerhessük a GYHG működésének adatait a 2020-as év első felére nézve (az első öt hónapban ugyanis a Győr-Szol leányvállalataként működött a cég), és ha már írtunk, akkor elkértük a Győr-Szol (és leányvállalatai) összes alvállalkozójára vonatkozó adatokat is. A cég válaszában pontosítást kért: a levél szerint alvállalkozók megbízásait összesítő adatbázissal nem rendelkeznek, ezért arra kérnek, hogy pontosítsuk, mely alvállalkozókkal kötött szerződésekre vagyunk kíváncsiak.

Eredeti adatigénylésünkben azonban épp azért kértük el az összes ilyen jellegű adatot, hogy a GYHG-hoz hasonlóan át tudjuk tekinteni, kikkel és milyen összegekért dolgozik a győri városüzemeltetésért felelő cég (illetve leányvállalatai).

Abszurd kérés a cég részéről, hogy nevezzünk meg konkrét alvállalkozókat, hiszen adatigénylésünk célja éppen az, hogy a győri publikum megismerhesse: mely alvállalkozók milyen összegekért dolgoztak a Győr-Szolnak tavaly, illetve dolgoztak a GYHG-nak a tavalyi év első felében. Ezért ismételten arra kértük a céget, hogy az összes ilyen, vonatkozó adatot küldjék el nekünk.

A GYHG letagadta a kimutatásokat, amiket mi már láttunk

Ugyanígy kerestük a GYHG-t is, akiktől a tavalyi év alvállalkozókra vonatkozó gazdálkodási adatait kértük el a teljes 2020-as évre vonatkozóan. A cég nevében válaszoló igazgató, Herceg Sándor azonban azt írta: „a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. az alvállalkozókkal végzett munkák tekintetében címet viselő kimutatással nem rendelkezik, ezért az adatigénylést nem áll módunkban teljesíteni”. Érdekes válasz, hiszen ilyen című dokumentumot mi nem is kértünk tőlük, adatigénylésünkben azt írtuk: adják ki nekünk „a GYHG elérhető kimutatásait az alvállalkozókkal végeztetett munkák tekintetében a teljes 2020-as évre nézve”.

Ami még pikánsabb, hogy mint azt korábbi cikkünkből olvasóink is tudhatják, egészen konkrétan tudjuk, milyen adatokkal rendelkezik a GYHG, mivel ezek eljutottak hozzánk.

Válaszunkban felajánlottuk Herceg Sándornak, hogy megjelöljük azon Excel-táblázatok sorszámait, amelyek konkrétan érdekelnek bennünket, amennyiben ez segítséget nyújt abban, hogy beazonosítsák, mely fájlokra vagyunk kíváncsiak.

Amint bármelyik ügyben megtudunk valamit, természetesen tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.