A győri Fidesz-szavazók közel kétharmada is ellenzi a színház bontását

Pintér Bence 2020-06-25 11:10:00
Újabb reprezentatív közvélemény-kutatás készült a színház bontása kapcsán, melyből kiderül: nem pártpolitikai hovatartozástól függ az az álláspont, hogy maradjon meg a színház mostani épülete.

Újabb reprezentatív közvélemény-kutatás készült, ezúttal ezer fő megkérdezésével a győri színház elbontásáról, amit az Ugytudjuk.hu rendelt meg a Publicus Intézettől. Mi arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire határozza meg a véleményeket a kérdésben a pártpolitikai preferencia.

Mint kiderült: nem csak az ellenzékkel szimpatizáló győri polgárok, de a Fidesz-szavazók sem támogatják a lebontást: 66 százalékuk tartaná meg az épületet.

Az eredmények szerint az összes válaszoló 71 százaléka gondolja azt, hogy az épületet nem szabad elbontani. Ez egybevág a Szakács András győri polgár által korábban a Mediántól megrendelt közvélemény-kutatással és a különféle facebookos, nem reprezentatív felmérésekkel és szavazásokkal, amelyeken szintén hasonló arányt láttunk. (Ez utóbbiakat itt foglaltuk össze.)

A pártpreferenciás bontás alapján az látszik, hogy a bontás ötletét leginkább a DK és az MSZP szimpatizánsai ellenzik (79 és 78 százalék), a Momentum szavazóinak 70 százaléka van az ötlet ellen, de szintén közel kétharmados többségben vannak azok a fideszes szavazók, akik nem bontanák el az épületet (66 százalék).

Dézsi: Sokat elmond, hogy külföldről rendelték meg a közvélemény-kutatást

Dézsi Csaba András korábban, még a Medián mérése kapcsán múlt csütörtökön délelőtt feltett kérdésünkre azt mondta: az ő Facebook-oldalán 1700 ember lájkolta az épület helyére tervezett park látványterveit, de elfogadja, hogy a reprezentatív közvéleménykutatás eredménye is „egy vélemény”, ő azonban 140 ezer győrit akar inkább megkérdezni a dologról.

A polgármester a közvélemény-kutatás kapcsán a Győr Plusz Rádió műsorán múlt csütörtökön elmondta: azt „külföldről rendelték meg”, és „gondolhatják, hogy milyen nyitott lelkű emberek rendelték meg”. A Medián közvélemény-kutatását egyébként a győri születésű, jelenleg Prágában élő Szakács András rendelte meg, motivációiról ebben az interjúban kérdeztük meg.

Kérdésünkre, hogy Prágából miért foglalkozik az üggyel, Szakács elmondta: „Amikor visszaköltözünk Győrbe, szeretném, ha egy olyan városba érkeznénk vissza a gyermekeimmel, ami képes volt megőrizni azokat az értékeit, amiket az évszázadok során hoztak létre az ott élő előző generációk. És ez persze az én felelősségem is, nem akarok csak ülni, és tétlenül nézni, hogy mi történik: főleg, mert azt látom a színház kapcsán, hogy a város egyik ilyen értéke került veszélybe.”

Érdekesség egyébként, hogy bár a Győr Plusz Rádió műsorában Dézsi polgármester úr már említette a közvélemény-kutatást, ugyanazon a napon kilenc órakor tartott sajtótájékoztatóján arra a kérdésünkre, hogy hallott-e erről a kutatásról, azt mondta, hogy nem.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.